Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σιωπή... τάφου στο υπουργείο Πολιτισμού
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σιωπή... τάφου στο υπουργείο Πολιτισμού

  • A-
  • A+
Σύμφωνα με νέο έγγραφο, από εδώ και στο εξής όλες οι ανακοινώσεις, δημόσιες αναρτήσεις –ακόμα και στο fb– των υπαλλήλων θα πρέπει να πάρουν την έγκριση της ειδικής συμβούλου Επικοινωνίας Αννας Παναγιωταρέα.

Η ενημέρωση στο υπουργείο Πολιτισμού θα είναι από εδώ και πέρα αποκλειστικό μονοπώλιο της πολιτικής ηγεσίας του. Ο συγκεντρωτισμός και ο απόλυτος έλεγχος του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπλώνονται σε όλα τα επίπεδα. Απαγορεύεται από εδώ και στο εξής στους υπαλλήλους όλων των βαθμίδων του υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε δημοσιοποίηση, ανακοίνωση, δημόσια ανάρτηση –στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο fb δηλαδή– αν πρώτα δεν έχουν πάρει την έγκριση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης.

Και όχι μόνον αυτό. «...Οι όποιες επίσημες ανακοινώσεις και ενημερώσεις» θα γίνονται σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου. Δηλαδή, με την ειδική σύμβουλο Επικοινωνίας Αννα Παναγιωταρέα. Και αυτό αφορά όλα τα θέματα, ακόμα και εκείνα για τα οποία «...δεν απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία προηγούμενη έγκριση». Αυτό λέει περιληπτικά και προκλητικά το σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου, που εστάλη πριν από τρεις ημέρες στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Εργων. Σαφώς και ομολογουμένως η πολιτική ηγεσία αποφασίζει να έχει τον απόλυτο έλεγχο των ειδήσεων και του σχολιασμού τους, αποκλείοντας την επιστημονική κοινότητα και τους εργαζομένους.

Απόλυτος έλεγχος της ενημέρωσης

Οι αρχαιολόγοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, που σε πολλές περιπτώσεις είναι και υπεύθυνοι συστηματικών ανασκαφών σε ξηρά και θάλασσα, δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις για τη δουλειά τους, να μιλήσουν σε κάποια εκδήλωση, να δώσουν στοιχεία για τα ευρήματα αν δεν πάρουν την έγκριση για την παρουσίαση αλλά και για το περιεχόμενό της. Το ίδιο και οι προϊστάμενοι των Εφορειών Aρχαιοτήτων για τις δράσεις των ΕΦΑ, για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ή για έκτακτα περιστατικά, όπως μια κλοπή ή μια πυρκαγιά. Το αυτό οι συντηρητές ή οι αρχιτέκτονες για τα έργα που επιτελούν. Σε ποιες περιπτώσεις θα δίνεται η έγκριση και σε ποιες όχι; Με ποια κριτήρια; Τι θα συμβεί αν κάποιος προχωρήσει σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Οι αρχαιολόγοι, οι προϊστάμενοι στις Εφορείες Αρχαιοτήτων, οι διευθυντές Μουσείων θα πρέπει να παίρνουν έγκριση για να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους ή να παραχωρήσουν συνέντευξη;

Το έγγραφο με θέμα «Ανακοινώσεις-δημόσιες αναρτήσεις για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ» και ημερομηνία 6/8/2019, απευθύνεται στις Γενικές Διευθύνσεις Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αναστήλωσης, Μουσείων & Τεχνικών Εργων. Ζητάει να ενημερωθούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες για το θέμα και αναφέρει: «Στο πλαίσιο του στρατηγικού συντονισμού και της ενιαίας οργάνωσης και λειτουργίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. και προκειμένου να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία και προβολή του έργου του, καθώς και να αποτρέπεται οποιαδήποτε σύγχυση από την αποσπασματική διάδοση πληροφοριών και ειδήσεων που αφορούν στις δράσεις του, παρακαλούμε για τα εξής: πριν από οποιαδήποτε δημοσιοποίηση ή ανακοίνωση ή δημόσια ανάρτηση για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του (για τις οποίες δεν απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία προηγούμενη έγκριση), να ενημερώνεται εκ των προτέρων η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠ.ΠΟ.Α., ώστε σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου να γίνονται οι όποιες επίσημες ανακοινώσεις και ενημερώσεις».

Να θυμίσουμε απλώς ότι ο τρόπος με τον οποίο άσκησε την επικοινωνιακή πολιτική η Αννα Παναγιωταρεά στην περίπτωση της ανασκαφής στην Αμφίπολη ξεσήκωσε θύελλες αντιδράσεων. Η επιστημονική κοινότητα και οι αρχαιολόγοι αντέδρασαν με επιχειρήματα και επίσης στηλίτευσαν τον βιαστικό τρόπο διεξαγωγής της ανασκαφής που έθεσε σε κινδύνους το σπουδαίο μνημείο.

ART - ΝΕΑ
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα
Από τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ στην Αττική. Ολοι οι υπάλληλοι τέθηκαν σε καραντίνα.
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα
ART - ΝΕΑ
Η διευθύντρια έφυγε, τα προβλήματα παραμένουν
Αλλαγή φρουράς στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) είχαμε, και επισήμως, χθες, στην Μπουμπουλίνας, σε κλίμα τυπικότητας και αμηχανίας, ενίοτε.
Η διευθύντρια έφυγε, τα προβλήματα παραμένουν
ART - ΝΕΑ
Εργαζόμενοι ΕΜΣΤ: Πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις προωθεί το υπουργείο
Την αστερόσκονη που επιχειρεί να σκορπίσει το υπουργείο Πολιτισμού, διαλύει η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ που κάνει λόγο για «πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις», τις οποίες προωθεί το υπουργείο...
Εργαζόμενοι ΕΜΣΤ: Πρόχειρες και επισφαλείς λύσεις προωθεί το υπουργείο
ART - ΝΕΑ
Χάθηκε η ομπρέλα προστασίας για την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας
Με οριακή πλειοψηφία (5 κατά - 4 υπέρ) τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων (ΚΣΝΜ)  δεν προχώρησαν στο χαρακτηρισμό της Πυρκάλ Ελευσίνας  σε ιστορικό τόπο.
Χάθηκε η ομπρέλα προστασίας για την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας
ART - ΝΕΑ
Ανατροπή απόφασης και «απειλές»
Στην κατάργηση της υπουργικής απόφασης (4/7/19) της τέως υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά για τις αναπαραστάσεις μνημείων προχωράει το υπουργείο Πολιτισμού.
Ανατροπή απόφασης και «απειλές»
ART - ΝΕΑ
Ο Δήμος Ελευσίνας εγκαλεί τη Μενδώνη για το κτίριο της ΠΥΡΚΑΛ
Το δημοτικό συμβούλιο Ελευσίνας «προτρέπει» την υπουργό Πολιτισμού να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης με βάση την ισχύουσα γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ. Διαχωρίζει τη θέση του ο δήμαρχος.
Ο Δήμος Ελευσίνας εγκαλεί τη Μενδώνη για το κτίριο της ΠΥΡΚΑΛ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας