Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
31°C
32.9° 28.3°
3 BF
40%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
32.7° 24.7°
3 BF
48%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
27°C
32.6° 26.6°
2 BF
65%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
41%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.9° 28.5°
3 BF
45%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
31.6° 24.0°
2 BF
60%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.4° 24.5°
0 BF
30%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
32°C
32.4° 32.4°
2 BF
31%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
30.2° 27.8°
4 BF
48%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 27.9°
4 BF
37%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 27.8°
4 BF
44%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
26.8° 26.7°
1 BF
65%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
61%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.9° 29.5°
0 BF
33%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
31°C
31.0° 27.5°
2 BF
43%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
32.7° 26.6°
5 BF
56%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
32°C
33.0° 30.8°
2 BF
25%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.3° 25.5°
3 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
28.9° 24.7°
3 BF
79%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
26°C
26.0° 26.0°
1 BF
41%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΚΑΤΣΟΥΡΑ

Ο Δρόμος των Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης ξεκινάει από τα Χανιά

Τι είναι η άυλη πολιτιστική κληρονομιά; Σύμφωνα με την UNESCO, είναι όλες εκείνες οι πρακτικές, αναπαραστάσεις, εκφράσεις, γνώσεις και τεχνικές – καθώς και τα εργαλεία, αντικείμενα, χειροτεχνήματα και οι πολιτιστικοί χώροι που συνδέονται με αυτές και που αποτελούν μαρτυρίες του παραδοσιακού, λαϊκού και λόγιου πολιτισμού.

Σημαντικό ρόλο στη διάδοσή της παίζουν οι κοινότητες, οι ομάδες και, κατά περίπτωση, άτομα που αναγνωρίζουν ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς τους και εργάζονται για τη διαφύλαξη και διάδοσή της.

Cafe Novelty, Σαλαμάνκα
| © ehica.gr

Η πόλη των Χανίων και ειδικότερα το ιστορικό Καφέ Κήπος, που βρίσκεται στον δημοτικό κήπο της πόλης, εδώ και μερικά χρόνια έχει γίνει το επίκεντρο μιας πρωτοβουλίας για τη διασύνδεση, οργάνωση και συνεργασία των ιστορικών αστικών καφέ της Ευρώπης, τα οποία τους τελευταίους αιώνες υπήρξαν το επίκεντρο των πολιτικών, πολιτισμικών εξελίξεων των πόλεων στις οποίες βρίσκονται. Εκεί έγιναν ζυμώσεις, αναπτύχθηκαν πολιτικά και καλλιτεχνικά ρεύματα, διαμορφώθηκαν και εκφράστηκαν πολιτικές ιδέες.

«Γέφυρα» διασύνδεσης αυτών των χώρων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν στην πολιτική και πολιτιστική εξέλιξη της Ευρώπης, καθώς στα τραπέζια τους κάθισαν πολιτικοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνδιαμορφωτές των ιστορικών εξελίξεων, είναι ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης (EHICA), ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με 46 καφέ-μέλη από διάφορες χώρες, που στόχο έχει την προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Cafe Slavia, Πράγα
| © ehica.gr

Πολλά από αυτά τα καφέ έχουν την έδρα τους σε χώρες όπως οι Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Βέλγιο, Αυστρία και Δανία, έχουν ζωή μεγαλύτερη των 100 χρόνων, ενώ διακρίνονται για τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους. Εκτός από το Καφέ Κήπος, στον σύνδεσμο συμμετέχουν το Μεγάλο Καφενείο στην Τρίπολη και η Λέσχη Κομοτηναίων.

Ιδρυτής και πρόεδρος του συνδέσμου, ο Βασίλης Σταθάκης, ιδιοκτήτης του ιστορικού Καφέ Κήπος, που δεν περιορίστηκε στη δημιουργία του συνδέσμου, αλλά από το 2017 προωθεί τη δημιουργία μιας νέας πολιτιστικής διαδρομής, κάτι αντίστοιχο με τον γνωστό μας «Δρόμο της Ελιάς», στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου έχει κατατεθεί και ο σχετικός φάκελος. Η νέα αυτή διαδρομή θα ονομαστεί «Δρόμος Ιστορικών Καφέ». Ενδιαφέρον για συμμετοχή έχουν ήδη εκδηλώσει 12 ευρωπαϊκές χώρες.

Cafe Tommaseo, Τεργέστη
| © ehica.gr

Το σχέδιο παρουσιάστηκε στα τέλη Ιουλίου στα Χανιά, παρουσία της γενικής διευθύντριας για τη Δημοκρατία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Σνετζάνα Σάμαρτιτς-Μάρκοβιτς, με αφορμή το 10ο Διεθνές Συμβουλευτικό Φόρουμ «Πολιτιστικές Διαδρομές» του ΣτΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2020 στα Χανιά. Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, αναμένεται να επισκεφτούν τα Χανιά εκατοντάδες σύνεδροι, εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι πρόεδροι της Δημοκρατίας Ελλάδας και Κύπρου, κυβερνητικοί φορείς, αλλά και εκπρόσωποι των 55 χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το ιστορικό Καφέ Κήπος στα Χανιά, από την ίδρυσή του το 1870 έως και σήμερα, 150 χρόνια μετά, συνιστά σημείο ιδιαίτερης ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αναφοράς για την πόλη.

Από την παλιά ιστορική αίθουσά του έχουν περάσει σημαντικές προσωπικότητες όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Σοφοκλής Βενιζέλος, καλλιτέχνες και σημαντικοί άνθρωποι από τους χώρους των γραμμάτων και των τεχνών. Σήμερα πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, φεστιβάλ γαστρονομίας κ.ά.

Ο Βασίλης Σταθάκης, ιδιοκτήτης της επιχείρησης, διοχετεύει όλη την ενέργειά του στην πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ. Δηλώνει ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα που έχει φέρει η μέχρι σήμερα προσπάθειά του, και δεν σταματά να τονίζει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος αυτών των αστικών καφέ, που όπως λέει «έχουν να διηγηθούν αμέτρητες ιστορίες» για κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, πολιτιστικές επαναστάσεις, τη γέννηση ρευμάτων και τάσεων. Και εξηγεί ότι μέσα από τις αφηγήσεις των θαμώνων τους, η παράδοση και ο πολιτισμός διατηρούνται αναλλοίωτα και μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Δρόμος των Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης ξεκινάει από τα Χανιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας