• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.7°C / 10.1°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 10.7°C
  8 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 12.1°C
  4 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  5 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.3°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.2°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  4 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.8°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  4 BF
  93%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  8 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  6 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.8°C
  1 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.0°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.1°C
  5 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.8°C
  4 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 8.3°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.7°C
  4 BF
  32%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.7°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επαναλειτουργεί το πωλητήριο

 • A-
 • A+

Ειδώλια, κεφαλές, νομίσματα, κεραμικά, χαλκογραφίες πιστά αντίγραφα αντιπροσωπευτικών εκθεμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που παράγονται στα εργαστήρια του ΤΑΠ στου Ρέντη μαζί με κοσμήματα, εκδόσεις, υφασμάτινα είδη (φουλάρια, μπλούζες κ.λπ.), μικρά αναμνηστικά βρίσκονται στις προθήκες του πωλητήριου του μουσείου. 

Τοποθετήθηκαν και πάλι από την ομάδα του Ταµείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) με επικεφαλής τη Μιµίκα Γιαννοπούλου, µέλος του -απερχόμενου- Δ.Σ. µε εκτελεστικά καθήκοντα συντονισµού στον τοµέα των Πολιτιστικών Προϊόντων-Πωλητηρίων. Το πωλητήριο άνοιξε ξανά για το κοινό το απόγευμα της 6ης Αυγούστου αμέσως μετά τον καθαρισμό στα συστήματα εξαερισμού όπου είχαν εγκλωβιστεί τρωκτικά με αποτέλεσμα την αφόρητη δυσοσμία -και προβλήματα στον κλιματισμό- που οδήγησε στο κλείσιμό του, στις 18 Ιουλίου.

Οταν η νέα πολιτική ηγεσία είχε αναλάβει καθήκοντα, δηλαδή, στο υπουργείο Πολιτισμού. Γι' αυτό και είχε ενημερωθεί αρμοδίως για το πρόβλημα στο πωλητήριο του πρώτου μουσείου της χώρας.

Από εκείνη την ημέρα και μέχρι την 30ή Ιουλίου όταν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο γ.γ. Γιώργος Διδασκάλου πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο, παιζόταν ένα πινγκ πονγκ ανάμεσα στις τεχνικές υπηρεσίες του ΤΑΠ και του Αρχαιολογικού Μουσείου, ποιος θα αναλάβει την αποκατάσταση των τεχνικών επισκευών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τελικά από τους τεχνικούς του μουσείου.

Αμέσως μετά την αυτοψία, το υπουργείο Πολιτισμού είχε εκδώσει ανακοίνωση που έκανε λόγο για «απογοητευτική εικόνα» στο πωλητήριο με «ανεπαρκή παραγωγή πωλητέων αντικειμένων... ελλείψεις ακόμα και σε βιβλία, οδηγούς, καταλόγους...» με αποτέλεσμα τις «εξαιρετικά υψηλές απώλειες εσόδων για το ΤΑΠΑ».

Προφανώς, τα αντικείμενα που βρίσκονται στις προθήκες και στα ράφια τους, και πάλι, από τις 6 Αυγούστου δεν παρήχθησαν στο διάστημα των έξι-εφτά ημερών που μεσολάβησαν από την αυτοψία. Υπήρχαν και πριν, απλά ύστερα από συνεννόηση των αρμόδιων υπαλλήλων του ΤΑΠ και του μουσείου είχαν αποσυρθεί μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, για το αυτονόητο. Για να προστατευθούν. Οι φωτογραφίες του μισοάδειου πωλητήριου που δημοσιοποιήθηκαν από το ΥΠΠΟΑ προκάλεσαν, φυσικά, αρνητικά σχόλια και δημοσιεύματα.

Το υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε επίσημα (12/8/19) για την επαναλειτουργία του πωλητήριου το οποίο «εφοδιάστηκε με πωλητέα αντικείμενα και βιβλία...», χωρίς να εξηγεί πού και πώς βρέθηκαν, αφού πριν από λίγες ημέρες δεν υπήρχαν ούτε στις προθήκες ούτε στις αποθήκες, ενώ υπάρχει και πρόβλημα με τη μεταφορική...

Πάντως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, στην αρμοδιότητα του οποίου βρισκόταν το ΤΑΠ, το Ταμείο υπερδιπλασίασε τα έσοδά του «από 57 εκατ. το 2014 σε 119 εκατ. το 2018, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση από αυτό προς το υπουργείο Πολιτισμού να έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί από 7 εκατ. το 2014 σε πάνω από 65 εκατ. το 2019, με τα 45 εκατ. να έχουν ήδη εκταμιευτεί από τον Φεβρουάριο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Εξοφλήθηκε ο έκπτωτος εργολάβος
Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε 325 χιλιάδες ευρώ στην εταιρεία ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ Α.Ε για έργο που δεν λειτουργεί και δεν χρησιμοποιείται ούτε από τους υπαλλήλους ούτε από το κοινό.
Εξοφλήθηκε ο έκπτωτος εργολάβος
ART - ΝΕΑ
Στον δρόμο που χάραξε το Μουσείο Ακρόπολης
Το υπουργείο Πολιτισμού δρομολογεί τη μετατροπή πέντε εμβληματικών δημόσιων μουσείων από Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να τεθεί...
Στον δρόμο που χάραξε το Μουσείο Ακρόπολης
ART - ΝΕΑ
Πάσχα στα μουσεία
Η ασάφεια περισσεύει ώρες ώρες στις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Δεν είναι ότι Μ. Τετάρτη στις 7 το απόγευμα λάβαμε δελτίο Τύπου για την εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου (08.00-20.00) που υποτίθεται...
Πάσχα στα μουσεία
ART - ΝΕΑ
Ευρωπαϊκή ζωγραφική από την προϊστορική Θήρα
Γυναίκες που μαζεύουν κρόκο, νεαροί με ξυρισμένα κεφάλια, σκυμμένοι κωπηλάτες, φοινικόδεντρα και άγρια θηρία... Εντυπωσιακές εικόνες από τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου, που δεν εκτίθενται στο...
Ευρωπαϊκή ζωγραφική από την προϊστορική Θήρα
ART - ΝΕΑ
Περισσότερα έσοδα, λιγότερα εισιτήρια
Παρά τα λιγότερα εισιτήρια που κόπηκαν σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), εισπράχθηκαν...
Περισσότερα έσοδα, λιγότερα εισιτήρια
ART - ΝΕΑ
Από τον θρόνο του Αγαμέμνονα και όχι από λεκάνη
Το ογκώδες λίθινο θραύσμα, βάρους ογδόντα κιλών, που βρέθηκε το 2014 κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, εξακολουθεί να διχάζει την επιστημονική κοινότητα. Διότι ο γεν. γραμματέας της Αρχαιολογικής...
Από τον θρόνο του Αγαμέμνονα και όχι από λεκάνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας