Μια διαφορετική ματιά στις βιβλιοθήκες, που μας προτείνει να «διαβάσουμε» όχι τα βιβλία, αλλά την αρχιτεκτονική τους, είναι η έκθεση «Βιβλιοθήκες: Ανάγνωση κτιρίων», που ανοίγει σήμερα τις πύλες της για το κοινό στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για σύγχρονα κτίρια βιβλιοθηκών, που ιδρύθηκαν από τη δεκαετία του ‘80 έως σήμερα. Περισσότερο ή λιγότερο γνωστές, δημόσιες ή ιδιωτικές, επιστημονικές, αφιερωμένες στην ιστορία ή τις θετικές επιστήμες, την τέχνη, τον πολιτισμό, τη φύση και το περιβάλλον, οι βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στην «ανάγνωση», εκτίθενται για να μοιραστούν με το κοινό τους θησαυρούς τους.
Τα κτίρια παρουσιάζονται μέσα από τα αρχιτεκτονικά σχέδιά τους και φωτογραφικό υλικό, ενώ το ιστορικό των βιβλιοθηκών και ο πλούτος τους αναπτύσσονται σε μπάνερ, τα οποία διαχωρίζουν θεματικά κάθε βιβλιοθήκη, ενώ συγχρόνως με την επανάληψή τους δημιουργούν μια ευανάγνωστη σημειολογική συνέχεια για τον αναγνώστη της έκθεσης. Επίσης, εκτίθενται σε προθήκες προπλάσματα, ενώ σε κεντρικά τραπέζια παρουσιάζονται αρχιτεκτονικές προτάσεις εσωτερικών διαμορφώσεων υφιστάμενων κτιρίων και βιβλία σχετικά με τα κτίρια βιβλιοθηκών.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η αρχιτέκτων Αννα Σκιαδά και τα κτίρια των βιβλιοθηκών που προτείνονται για ανάγνωση είναι μεταξύ άλλων: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Ιστορικό Βαλλιάνειο Κτίριο και Νέο κτίριο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Βιβλιοθήκη της Βουλής, Μπενάκειος Βιβλιοθήκη-Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη-Νέα Πτέρυγα, Βιβλιοθήκη Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ-Νέα Πτέρυγα, Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Βιβλιοθήκη Κολλεγίου Αθηνών, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Κρήτης, Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, Δημοτική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης κ.ά.
Η έκθεση επικεντρώνεται στην ανάγνωση των κτιρίων, στον συμβολικό τους χαρακτήρα και τον τρόπο με τον οποίο οι αρχιτέκτονες διαχειρίζονται τον πλούτο των γνώσεων, των τεκμηρίων, των βιβλίων και των πληροφοριών που τίθενται στη διάθεσή τους. Ανακαλύπτει και αναγνωρίζει την παρουσία του αρχιτέκτονα μέσα από την ένταξη του κτιρίου στον περιβάλλοντα χώρο, από τη μορφή του και τη δομή του. Καταγράφει τα βιβλιοστάσια, τις προθήκες και τη διάταξη στον χώρο, ερευνά τους προτεινόμενους τρόπους δημιουργίας κοινών σημείων συνάντησης και εκδηλώσεων, πληροφόρησης, αναζήτησης, ανάγνωσης, έρευνας.
Info: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων. Ηρακλειδών 66Α και Θεσσαλονίκης, Θησείο. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10.00-20.00, Κυριακή 10.00-14.00. Μέχρι τις 14/9. Είσοδος ελεύθερη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας