Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ονειρεύομαι μια ωραία συμπυκνωμένη περιπέτεια»

Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Λίνα Μενδώνη

NDP PHOTO / THOMAS DASKALAKIS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ονειρεύομαι μια ωραία συμπυκνωμένη περιπέτεια»

  • A-
  • A+
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος παρέδωσε, η Κατερίνα Ευαγγελάτου ανέλαβε και υποσχέθηκε πως σε μια δεύτερη συνάντηση θα ανακοινώσει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και τις σκέψεις της γι' αυτόν τον «θρυλικό θεσμό με τον οποίο συνδέεται βαθιά».

Με μια θερμή αγκαλιά παρέδωσε τη θέση του ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου στη διάρκεια της χθεσινής τελετής παράδοσης-παραλαβής (διαδικασία που αποκτά πλέον θεσμική υπόσταση για τους εποπτευόμενους από το υπουργείο Πολιτισμού φορείς), που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Φεστιβάλ παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη -η οποία ήρθε συνοδευόμενη από τη δημοσιογράφο Αννα Παναγιωταρέα- και του γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Η υπουργός ευχαρίστησε τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο για το έργο που πρόσφερε στη διάρκεια της θητείας του, αναφέρθηκε στον θεσμό του Φεστιβάλ και στην ιστορική διαδρομή του, από την πρώτη του παράσταση πριν από τον πόλεμο, και καλωσόρισε την Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος παίρνοντας τον λόγο είπε ότι αυτή η τελετή παράδοσης γίνεται με όρους υγιείς και συναδελφικούς, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη όταν ανέλαβε εκείνος την καλλιτεχνική διεύθυνση τον Απρίλιο του 2016: «Εγώ δεν παρέλαβα τίποτα, σήκωσα τη σκυτάλη από το έδαφος. Και τότε είχα πει πως θα ήθελα όταν κλείσει ο δικός μου κύκλος στο Φεστιβάλ να παραδώσω τη σκυτάλη στον επόμενο.

Στην Ελλάδα, στους πολιτιστικούς οργανισμούς, δεν έχουμε την κουλτούρα της παράδοσης από τον προηγούμενο στον επόμενο, κουλτούρα που σηματοδοτεί τη συνέχεια του έργου των οργανισμών. Κατά κανόνα οι υπουργοί Πολιτισμού δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει για τη δουλειά μας η έγκαιρη τοποθέτηση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, ώστε αυτός να συνυπάρξει κάποιο διάστημα με τον προηγούμενο και να ενημερωθεί, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος σε βάρος του καλλιτεχνικού έργου. Αλλά κι εμείς, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές, που θέλουμε να παραμείνουμε διά παντός στη θέση μας κι όταν μας αντικαθιστούν, είτε έχει λήξει η θητεία μας είτε όχι, δεν διανοούμαστε να συμπαρασταθούμε και να βοηθήσουμε τον διάδοχο στο έργο του. Εύχομαι ν' αλλάξει αυτή η αντίληψη».

Ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και δήλωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα στην Κατερίνα Ευαγγελάτου για όσο καιρό τον χρειάζεται: «Με την ευχή μου και την αγάπη μου, αλλά και με κάποια ανακούφιση, γιατί πέρασα και δύσκολες στιγμές, παραδίδω το Φεστιβάλ στα δυναμικά χέρια της φίλης Κατερίνας Ευαγγελάτου. Εχει μεγαλώσει μέσα στο θέατρο, έχει λαμπρές σπουδές, είναι ταλαντούχα, έχει όλες τις προδιαγραφές για να δοκιμαστεί σ' αυτό το μεγάλο και ιστορικό Φεστιβάλ, με τους εμβληματικούς χώρους από την Αθήνα ώς την Επίδαυρο».

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου ευχαρίστησε τον απερχόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή λέγοντας πως, από την πρώτη κιόλας μέρα που ανακοινώθηκε το όνομά της για την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ήταν δίπλα της, έτοιμος να την ενημερώσει για όλα, πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί της. Δεν ήθελε να πει περισσότερα για τα σχέδιά της, αυτό το διάστημα κλείνει τους συνεργάτες της. Σε μια δεύτερη συνάντηση θα ανακοινώσει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και τις σκέψεις της γι' αυτόν τον «θρυλικό θεσμό με τον οποίο συνδέεται βαθιά». Ωστόσο είπε πως ονειρεύεται το Φεστιβάλ «ως μια εκρηκτική εξαίρεση στους χειμερινούς καλλιτεχνικούς ρυθμούς, μια ωραία συμπυκνωμένη περιπέτεια».

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης καλωσορίζοντας τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια αναφέρθηκε στον πολλαπλό ρόλο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: «Ο ρόλος του Φεστιβάλ συνδέεται και με τον πολιτιστικό τουρισμό, με το χρήμα -δεν είναι κακό να το λέμε κι αυτό- και με την αναγνώριση της ελληνικής δημιουργίας στο εξωτερικό».

Η υπουργός Πολιτισμού δεσμεύτηκε -όπως και με το Εθνικό Θέατρο- ότι πολύ έγκαιρα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ -από τους πρώτους μήνες του 2022- ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ενημέρωσης του καινούργιου -«θα μπορούσε βέβαια να είναι και η ίδια η Κατερίνα Ευαγγελάτου» συμπλήρωσε η υπουργός «καθώς οι νυν διευθυντές τόσο στο Φεστιβάλ όσο στο Εθνικό Θέατρο μπορούν να διεκδικήσουν εκ νέου τη θέση συμμετέχοντας στην πρόκληση ενδιαφέροντος».

ART - ΝΕΑ
Δεν θα λειτουργήσει η Πειραιώς 260
Προβλήματα δημιουργεί η πρόταση της καλλιτεχνικής διευθύντριας Κ. Ευαγγελάτου να εισπράξουν οι συμμετέχοντες στα έργα το 30% της αμοιβής τους ως προκαταβολή και το υπόλοιπο το ερχόμενο καλοκαίρι.
Δεν θα λειτουργήσει η Πειραιώς 260
ART - ΝΕΑ
«Το 2018 και 2019, τα πιο δυναμικά φεστιβάλ της θητείας μου»
Εχοντας πλάι του τον Βέλγο σκηνοθέτη Ιβο βαν Χόβε, ο απερχόμενος διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, παρουσίασε τα πεπραγμένα της φετινής, τελευταίας του διοργάνωσης.
«Το 2018 και 2019, τα πιο δυναμικά φεστιβάλ της θητείας μου»
ART - ΝΕΑ
Φεστιβάλ Ρεματιάς και για άτομα με αναπηρία
Το δικαίωμα όλων των πολιτών για ισότιμη πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή της πόλης υπερασπίζεται ο Δήμος Χαλανδρίου φιλοξενώντας εκδηλώσεις καθολικά προσβάσιμες ως προς το περιεχόμενο στις Νύχτες Αλληλεγγύης –...
Φεστιβάλ Ρεματιάς και για άτομα με αναπηρία
ART - ΝΕΑ
Ανοίγεται προκλητικά σε νέους χώρους και κινητοποιεί πλήθος καλλιτεχνών
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος παρουσίασε χθες το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017. Μας θύμισε ξανά ότι πέρυσι «ανέλαβε συνειδητά τον ρόλο του διαχειριστή κρίσης», αλλά φέτος «ανοίγει νέα σελίδα»·...
Ανοίγεται προκλητικά σε νέους χώρους και κινητοποιεί πλήθος καλλιτεχνών
ART - ΝΕΑ
«Ανοιγμα» σε όλες τις τέχνες
Πέρσι τον Αύγουστο έκανε το ντεμπούτο του και φέτος επιστρέφει. Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου ανοίγει στις 16 Ιουλίου, με τον τόνο να πέφτει σε ενδιαφέροντα εικαστικά δρώμενα, λόγω του Μουσείου Σύγχρονης...
«Ανοιγμα» σε όλες τις τέχνες
ART - ΝΕΑ
Ο Φαμπρ έφυγε, ο Θεοδωρόπουλος έρχεται
Ο Φαμπρ παραιτήθηκε, αφού κρίθηκε persona non grata από τους Ελληνες συναδέλφους του, με το υπουργείο Πολιτισμού να ευθύνεται για σωρεία παραλείψεων, λαθών και κακών χειρισμών. Και τώρα πάλι από την αρχή. Χθες...
Ο Φαμπρ έφυγε, ο Θεοδωρόπουλος έρχεται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ