Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανησυχία στο ΕΜΣΤ

Ο χρόνος κυλά εις βάρος του ΕΜΣΤ, σε σημείο να σκέφτεται κανείς ότι κινδυνεύει από φθορές

Ανησυχία στο ΕΜΣΤ

  • A-
  • A+

Ανήμερα 25η Μαρτίου τη βρήκαμε στο γραφείο της, στο Ωδείο Αθηνών. Η Κατερίνα Κοσκινά, η νέα διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης δεν γνωρίζει από Σαββατοκύριακα και αργίες το τελευταίο τρίμηνο. Εργάζεται εντατικά και διευθετεί εκκρεμότητες προκειμένου να γίνει το μεγάλο βήμα: να ανοίξει επιτέλους η νέα στέγη του ΕΜΣΤ στο ανακατασκευασμένο ΦΙΞ. Οι εργασίες στο κτίριο ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2014, όμως τα εγκαίνια «σέρνονται» από τον Μάιο του 2014. Ο χρόνος κυλά εις βάρος του, σε σημείο να σκέφτεται κανείς ότι κινδυνεύει από φθορές.

ADONIS KEKIDAKIS

Η Κ. Κοσκινά δήλωσε στην «Εφ.Συν.» έτοιμη για να αρχίσουν να λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες του στο ΦΙΞ, όμως διευκρινίζει πως το κτίριο δεν μπορεί ακόμα να λειτουργήσει ως μουσείο αν δεν γίνουν κάποιες απαραίτητες εργασίες και κινήσεις. Περιμένει το πράσινο φως από το υπουργείο Πολιτισμού, που ασφαλώς συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση του ΕΜΣΤ και προσλήψεις προσωπικού.

Ωστόσο πρόσφατα ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στο «Πρώτο Θέμα» (στους Τίνα Μανδηλαρά και Βασίλη Τσακίρογλου), στην ερώτηση «Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τι θα γίνει;», απάντησε: «Η λύση που θα δοθεί θα είναι ανοιχτός διαγωνισμός για τη θέση του διευθυντή, όπως και στους άλλους οργανισμούς».

Με την αλλαγή κυβέρνησης μήπως τελικά η Κατερίνα Κοσκινά κινδυνεύει να έχει την τύχη της προηγούμενης διευθύντριας Αννας Καφέτση, η οποία απομακρύνθηκε με το ζόρι (μαζί με το Δ.Σ.) από τον Κώστα Τασούλα με τη δικαιολογία ότι το μουσείο δεν μπορούσε να ανοίξει; Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο ο διευθυντής διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού και η θητεία του είναι τετραετής.

«Δεν είμαι σε θέση να κρίνω τη δήλωση του υπουργού» απαντά η Κατερίνα Κοσκινά. «Νομίζω πάντως ότι με αφορμή το ΕΜΣΤ αναφερόταν στην πολιτική που θέλει να ακολουθήσει» μας λέει. «Ψυχολογικά όμως τόσο για τη διοίκηση και τη διεύθυνση όσο και για τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες του μουσείου, που αυτή τη στιγμή προσπαθούν να επιλύσουν ανεπίλυτα θέματα χρόνων, μια τέτοια δήλωση μπορεί να δημιουργήσει ανησυχία. Επειδή όμως το άνοιγμα του μουσείου είναι εθνικό ζήτημα η προσωπική μου θέση είναι ότι προχωράμε για να το δώσουμε, το συντομότερο δυνατόν, σε αυτούς που το περιμένουν. Αλλωστε αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που ανέλαβα. Δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο, είμαι επαγγελματίας. Αρα τα εγκαίνια του ΕΜΣΤ με αφορούν, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο, και ως άνθρωπο του χώρου που περιμένει εδώ και δεκαετίες να δει στη χώρα του ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με διεθνείς προδιαγραφές και προοπτική».

• Από τη στιγμή που αναλάβατε, τι έχετε κάνει για το άνοιγμα του μουσείου;

Αυτούς τους τρεις μήνες οι ενέργειες που κάνουμε δεν μπορούν, δυστυχώς, να είναι αποκλειστικά συντονισμένες προς το μέλλον. Η πραγματικότητα είναι άλλη και μας υποχρεώνει σε διπλή δουλειά προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Αφενός προς το αύριο, και αναφέρομαι στο άνοιγμα του μουσείου, και αφετέρου προς τα πίσω, διότι από τον Δεκέμβριο του 2014 δουλεύουμε για να ολοκληρωθούν και να επιλυθούν πολλά θέματα νομικής, οικονομικής και διοικητικής φύσης που εκκρεμούν. Αν δεν τακτοποιηθούν αυτά, είναι αδύνατον να συζητάμε για το άνοιγμα του μουσείου.

• Πώς θα ξεπεραστούν όλα αυτά τα προβλήματα;

Σε ό,τι μας αφορά, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Υποθέτω πως και η πολιτεία θα το εκτιμήσει και θα βοηθήσει ώστε οι νόμιμες διαδικασίες να προχωρήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα και να επιτύχουμε το άνοιγμα μέσα στο 2015. Για την ώρα αισιοδοξώ ότι στις επόμενες εβδομάδες θα μετακομίσουμε τις υπηρεσίες μας στο νέο κτίριο, όπου και θα σας καλέσουμε για να σας ξεναγήσουμε και να σας ενημερώσουμε διεξοδικά.

ART - ΝΕΑ
Εργαζόμενοι ΕΜΣΤ: Πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις προωθεί το υπουργείο
Την αστερόσκονη που επιχειρεί να σκορπίσει το υπουργείο Πολιτισμού, διαλύει η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ που κάνει λόγο για «πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις», τις οποίες προωθεί το υπουργείο...
Εργαζόμενοι ΕΜΣΤ: Πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις προωθεί το υπουργείο
ART - ΝΕΑ
Συμμαχία εργαζομένων ΥΠΠΟ και συνδικαλιστών κατά της μετατροπής μουσείων σε ΝΠΔΔ
Την αντίθεσή τους στη μετατροπή σε ΝΠΔΔ των δημόσιων μουσείων που λειτουργούν ως Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ εκφράζουν τα σωματεία εργαζομένων ΥΠΠΟ και εκλεγμένων συνδικαλιστών.
Συμμαχία εργαζομένων ΥΠΠΟ και συνδικαλιστών κατά της μετατροπής μουσείων σε ΝΠΔΔ
ART - ΝΕΑ
Απολογισμός από την Κοσκινά, «άδειασμα» από τη Ζορμπά
Ξεχάστε το 2018, το πολύπαθο μουσείο μπορεί να λειτουργήσει πλήρως τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με την απερχόμενη διευθύντρια, που ζητά διπλάσια επιχορήγηση 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ η υπουργός Πολιτισμού...
Απολογισμός από την Κοσκινά, «άδειασμα» από τη Ζορμπά
ART - ΝΕΑ
Εκτός ΕΜΣΤ η Κοσκινά
Την ευχάριστη είδηση περιμέναμε, ότι επιτέλους το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα ανοίξει εντός του 2019 πλήρως, πανηγυρικά για το κοινό, με όλη τη μεγαλοπρέπεια των πολύτιμων συλλογών του, ωστόσο σαν...
Εκτός ΕΜΣΤ η Κοσκινά
ART - ΝΕΑ
«Ατοπη» η αυριανή απεργία που κλείνει τα μουσεία
«Το ζήτημα της προστασίας της αρχαιολογικής και γενικότερα της πολιτισμικής κληρονομιάς έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα, μολονότι τη θεωρούμε δεδομένη και το θεσμικό πλαίσιο ισχυρό» είπε η Μυρσίνη...
«Ατοπη» η αυριανή απεργία που κλείνει τα μουσεία
ART - ΝΕΑ
Κλειστά σήμερα τα πωλητήρια των μουσείων
Κλειστά θα είναι σήμερα τα πωλητήρια στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της επικράτειας, όπως και τα εργαστήρια εκμαγείων στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων....
Κλειστά σήμερα τα πωλητήρια των μουσείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας