Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκκρεμούν έλεγχοι για τραπεζικούς λογαριασμούς

Εκκρεμούν έλεγχοι για τραπεζικούς λογαριασμούς

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκκρεμούν έλεγχοι για τραπεζικούς λογαριασμούς

  • A-
  • A+
Για πρώτη φορά μετά την απομάκρυνσή της από τον φορέα δίνει απαντήσεις για τα άδεια πωλητήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τα προβλήματα με τη μεταφορική εταιρεία, τη λειτουργία αναψυκτηρίων και επισημαίνει ότι ποσό 2,5 εκατ. ευρώ δεν είχε απεικονιστεί ποτέ στο λογιστικό σύστημα του Ταμείου.

Για τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς, συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που δεν είχαν εντοπιστεί από το λογιστικό σύστημα του ΤΑΠ αλλά και ότι ο πειθαρχικός έλεγχος των υποθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σταμάτησε με σχετική εντολή που δόθηκε από το γραφείο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, κάνει λόγο η Παρασκευή Σιδηροπούλου, τέως πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ ή ΤΑΠ).

Μιλάει για πρώτη φορά μετά την απομάκρυνσή της από τον φορέα και σε ανακοίνωση (18/10/19) δίνει απαντήσεις για τα άδεια πωλητήρια, τα προβλήματα με τη μεταφορική εταιρεία, τα αναψυκτήρια και όσα με ηχηρό τρόπο είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την αξέχαστη «έφοδο» της υπουργού Πολιτισμού στο ΤΑΠ και το πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τον περασμένο Ιούλιο.

Η κ. Σιδηροπούλου αναφέρεται στην «αγαστή» συνεργασία της με τη δρα Μιμίκα Γιαννοπούλου «καθώς και με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΠ» και σημειώνει: «Η προηγούμενη –και τώρα νυν– πρόεδρος αφενός μεν κατά τη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής δεν ενημέρωσε για κανένα θέμα του Ταμείου [...] δεν είχε υπογράψει τα πρακτικά Δ.Σ. της δικής της θητείας, γεγονός που δυσχέρανε και καθυστέρησε πολύ το έργο μας».

Για τον τρόπο που ασκήθηκε η διοίκηση κατά τη θητεία της και τα οικονομικά του φορέα σημειώνει: «[...] Πρώτη φορά δημοσιεύθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΑΠ, αν και οριζόταν από νόμο του 2010. [...] Εντοπίστηκαν 3 τραπεζικοί λογαριασμοί με συνολικό υπόλοιπο 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν είχε απεικονιστεί ποτέ στο λογιστικό σύστημα του ΤΑΠ, καθώς και καμία κίνηση από το άνοιγμά τους (το οποίο είχε λάβει χώρα δεκαετίες πριν) και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για έλεγχό τους από τους αρμόδιους φορείς». Η υπόθεση, βέβαια, είχε εντοπιστεί από το 2012 από την τότε πρόεδρο του ΤΑΠ Μάρθα Σημαντώνη.

Η Παρασκευή Σιδηροπούλου δηλώνει ότι, παρά την «έγγραφη ενημέρωση προς τη νέα υπουργό για τα θέματα του ΤΑΠ» και τα προφορικά αιτήματα για συνάντηση, «η επικοινωνία περιοριζόταν στην υπόδειξη των θεμάτων που θα συζητηθούν και εκείνων που δεν θα συζητηθούν, επιλέγοντας με δικά της κριτήρια από τα έγγραφα των ημερησίων διατάξεων... Ως εκ τούτου, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται από τα έγγραφα που έχω στη διάθεσή μου, η ευθύνη για τα προβλήματα που ανέκυψαν από τις 10 Ιουλίου και μετά δεν βαρύνει τη διοίκησή μου».

Σημειώνει

● Για τη μεταφορική: «Οι νύξεις του υπουργείου είχαν στόχο τη δική μας διοίκηση και όχι την κατάσταση που επικρατούσε από το 2012 έως το 2018, για την οποία έχει διαταχθεί έλεγχος λόγω του τρόπου που διεξάγονταν οι μεταφορές».

● Για τη μηχανογράφηση: «Παρά την προληπτική ανάληψη δράσης της διοίκησής μας, το ζήτημα σταμάτησε με εντολή του υπουργείου».

● Για τη λειτουργία των αναψυκτηρίων: «Το ζήτημα της εκμίσθωσής τους απασχολεί και ερευνάται από την Εισαγγελία και το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και η νυν πολιτική ηγεσία είχε ενημερωθεί. [...] Επίσης, με τη στενή συνεργασία με το γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού και το νέο θεσμικό πλαίσιο έγινε μεγάλη προσπάθεια για την επίτευξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε 14 αναψυκτήρια, η οποία θα απέδιδε καρπούς τον Ιούλιο (προσωρινή λύση). [...] Παράλληλα παραδόθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος αξιοποίησης των αναψυκτηρίων (μόνιμη λύση)...».

● Για τα πωλητήρια: «Τα στοιχεία, όπως αντλούνται από το σύστημα ΚΗΜΔΗΣ, είναι εύγλωττα: Για προμήθειες πρώτων υλών των εργαστηρίων η δική μας διοίκηση (διάρκειας 7 μηνών) προέβη σε 15 αποφάσεις αναθέσεων, ενώ η προηγούμενη με πρόεδρο την κα Χατζηπέτρου (διάρκειας 12 μηνών) μόλις σε μία απόφαση [...]».

● Για την πορεία των ελέγχων και των πορισμάτων: «Ολα τα πορίσματα όλων των ελέγχων έχουν δοθεί στα αρμόδια προς έλεγχο όργανα, συμπεριλαμβανομένων της νυν πολιτικής ηγεσίας, της νυν διοίκησης του ΤΑΠ και υπηρεσιακών παραγόντων του Ταμείου. [...] Για τον πειθαρχικό έλεγχο υποθέσεων, η διοίκησή μας, δεδομένου του φόρτου εργασίας της μοναδικής νομικού του Ταμείου, αποφάσισε την ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρο, η οποία σταμάτησε κατόπιν σχετικής εντολής από το γραφείο υπουργού...

Για το θέμα του πορίσματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχουν ληφθεί αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου προς υλοποίηση των συστάσεών του από τις υπηρεσίες του ΤΑΠ, ενώ πέραν αυτού εκκρεμούν επιπλέον έλεγχοι για τα αναψυκτήρια και για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΤΑΠ».

ART - ΝΕΑ
Ο κορονοϊός βλάπτει και τον πολιτισμό
Οπως φαίνεται, η νέα επιδημία φοβίζει περισσότερο το μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό, σε αντίθεση με τους νέους, που δεν βάζουν νερό στην ψυχαγωγία τους. Πάντως, οι οργανισμοί που σέβονται τον κόσμο και τους...
Ο κορονοϊός βλάπτει και τον πολιτισμό
ART - ΝΕΑ
Επαναλειτουργεί το πωλητήριο
Ειδώλια, κεφαλές, νομίσματα, κεραμικά, χαλκογραφίες πιστά αντίγραφα αντιπροσωπευτικών εκθεμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που παράγονται στα εργαστήρια του ΤΑΠ στου Ρέντη μαζί με κοσμήματα, εκδόσεις,...
Επαναλειτουργεί το πωλητήριο
ART - ΝΕΑ
«Μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ μουσείου και ΤΑΠ
Ποιος είναι υποχρεωμένος να επιλύσει ένα τεχνικό ζήτημα που προκύπτει σε κάποιο πωλητήριο μουσείου; Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων που διαχειρίζεται τα πωλητήρια ή η διεύθυνση του μουσείου που στεγάζει στις...
«Μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ μουσείου και ΤΑΠ
ART - ΝΕΑ
«Το ΕΜΣΤ θα ανοίξει την άνοιξη του 2019»
Από τον νέο διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα προκηρυχθεί άμεσα, θα αναδειχθεί ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η λειτουργία του οποίου θα εγκαινιαστεί την άνοιξη του 2019, όπως διαβεβαιώνει η...
«Το ΕΜΣΤ θα ανοίξει την άνοιξη του 2019»
ART - ΝΕΑ
Το μυστικό ενός ηγεμόνα των «σκοτεινών χρόνων»
Οι εκπλήξεις από το «Αθέατο Μουσείο» συνεχίζονται. Η δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που μας επιτρέπει να ρίξουμε ματιές στον κόσμο των αποθηκών του, καθώς αναδεικνύει επιλεγμένες αρχαιότητες που...
Το μυστικό ενός ηγεμόνα των «σκοτεινών χρόνων»
ART - ΝΕΑ
Με στόχο γεμάτα και αξιοπρεπή πωλητήρια
Ψηφίστηκε στη Βουλή διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού για την ενίσχυση του σχήματος διοίκησης του ΤΑΠ, ενώ ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής ανακοίνωσε ότι στο τέλος της εβδομάδας δίνεται σε δημόσια...
Με στόχο γεμάτα και αξιοπρεπή πωλητήρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας