Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εξοργισμένοι οι δημιουργοί με τη Μενδώνη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξοργισμένοι οι δημιουργοί με τη Μενδώνη

  • A-
  • A+
Η υπουργός Πολιτισμού συγκρότησε ξαφνικά νομοπαρασκευαστική επιτροπή, παρακάμπτοντας τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ)

Σας δίνω εν τάχει τα γεγονότα όπως εξελίσσονται από την Πέμπτη και μετά στο υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να καταλάβετε κι εσείς τι ακριβώς σημαίνει Λίνα Μενδώνη, τι θαύμα υπουργό Πολιτισμού έχουμε. Την Πέμπτη το μεσημέρι, λοιπόν, η κ. Μενδώνη συγκρότησε, έτσι ξαφνικά, νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα ασχοληθεί με τα πνευματικά δικαιώματα, παρακάμπτοντας τον (νόμιμο) Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ).

Νόμιμη είναι και η επιτροπή, δεν λέω, νόμιμη και νεοδημοκρατικής εμπνεύσεως, κάτι σαν το επιτελικό κράτος που λειτουργεί σαν παρακράτος. Το ακόμα πιο ωραίο της υπόθεσης είναι που η κυρία Μενδώνη –διεκδικεί ήδη μέσα στο δίμηνο το βραβείο για την πιο γρήγορα χειρότερη υπουργό Πολιτισμού– όρισε πρόεδρο αυτής της επιτροπής την Ειρήνη Σταματούδη, την προηγούμενη πρόεδρο του ΟΠΙ που έφυγε πριν από ένα χρόνο κακήν κακώς και με διάφορες κατηγορίες εναντίον της. Εφυγε από την πόρτα, τη βάζουν από το παράθυρο.

Πνευματικά δικαιώματα

Ποιος θα είναι ο ρόλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής; Οσα στην ουσία κάνει ο ΟΠΙ. Τη ρύθμιση του δικαιώματος του δημόσιου δανεισμού, την ενσωμάτωση των Οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη ρύθμιση ζητημάτων του Ν. 2121/1993 και του Ν. 4481/2017 και άλλα πολλά. «Η διαδικασία σύστασης και η λειτουργία της συγκεκριμένης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής θεωρούμε ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αρμοδιοτήτων του ΟΠΙ, της ιστορίας και της λειτουργίας του, οδηγεί σε εν τοις πράγμασι παράκαμψη του θεσμικού του ρόλου, σε ματαίωση μιας βασικής αποστολής του, σε δυσλειτουργία και απαξίωσή του», απαντά, σωστά, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Θέλετε και το άλλο τραγικό; Η κυρία Μενδώνη δίνει τη δυνατότητα στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή «να χρησιμοποιεί τις δομές και το προσωπικό του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας σύμφωνα με τις ανάγκες της». Δικαίως διαμαρτύρεται ο ΟΠΙ ότι η επιτροπή θα χρησιμοποιεί τις δομές και το προσωπικό του χωρίς την έγκριση και τη συνεννόηση με τη διευθύντρια του Οργανισμού, «η οποία έχει την επιστημονική και διοικητική ευθύνη του ΟΠΙ και προΐσταται των υπηρεσιών του».

Η απάντηση του υπουργείου είναι άλλ’ αντ’ άλλων: «Είναι σαφές ότι η Διοίκηση και η διεύθυνση του ΟΠΙ, σε πλήρη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις περί της δήθεν μη νόμιμης σύστασης της επιτροπής, προκειμένου να προκαλέσουν αναστάτωση στους δημιουργούς». Θεωρεί δε το υπουργείο ότι η διοίκηση και η διεύθυνση του ΟΠΙ «αναπαράγουν δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ». Δεν είναι τυχαίο που η Ειρήνη Σταματούδη έστειλε εξώδικο στον βουλευτή και τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρολιάκο. Η απάντηση του βουλευτή ήταν αποστομωτική: «Περιμέναμε πολιτική απάντηση από την κ. Μενδώνη και όχι εξώδικο από την κ. Σταματούδη».

Και καταλήγει το υπουργείο Πολιτισμού της Λίνας Μενδώνη και της Αννας Παναγιωταρέα: «Το ΥΠΠΟΑ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου, αφενός να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των δημιουργών και αφετέρου να καταπολεμηθούν τα συμφέροντα όσων νέμονται τον χώρο».

Το έκανε λοιπόν η κυρία Μενδώνη για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των δημιουργών. Τότε γιατί οι ίδιοι οι δημιουργοί αντιδρούν; Δεν θέλουν αυτοί να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους; Ας δούμε λοιπόν τι λέει το ΑΣΜΑ 450+, το μεγαλύτερο σωματείο δημιουργών. Και τι λέει κατ’ αρχάς για την πρόεδρο της συγκεκριμένης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής Ειρήνη Σταματούδη. Σταχυολογώ:

■ «Είναι γνωστό πως όλο αυτό το διάστημα που παλεύαμε να φτιάξουμε νέο ελληνικό φορέα, την ΕΔΕΜ –σκοπός για τον οποίον ενώθηκαν όλοι οι Ελληνες δημιουργοί για πρώτη φορά στην ιστορία– η κ. Σταματούδη μάς πολέμησε με κάθε τρόπο».

■ «Με την ΑΕΠΙ, έπρεπε να περάσει 10ετία για να της ασκήσει κυρώσεις αφήνοντάς την να γιγαντώνει το καταστροφικό χρέος της».

■ «Είναι διορισμένη στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ως έμμισθη τοποτηρήτρια του ξένου συλλόγου φορέων πνευματικών δικαιωμάτων CISAC».

Και υπενθυμίζουν διάφορα πράγματα στη Λίνα Μενδώνη:

  • «α) Ο Πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε εγγράφως στους Ελληνες δημιουργούς πως η δημιουργία της ΕΔΕΜ δεν θα συναντήσει εμπόδια.
  • »β) Η ίδια δεσμεύτηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της πως η ΕΥΕΔ θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της μέχρι να γίνει ΕΔΕΜ.
  • »γ) Στις συνεννοήσεις μας ώς τώρα ουδέποτε προειδοποιηθήκαμε για αυτό που σημαίνει η σημερινή της ενέργεια, αντιθέτως διαβεβαιωνόμασταν για αντίθετα πράγματα».

Και αναρωτιούνται: «Τι σημαίνει η επιστροφή της Ειρήνης Σταματούδη με υπερενισχυμένες μάλιστα αρμοδιότητες στη ρύθμιση των ζητημάτων μας; Και μάλιστα χωρίς καν να ερωτηθούμε εμείς που παράγουμε τα προϊόντα τα οποία δημιουργούν το κεφάλαιο που θα –ξανα–διαχειριστεί! Η οργή μας είναι πλέον μεγάλη.

Παλεύουμε από το 2012 –με όλες τις κυβερνήσεις– να απαλλαγούμε από τα σκάνδαλα και να φτιάξουμε έναν καθαρό ελληνικό ΟΣΔ για να γυρίσουμε ξανά στο σημείο μηδέν; Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αυστηρότατα μέτρα για να εμποδίσουμε το κακό που πάει να συμβεί. Αν η Πολιτεία έχει αποφασίσει να αφαιρέσει από το ελληνικό τραγούδι τη δυνατότητα να ελέγχει τα του οίκου του, θα μας βρει μπροστά της. Δραστικά – και πολύ σύντομα».

ART - ΝΕΑ
Ο Κραουνάκης, ο Δήμος Αθηναίων και τα Πνευματικά Δικαιώματα της συναυλίας της «καρότσας»
Τελικά τι συνέβη, ο Σταμάτης Κραουνάκης δεν πήρε 800 ευρώ και ηττήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων ή, μήπως, όχι;
Ο Κραουνάκης, ο Δήμος Αθηναίων και τα Πνευματικά Δικαιώματα της συναυλίας της «καρότσας»
ART - ΝΕΑ
Πώς ο Φοίβος με ένα απλό post στο FB ακύρωσε τη Μενδώνη
Νόμιζε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πως θα διέβαλε τον Φοίβο Δεληβοριά με (τα) άθλια υπονοούμενα εις βάρος του. Πού να 'ξερε τι την περιμένει... Ακατάλληλη ακόμα και σε αυτό.
Πώς ο Φοίβος με ένα απλό post στο FB ακύρωσε τη Μενδώνη
MEDIA
Press Cafe: Ερχεται το Mega
Ο κύβος ερρίφθη: το Mega θα κάνει πρεμιέρα οριστικά στις 17 Φεβρουαρίου, στις 6 το πρωί. Το πρόγραμμά του θα αποτελείται ως επί το πλείστον από παλιές σειρές του Μεγάλου Καναλιού (16 ημερησίως!) και...
Press Cafe: Ερχεται το Mega
MEDIA
Θέλουν να καταστραφούν οι καλλιτέχνες, αλλά ευτυχώς δεν τους αφήνει η Λίνα Μενδώνη
★ Μερικές φορές απορείς με κάποιους ανθρώπους και τον τρόπο σκέψης τους: όταν όλοι τους λένε πως κάνουν λάθος, γιατί εκείνοι επιμένουν; Ετσι και με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Δεν υπάρχει ούτε ένας...
Θέλουν να καταστραφούν οι καλλιτέχνες, αλλά ευτυχώς δεν τους αφήνει η Λίνα Μενδώνη
ART - ΝΕΑ
Κ. Στρατής: Η υπουργός Πολιτισμού να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκαλέσει
Να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει λύση στο αδιέξοδο που «η ίδια έχει προκαλέσει», σχετικά με το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων καλεί την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο πρώην υφυπουργός...
Κ. Στρατής: Η υπουργός Πολιτισμού να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκαλέσει
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ
Εχθρός του ελληνικού τραγουδιού η Λίνα Μενδώνη
Ενωμένοι οι καλλιτέχνες, ζητούν ο συνεταιρισμός τους, δηλαδή η Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), να διαχειρίζεται τα πνευματικά τους δικαιώματα, ωστόσο η υπουργός Πολιτισμού δεν δίνει άδεια. Τους ζητάει...
Εχθρός του ελληνικού τραγουδιού η Λίνα Μενδώνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας