Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η απάντησή μου είναι το βιογραφικό μου»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η απάντησή μου είναι το βιογραφικό μου»

  • A-
  • A+

Με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα ανάλογη του κρατήματος της μπαγκέτας σε διεύθυνση ορχήστρας εμφανίστηκε χθες η Ζωή Ζενιώδη, νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ), ενώ καλωσορίζοντάς την ο πρόεδρος του Οργανισμού Νικήτας Μυλόπουλος έβρισκε την ευκαιρία να κάνει απολογισμό τριετίας. Κι αυτά στον απόηχο αντιπολιτευτικών και καλλιτεχνικών διαμαρτυριών από τη Ν.Δ. αλλά και τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή Γεώργιο Εμμανουήλ Λαζαρίδη, αντιστοίχως.

«Η απάντησή μου είναι το βιογραφικό μου», είπε χθες η κ. Ζενιώδη, απαντώντας στην ερώτηση της «Εφ.Συν.» σχετικά με τις ενστάσεις από την τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Ολγα Κεφαλογιάννη, που έκανε λόγο για «πρωτοφανή σπουδή» στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την κάλυψη της θέσης που μέχρι πριν από επτά μήνες κατείχε ο κ. Λαζαρίδης, με τον οποίο η κ. Ζενιώδη είχε συνεργαστεί.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχεται τη Ζωή Ζενιώδη

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΟΜΜΘ για τα επόμενα τρία χρόνια, μιλώντας όρθια διότι «δεν είμαι άνθρωπος της καρέκλας», έδειξε αποφασισμένη να μην αφήνει κενά στις απαντήσεις της: «Πήρα μέρος σε μια διαδικασία με διαφάνεια και διαθέτω ό,τι μου ζητήθηκε από την προκήρυξη. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι το βιογραφικό μου. Αλλωστε έχω κερδίσει και άλλους διαγωνισμούς... Αν αφιέρωνα χρόνο για όλα αυτά που ακούγονται, δεν θα ήμουν εδώ. Εκτιμώ εξαιρετικά τον κ. Λαζαρίδη ως καλλιτέχνη και είχαμε συνεργαστεί πολύ καλά. Είμαστε εδώ γιατί όλοι μας –τόσο οι πολιτικοί όσο και οι μουσικοί– κάνουμε τη δουλειά μας και είμαστε εδώ για να γινόμαστε καλύτεροι. Προσωπικά είμαι μουσικός, δεν μπορώ να γίνω πολιτικός».

Απάντηση στον κ. Λαζαρίδη που σε επιστολή του έκανε λόγο για «άρρυθμες και αντικρουόμενες διοικητικές πρακτικές», «απαξιωτική και περιφρονητική» προς τον ίδιο συμπεριφορά και «τυφλό ρεβανσισμό», έδωσε και η διοίκηση του ΟΜΜ-Θ αφήνοντας αιχμές για «πολιτικές και οιονεί μικροκομματικές σκοπιμότητες» καθώς οι αιτιάσεις του δημοσιοποιήθηκαν «επτά μήνες μετά την παραίτησή του», γεγονός που «γεννά ερωτήματα». Η διοίκηση του ΟΜΜΘ σχολιάζει ακόμη αιχμηρά πως «είμαστε υπέρ της έννοιας της θητείας σε θέσεις ευθύνης και όχι υπέρ συμβάσεων αορίστου χρόνου, δηλαδή ισοβίων διευθυντών, οι οποίες, εκτός των άλλων, αποκλείουν και κάθε δυνατότητα λογοδοσίας και αξιολόγησης».

Η κ. Ζενιώδη μπορεί πάντως να βάλει από σήμερα στο βιογραφικό της ότι είναι πλέον η πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια σε πολιτιστικό οργανισμό της χώρας ύστερα από δημόσια διαγωνιστική διαδικασία και όχι με διορισμό. Εκθέτοντας χθες τις πρώτες σκέψεις της για το Μέγαρο και την επόμενη μέρα του, σημείωσε ότι είναι υπέρ της εξωστρέφειας του Μεγάρου, ενώ παράλληλα θέλει να συνδεθεί η ίδια με τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της. Σκοπός της; «Θα ήθελα να λένε στο εξωτερικό τη λέξη Θεσσαλονίκη και να ξέρουν πού βρίσκεται το Μέγαρο στον χάρτη».

Διεθνούς φήμης διευθύντρια ορχήστρας αλλά και πιανίστα, η Ζωή Ζενιώδη είπε ότι το 2020 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την αρχή της λειτουργίας του ΟΜΜΘ και η σκέψη της είναι να κάνει ένα άλμα πίσω στον χρόνο, 400 χρόνια, και αρχίζοντας από το 1620 να φτάσει στο 2020 μέσα από εκδηλώσεις και γεγονότα που θα έχουν ιστορική αντιστοίχιση. Υποσχέθηκε επίσης εκδηλώσεις για τα 250 χρόνια Μπετόβεν και έμφαση «σε εκπαιδευτικά προγράμματα και στο κοινωνικό έργο του οργανισμού με κοινωνικές ομάδες σε χώρους όπως οι φυλακές, τα γηροκομεία, οι πρόσφυγες».

Είπε ότι ακόμη δεν γνωρίζει ούτε τον μισθό της «και όταν πας κάπου χωρίς να γνωρίζεις τον μισθό που θα πάρεις, είναι φανερό ότι εκεί δεν σε έχει φέρει το χρήμα...», ενώ απαντώντας σχετικά με τον προϋπολογισμό των 500.000 ευρώ που έχει για εκδηλώσεις το Μέγαρο δήλωσε ότι «δεν είναι βέβαια εύκολο, αλλά τα χρήματα δεν είναι πάντα το πρώτο. Πήρα μέρος σε διεθνή προγράμματα που δεν χρειάζονταν μεγάλα ποσά. Το θέμα είναι να έχει κανείς διάθεση και ενέργεια να αλλάξει τα πράγματα».

Απολογισμός

Κάνοντας απολογισμό δράσης από τον Ιανουάριο του 2016 όταν ανέλαβε χρέη προέδρου του ΟΜΜΘ ο κ. Μυλόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρέλαβαν σε υποδομές, εξοπλισμό, υποστελέχωση, διοικητικά ζητήματα, το θολό νομικό καθεστώς χωρίς κανονισμό λειτουργίας, την αποδυνάμωση του εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού ρόλου του Μεγάρου και την ενίσχυση του ρόλου του «ξενοδόχου» εκδηλώσεων τρίτων.

Ξεκίνησε έκτοτε πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης των υποδομών και αναμένεται η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, ύψους 3 εκατ. ευρώ, της αρχιτεκτονικής αναμόρφωσης και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, αφού «το 40% του προϋπολογισμού πάει στη ΔΕΗ». Παράλληλα αυξήθηκαν οι εσωτερικές παραγωγές κατά 30-35%, πενταπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός του καλλιτεχνικού προγραμματισμού και ενισχύθηκαν οι συνεργασίες και οι συμπράξεις. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά «παραλάβαμε αρνητικό ισοζύγιο και έχουμε σήμερα +800.000.

Ξεκινάμε μάλιστα στο προσεχές δίμηνο την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, ώστε να εξασφαλιστεί με σχέδιο και όραμα η βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη του Οργανισμού ώς το 2025».

ART - ΝΕΑ
Ενας δεκαεξάρης αναζητά ταυτότητα
Σε εποχή κρίσης ο οργανισμός παραμένει οικονομικά υγιής και με την ορμή της εφηβείας πάει για ρεκόρ εκδηλώσεων με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 130 παραστάσεις, 1.100 συντελεστές, προσιτά εισιτήρια,...
Ενας δεκαεξάρης αναζητά ταυτότητα
ART - ΝΕΑ
«Η Συναυλία του Καρναβαλιού»
Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Συναυλία του Καρναβαλιού», επτά μουσικές συνθέσεις, συγκροτούν το επίκαιρο ρεπερτόριο της MOYSA, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης που ενισχύεται με...
«Η Συναυλία του Καρναβαλιού»
ART - ΝΕΑ
Δημήτρια με θέα τον Λευκό Πύργο
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο με πολυθέαμα και δράσεις σε στεριά και θάλασσα, εμπνευσμένες από το μνημείο-σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, και συνεχίζονται μέχρι τις 20 Οκτωβρίου με θεατρικές παραστάσεις,...
Δημήτρια με θέα τον Λευκό Πύργο
ART - ΝΕΑ
Η Ροτόντα χωρίς γκράφιτι
Με καθαρό περίβολο, έπειτα από πάρα πολύ καιρό, και με μια εντυπωσιακή έκθεση ψηφιδωτών στο εσωτερικό της, η Ροτόντα είναι ξανά από χθες το υποβλητικό ιστορικό παλίμψηστο, το οποίο εντυπωσιάζει τους τουρίστες...
Η Ροτόντα χωρίς γκράφιτι
ART - ΝΕΑ
«Η Ζορμπά μού τηλεφώνησε ζητώντας την παραίτησή μου»
Δεν λέει να κοπάσει η ανταλλαγή πυρών με αφορμή την αλλαγή στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μπορεί η διοίκηση να παρουσίασε χθες τη μαέστρο Ζωή Ζενιώδη, που ανέλαβε μόλις τη θέση,...
«Η Ζορμπά μού τηλεφώνησε ζητώντας την παραίτησή μου»
ART - ΝΕΑ
Το υπερμουσείο δίνει στίγμα πορείας
Ο δημόσιος χαρακτήρας του εγγυάται το μέλλον, την πορεία και κυρίως την ανεξαρτησία του μουσείου, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης προέτρεψε τους πολίτες «αντί να...
Το υπερμουσείο δίνει στίγμα πορείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας