• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 15.0°C / 18.3°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 19.0°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.3°C / 18.3°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 7.8°C / 16.0°C
  2 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.1°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.1°C / 18.3°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.0°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.7°C
  2 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.7°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 12.8°C / 17.2°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  50%
Οποιος βιάζεται (για το Ελληνικό), σκοντάφτει...

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οποιος βιάζεται (για το Ελληνικό), σκοντάφτει...

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σήμερα αναμένεται να δημοσιευτεί η ημερήσια διάταξη με τα θέματα που θα συζητηθούν στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) υπό τη νέα του σύνθεση. Η οποία ωστόσο άλλαξε, με καινούργιο ΦΕΚ που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (16-8-2019), αφού διαπιστώθηκε παράβαση του νόμου.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τροποποίησε την προηγούμενη σύνθεση, καθώς είχε διορίσει μέλος που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις (όπως έγραψε πρώτη η «Εφ.Συν.», 16-8-2019). Το γεγονός συνιστούσε παράβαση του αρ. 50 του Ν. 3028/2002, που καθορίζει τους όρους ορισμού μελών των Κεντρικών Συμβουλίων -KAΣ και ΚΣΝΜ (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων).

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) σημειώνει ότι η αντικατάσταση «έγινε υπό το βάρος της επισήμανσης της παρανομίας και των σχετικών επικρίσεων».

Στηλιτεύει την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει στην αλλαγή της σύνθεσης του ΚΑΣ πριν ολοκληρωθεί η θητεία των μελών του και αναδεικνύει ακόμα μια μη κανονικότητα στις συνθέσεις. «... η βιασύνη και η προχειρότητα με την οποία εκδόθηκαν αυτές οι Υπουργικές Αποφάσεις, οδήγησαν σε ακόμη μια σοβαρή παρατυπία στη σύνθεση τόσο του ΚΑΣ όσο και του ΚΣΝΜ... Οι Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ 558/ΥΟΔΔ/13-8-2019) ορίζουν διπλή αναπλήρωση του Γ.Γ. ως Προέδρου του Συμβουλίου (βλ. σημείο Α1 και σημείο Γ, σημείο Ι1 και ΙΙ αντιστοίχως των ΥΑ), τόσο από αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου όσο και από τη Νομική Σύμβουλο του Κράτους. Πρόκειται για λάθος εφαρμογή του άρθρου 50 του Αρχαιολογικού Νόμου (3028/02) που παράγει όχι μόνο το διοικητικό «παράδοξο» να αναπληρούται ο Πρόεδρος από δύο διαφορετικούς αναπληρωτές ταυτόχρονα, αλλά επιπλέον οδηγεί και σε μαθηματικό “παράδοξο”: σε περίπτωση απουσίας του Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ.Α, το ΚΑΣ αποκτά σύνθεση 18 μελών (αντί για 17 που ορίζει ο νόμος) και το ΚΣΝΜ έχει σύνθεση 16 μελών (αντί για 15), αφού επιπλέον μετέχει στο ΚΑΣ και ο αναπληρωτής του Γ.Γ. και ο αναπληρωτής του Νομικού Συμβούλου του ΥΠ.ΠΟ.Α.! Είναι προφανές ότι μια τέτοια σύνθεση δεν είναι σύννομη» καταλήγει και καλεί την πολιτική ηγεσία να ανακοινώσει στο ορθό τις υπουργικές αποφάσεις ως αναγκαία προϋπόθεση για να συνεδριάσει νόμιμα το ΚΑΣ και το ΚΣΝΜ.

Με τον τίτλο «Παραβιάζεται ο Αρχαιολογικός Νόμος με τη νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου» είχε στείλει ανακοίνωση (16/8/19) και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής - Στερεάς & Νήσων.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις συνθέσεις των Κεντρικών Συμβουλίων, καθώς αναμένεται να συνεδριάσουν την Τετάρτη 21 Αυγούστου το ΚΑΣ και την επομένη το ΚΣΝΜ (22/8/19).

Το Ελληνικό θα είναι το πρώτο από τα μεγάλα ζητήματα που θα συζητηθεί, οπότε τα νέα μέλη θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για την τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) που εκδόθηκε αρχές Ιουλίου και προκάλεσε άμεσα τις αντιδράσεις της Lamda Development (είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση) για τους όρους που θέτει το υπουργείο Πολιτισμού στη διαδικασία αδειοδότησης.

Οι όροι προβλέπουν ότι ο ανάδοχος οφείλει τα πρώτα πέντε έτη από την έναρξη των εργασιών να εκπονήσει μελέτες και να τις καταθέσει προς έγκριση στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σχετικά με τα νεότερα μνημεία του, ενώ πριν από κάθε τεχνικό έργο πρέπει να προηγείται αρχαιολογική έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έχει κατατεθεί αίτηση θεραπείας από την Ελληνικό Α.Ε. σε σχέση με την απόφαση. Βέβαια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει πει (1/8/19) ότι θα επαναφέρει την ΚΥΑ Εγκρισης των Περιβαλλοντικών Ορων του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό προς εξέταση των σχετικών μελετών από τα δύο Κεντρικά Συμβούλια, επικαλούμενη το Συμβούλιο της Επικρατείας σε σχέση με το ΚΑΣ και το δήθεν κενό εξέτασης της μελέτης από το ΚΣΝΜ ως προς τα υψηλά κτίρια.

Η ενέργεια ερμηνεύεται ως προσχηματική, αφού καλά πληροφορημένες πηγές σχολίασαν στην «Εφ.Συν.» ότι πρόκειται για μεθόδευση της νέας πολιτικής ηγεσίας, η οποία απειλεί όχι μόνο να παρακάμψει, αλλά και να παραβιάσει τους όρους του Π.Δ. έγκρισης του ΣΟΑ Ελληνικού, που έκρινε συνταγματικό το ΣτΕ με την τελευταία απόφαση της Ολομέλειάς του, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ειδική πρόβλεψη για τον όγκο και την αρχιτεκτονική των υψηλών κτιρίων, ώστε η χωροθέτηση και η ένταξή τους να συνάδουν με το πολιτιστικό περιβάλλον.

Και μας θύμισαν ότι επί των ημερών της νέας υπουργού ως γενικής γραμματέα παρακάμφθηκε ευθέως η ρητή προϋπόθεση προηγούμενης κήρυξης και οριοθέτησης αρχαιολογικών χώρων εντός του σχεδίου χωρικής ανάπτυξης του Ελληνικού.

ART - ΝΕΑ
Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο
Η Αναφορά 2021 του Παρατηρητηρίου Παρακολούθησης Παγκόσμιας Κληρονομιάς περιλαμβάνει την Ακρόπολη ανάμεσα στα 49 μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο, ποσοστό αυξημένο κατά 20% από πέρυσι.
Η Ακρόπολη ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο
ART - ΝΕΑ
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
Πώς πραγματοποιείται μια συνάντηση με πρόσωπα υψηλά ιστάμενα, τα οποία συζητούν ωστόσο για ένα θέμα που δεν είναι των αρμοδιοτήτων τους;
Μενδώνη-Λασκαρίδης ξανά μαζί...
ART - ΝΕΑ
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία
Είναι η πρώτη φορά που θα δοθούν ταυτόχρονα πέντε μνημεία στην ίδια παραγωγή και ουδείς γνωρίζει τους όρους για διήμερες, τετραήμερες χρήσεις με τη συμμετοχή από 120 έως 150 επαγγελματιών.
Μια απόφαση με ιδιαίτερη σημασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας