Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΣΕΑ: Μη σύννομη η σύνθεση ΚΑΣ και ΚΣΝΜ

ΣΕΑ: Μη σύννομη η σύνθεση ΚΑΣ και ΚΣΝΜ

  • A-
  • A+

Τις παρατηρήσεις του για τη μη σύννομη σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων γνωστοποιεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο ΣΕΑ καταγγέλλει ότι η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. άλλαξε τη σύνθεση του ΚΑΣ πριν ολοκληρωθεί η θητεία των μελών του στα οποία συμπεριληφθεί πρόσωπο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ορισμού μελών των Κεντρικών Συμβουλίων.

Ο Σύλλογος κάνει λόγο για σοβαρή παρατυπία και λάθος εφαρμογή του άρθρου 50 του Αρχαιολογικού Νόμου (3028/02)  ζητώντας να ανακοινοποιηθούν στο ορθό οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, σύμφωνα με όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Όλη η ανακοίνωση

έχε ως εξής:

Με αφορμή την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΦΕΚ 558/ΥΟΔΔ/13-8-2019), θέλουμε να επισημάνουμε ότι, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, είναι απαραίτητη η προστασία του κύρους των Κεντρικών Συμβουλίων του ΥΠ.ΠΟ.Α., που μπορεί να επιτευχθεί με:

  • την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της θητείας τους, σε κάθε περίπτωση
  • τον ορισμό των μελών τους ex officio από πανεπιστήμια, επιστημονικούς και άλλους φορείς (μεταξύ αυτών και του Σ.Ε.Α.) και όχι με αυθαίρετη επιλογή της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας
  • την άσκηση της προεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων από Ανώτατο Δικαστικό, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των Τοπικών Συμβουλίων, ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα στην κρίση των υποθέσεων και η ανεξαρτησία από πολιτικές σκοπιμότητες και
  • την αποκατάσταση του πρότερου αποφασιστικού τους ρόλου έναντι του υφιστάμενου γνωμοδοτικού.

Δυστυχώς, η νέα πολιτική ηγεσία άλλαξε τη σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 558/ΥΟΔΔ/13-8-2019) προτού ολοκληρωθεί η θητεία των μελών του, και μάλιστα με τέτοια σπουδή που είχε ως αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί πρόσωπο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ορισμού μελών των Κεντρικών Συμβουλίων, όπως καθορίζονται στο άρθρο 50 του Ν. 3028/2002, το οποίο βέβαια στη συνέχεια αντικαταστάθηκε υπό το βάρος της επισήμανσης της παρανομίας και των σχετικών επικρίσεων (ΦΕΚ 580/ΥΟΔΔ/16-8-2019).

Όμως, η βιασύνη και η προχειρότητα με την οποία εκδόθηκαν αυτές οι Υπουργικές Αποφάσεις, οδήγησαν σε ακόμη μια σοβαρή παρατυπία στη σύνθεση τόσο του ΚΑΣ όσο και του ΚΣΝΜ, που δεν θεραπεύτηκε με το διορθωτικό ΦΕΚ της 16/8/2019: οι δύο Υπουργικές Αποφάσεις που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ 558/ΥΟΔΔ/13-8-2019 ορίζουν διπλή αναπλήρωση του Γενικού Γραμματέα ως Προέδρου του Συμβουλίου (βλ. σημείο Α1 και σημείο Γ, σημείο Ι1 και ΙΙ αντιστοίχως των ΥΑ), τόσο από αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου, όσο και από την Νομική Σύμβουλο του Κράτους.

Πρόκειται για λάθος εφαρμογή του άρθρου 50 του Αρχαιολογικού Νόμου (3028/02) που παράγει όχι μόνο το διοικητικό «παράδοξο» να αναπληρούται ο Πρόεδρος του Συμβουλίου από δύο διαφορετικούς αναπληρωτές ταυτόχρονα, αλλά επιπλέον οδηγεί και σε μαθηματικό «παράδοξο»: σε περίπτωση απουσίας του Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ.Α, το ΚΑΣ αποκτά σύνθεση 18 μελών (αντί για 17 που ορίζει ο νόμος) και το ΚΣΝΜ έχει σύνθεση 16 μελών (αντί για 15 που προβλέπει ο νόμος), αφού επιπλέον μετέχει στο ΚΑΣ και ο αναπληρωτής του Γ.Γ. και ο αναπληρωτής του Νομικού Συμβούλου του ΥΠ.ΠΟ.Α.! Είναι προφανές ότι μια τέτοια σύνθεση δεν είναι σύννομη.

Επειδή βασική προϋπόθεση για τη νομιμότητα των γνωμοδοτήσεων των Κεντρικών Συμβουλίων, αποτελεί και η σύννομη σύνθεσή τους, θα πρέπει άμεσα να ανακοινοποιηθούν στο ορθό οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, σύμφωνα με όσα ορίζει η αρχαιολογική νομοθεσία.

Λυπούμαστε, καθώς τα διαδραματισθέντα, που ασφαλώς κινούνται στον αντίποδα των προτάσεων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αποτελούν σοβαρό πλήγμα σε βάρος του κύρους των Κεντρικών Συμβουλίων του ΥΠ.ΠΟ.Α.

 

ART - ΝΕΑ
Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως στην Φλώρινα
Εντυπωσιακά ευρήματα που «μαρτυρούν τον πλούτο, την αριστοκρατική καταγωγή, τον ηρωικό χαρακτήρα και τον ηγετικό ρόλο κάποιων οικογενειών της μακεδονικής αριστοκρατίας, είδαν το φως κατά τη σωστική ανασκαφή...
Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως στην Φλώρινα
ART - ΝΕΑ
Αφιέρωμα στον Σπύρο Τέσκο από τον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας
Ένα αφιέρωμα με προβολές από το έργο του σκηνοθέτη Σπύρου Τέσκου που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάιο διοργανώνουν ο  Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας και η Κινηματογραφική Ομάδα Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
Αφιέρωμα στον Σπύρο Τέσκο από τον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας
ART - ΝΕΑ
Να λάμψει η Ακρόπολη όπως το 2004...
Ευρεία σύσκεψη για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την Τρίτη (17/9) εγκρίθηκαν οι μελέτες...
Να λάμψει η Ακρόπολη όπως το 2004...
ART - ΝΕΑ
Εγκαίνια (ξανά μανά) τον Φεβρουάριο του 2020
Ελλειψη συντονισμού, η βασική αιτία των καθυστερήσεων. Αναλαμβάνει ενεργό ρόλο ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Αγνωστο αν θα γίνει διαγωνισμός για τη διευθυντική θέση.
Εγκαίνια (ξανά μανά) τον Φεβρουάριο του 2020
ART - ΝΕΑ
Η άγνωστη σχέση του Γρηγόρη Λαμπράκη με την Κύπρο
Μέσα από τις 150 σελίδες του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη με τίτλο «Λαμπράκης - Κύπρος: Κοινή Πορεία Ειρήνης» αναδύεται η άγνωστη στο ευρύ κοινό συμπόρευση του Γρηγόρη Λαμπράκη με το Κυπριακό, πραγματική και...
Η άγνωστη σχέση του Γρηγόρη Λαμπράκη με την Κύπρο
ART - ΝΕΑ
Αnimation, η τέχνη της εμψύχωσης
Το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, μια από τις 20 σημαντικότερες διοργανώσεις παγκοσμίως για την τέχνη της εμψύχωσης, παρουσιάζει για 12η χρονιά ένα πλούσιο πρόγραμμα σε επιλεγμένα μέρη της...
Αnimation, η τέχνη της εμψύχωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας