• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 25.1°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 24.6°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.8°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 19.9°C / 20.5°C
  2 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 22.0°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.4°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 25.4°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.6°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  0 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.3°C
  0 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 24.4°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.9°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  62%

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οποιος βιάζεται (για το Ελληνικό), σκοντάφτει...

 • A-
 • A+

Σήμερα αναμένεται να δημοσιευτεί η ημερήσια διάταξη με τα θέματα που θα συζητηθούν στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) υπό τη νέα του σύνθεση. Η οποία ωστόσο άλλαξε, με καινούργιο ΦΕΚ που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (16-8-2019), αφού διαπιστώθηκε παράβαση του νόμου.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τροποποίησε την προηγούμενη σύνθεση, καθώς είχε διορίσει μέλος που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις (όπως έγραψε πρώτη η «Εφ.Συν.», 16-8-2019). Το γεγονός συνιστούσε παράβαση του αρ. 50 του Ν. 3028/2002, που καθορίζει τους όρους ορισμού μελών των Κεντρικών Συμβουλίων -KAΣ και ΚΣΝΜ (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων).

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) σημειώνει ότι η αντικατάσταση «έγινε υπό το βάρος της επισήμανσης της παρανομίας και των σχετικών επικρίσεων».

Στηλιτεύει την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει στην αλλαγή της σύνθεσης του ΚΑΣ πριν ολοκληρωθεί η θητεία των μελών του και αναδεικνύει ακόμα μια μη κανονικότητα στις συνθέσεις. «... η βιασύνη και η προχειρότητα με την οποία εκδόθηκαν αυτές οι Υπουργικές Αποφάσεις, οδήγησαν σε ακόμη μια σοβαρή παρατυπία στη σύνθεση τόσο του ΚΑΣ όσο και του ΚΣΝΜ... Οι Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ 558/ΥΟΔΔ/13-8-2019) ορίζουν διπλή αναπλήρωση του Γ.Γ. ως Προέδρου του Συμβουλίου (βλ. σημείο Α1 και σημείο Γ, σημείο Ι1 και ΙΙ αντιστοίχως των ΥΑ), τόσο από αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου όσο και από τη Νομική Σύμβουλο του Κράτους. Πρόκειται για λάθος εφαρμογή του άρθρου 50 του Αρχαιολογικού Νόμου (3028/02) που παράγει όχι μόνο το διοικητικό «παράδοξο» να αναπληρούται ο Πρόεδρος από δύο διαφορετικούς αναπληρωτές ταυτόχρονα, αλλά επιπλέον οδηγεί και σε μαθηματικό “παράδοξο”: σε περίπτωση απουσίας του Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ.Α, το ΚΑΣ αποκτά σύνθεση 18 μελών (αντί για 17 που ορίζει ο νόμος) και το ΚΣΝΜ έχει σύνθεση 16 μελών (αντί για 15), αφού επιπλέον μετέχει στο ΚΑΣ και ο αναπληρωτής του Γ.Γ. και ο αναπληρωτής του Νομικού Συμβούλου του ΥΠ.ΠΟ.Α.! Είναι προφανές ότι μια τέτοια σύνθεση δεν είναι σύννομη» καταλήγει και καλεί την πολιτική ηγεσία να ανακοινώσει στο ορθό τις υπουργικές αποφάσεις ως αναγκαία προϋπόθεση για να συνεδριάσει νόμιμα το ΚΑΣ και το ΚΣΝΜ.

Με τον τίτλο «Παραβιάζεται ο Αρχαιολογικός Νόμος με τη νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου» είχε στείλει ανακοίνωση (16/8/19) και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής - Στερεάς & Νήσων.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις συνθέσεις των Κεντρικών Συμβουλίων, καθώς αναμένεται να συνεδριάσουν την Τετάρτη 21 Αυγούστου το ΚΑΣ και την επομένη το ΚΣΝΜ (22/8/19).

Το Ελληνικό θα είναι το πρώτο από τα μεγάλα ζητήματα που θα συζητηθεί, οπότε τα νέα μέλη θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για την τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) που εκδόθηκε αρχές Ιουλίου και προκάλεσε άμεσα τις αντιδράσεις της Lamda Development (είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση) για τους όρους που θέτει το υπουργείο Πολιτισμού στη διαδικασία αδειοδότησης.

Οι όροι προβλέπουν ότι ο ανάδοχος οφείλει τα πρώτα πέντε έτη από την έναρξη των εργασιών να εκπονήσει μελέτες και να τις καταθέσει προς έγκριση στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σχετικά με τα νεότερα μνημεία του, ενώ πριν από κάθε τεχνικό έργο πρέπει να προηγείται αρχαιολογική έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έχει κατατεθεί αίτηση θεραπείας από την Ελληνικό Α.Ε. σε σχέση με την απόφαση. Βέβαια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει πει (1/8/19) ότι θα επαναφέρει την ΚΥΑ Εγκρισης των Περιβαλλοντικών Ορων του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό προς εξέταση των σχετικών μελετών από τα δύο Κεντρικά Συμβούλια, επικαλούμενη το Συμβούλιο της Επικρατείας σε σχέση με το ΚΑΣ και το δήθεν κενό εξέτασης της μελέτης από το ΚΣΝΜ ως προς τα υψηλά κτίρια.

Η ενέργεια ερμηνεύεται ως προσχηματική, αφού καλά πληροφορημένες πηγές σχολίασαν στην «Εφ.Συν.» ότι πρόκειται για μεθόδευση της νέας πολιτικής ηγεσίας, η οποία απειλεί όχι μόνο να παρακάμψει, αλλά και να παραβιάσει τους όρους του Π.Δ. έγκρισης του ΣΟΑ Ελληνικού, που έκρινε συνταγματικό το ΣτΕ με την τελευταία απόφαση της Ολομέλειάς του, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ειδική πρόβλεψη για τον όγκο και την αρχιτεκτονική των υψηλών κτιρίων, ώστε η χωροθέτηση και η ένταξή τους να συνάδουν με το πολιτιστικό περιβάλλον.

Και μας θύμισαν ότι επί των ημερών της νέας υπουργού ως γενικής γραμματέα παρακάμφθηκε ευθέως η ρητή προϋπόθεση προηγούμενης κήρυξης και οριοθέτησης αρχαιολογικών χώρων εντός του σχεδίου χωρικής ανάπτυξης του Ελληνικού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Οταν η υπ. Πολιτισμού κουνάει το δάχτυλο στην αντιπολίτευση
Αρχαιολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθηγητές πανεπιστημίου, προσωπικότητες εναντιώθηκαν στο σχέδιο νέας διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς που άνοιξε με το νομοσχέδιο για τις 161 αρχαιότητες...
Οταν η υπ. Πολιτισμού κουνάει το δάχτυλο στην αντιπολίτευση
ART - ΝΕΑ
«Η αρχαιοκαπηλία στην εξουσία»
Σφυροκόπημα της Λίνας Μενδώνη στη Βουλή ● Ψηφίστηκε η συμφωνία για την «επιστροφή» μετά από 25 ή 50 χρόνια των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων.
«Η αρχαιοκαπηλία στην εξουσία»
ART - ΝΕΑ
Ζητείται παρέμβαση εισαγγελέα για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες
Ενσταση αντισυνταγματικότητας θα κατατεθεί στη Βουλή. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατήγγειλε ότι είναι «αποδεδειγμένα αποδέκτης ευρημάτων αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας ο συλλέκτης Λέοναρντ Στερν».
Ζητείται παρέμβαση εισαγγελέα για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες
ART - ΝΕΑ
Ηχηρή παρέμβαση από Μ. Καραμανώφ για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες
Η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, τ. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας χαρακτηρίζει επαχθή και απαξιωτική για το Ελληνικό Δημόσιο τη σύμβαση για τις αρχαιότητες και βάζει θέμα νομιμότητας.
Ηχηρή παρέμβαση από Μ. Καραμανώφ για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες
ART - ΝΕΑ
Νομιμοποιούν χωρίς έλεγχο την ιδιωτική συλλογή Στερν
Οι 161 αρχαιότητες κυκλαδικού πολιτισμού στη Βουλή ⫸ Στιγμές αμηχανίας για τη Λίνα Μενδώνη κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Νομιμοποιούν χωρίς έλεγχο την ιδιωτική συλλογή Στερν
ART - ΝΕΑ
«Η Βουλή, πλυντήριο για τη νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος αρχαιοκαπηλίας»
Ο τρόπος επαναπατρισμού των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων που επιχειρεί ωστόσο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, φέρνοντας στη Βουλή για κύρωση το σχετικό νομοσχέδιο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ερωτήματα.
«Η Βουλή, πλυντήριο για τη νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος αρχαιοκαπηλίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας