Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ρέντζο Πιάνο στη Σπάρτη και κλακέτα για το σινεμά

Η υπουργός ανάμεσα στον Γιώργο Διδασκάλου και τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρέντζο Πιάνο στη Σπάρτη και κλακέτα για το σινεμά

  • A-
  • A+
Η υπουργός Πολιτισμού είχε πολλά χθες να ανακοινώσει: σχέδια που ξεκινούν από την Πινακοθήκη και φτάνουν μέχρι το Τατόι. Ξεχωρίζει η είδηση ότι ο κορυφαίος αρχιτέκτονας αναλαμβάνει την αποκατάσταση του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, αλλά και μια κάποια κινητικότητα στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που βρίσκεται σε κατάσταση ανυπαρξίας (μόλις «απολύθηκε» ο γενικός του διευθυντής, που σύμφωνα με το ΣτΕ είχε διοριστεί παράτυπα).

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχει μέρα που να μην παράγει ειδήσεις. Σε κάθε τομέα, από το Ελληνικό -βεβαίως βεβαίως- μέχρι το Φεστιβάλ Αθηνών και το Εθνικό Θέατρο. Ακόμα και σε τομείς όπου οι προηγούμενοι είχαν κάνει δουλειά.

Για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όμως, εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω του κυριολεκτικά το χάος, η Λίνα Μενδώνη και κυρίως ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, δηλαδή ο καθ' ύλην αρμόδιος, δεν είχαν πει ούτε λέξη - και κοντεύουν δυο μήνες στην κυβέρνηση. Ισως, επειδή τα πράγματα ούτε απλά είναι ούτε εύκολα. Μην ξεχνάμε ότι ελάχιστες μέρες πριν από τις εκλογές, επανήλθε δικαιωμένη από το ΣτΕ στη θέση της γενικής διευθύντριας του Κέντρου η απολυμένη από τη Λυδία Κονιόρδου, Ηλέκτρα Βενάκη, ενώ τη θέση κατείχε ήδη άλλος, ο Βασίλης Κοσμόπουλος. Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά που συνέβησαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, ας προσπαθήσουμε να τα ξεχάσουμε, φτάνει να πάρει επιτέλους μπροστά η μηχανή.

Λίνα Μενδώνη εφ' όλης της ύλης

Ευτυχώς, έστω και με καθυστέρηση, την περασμένη Παρασκευή «απολύθηκε» από την ηγεσία του ΥΠΠΟ ο κ. Κοσμόπουλος και παρατάθηκε επί έξι μήνες η θητεία της Ηλέκτρας Βενάκη, που στο μεταξύ, τέλη Ιουλίου, είχε λήξει. Τώρα απομένει ο διορισμός νέου Δ.Σ., που οφείλει να δρομολογήσει την εκλογή νέου γεν. διευθυντή. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία ανεύρεσης αξιόλογων προσώπων από τον χώρο του σινεμά, μαθαίνουμε. Χθες, όμως, ο κ. Γιατρομανωλάκης, στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων του Τύπου που εφαρμόζει η Λίνα Μενδώνη, υποσχέθηκε ότι θα γίνει γρήγορα.

Αλλά, επειδή, όπως πολύ σωστά τόνισε, «δεν είναι απλώς θέμα προσώπων», εξήγγειλε κάτι που χρόνια ακούμε και δεν βλέπουμε, ήτοι εσωτερικό κανονισμό που να καθορίζει τις αρμοδιότητες των δύο διαφορετικών οργάνων διοίκησης (γενικού διευθυντή και Δ.Σ.) ώστε να επικρατήσει επιτέλους πνεύμα συνεργασίας. Τα Δ.Σ. που διόριζε ο ΣΥΡΙΖΑ εφορμούσαν στο Κέντρο σαν να ήταν τα Χειμερινά Ανάκτορα και άρχιζαν να συγκρούονται με τον εκάστοτε γενικό διευθυντή, ακόμα κι αυτούς που τα ίδια είχαν ψηφίσει, με αποτέλεσμα δουλειά να μη γίνεται. Και αν χρειάζεται δουλειά αυτή τη στιγμή στο ΕΚΚ. Εχει να δει συνεδρίαση του Δ.Σ. από τον Ιούνιο! Στο μεταξύ ταινίες κάνουν γυρίσματα χωρίς να μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια, άλλες ζητάνε χρήματα από ξένα Κέντρα Κινηματογράφου χωρίς μια επιστολή από το δικό μας ότι θα τις στηρίξει κι άλλες περιμένουν να εξεταστεί ο φάκελός τους από το 2018.

Η κ. Μενδώνη στάθηκε χθες αναλυτικά σε πολλά θέματα, για τα οποία έχουμε ήδη γράψει, όπως τις εξελίξεις στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας. Ας αναφερθούμε σε μερικά, που πρόσφεραν ειδήσεις οι οποίες αφορούν και την κοινωνία.

Ρέντζο Πιάνο

EPA/CLAUDIO ONORATI

■ Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης: Πρόσφατα παρουσιάστηκε η μελέτη για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, που θα στεγαστεί στο κτίριο της ΧΥΜΟΦΙΞ. Η υπουργός Πολιτισμού αποκάλυψε πως αυτή, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, «δέχτηκε με χαρά» παλιότερη πρόταση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να αναλάβει την αποκατάσταση του παλαιού μουσείου, που είναι, μάλιστα, και το πρώτο περιφερειακό αρχαιολογικό της χώρας. Το Ιδρυμα Νιάρχος έχει επιλέξει τη μελέτη να την κάνει ο Ρέντζο Πιάνο.

Το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

■ Πινακοθήκη: Η υπουργός Πολιτισμού επέμεινε ότι στις 25 Μαρτίου του 2021 θα γίνουν τα εγκαίνια των μόνιμων συλλογών καθώς και κάποιας έκθεσης σχετικής με τον εορτασμό των 200 χρόνων Ανεξαρτησίας. Επέμεινε, όμως, ότι βρήκαν «συστηματικές και σημαντικές αποκλίσεις» από τα χρονοδιαγράμματα των έργων, που οφείλονταν σε έλλειψη συντονισμού των τριών φορέων του έργου (ΥΠΠΟ, Πινακοθήκη, Ιδρυμα Νιάρχος). Γι' αυτό και ανέλαβε τον συντονισμό, έγινε, δηλαδή, project manager του έργου, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ Γιώργος Διδασκάλου. Επιπλέον, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε μια άλλη απόφαση, που θα βοηθήσει την επίσπευση της ολοκλήρωσης της Πινακοθήκης: το έργο που προβλέπει η μουσειογραφική μελέτη να μπορεί να παραδίνεται τμηματικά, ώστε να μπαίνουν στον χώρο οι άνθρωποί της και να αρχίσουν να στήνουν.

■ Τατόι: Οι περισσότερες ειδήσεις και οι πιο διεγερτικές για τη φαντασία ενός κοινού ανθρώπου ήρθαν από το Τατόι. Η κ. Μενδώνη έθεσε μερικές προτεραιότητες. Κατ' αρχάς έξι μελέτες για έργα τα οποία ήδη μπορούν να χρηματοδοτηθούν: την αποκατάσταση του ανακτόρου, των σπιτιών του δασοφύλακα, του αρχικηπουρού και του φροντιστή, καθώς και του βουτυροκομείου και της γεννήτριας. Συγχρόνως θεωρήθηκε αναγκαίο να γίνουν μερικές διορθώσεις στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο (μετράει πάνω από δεκαετία) ώστε να διευκολυνθούν άλλες αλλαγές. Για παράδειγμα, τα ανάκτορα να μη γίνουν, όπως προβλεπόταν, χώρος φιλοξενίας υψηλών προσώπων (sic), αλλά μουσειακός χώρος και το μαγειρείο να αποκτήσει το δικαίωμα να μετατραπεί σε καφενείο για τους επισκέπτες.

Η μελέτη για τους κήπους είναι επίσης απόλυτη προτεραιότητα, όπως και η συνέχιση της καταμέτρησης και συντήρησης των κινητών ευρημάτων. Τι αντικείμενα άραγε να βρίσκονται στον στάβλο του Γεωργίου Α'; Η κ. Μενδώνη βλέπει ακόμα και επιτόπου συντήρησή τους. Ενώ δεν ξεχνά τις άμαξες και τα αυτοκίνητα των βασιλιάδων (μελέτη για την αποκατάστασή τους έρχεται οσονούπω στο ΚΣΝΜ), ανάμεσά τους και μια Rolls-Royce. Γιατί να μην αναλάβει τη δουλειά η ίδια η εταιρεία; Ωραία ιδέα.

ART - ΝΕΑ
Να μη χαθούν τα νέα κονδύλια για το Κέντρο Κινηματογράφου
Ηταν από τις λίγες, ευφρόσυνες ειδήσεις για το ελληνικό σινεμά η ψήφιση από τη Βουλή στις 6 Μαρτίου, με τροπολογία σε νόμο του ΥΠΠΟ, μιας νέας χρηματοδότησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου απευθείας από...
Να μη χαθούν τα νέα κονδύλια για το Κέντρο Κινηματογράφου
ART - ΝΕΑ
Ο Βασίλης Βαφέας πρόεδρος του Δ.Σ.
Σε εποχές όπου το ελληνικό σινεμά στηρίζεται σε συμπαραγωγές, ο μοναδικός παραγωγός που βρήκε να διορίσει η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στο Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου έχει να κάνει σινεμά...
Ο Βασίλης Βαφέας πρόεδρος του Δ.Σ.
ΣΙΝΕΜΑ
Παραιτήθηκε η Ελισάβετ Χρονοπούλου
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να ηρεμήσει και να δουλέψει σοβαρά και δημιουργικά προς όφελος της παραγωγής που στενάζει περιμένοντας. Δεν φτάνει που έχει αλλάξει τρεις...
Παραιτήθηκε η Ελισάβετ Χρονοπούλου
ΣΙΝΕΜΑ
Σύσκεψη στην Μπουμπουλίνας για το Κέντρο Κινηματογράφου
Μάλλον κάτι συμβαίνει με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όχι, ίσως, ακραίο, που δείχνει κρίση, αλλά κάποια προβλήματα στη λειτουργία του που θα μπορούσαν να τραυματίσουν τη συνέχεια του έργου του και...
Σύσκεψη στην Μπουμπουλίνας για το Κέντρο Κινηματογράφου
ART - ΝΕΑ
Με τη Σάρλοτ Ράμπλινγκ στην Μπιενάλε Βενετίας
Οταν η Σάρλοτ Ράμπλινγκ έρχεται στην Αθήνα την πείθει συνήθως ένα πολύ ενδιαφέρον κινηματογραφικό πρότζεκτ. Ο Γιώργος Δρίβας την προσκάλεσε να παίξει σε ταινία, μέρος της εγκατάστασης «Εργαστήριο Διλημμάτων»,...
Με τη Σάρλοτ Ράμπλινγκ στην Μπιενάλε Βενετίας
ART - ΝΕΑ
Νέα αποπομπή μετ’ επαίνων για τον Αλέξη Γρίβα
Ο Αλέξης Γρίβας απομακρύνεται από τη θέση του -μετ’ επαίνων βέβαια. Και το Δ.Σ. του ΕΚΚ διορίζει ομόφωνα τον σκηνοθέτη Τίμωνα Κουλμάση νέο εκπρόσωπο στο τόσο σημαντικό για την οικονομική ενίσχυση του ελληνικού...
Νέα αποπομπή μετ’ επαίνων για τον Αλέξη Γρίβα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας