Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλλάζει ο φωτισμός στα μνημεία της Ακρόπολης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλάζει ο φωτισμός στα μνημεία της Ακρόπολης

  • A-
  • A+
Η νέα πρόταση ακολουθεί τις βασικές κατευθύνσεις του ειδικού σε θέματα φωταγωγήσεων Πιερ Μπιντό, υπεύθυνου για τον φωτισμό της Ακρόπολης το 2004, ωστόσο διαφοροποιείται ως προς το εσωτερικό των μνημείων. Πιο χαμηλοί τόνοι μέσα στον Παρθενώνα και το Ερέχθειο, προκειμένου να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά μέλη, και μεγαλύτερη ένταση εξωτερικά. Επίσης, οι παλαιοί λαμπτήρες θα αντικατασταθούν με νέας τεχνολογίας (LED).

Με ομόφωνη απόφαση των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν χθες οι προτάσεις και οι αρχές για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του φωτισμού των μνημείων της Ακρόπολης και οι προδιαγραφές για το νέο αναβατόριο ΑμεΑ που βάσει του χρονοδιαγράμματος θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2020. Τα θέματα εισήλθαν και συζητήθηκαν ξεχωριστά με βάση τις εισηγήσεις που έκανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, Δημοσθένης Σβολόπουλος.

Η τεχνική έκθεση για τον φωτισμό των μνημείων συντάχθηκε, όπως είπε, από τις υπηρεσίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σε συνεργασία με τον Κώστα Κάπο, ενεργειακό/μηχανολόγο μηχανικό ο οποίος είχε συνεργαστεί στενά με τον διεθνούς φήμη ειδικό σε θέματα φωταγωγήσεων Γάλλο Πιερ Μπιντό, υπεύθυνο γα τον φωτισμό της Ακρόπολης το 2004.

Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ΚΑΣ είχε εγκρίνει τη μελέτη φωτισμού των μνημείων της Ακρόπολης ύστερα από σχετική πρωτοβουλία του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, ο οποίος είχε ιδρύσει γι' αυτόν τον σκοπό τον σύλλογο «Φίλοι της Αθήνας» -είχε καλύψει μέρος των εξόδων- που ανέθεσε τη σχετική μελέτη στον Γάλλο ειδικό.

Η νέα πρόταση ακολουθεί τις βασικές κατευθύνσεις της πρότασης του Μπιντό, ωστόσο διαφοροποιείται ως προς το εσωτερικό των μνημείων.

Ο φωτισμός του έντονου κίτρινου-χρυσού (θερμό λευκό) χαμηλώνει εσωτερικά για τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο προκειμένου να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά μέλη και αυξάνει η ένταση του εξωτερικού φωτισμού (ψυχρό λευκό). Αντίστοιχα φωτίζονται τα Προπύλαια και οι Καρυάτιδες, ενώ για τον Ναό της Αθηνάς Νίκης θα συνταχθεί ειδική μελέτη καθώς το μνημείο ήταν ακόμα αποσυναρμολογημένο το 2004.

Οπως ειπώθηκε, ο φωτισμός των μνημείων είχε υποβαθμιστεί με την πάροδο των χρόνων. Τα 800 τεμάχια-λαμπτήρες σταδιακά αντικαταστάθηκαν (περίπου το 60%) με ακατάλληλα ακόμα και διαφορετικού τύπου, ενώ οι περισσότεροι προβολείς είχαν μετακινηθεί και είχαν χάσει τη στόχευσή τους στο μνημείο.

Η νέα πρόταση βελτιώνει τον φωτισμό του 2004 και προβλέπει αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας (LED) που έχουν μεγαλύτερη απόδοση και διάρκεια ζωής, εξασφαλίζουν οικονομία και μείωση της φωτορύπανσης.

Παράλληλα θα βελτιωθεί και ο φωτισμός του Ιερού Βράχου -χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα έντονος- με βασική κατεύθυνση η εικόνα του να μην επιβάλλεται στα μνημεία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε η άποψη κάποιες νύχτες με πανσέληνο -ιδιαίτερα του Αυγούστου- η Ακρόπολη να φωτίζεται από το φως του φεγγαριού ώστε «να μπορεί κανείς να πάρει την αμυδρή γοητεία της αρχαιότητας ή της εποχής που δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα».

Ωστόσο οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν όταν έρθουν στο ΚΑΣ προς έγκριση οι τελικές μελέτες. «Θα υπάρξουν πολλές αυτοψίες κατά την εφαρμογή του σχεδίου για να έχουμε καλύτερη εικόνα του αποτελέσματος», είπε ο γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Γιώργος Διδασκάλου, ο οποίος χαρακτήρισε την παρέμβαση «αναγκαία. Το μνημείο αδικείται, πρέπει να τονιστούν η αξία και ο συμβολισμός του».

Τέλος, προτάθηκε να υπάρξει μελλοντική μελέτη και για τον φωτισμό των μνημείων της δυτικής κλιτύος, το Ηρώδειο, το Διονυσιακό Θέατρο, το χορηγικό μνημείο Θρασύλλου και τη Στοά Ευμένους.

Αναβατόριο με ευρωπαϊκά πρότυπα

Ο χώρος στο αναβατόριο όπως είναι σήμερα και θα αναμορφωθεί

Η αντικατάσταση του αναβατόριου, που αναδείχθηκε στα μέσα του καλοκαιριού μείζον πολιτικό θέμα του υπουργείου Πολιτισμού, είναι μονόδρομος. Είχε προσωρινό χαρακτήρα όταν τοποθετήθηκε το 2004 με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων και έπειτα από 15 χρόνια ο γερασμένος μηχανισμός παρουσίαζε πολλαπλά προβλήματα.

Εκτός από τις συνεχείς μηχανικές βλάβες του, οι διαστάσεις του ήταν ανεπαρκείς για μεταφορά φορείου, η αισθητική του ξεπερασμένη, η μεταφορά γινόταν με αργούς ρυθμούς και κραδασμούς, ενώ οι επισκέπτες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τα δύο συστήματα, το αναβατόριο και τη μεταφορική πλατφόρμα κλίμακας (για συνολική απόσταση περίπου 30 μέτρων).

Η νέα πρόταση προτείνει νέο σταθμό βάσης στο ίδιο σχεδόν σημείο όπου βρίσκεται σήμερα και προβλέπει απευθείας πρόσβαση από τον χώρο του Περιπάτου στον Ιερό Βράχο αντί των δύο τμημάτων της διαδρομής.

Το νέο αναβατόριο θα ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τα ΑμεΑ, θα έχει εκσυγχρονισμένο θάλαμο μεγαλύτερης χωρητικότητας, δύο εισόδους για είσοδο και έξοδο, εξαερισμό, αυτόματο φωτισμό.

ART - ΝΕΑ
Ανελκύστηκαν νέα σημαντικά ευρήματα
Κάθε ενάλια ανασκαφική έρευνα στο ναυάγιο «Μέντωρ» φέρνει στο φως πλούσια ευρήματα και εμπλουτίζει τις γνώσεις των ειδικών για το σκάφος που βυθίστηκε έπειτα από πρόσκρουση σε βράχια, λόγω μεγάλης κακοκαιρίας,...
Ανελκύστηκαν νέα σημαντικά ευρήματα
ART - ΝΕΑ
Νέος φωτισμός και ανελκυστήρας στην Ακρόπολη
Την έγκρισή του έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις μελέτες για τη βελτίωση του φωτισμού της Ακρόπολης, αλλά και στις προδιαγραφές εγκατάστασης του νέου ανελκυστήρα. Στόχος, ο εκσυγχρονισμός και η...
Νέος φωτισμός και ανελκυστήρας στην Ακρόπολη
ART - ΝΕΑ
Να λάμψει η Ακρόπολη όπως το 2004...
Ευρεία σύσκεψη για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την Τρίτη (17/9) εγκρίθηκαν οι μελέτες...
Να λάμψει η Ακρόπολη όπως το 2004...
ART - ΝΕΑ
Σιωπά η ΠΕΥΦΑ για τον αρχιφύλακα
Με ένα γλαφυρό δελτίο Τύπου, που δεν λέει τίποτα επί της ουσίας, τοποθετείται η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων για την αλλαγή του αρχιφύλακα στην Ακρόπολη, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού...
Σιωπά η ΠΕΥΦΑ για τον αρχιφύλακα
ART - ΝΕΑ
«Στοχοποιείται ο αρχιφύλακας της Ακρόπολης»
«Να παρθεί πίσω η μη νόμιμη αντικατάσταση του αρχιφύλακα της Ακρόπολης και να γίνουν κρίσεις για τις θέσεις, με κριτήρια που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τα εμπλεκόμενα σωματεία», ζητάει η Ενωτική...
«Στοχοποιείται ο αρχιφύλακας της Ακρόπολης»
ART - ΝΕΑ
Υπουργική απόφαση κόντρα στον νόμο
Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έγινε αντικατάσταση του αρχιφύλακα της Ακρόπολης διότι «οι ιδιότητες του αρχιφύλακα και διαχειριστή στο αυτό πρόσωπο αντίκεινται σε κάθε έννοια ηθικής και...
Υπουργική απόφαση κόντρα στον νόμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας