Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.6°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.2°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 3.3°C / 13.3°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.1°C / 4.0°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  4 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.4°C / 10.6°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 13.3°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 19.0°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  2 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  4 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.1°C / 10.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  2 BF
  100%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 13.9°C
  1 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.6°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  48%
Οι Κυκλάδες της Προϊστορίας και της Μυκηναϊκής Εποχής

Ανασκαφή στο Δασκαλιό και ένθετο στη φωτογραφία αγγείο από την περιοχή 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Κυκλάδες της Προϊστορίας και της Μυκηναϊκής Εποχής

 • A-
 • A+
Για πρώτη φορά το κοινό θα δει τα ευρήματα από τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο στην Αγία Θέκλα, στην έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου», στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο Τήνου. Από την Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου, «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ», στις ανασκαφές στο προϊστορικό Δασκαλιό και στην Κέρο.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για πρώτη φορά το κοινό θα δει τα ευρήματα από τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο στην Αγία Θέκλα, στην έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου», στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο Τήνου. Από την Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου, «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ», στις ανασκαφές στο προϊστορικό Δασκαλιό και στην Κέρο

Hλιος, θάλασσα, γεύσεις, φιλοξενία... Ομως οι Κυκλάδες δεν είναι μόνο αυτά, είναι ένας αρχαιότατος πολιτισμός που μας καλεί να τον ανακαλύψουμε ξανά και ξανά, αφού τα ευρήματα που έρχονται στο φως δεν έχουν τελειωμό, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας διεθνώς αλλά και των επισκεπτών από κάθε γωνιά της Γης.

Αυτό το καλοκαίρι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με διευθυντή τον δραστήριο Δημήτρη Αθανασούλα, οργανώνει δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις στην Τήνο και στο Ανω Κουφονήσι: «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή Εποχή», που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στον Πύργο της Τήνου, την ερχόμενη Παρασκευή 12 Ιουλίου. Και «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ», με αρχαιολογικό υλικό από την Κέρο και το Δασκαλιό της Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου (3200-2100 π.Χ.), που εγκαινιάζεται δύο μέρες αργότερα, στις 14 Ιουλίου, στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου.

 Ειδώλιο από τον νότιο ειδικό αποθέτη της Κέρου, («δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ»)

■ Η έκθεση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου παρουσιάζει μεταξύ άλλων άγνωστες στο ευρύ κοινό αρχαιότητες, συνθέτοντας ένα πανόραμα του μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες. Περισσότερα από 150 επιλεγμένα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας αποκαλύπτουν όψεις της θαυμαστής πολιτισμικής κληρονομιάς του μυκηναϊκού κόσμου, πηγή έμπνευσης για τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια».

Για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό τα ευρήματα του μικρών διαστάσεων αλλά σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στη βόρεια Τήνο. Το μνημείο αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμου και τα υπολείμματά του ανασκάφηκαν από τον αείμνηστο Τηνιακό αρχαιολόγο Γεώργιο Δεσπίνη το 1979. Ο τάφος της Αγίας Θέκλας (13ος-12ος αι. π.Χ.) θεωρείται τόπος ταφής ενός γένους «αριστοκρατών». Είναι ένας από τους μόλις τρεις γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες και αποτελεί τη μοναδική, προς το παρόν, επιβεβαιωμένη μυκηναϊκή θέση στο νησί, ενώ τα πολύτιμα ευρήματά του αποκαλύπτουν το υψηλό πολιτισμικό επίπεδο της εποχής.

Πήλινο ειδώλιο ανδρικής μορφής από το Ιερό της Φυλακωπής, στη Μήλο (12ος αι. π.Χ.), («Από τον κόσμο του Ομήρου»)

Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης αρχαία έργα και από άλλες σημαντικές προϊστορικές θέσεις στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα από τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα, δίνοντας για πρώτη φορά μια εικόνα της φυσιογνωμίας και της σπουδαιότητας του μυκηναϊκού πολιτισμού στο κυκλαδικό αρχιπέλαγος. Την αφήγηση, πλαισιωμένη από οπτικοακουστικές παραγωγές, συνθέτουν ενότητες μέσα από τις οποίες φωτίζονται ο καθημερινός βίος των ανθρώπων της εποχής, η λατρεία, τα ταφικά έθιμα, ο πόλεμος.

Ελεφαντοστέινο πλακίδιο πολεμιστή από το Αρτεμίσιο, στη Δήλο (14ος-13ος αι. π.Χ.).

© Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κ. Ξενικάκης

■ Από τη γαλαζοπράσινη παραλία της Αμμου στο Κουφονήσι, που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο της Αρχαιολογικής Συλλογής, ο επισκέπτης ατενίζει το νησί της Κέρου και δίπλα της το νησάκι του Δασκαλιού, που πριν από 4.500 χρόνια αποτελούσε το νοτιοδυτικό ακρωτήριό της. Η αρχαιολογική έρευνα των τελευταίων 13 ετών, που διεξάγεται στο Δασκαλιό από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ με τη συνεργασία και εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έδωσε εξαιρετικά ευρήματα παγκόσμιας αναγνώρισης, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό στην έκθεση «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ» (επιμέλεια: Στέφανος Κεραμίδας, αρχαιολόγος-μουσειολόγος).

Διαρθρώνεται σε δύο άξονες. Αφενός προβάλλοντας όψεις της ζωής στο Δασκαλιό που καταδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και τη θέση του σε ένα εκτενές δίκτυο ανταλλαγών. Αφετέρου παρουσιάζοντας πτυχές της ανασκαφικής διαδικασίας και τεκμηρίωσης που έγιναν με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, καθώς και πλευρές της απαιτητικής εργασίας αρχαιολόγων και ερευνητών, υπό ιδιαίτερα δύσκολες εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες.

Το Δασκαλιό των προϊστορικών Κυκλάδων εντυπωσιάζει με την πρωτο-αστική αρχιτεκτονική του διαμόρφωση και τις επαφές που διατηρούσε με τα γειτονικά νησιά, την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα, αλλά και τη Μικρά Ασία. Κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της ακμής του φαίνεται να έπαιξε ο χώρος τελετουργιών που αναπτύχθηκε πολύ κοντά του, στην Κέρο, όπου οι ταξιδιώτες τηρούσαν μια μακρά παράδοση αποθέσεων σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων και άλλων ξεχωριστών αντικειμένων.


Info: Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Πύργος, Πάνορμος Τήνου, τηλ. 2283031290. Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιουλίου έως 14 Οκτωβρίου. Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00-18.00. Aρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου, Ανω Κουφονήσι. Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Καθημερινά εκτός Τρίτης 9.00-12.00 και 17.00-21.30.

ART - ΝΕΑ
Υπόγεια επέκταση και επετειακές εκθέσεις
«Στην τελική ευθεία για την αναγέννησή του μπαίνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 2020», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές στο ΕΑΜ, για τον...
Υπόγεια επέκταση και επετειακές εκθέσεις
ART - ΝΕΑ
Μια «Καρυάτιδα» για τον Κώστα Μπακογιάννη
Η Art Athina, η καθιερωμένη έκθεση σύγχρονης τέχνης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, ολοκληρώνεται σήμερα με επιτυχία στο Ζάππειο Μέγαρο, έχοντας προσελκύσει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών
Μια «Καρυάτιδα» για τον Κώστα Μπακογιάννη
ART - ΝΕΑ
Μεγάλες πόλεις, μικρές ανθρώπινες ιστορίες
Μέσα από 500 αρχαιότητες, πολλές από τις οποίες βγαίνουν πρώτη φορά στο φως, η έκθεση «Κρήτη. Αναδυόμενες Πόλεις: Απτερα - Ελεύθερνα - Κνωσός. Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν» αποκαλύπτει πτυχές της Ιστορίας...
Μεγάλες πόλεις, μικρές ανθρώπινες ιστορίες
ART - ΝΕΑ
Και εγένετο MOMus
Ψηφίστηκε στη Βουλή, έπειτα από επτάωρη συζήτηση, η ίδρυση του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, το περίφημο MOMus.
Και εγένετο MOMus
ART - ΝΕΑ
Κινητικότητα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO εκφράζει τη συνεχιζόμενη ανησυχία και τον σκεπτικισμό της για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και καλεί την Ελλάδα και τη Βρετανία «να βρουν μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση...
Κινητικότητα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας