Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο πειθαρχικό 20 υπάλληλοι

Τα εργαστήρια του ΤΑΠ όπου γίνεται εξαιρετική δουλειά και δημιουργούνται πρωτότυπα αντίγραφα από τα εκθέματα των μουσείων μας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο πειθαρχικό 20 υπάλληλοι

  • A-
  • A+
Η απάτη με τη μεταφορική εταιρεία και τα παραποιημένα παραστατικά, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάρτιο, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Επειτα από έλεγχο, δεν διασταυρώνονται έσοδα άνω των 2 εκατ. ευρώ από εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και άνω των 460 χιλιάδων από τα πωλητήρια, ενώ γίνεται αναφορά στο μεγάλο ποσοστό εισιτηρίων ελευθέρας.

Είκοσι υπάλληλοι του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσων (ΤΑΠΑ ή ΤΑΠ) παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για την υπόθεση των παραποιημένων παραστατικών της μεταφορικής εταιρείας που είχε χρεώσει το ελληνικό Δημόσιο (2012-2018) πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ, παρουσιάζοντας πολλαπλάσιο έργο από το πραγματικό. Η απόφαση ελήφθη από το Δ.Σ. του ΤΑΠ που συνεδρίασε την Τετάρτη, παρουσία τεσσάρων γενικών γραμματέων (Πολιτισμού, Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ), και ακολουθεί την απόφαση του πορίσματος της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που είχε διαταχθεί από τον τέως υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή, ο οποίος είχε στείλει τον φάκελο και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όταν γνωστοποιήθηκε η απάτη.

Σημειώνεται ωστόσο ότι οι ευθύνες δεν βαρύνουν στον ίδιο βαθμό όλους τους εμπλεκόμενους. «Φαίνεται ότι οι περισσότεροι αγνοούσαν τι υπέγραφαν» μας μετέφεραν επίσημα χείλη, καθώς οι διαδικασίες ελέγχου και διαχείρισης του δημόσιου χρήματος στον διοικητικό μηχανισμό του υποστελεχωμένου Οργανισμού είναι μια από τις βαριές παθογένειές του.

Αυτό καταδεικνύεται με αιχμηρά στοιχεία στην ογκώδη έκθεση κατασταλτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αφορά τα έτη 2014, ’15, ’16, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2019 και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ανάγκη άμεσης ίασης του ΤΑΠ προκειμένου να μην καταρρεύσει και να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του, καθώς με απαιτούμενες αλλαγές έχει δυνατότητες να προσφέρει σημαντικό έργο στην πολιτιστική ανάπτυξη και την οικονομία.

Ο έλεγχος παρουσιάζει τον Οργανισμό «σε μεγάλη ακινησία» και είναι αποκαλυπτικός ως προς την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσής του σε όλα τα επίπεδα, αφού κάνει λόγο ακόμα και για έλλειψη εκπαίδευσης προσωπικού - σχεδόν 461 υπάλληλοι μαζί με τους 200 έκτακτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν έσοδα από εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους/μουσεία, σημειώνει πως «σε δείγμα 31.105.367 ευρώ δεν κατέστη εφικτό να διασταυρωθούν ποσά συνολικού ύψους περί τα 2.306.508 ευρώ, καθώς δεν επισυνάπτονται τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την κατάθεση του ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΤΑΠ».

Κάνει αναφορά στο μεγάλο ποσοστό των ελευθέρας για το 2014 «από το σύνολο των 1.067.17 εισιτηρίων τα 338.264 ήταν ελευθέρας (ήτοι 31,8%)». Αντίστοιχα για το 2015 «από το 1.061.198 εισιτήρια τα 365.021 ήταν ελευθέρας (34,3%)...», επίσης «...κάποια ταξιδιωτικά πρακτορεία για ορισμένους αρχαιολογικούς χώρους κατέβαλαν εγγυητική επιστολή και προμηθεύονταν μπλοκ vouchers προαριθμημένων εισιτηρίων με εκ των υστέρων κατάθεση των χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΠ. Στο ΟΠΣ (Q&R) δεν καταχωρούνται τα μπλοκ vouchers προαριθμημένων εισιτηρίων και συνεπώς δεν δύναται να διεξαχθούν σχετικές αναφορές δεδομένου ότι η χρέωση και η αποχρέωση των εν λόγω εισιτηρίων διενεργούνται εξωλογιστικά».

Ο έλεγχος καταγράφει αδυναμίες και στα πωλητέα είδη μουσείων/αρχαιολογικών χώρων. Σε συνολικό ύψος «936.783,42 ευρώ δεν προσκομίστηκαν παραστατικά πληρωμών πιστωτικών, χρεωστικών καρτών και e-banking, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διενεργηθεί διασταυρωτικός έλεγχος ως προς την ύπαρξη και ακρίβεια των συναλλαγών ύψους 469.520,43 ευρώ...».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διευθύνσεις του Οργανισμού είχαν ενημερωθεί για τα σοβαρά συμπεράσματα του ελέγχου και αρμοδίως η τέως πρόεδρος του ΤΑΠ, Παρασκευή Σιδηροπούλου, είχε καταθέσει το πόρισμα στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Το Δ.Σ. του ΤΑΠ αποφάσισε ομόφωνα για τα σοβαρά ευρήματα του κατασταλτικού ελέγχου να διαταχθεί ΕΔΕ για να διερευνηθούν ευθύνες που προκύπτουν (άγνοια, αμέλεια, δόλος;) και παράλληλα να μπει ο φορέας σε φάση ίασης.

Στέλεχος από το προεδρείο του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΤΑΠΑ, μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ., μας είχε σχολιάσει: «Είναι πολύ σοβαρό το θέμα της μεταφορικής και εξίσου σοβαρά είναι τα ευρήματα της έκθεσης. Το πόρισμα του κατασταλτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι απλή υπόθεση. Κατά τη γνώμη μου, δείχνει ότι ο Οργανισμός ήταν παραμελημένος απ’ όλες τις κυβερνήσεις την τελευταία 20ετία. Ξέρω ότι πολλές φορές υπογραμμίζονται αδυναμίες και παραλείψεις σε έναν φορέα προκειμένου να δείξουν ότι είναι μονόδρομος η μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρεία. Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε. Από την άλλη επιβάλλεται να γίνονται έλεγχοι. Είμαστε ΝΠΔΔ και κάτι που είναι σύννομο δεν μπορεί κανείς να το σταματήσει. Ομως βλέπω ότι με τα πορίσματα που έχουν δρομολογηθεί από τους προηγούμενους και με αυτά που απειλούν να κάνουν οι σημερινοί, το ΤΑΠΑ κινδυνεύει να κλείσει, να μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία».

Το θέμα της απάτης με τη μεταφορική ανέδειξε τον Μάρτιο του 2018 η πρόεδρος του ΤΑΠ Αθηνά Χατζηπέτρου (είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος του 2017, απομακρύνθηκε το φθινόπωρο του 2018 και επανήλθε με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας) και ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής διέταξε ΕΔΕ, διαβίβασε τον φάκελο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζήτησε η έρευνα να επεκταθεί από τα έτη 2015 και εξής και οι υπηρεσίες να υπολογίσουν τη συνολική ζημιά, καθώς οι συμβάσεις της μεταφορικής είχαν ξεκινήσει από το 2012. Ωστόσο το Δ.Σ. του ΤΑΠ δεν είχε αποφασίσει μέχρι τώρα την παραπομπή των εμπλεκομένων στο Πειθαρχικό.

Από τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός είναι η στελέχωση, ενώ απαιτούνται ριζικές λύσεις καθώς επί σειρά ετών είχε απαξιωθεί. Μάλιστα, πριν από το 2015 είχαν αλλάξει 7 πρόεδροι σε δύο χρόνια. Με ετήσιο τζίρο 130 εκατομμύρια -μετά την αύξηση των εισιτηρίων το 2015- το ΤΑΠ έχει δυνατότητες για υψηλότερες επιδόσεις. Αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες τομές που θα επιτρέψουν να ανοίξει νέες σελίδες. Και να λειτουργήσουν επιτέλους οι μουσεία/αρχαιολογικοί χώροι με ανοιχτά αναψυκτήρια -με διαφανείς διαδικασίες μισθώσεων-, πωλητήρια με γεμάτα ράφια και τους υπαλλήλους στις θέσεις τους.

ART - ΝΕΑ
Συνεδριάσεις με τηλεδιασκέψεις...
Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να αναστείλει έστω και με χρονοκαθυστέρηση τη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ανακούφισε πρωτίστως τους εργαζομένους. Ακολούθησαν ακόμα δύο ανακοινώσεις...
Συνεδριάσεις με τηλεδιασκέψεις...
ART - ΝΕΑ
Το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί για τον κορονοϊό
Ούτε σύσκεψη έχει συγκληθεί, ούτε έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή, μέχρι στιγμής, για τα μουσεία μας, τα οποία δέχονται επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί για τον κορονοϊό
ART - ΝΕΑ
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας και τα δύο μουσεία, Αρχαιολογικό και Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, «είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες», είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που...
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου
ART - ΝΕΑ
Άνοιξε τις πύλες του το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Με μότο «Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι Ανοιχτό» και πρώτους επισκέπτες αποκλειστικά μαθητές στο εναρκτήριο τριήμερο της λειτουργίας του, το εμβληματικό κτίριο του Τάκη Ζενέτου άνοιξε επιτέλους τις...
Άνοιξε τις πύλες του το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
ART - ΝΕΑ
Ελευθέρας για ΑμεΑ στα μουσεία, αλλά χωρίς συνοδό
Μόνο όσοι έχουν αναπηρία άνω του 80% δικαιούνται και την ελεύθερη είσοδο του συνοδού τους σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, σύμφωνα με την τροποποιημένη ΚΥΑ. Ωστόσο ΑμεΑ, σύλλογοι και γονείς...
Ελευθέρας για ΑμεΑ στα μουσεία, αλλά χωρίς συνοδό
ART - ΝΕΑ
Εργαζόμενοι ΕΜΣΤ: Πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις προωθεί το υπουργείο
Την αστερόσκονη που επιχειρεί να σκορπίσει το υπουργείο Πολιτισμού, διαλύει η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ που κάνει λόγο για «πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις», τις οποίες προωθεί το υπουργείο...
Εργαζόμενοι ΕΜΣΤ: Πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις προωθεί το υπουργείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας