Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πέτρες από τη Σελήνη, μουσικές και ξεναγήσεις
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέτρες από τη Σελήνη, μουσικές και ξεναγήσεις

 • A-
 • A+

Η γιορτή της αυγουστιάτικης Πανσελήνου σε αρχαιολογικούς χώρους και ναούς, σε θέατρα, κάστρα και μουσεία είναι από τους πιο πετυχημένους θεσμούς του υπουργείου Πολιτισμού.

Από το 2002 οι κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα μουσεία διοργανώνουν ειδικές εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Μια βραδιά τον χρόνο μένουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα -χάρη στις υπηρεσίες των αρχαιοφυλάκων και των υπαλλήλων τους- και σε πολλές περιπτώσεις η εμπειρία είναι μαγική.

Ο εορτασμός της Πανσελήνου του Αυγούστου θα κορυφωθεί την Πέμπτη 15 Αυγούστου, με εκδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 11/8 και ολοκληρώνονται στις 19/8. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει ετοιμάσει μια εξαιρετική βραδιά, ενώ για πρώτη φορά θα παρουσιάσει στο κοινό τα τέσσερα από τα περίφημα Goodwill moon rocks, τα θραύσματα λίθων από την επιφάνεια της Σελήνης, που συνέλεξε το πλήρωμα του Apollo 11.

Δεκαπενταύγουστος: Η γιορτή της πανσελήνου σε μουσεία και μνημεία

Ειδικές ξεναγήσεις και δράσεις και κυρίως συναυλίες θα πραγματοποιηθούν σε 100 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό, χωρίς διοργάνωση εκδηλώσεων, 48 χώροι και μουσεία. Η είσοδος είναι ελεύθερη (αναλυτικά οι εκδηλώσεις στο σάιτ του υπουργείου Πολιτισμού https://www.culture.gr/).

Επιλέγουμε ορισμένους από τους χώρους και τις εκδηλώσεις για να σας ανοίξουμε την όρεξη.

 • ● Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Με μια έκπληξη υποδέχεται το κοινό του την Πέμπτη το πρώτο μουσείο της χώρας (ελεύθερη είσοδος από τις 20.00 έως τις 23.30). Πρόκειται για τέσσερα από τα περίφημα Goodwill moon rocks, τα θραύσματα λίθων από την επιφάνεια της Σελήνης, που συνέλεξε το πλήρωμα του Apollo 11. Το 1970 δωρήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα και σε 100 ακόμη χώρες. Οι πολύτιμοι λίθοι του δορυφόρου της Γης φυλάσσονταν ασφαλείς για σχεδόν πενήντα χρόνια στο Θησαυροφυλάκιο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Οι φετινές εκδηλώσεις του είναι αφιερωμένες στα πραγματικά και στα νοερά ταξίδια του ανθρώπου στη Γη και στη Σελήνη. Οι ματιές και τα βήματα των επισκεπτών (από τις 20.30 έως τις 22.00) θα οδηγηθούν σε επιλεγμένα εκθέματα των μόνιμων και των περιοδικών εκθέσεων, σε συναρπαστικά και αναπάντεχα ταξίδια στον χρόνο, στη Γη και στο Διάστημα, με ιστορίες που θα ξεδιπλώσουν οι αφηγητές: Ξενοφών Μουσάς, αστρονόμος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών: Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και η Σελήνη (Αίθ. 38) (ώρες έναρξης αφηγήσεων: 20.30, 21.00, 21.30).

Αναστασία Μαραγκού, ξεναγός: Ταξίδι στα Αντικύθηρα (Αίθ. 28 στις 20.30, 21.00, 21.30). Αριστοτέλης Κοσκινάς, αρχαιολόγος και ξεναγός: Φανταστικά ταξίδια στη Σελήνη (Αίθ. 30 στις 20.30, 21.00, 21.30). Μιμίκα Κρίγκα, δρ αρχαιολόγος: Ταξίδι στην προϊστορική Θήρα (Αίθ. 48 στις 20.30, 21.00, 21.30). Κώστας Πασχαλίδης, δρ αρχαιολόγος, επιμελητής αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Τα ταξίδια του Αδριανού στην Αθήνα (Αίθ. 31α, στις 20.30, 21.00, 21.30). Κάτια Μαντέλη, δρ αρχαιολόγος, επιμελήτρια αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Πανάρχαια ταξίδια στο Αιγαίο (Αίθ. 6 στις 20.30, 21.30). Μαρία Λαγογιάννη, δρ αρχαιολόγος, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Ταξίδι στην αρχαία τέχνη: 7.000 χρόνια αισθητικής αναζήτησης (Αίθ. 45, περιοδική έκθεση Αμέτρητες Οψεις του Ωραίου, 20.30).

Τέλος, από τις 22.00 ώς τις 23.00 στο Αίθριο, ο Γιώργης Χριστοδούλου κάνει «Καντάδα στο φεγγάρι», τραγουδώντας μελωδίες για τα πολλά πρόσωπα της Σελήνης. Μαζί του, ο Χάρης Σταυρακάκης (πιάνο, ακορντεόν) και ο Θάνος Κολοκυθάς (ακουστική κιθάρα).

 • ● Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Στο αίθριο μουσική εκδήλωση (21.30) με τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο. Συμμετέχουν: Γιώργος Καραβελάκης, κιθάρα-τραγούδι· Νέλλη Αμαραντίδου, τραγούδι· Γιώργοs Τζιαφέττας, πιάνο. Το μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό ώς τις 21.00, με ελεύθερη είσοδο στη μόνιμη και τις περιοδικές εκθέσεις (18.00 έως τις 21.00).

 • ● Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στον κεντρικό αύλειο χώρο συναυλία με παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια με το συγκρότημα «Γης Μαδιάμ» (20.00 - 23.00).

 • ● Αρχαιολογικός Χώρος Αιγών

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Βασιλικών Τάφων συναυλία παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής (ώρα έναρξης: 21.00).

 • ● Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός 21.00 έως 24.00.

 • ● Αρχαιολογικός Χώρος Επικούριου Απόλλωνα

Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ανδρíτσαινας - Κρεστένων (ο χώρος θα μείνει ανοιχτός 21.00 - 24.00).

 • ● Χίος

Ανοιχτά από τις 21.00 έως τη 1.00 θα παραμείνουν το Βυζαντινό Μουσείο Χίου, το Κτίριο της Σκοτεινής Φυλακής στο Κάστρο, το Οθωμανικό Λουτρό και ο Αρχαιολογικός Χώρος Αρχοντίκι Ψαρών με βραδιά με έντεχνη μουσική.

 • ● Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Μουσική εκδήλωση στον κήπο (οι χώροι της μόνιμης και της περιοδικής έκθεσης δεν θα παραμείνουν ανοιχτοί μετά τις 20.00).

 • ● Αρχαιολογικός Χώρος Γόρτυνας

Μουσική βραδιά με τη συνδιοργάνωση του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Μεσαράς και του Δήμου Γόρτυνας. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοιχτός από τις 21.00 έως τη λήξη της εκδήλωσης.

 • ● Μουσείο Ακρόπολης

Είναι το must σημείο της πόλης για την Πανσέληνο. Ελληνες και ξένοι γεμίζουν ασφυκτικά τους χώρους των μπαλκονιών του για να δουν το φεγγάρι να ξεπροβάλλει από τον Υμηττό. Οι εκθεσιακοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 8 το βράδυ). Αξίζει να επισκεφτείτε την έκθεση φωτογραφίας «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης». Επίσης διοργανώνονται παρουσιάσεις της αρχαιολογικής ανασκαφής «Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης» στα ελληνικά και τα αγγλικά με απαραίτητη εγγραφή (είσοδος 10 ευρώ). Και φυσικά το βράδυ στον αύλειο χώρο μουσική βραδιά υπό το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού. Οι Ειρήνη Τουμπάκη, Ανδρέας Λάφης, Μαρία Αναματερού και Σωτήρης Καρυστινός και η ορχήστρα τους θα ερμηνεύσουν τραγούδια για το φεγγάρι και όχι μόνον.

 • ● ΕΦΑ Εβρου-Αρχαιολογικός Χώρος Ζώνης

Συναυλία με τη Γιώτα Νέγκα (έναρξη 21.00). Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός ώς τις 24.00.

 • ● Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης

Συναυλία με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου (20.00 έως 24.00).

 • ● Αρχαιολογικός Χώρος Κάστρου Ιωαννίνων

Αγγελική Τουμπανάκη © Theo Lian

Μουσική συναυλία με τους Δημήτρη Υφαντή και Αγγελική Τουμπανάκη. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ιωαννιτών (20.00 έως 24.00).

ART - ΝΕΑ
Εμφαση στα κτίρια της ρωμαϊκής περιόδου
Για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες η υπ. Πολιτισμού βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία. Μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε προωθείται η ανάδειξη της ρωμαϊκής φάσης του χώρου.
Εμφαση στα κτίρια της ρωμαϊκής περιόδου
ART - ΝΕΑ
Απομακρύνονται οι γενικοί διευθυντές Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων
Απομακρύνονται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) οι γενικοί διευθυντές Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αναστηλώσεων, Μουσείων και Τεχνικών Εργων...
Απομακρύνονται οι γενικοί διευθυντές Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων
ART - ΝΕΑ
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας και τα δύο μουσεία, Αρχαιολογικό και Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, «είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες», είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που...
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου
ART - ΝΕΑ
Ζητά να δει τη Μενδώνη για τα αρχαία του μετρό Θεσσαλονίκης
Συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα ζητήσει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) μετά την ενημέρωση που είχε από φορείς και σωματεία τα οποία έχουν ταχθεί κατά της απόσπασης...
Ζητά να δει τη Μενδώνη για τα αρχαία του μετρό Θεσσαλονίκης
ART - ΝΕΑ
Για το «καλό του έργου» του Μετρό Θεσσαλονίκης
Τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης θέλει να διαψεύσει, προφανώς, το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την παύση του Γιώργου Σκιαδερέση.
Για το «καλό του έργου» του Μετρό Θεσσαλονίκης
ART - ΝΕΑ
«Δεσμώτες του Φαλήρου»: μένουν ή φεύγουν;
Αυτοψία στο πολυάνδρειο με τους 79 «δεσμώτες του Φαλήρου» θα διενεργήσουν σήμερα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, προκειμένου να σχηματίσουν προσωπική άποψη για την κατάσταση του σπουδαίου...
«Δεσμώτες του Φαλήρου»: μένουν ή φεύγουν;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας