Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέες εξαγγελίες με ερωτήματα και ασάφειες

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέες εξαγγελίες με ερωτήματα και ασάφειες

  • A-
  • A+

Οι επιλογές της κυβέρνησης για τον πολιτισμό περιλαμβάνουν αυτοδιοικούμενα μοντέλα για μουσεία, αδιευκρίνιστες παραμέτρους που κλείνουν το μάτι σε ιδιώτες στους τομείς της φύλαξης, της καθαριότητας και ποιος ξέρει πού αλλού, αλλά και έργα που ήδη έχουν υλοποιηθεί –και άλλα δρομολογηθεί– από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στον φάκελο που παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το υπουργείο Πολιτισμού, στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, στους Στόχους περιλαμβάνονται: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» και «Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργίας».

Αν όμως η τουριστική ανάπτυξη είναι θέμα του ΥΠΠΟΑ, τι είναι θέμα των υπουργείων Τουρισμού και Ανάπτυξης; Η ανάδειξη δε, ήταν και είναι ζητούμενο όλων των πολιτικών ηγεσιών. Θα γίνει με όρους της νέας εποχής ή με συντηρητικά μοντέλα του παρελθόντος;.

Οι στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης για τον πολιτισμό

Στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες βρίσκονται οι ακόλουθες:

■ «Επέκταση του μοντέλου λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης και σε άλλα μουσεία».

Σχέδιο με πολλές παραμέτρους καθώς το Μουσείο Ακρόπολης (σαφώς απόλυτη η λειτουργία του) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου αυτοδιοικούμενο, που το μοντέλο του έχει προκαλέσει ενστάσεις. Τα έσοδά του δεν πηγαίνουν στον δημόσιο κορβανά του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και μόνο η τελευταία πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού –με απευθείας παρέμβαση του υφυπουργού Κώστα Στρατή– αποφάσισε ένα ποσοστό από τα έσοδα να ενισχύουν τους πόρους του υπουργείου.

Αν εξαιρεθούν τα μεγάλα μουσεία, πώς θα συντηρηθούν τα μικρότερα που έχουν περιορισμένους πόρους; Και πόσα διοικητικά συμβούλια σκέφτεται να διορίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη διοίκηση των Μουσείων;

■ «Επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, δυνατότητα ηλεκτρονικής κράτησης, λειτουργία πωλητηρίων, αναβάθμιση των υπηρεσιών φύλαξης, καθαριότητας και προβολής των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων, των μουσείων».

Να θυμίσουμε ότι από πέρυσι ξεκίνησε η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 11 χώρους. Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα για διαδικτυακή αγορά από κάθε σημείο του πλανήτη, η οποία επεκτείνεται όπου εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Το ερώτημα είναι αν θα επεκταθεί το ηλεκτρονικό εισιτηρίο σε Βεργίνα και Ολυμπία, όπως το δρομολόγησε η τελευταία πολιτική ηγεσία.

Για την Ολυμπία, μάλιστα, έχει πάρει την έγκριση του ΚΑΣ έχοντας εξασφαλίσει και ιδιωτική χορηγία. Οσο για την «αναβάθμιση των υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας», θα γίνει με νέες προσλήψεις εργαζομένων ή με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους-ιδιώτες;

■ «Σχεδιασμός και υλοποίηση ενεργειών που θα προβάλλουν τις πολιτιστικές αξίες και τα επιτεύγματα της Ελλάδας» και «Δημιουργία διαδραστικών χαρτών/ημερολογίων και καινοτομιών διαδικτυακών εκστρατειών, με τη συνεργασία δημόσιων, ιδιωτικών και αυτοδιοικητικών φορέων». Στην ψηφιακή εποχή τι εννοούμε όταν λέμε διαδραστικούς χάρτες, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιες οι Υπηρεσίες και οι ΕΦΑ του υπουργείου Πολιτισμού έχουν δημιουργήσει ειδικά ψηφιακά προγράμματα;

■ «Εισαγωγή νέου πλαισίου για ιδιωτικές πολιτιστικές χορηγίες» – γενικόλογο και θεωρητικό.

■ «Εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα».

Να θυμίσουμε ότι το πλαίσιο των πνευματικών δικαιωμάτων εκσυγχρονίστηκε με νόμο τον Ιούλιο του 2017 και ανακλήθηκε η άδεια της ΑΕΠΙ, ενώ δρομολογείται η δημιουργία νέου οργανισμού για τα πνευματικά δικαιώματα.

ART - ΝΕΑ
Δεν ανανεώνονται οι θητείες των καλλιτεχνικών διευθυντών σε Εθνικό Θέατρο και Ελληνικό Φεστιβάλ
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χθες στην καθιερωμένη πρώτη επαφή με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους προτίμησε να μην τοποθετηθεί -το έκανε στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις- αλλά να απαντήσει...
Δεν ανανεώνονται οι θητείες των καλλιτεχνικών διευθυντών σε Εθνικό Θέατρο και Ελληνικό Φεστιβάλ
ART - ΝΕΑ
«Μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ μουσείου και ΤΑΠ
Ποιος είναι υποχρεωμένος να επιλύσει ένα τεχνικό ζήτημα που προκύπτει σε κάποιο πωλητήριο μουσείου; Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων που διαχειρίζεται τα πωλητήρια ή η διεύθυνση του μουσείου που στεγάζει στις...
«Μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ μουσείου και ΤΑΠ
ART - ΝΕΑ
Ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων
Η Αθηνά Χατζηπέτρου επέστρεψε στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) δέκα μήνες μετά την απομάκρυνσή της. Η οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος του ΤΑΠΑ κρίθηκε απευθείας από το Μαξίμου ως το...
Ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων
ART - ΝΕΑ
«Το υπουργείο βλέπει “παιδιά που ζωγραφίζουν” ενώ άλλοι θησαυρίζουν»
Η Coca-Cola εκμεταλλεύτηκε για τη διαφήμισή της τον Παρθενώνα, τον Λευκό Πύργο και άλλα μνημεία, χωρίς να μπει δεκάρα στα κρατικά ταμεία. Γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ...
«Το υπουργείο βλέπει “παιδιά που ζωγραφίζουν” ενώ άλλοι θησαυρίζουν»
ART - ΝΕΑ
Εγκαίνια (ξανά μανά) τον Φεβρουάριο του 2020
Ελλειψη συντονισμού, η βασική αιτία των καθυστερήσεων. Αναλαμβάνει ενεργό ρόλο ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Αγνωστο αν θα γίνει διαγωνισμός για τη διευθυντική θέση.
Εγκαίνια (ξανά μανά) τον Φεβρουάριο του 2020
ART - ΝΕΑ
Κεφαλή ταύρου και εντυπωσιακά ευρήματα
Παρά τα σημαντικά και μακροχρόνια ζητήματα γύρω από την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο, συνεχίστηκε και φέτος -είχε κοντέψει να τιναχτεί στον αέρα- για 16η χρονιά η συστηματική ανασκαφή στον Πετρά Σητείας.
Κεφαλή ταύρου και εντυπωσιακά ευρήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας