Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ετος Μερκούρη και Σαμαράκη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ετος Μερκούρη και Σαμαράκη

  • A-
  • A+

Η Μελίνα Μερκούρη και ο Αντώνης Σαμαράκης θα τιμηθούν το 2020 από το υπουργείο Πολιτισμού, με ξεχωριστό κύκλο εκδηλώσεων. Ορισμένες από αυτές ανακοίνωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου (επρόκειτο να γίνει την περασμένη Πέμπτη), όπου μονοπώλησε το ενδιαφέρον το περιστατικό της εφόδου της αστυνομίας στους δύο κινηματογράφους για τους ανήλικους θεατές της ταινίας «Joker».

Οι τιμητικές εκδηλώσεις για το Ετος Μελίνα Μερκούρη θα διοργανωθούν από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, ενώ το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα θα διοργανώσει μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες, κοστούμια, αφίσες της Μελίνας.

Θα διοργανωθεί κινηματογραφικό αφιέρωμα με τις ταινίες της και παράλληλα θα κληθούν στην Ελλάδα οι διεθνείς επιτροπές υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε «να συζητήσουμε μαζί για την πολιτική και τις κατευθύνσεις που θα ακολουθηθούν στο μέλλον». Κάτι καινούργιο πάντως για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Μπόρις Τζόνσον για τον δανεισμό δεν ειπώθηκε.

Αν και η κ. Μενδώνη θύμισε κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη την περίφημη πρόταση Μητσοτάκη που ξεσήκωσε θύελλες αντιδράσεων. «Η θέση των ελληνικών κυβερνήσεων και φυσικά του υπουργείου Πολιτισμού διαχρονικά είναι η ίδια», είπε. «Τα Γλυπτά βρίσκονται εκεί που βρίσκονται ως προϊόν κλοπής, άρα η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ούτε την κατοχή ούτε την κυριότητα ούτε τη νομή σε κανέναν άλλο διότι ακριβώς δέχτηκε προϊόντα κλοπής».

Για την κήρυξη του Ετους Αντώνη Σαμαράκη -είχε αποφασιστεί από την τέως υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά, υπενθύμισε- θα οργανωθεί έκθεση σε συνεργασία με τη Βουλή, συνέδριο με θέμα «Ο Αντώνης Σαμαράκης και η μικρή φόρμα», θα κυκλοφορήσει ειδικό λεύκωμα και θα οργανωθούν πρόδρομες εκδηλώσεις σε Κύπρο, Λονδίνο και Παρίσι.

Παράλληλα, μίλησε για την κύρωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά «με την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαιολογικού και βυζαντινού, εκκλησιαστικού, εθνολογικού υλικού μέχρι και τον 15ο αιώνα της Ελληνικής Δημοκρατίας» και αναφέρθηκε στην ελληνική πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά, η οποία αναπτύχθηκε πριν από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στον ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο, και βρήκε θετική ανταπόκριση σε περισσότερα από 40 μέλη.

Στις εισαγγελικές αρχές το πόρισμα για το ΤΑΠ

Η υπουργός χθες συνοδευόταν από τους δύο γενικούς γραμματείς Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, και τη σύμβουλο επικοινωνίας Αννα Παναγιωταρέα. Αναφέρθηκε σε πολλά και σοβαρά ζητήματα του υπουργείου Πολιτισμού, όπως το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, όπου στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. πάρθηκαν αποφάσεις για τα δύο πορίσματα («Εφ.Συν.» Σάββατο 19/10/19) της ΕΔΕ για τη μεταφορική εταιρεία και τον εκτελεστικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα έτη 2014, '15 και ’16.

Παρέθεσε το ιστορικό των υποθέσεων -θα υπάρξει ειδική ενημέρωση μαζί με την πρόεδρο Αθηνά Χατζηπέτρου- και όπως είπε «τα δύο γεγονότα δημιουργούν ένα θέμα στο ΤΑΠ, το οποίο παρ' όλα αυτά, όσο σοβαρό και αν είναι, δεν σταματά τους στόχους της διοίκησης και του νέου Δ.Σ. Οι στόχοι είναι η αναδιοργάνωση του ΤΑΠ, η λειτουργία πωλητηρίων-αναψυκτηρίων, συγκεκριμένα μέτρα στο κεφάλαιο των ηλεκτρονικών εισιτηρίων».

Ο γ.γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΠ, είπε ότι στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας (16/10/19) αποφασίστηκε να διαβιβαστεί το σύνολο του φακέλου της έκθεσης του καταστατικού ελέγχου στο ΥΠΠΟΑ «προκειμένου να διαταχθεί ΕΔΕ για το σύνολο των ευρημάτων και των εμπλεκόμενων υπαλλήλων. Σε δεύτερο σκέλος να διαβιβαστεί η έκθεση στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων και την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών».

Για τη μεταφορική εταιρεία «αποφασίστηκε να διαβιβαστούν τα πορίσματα των ΕΔΕ ώστε, σύμφωνα με την πρόταση αυτών, το ΥΠΠΟΑ να προβεί σε παραπομπή προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 123, παρ. 2 του Υπαλληλικού Κώδικα».

Η υπουργός συμπλήρωσε ότι δρομολογούνται αποφάσεις για την ίαση του φορέα -που αντιμετωπίζει παθογένειες εδώ και δεκαετίες και κατά τη δεκαετή θητεία της ως γενική γραμματέας δεν επέλυσε κάποια από αυτά παρά τις καταγγελίες που υπήρχαν- ενώ αναμένεται η πρόεδρος του ΤΑΠ να παρουσιάσει εντός του Νοεμβρίου τις γενικές γραμμές του οργανογράμματος αλλά και την αξιολόγηση των διευθυντών.

Η Ελευσίνα κάτω από το μηδέν

Αιχμηρή ήταν η κριτική της κ. Μενδώνη για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Ελευσίνα 2021. «Στην Ελευσίνα όλα είναι κάτω από το μηδέν. Και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και οι υποδομές».

Ανέφερε ότι το υπουργείο συνεργάζεται με τη νέα δημοτική αρχή προκειμένου να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για να προχωρήσει η διοργάνωση και δήλωσε ότι «οι μόνοι που κάνουν έργο είναι οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες».

ART - ΝΕΑ
Στον εισαγγελέα ο φάκελος
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΑ ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την ανέλκυση των δύο αντικειμένων (λίθινη άγκυρα, σιδερένιο κανόνι) που προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο και τις...
Στον εισαγγελέα ο φάκελος
ART - ΝΕΑ
Ακόμα περιμένουν τη λειτουργία του ανάπηροι και εμποδιζόμενοι επισκέπτες
Παραμένουν χωρίς πρόσβαση στην Ακρόπολη οι ανάπηροι και οι εμποδιζόμενοι επισκέπτες, καθώς το αναβατόριο δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία.
Ακόμα περιμένουν τη λειτουργία του ανάπηροι και εμποδιζόμενοι επισκέπτες
ART - ΝΕΑ
Ανησυχία για τη φύλαξή τους
Ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι αναλαμβάνει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο.
Ανησυχία για τη φύλαξή τους
ART - ΝΕΑ
Και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών καταγγέλλει το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ
Τις αδιαφανείς διαδικασίες με τις οποίες θα γίνουν οι αναθέσεις των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός» που εξήγγειλε το υπουργείο Πολιτισμού καταγγέλλει η Εταιρεία Ελλήνων...
Και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών καταγγέλλει το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας