• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 12.0°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.6°C / 10.3°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.0°C / 11.0°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C -0.1°C / 5.5°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.6°C / 8.8°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.1°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.1°C / 10.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.8°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 12.7°C
  0 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.3°C / 9.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.7°C / 5.3°C
  0 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  2 BF
  53%

Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Διαβάζοντας» τα κτίρια των βιβλιοθηκών

 • A-
 • A+
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα».

Μια διαφορετική ματιά στις βιβλιοθήκες, που μας προτείνει να «διαβάσουμε» όχι τα βιβλία, αλλά την αρχιτεκτονική τους, είναι η έκθεση «Βιβλιοθήκες: Ανάγνωση κτιρίων», που ανοίγει σήμερα τις πύλες της για το κοινό στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για σύγχρονα κτίρια βιβλιοθηκών, που ιδρύθηκαν από τη δεκαετία του ‘80 έως σήμερα. Περισσότερο ή λιγότερο γνωστές, δημόσιες ή ιδιωτικές, επιστημονικές, αφιερωμένες στην ιστορία ή τις θετικές επιστήμες, την τέχνη, τον πολιτισμό, τη φύση και το περιβάλλον, οι βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στην «ανάγνωση», εκτίθενται για να μοιραστούν με το κοινό τους θησαυρούς τους.

Τα κτίρια παρουσιάζονται μέσα από τα αρχιτεκτονικά σχέδιά τους και φωτογραφικό υλικό, ενώ το ιστορικό των βιβλιοθηκών και ο πλούτος τους αναπτύσσονται σε μπάνερ, τα οποία διαχωρίζουν θεματικά κάθε βιβλιοθήκη, ενώ συγχρόνως με την επανάληψή τους δημιουργούν μια ευανάγνωστη σημειολογική συνέχεια για τον αναγνώστη της έκθεσης. Επίσης, εκτίθενται σε προθήκες προπλάσματα, ενώ σε κεντρικά τραπέζια παρουσιάζονται αρχιτεκτονικές προτάσεις εσωτερικών διαμορφώσεων υφιστάμενων κτιρίων και βιβλία σχετικά με τα κτίρια βιβλιοθηκών.

Βιβλιοθήκη Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η αρχιτέκτων Αννα Σκιαδά και τα κτίρια των βιβλιοθηκών που προτείνονται για ανάγνωση είναι μεταξύ άλλων: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Ιστορικό Βαλλιάνειο Κτίριο και Νέο κτίριο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Βιβλιοθήκη της Βουλής, Μπενάκειος Βιβλιοθήκη-Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη-Νέα Πτέρυγα, Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ-Νέα Πτέρυγα, Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Βιβλιοθήκη Κολλεγίου Αθηνών, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Κρήτης, Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, Δημοτική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης κ.ά.

Η έκθεση επικεντρώνεται στην ανάγνωση των κτιρίων, στον συμβολικό τους χαρακτήρα και τον τρόπο με τον οποίο οι αρχιτέκτονες διαχειρίζονται τον πλούτο των γνώσεων, των τεκμηρίων, των βιβλίων και των πληροφοριών που τίθενται στη διάθεσή τους. Ανακαλύπτει και αναγνωρίζει την παρουσία του αρχιτέκτονα μέσα από την ένταξη του κτιρίου στον περιβάλλοντα χώρο, από τη μορφή του και τη δομή του. Καταγράφει τα βιβλιοστάσια, τις προθήκες και τη διάταξη στον χώρο, ερευνά τους προτεινόμενους τρόπους δημιουργίας κοινών σημείων συνάντησης και εκδηλώσεων, πληροφόρησης, αναζήτησης, ανάγνωσης, έρευνας.


Info: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων. Ηρακλειδών 66Α και Θεσσαλονίκης, Θησείο. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10.00-20.00, Κυριακή 10.00-14.00. Μέχρι τις 14/9. Είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Ξεκίνησε να λειτουργεί το δανειστικό τμήμα
Μια νέα εποχή αρχίζει για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με τη μετεγκατάστασή της στο νέο, σύγχρονο «σπίτι» της που σχεδίασε ο Ρέντσο Πιάνο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και τη...
Ξεκίνησε να λειτουργεί το δανειστικό τμήμα
ART - ΝΕΑ
Εικαστική πνοή στα χειρόγραφα του Καβάφη
Με έμπνευση από τα ποιήματα αλλά και τον γραφικό χαρακτήρα του Αλεξανδρινού, η καλλιτέχνις δημιουργεί τα δικά της γλυπτά βιβλία, εξερευνώντας τα όρια της αποκάλυψης του εσωτερικού μας κόσμου.
Εικαστική πνοή στα χειρόγραφα του Καβάφη
ART - ΝΕΑ
Καπνεργοστάσιο... πολιτισμού
Το αναμορφωμένο κτίριο θα φιλοξενήσει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σύγχρονης Τέχνης 2021 από τις 12 Ιουνίου ώς το τέλος Δεκεμβρίου 2021.
Καπνεργοστάσιο... πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
«Το κλειδί της Εύας» από τον Ελληνα ρόκερ
Ο Μιχάλης Πούγουνας μας συστήνεται και ως συγγραφέας με το πρώτο του μυθιστόρημα «Το κλειδί της Εύας» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ars Nocturna.
«Το κλειδί της Εύας» από τον Ελληνα ρόκερ
ART - ΝΕΑ
Ο Μπόρις Τζόνσον ξεπέρασε και τη Μέρκελ
Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε κονδύλι, 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών για τη στήριξη μουσείων, γκαλερί, θεάτρων και συναυλιακών χώρων, μέχρι να ξανανοίξουν και χαρακτήρισε τις τέχνες ψυχή του έθνους.
Ο Μπόρις Τζόνσον ξεπέρασε και τη Μέρκελ
ART - ΝΕΑ
Ο Πρίμο Λέβι και το Αουσβιτς
Ολοκληρώνεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο κύκλος εκδηλώσεων «Λόγος 6», που επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ.
Ο Πρίμο Λέβι και το Αουσβιτς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας