• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 4.7°C
  0 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.3°C / 4.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 9.5°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 4.0°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.6°C / -0.9°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 7.6°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.4°C
  3 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 7.9°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  6 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  6 BF
  50%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 11.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  4 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.4°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.4°C / 4.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  77%

Από τη χθεσινή αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στο πωλητήριο του μουσείου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ μουσείου και ΤΑΠ

 • A-
 • A+

Ποιος είναι υποχρεωμένος να επιλύσει ένα τεχνικό ζήτημα που προκύπτει σε κάποιο πωλητήριο μουσείου; Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων που διαχειρίζεται τα πωλητήρια ή η διεύθυνση του μουσείου που στεγάζει στις εγκαταστάσεις του το πωλητήριο;

Προφανώς οι δύο υπηρεσίες δεν κατάφεραν να αποφασίσουν από τις 18 Ιουλίου, με αποτέλεσμα το πωλητήριο του σημαντικότερου μουσείου της χώρας, του Εθνικού Αρχαιολογικού, να παραμένει κλειστό. Η παρτίδα πινγκ-πoνγκ που παίχτηκε αυτό το διάστημα μεταξύ ΤΑΠ και ΕΑΜ -ενώ είχε αναλάβει η καινούργια πολιτική ηγεσία στο ΥΠΠΟΑ- έληξε τελικά με παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Κλειστό από τις 18 Ιουλίου το πωλητήριο του  Εθνικού Αρχαιολογικού

Χθες πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο και με εντολή της ανέλαβε το ΕΑΜ την αποκατάσταση του προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα έξοδα θα καταβληθούν από το ΤΑΠ. Το ερώτημα είναι γιατί μέχρι σήμερα η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου δεν ανέλαβε τη διαδικασία που της πρότειναν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου;

Με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΠΟΑ, δόθηκε εντολή να μη γίνει κανένα διοικητικό συμβούλιο στο ΤΑΠ και όπως είναι γνωστό, για να παρθούν αποφάσεις στο δυσκίνητο Δημόσιο και στο ΤΑΠ, για επισκευές ή οποιεσδήποτες εργασίες, χρειάζεται απόφαση Δ.Σ.

Να επισημάνουμε επίσης ότι το πωλητήριο παρέμενε κλειστό «λόγω προβλήματος στο σύστημα κλιματισμού του χώρου» γράφει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Πολύ κομψά βέβαια, καθώς με βάση το ρεπορτάζ υπήρχε καθολικό πρόβλημα.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΤΑΠ πρόκειται να εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού (30/7/19) που έγραφε «...Οι υπάλληλοι του ΤΑΠ αρνούνται να το ανοίξουν, προβάλλοντας διάφορα προσχήματα...». Από την πλευρά τους οι υπάλληλοι του μουσείου κάνουν λόγο για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, με προβλήματα στον εξαερισμό, στους αεραγωγούς, αφόρητη δυσοσμία, ακόμα και για εστία λοιμώξεων λόγω τρωκτικών... Και υποστηρίζουν - δικαίως- ότι αυτό δεν είναι ούτε συνθήκη εργασίας για τους ίδιους, αλλά ούτε και χώρος επίσκεψης για το κοινό.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ εστιάζει στα άδεια ράφια του πωλητηρίου και σημειώνει πως «λειτούργησε τους τελευταίους μήνες ως εκθετήριο, και δη αντικειμένων τρίτων, παρά με τα πωλητέα είδη του ΤΑΠΑ. Ο λόγος είναι ότι είτε δεν υπήρχε παραγωγή, είτε η διαδικασία προμήθειας των αντικειμένων ήταν προβληματική».

Αναμένουμε τη νέα πρόεδρο του ΤΑΠ, Αθηνά Χατζηπέτρου, μαζί με το καινούργιο, θεσμικό πλέον Δ.Σ. να αναλάβουν δράση. Αλλά αναμένουμε και από την απερχόμενη πρόεδρο Βούλα Σιδηροπούλου μαζί με το Δ.Σ. να δώσουν απαντήσεις για την ανεπαρκή «τροφοδοσία του πωλητηρίου... για την προβληματική σχέση με τη μεταφορική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται το ΤΑΠΑ... για τις ελλείψεις ακόμη και σε βιβλία...», όπως γράφει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, καθώς γνωρίζουμε ότι πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις ανακαίνισης σε 19 πωλητήρια σημαντικών αρχαιολογικών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Το πωλητήριο του ΕΑΜ μάλιστα λειτούργησε ως πρότυπο καθώς δέχτηκε καινοτόμες παρεμβάσεις, επεκτάθηκε, αναβαθμίστηκε και τροφοδοτήθηκε με νέα προϊόντα. Γι' αυτό και έτυχε ιδιαίτερης προσοχής και προβολής από τον Τύπο. Και όχι τον φιλικό προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην εξουσία.

Από τη χθεσινή αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στο πωλητήριο του μουσείου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Εκσυγχρονισμός με... γκρίζες ζώνες!
Η υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο για τον εκσυγχρονισμό και τις νέες δυνατότητες που αποκτά ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων με το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Εκσυγχρονισμός με... γκρίζες ζώνες!
ART - ΝΕΑ
Διαφορετικές οπτικές για τον πολιτισμό, την ανάπτυξη και τα αρχαία της Θεσσαλονίκης
Η υπουργός Πολιτισμού και η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, βρέθηκαν σε κοινό πάνελ - αλλά μάλλον αυτό ήταν και το μόνο κοινό που είχαν.
Διαφορετικές οπτικές για τον πολιτισμό, την ανάπτυξη και τα αρχαία της Θεσσαλονίκης
ART - ΝΕΑ
Εξοφλήθηκε ο έκπτωτος εργολάβος
Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε 325 χιλιάδες ευρώ στην εταιρεία ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ Α.Ε για έργο που δεν λειτουργεί και δεν χρησιμοποιείται ούτε από τους υπαλλήλους ούτε από το κοινό.
Εξοφλήθηκε ο έκπτωτος εργολάβος
ART - ΝΕΑ
Στον δρόμο που χάραξε το Μουσείο Ακρόπολης
Το υπουργείο Πολιτισμού δρομολογεί τη μετατροπή πέντε εμβληματικών δημόσιων μουσείων από Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να τεθεί...
Στον δρόμο που χάραξε το Μουσείο Ακρόπολης
ART - ΝΕΑ
Πώς χάθηκε μια σπουδαία δωρεά
Το υπουργείο Πολιτισμού απέρριψε την πρόταση για να ενταχθεί το Ελαιοτριβείο Βρανά στη Λέσβο στα μουσεία της χώρας.
Πώς χάθηκε μια σπουδαία δωρεά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας