Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το αναβατόριο ΑμεΑ ποιος θα το αλλάξει;
EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το αναβατόριο ΑμεΑ ποιος θα το αλλάξει;

  • A-
  • A+

Ξεκίνησε η θερινή, η πιο «θερμή» τουριστική περίοδος για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όπου αναμένεται αύξηση επισκεπτών και εσόδων. Κι όμως το περιβόητο ηλεκτρονικό εισιτήριο εφαρμόζεται μόνο σε 11 χώρους -αιχμής είναι η αλήθεια- και παρ’ όλες τις υποσχέσεις δεν έχει επεκταθεί. Πόσα από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους μας διαθέτουν αξιόλογα πωλητήρια, αντάξια του πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς μας;

Πόσα από τα αναψυκτήρια λειτουργούν; (Πρόσφατο παράδειγμα: έκλεισε το αναψυκτήριο στη Δήλο και ο Οργανισμός ΝΕΟΝ, που διοργανώνει εκεί την εκθεση σύγχρονης τέχνης του φημισμένου εικαστικού Αντονι Γκόρμλεϊ, μοιράζει δωρεάν σε επισκέπτες και ξεναγούς μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού!) Και πόσα διαθέτουν πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα ή «διαδρομές» για ανθρώπους με προβλήματα ακοής και όρασης;

Χρειάστηκε το κλάμα ενός 12χρονου παιδιού, η ταλαιπωρία μιας τάξης του Δημοτικού, η κινητοποίηση ενός ολόκληρου σχολείου, για να πληροφορηθούμε ότι το αναβατόριο ΑμεΑ της Ακρόπολης βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Οπως είναι γνωστό, την καταγγελία έκανε με επιστολή του στη Βουλή (στη συνέχεια κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού) ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού καθώς κατά την επίσκεψη του σχολείου στο μνημείο ένας 12χρονος μαθητής ΑμεΑ δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το αναβατόριο.

Το παιδί μετέφεραν τελικά με τα χέρια ο πατέρας και άλλοι γονείς. Ποιος ξέρει πόσοι άλλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα, εισέπραξαν την ίδια απογοήτευση και δεν πήραμε χαμπάρι...

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι σήμερα το αναβατόριο λειτουργεί, ωστόσο παρουσιάζει προβλήματα «λόγω παλαιότητας και μη επαρκούς συντήρησης με αποτέλεσμα η λειτουργία του να διακόπτεται συχνά».

Ζητάει «συγγνώμη» για τη συγκεκριμένη κατάσταση, ζητάει όμως και την παραίτηση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών (πρόκειται για την Ελένη Μπάνου, την οποία θυμόμαστε από την ξενάγηση του Μπαράκ Ομπάμα στην Ακρόπολη το 2016) και του προϊσταμένου του Τμήματος Αρχαιολογικών Εργων και Μελετών.

«H λειτουργία του αναβατορίου ΑμεΑ απασχόλησε την πολιτική ηγεσία σε απόλυτη προτεραιότητα επί αρκετούς μήνες, τόσο για την αποκατάσταση της λειτουργίας του όσο και για την άμεση υλοποίηση νέας μόνιμης λύσης, ζητώντας παράλληλα τη βελτίωση συνολικά της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ωστόσο η ανταπόκριση στο συγκεκριμένο περιστατικό οδήγησε στο να ζητηθούν οι παραιτήσεις λόγω ολιγωριών και σειράς λανθασμένων χειρισμών για τη διαχείριση του κορυφαίου μνημείου της χώρας που αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα όλης της ανθρωπότητας».

Οπως φαίνεται, η κορυφή του υπουργείου Πολιτισμού νίπτει τας χείρας της και μεταθέτει τις ευθύνες στους υφισταμένους... Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει άλλη άποψη. Ζήτησε ενημέρωση «από τους εμπλεκόμενους συναδέλφους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών» και μας πληροφορεί ότι «το αναβατόριο ΑμεΑ της Ακρόπολης δεν έμεινε εκτός λειτουργίας από αμέλεια.

Το προηγούμενο φθινόπωρο αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας από πτώσεις λίθων, αλλά και από την κακή κατάσταση των τειχών στο σημείο το οποίο αυτό εδραζόταν. Για την προστασία του κοινού τον Νοέμβριο του 2018 αποφασίστηκε η προσωρινή παύση λειτουργίας του αναβατορίου. Για την αποκατάσταση του προβλήματος απαιτήθηκαν εκτεταμένες εργασίες στερεώσεων, μετά από τη σύνταξη ειδικών μελετών, οι οποίες εκτελέστηκαν από την ΥΣΜΑ και ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2019».

Και συνεχίζει: «Η ιεραρχία του ΥΠΠΟΑ, διοικητική και πολιτική, ήταν ενήμερη εξ αρχής για το πρόβλημα με το αναβατόριο και την πολύμηνη πορεία των εργασιών. Ασφαλώς ενημερώθηκε άμεσα ο πληροφοριακός κόμβος του υπουργείου, ενώ η ίδια ενημέρωση παρέμεινε αναρτημένη για όποιον ενδιαφερόταν για το θέμα μέχρι την επαναλειτουργία του αναβατορίου τον περασμένο Μάιο και αφού επισκευάστηκαν και οι φθορές που είχαν προκληθεί από την πτώση κεραυνού λίγο μετά την αποκατάσταση του προβλήματος των πρανών!»

Τουλάχιστον σε κάτι, το πιο σημαντικό, όλοι συμφωνούν. Την εξεύρεση της πιο ορθής και μόνιμης λύσης για μια Ακρόπολη χωρίς αποκλεισμούς, όπως έχουν δικαίωμα οι επισκέπτες και όπως αξίζει στο πρώτο μνημείο της χώρας. Το υπουργείο αναφέρει ότι προχωράει σχεδιασμός που «προβλέπει την αντικατάσταση του παρόντος αναβατορίου με ανελκυστήρα πλαγιάς που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας και θα καλύπτει όλες τις μορφές αναπηρίας, επιλύοντας επίσης και το πρόβλημα της ειδικής πλατφόρμας». Λίγο αργά το σκέφτηκε. Μέσα στον Ιούνιο και πριν από τις εκλογές, τι θα προλάβει να κάνει;

MEDIA
Ενιαίο μέτωπο όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ εν όψει του ΣτΕ
Την ενιαία γραμμή και το συντονισμό όλων των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης διατράνωσαν οι εκπρόσωποι όλων των Ενώσεων ΜΜΕ και των αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων τους σε σύσκεψη που έγινε στον ΕΔΟΕΑΠ.
Ενιαίο μέτωπο όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ εν όψει του ΣτΕ
ART - ΝΕΑ
Εντεκα αφορμές για να πάμε στο Φεστιβάλ Ανδρου
Εντεκα παραγωγές, έντεκα αφορμές για να πάμε φέτος στο 5ο Φεστιβάλ Ανδρου, που οργανώνεται από τις 31 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, από την ΑΜΚΕ «Φίλοι Φεστιβάλ Ανδρου», με καλλιτεχνικό διευθυντή τον σκηνοθέτη...
Εντεκα αφορμές για να πάμε στο Φεστιβάλ Ανδρου
ART - ΝΕΑ
«Θεϊκός διάλογος» μεταξύ Πικάσο και αρχαιότητας στο Κυκλαδικής Τέχνης
Μια σπάνια και πρωτότυπη έκθεση, με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 20 Ιουνίου 2019 έως τις 20 Οκτωβρίου 2019. Περιλαμβάνει κεραμικά και...
«Θεϊκός διάλογος» μεταξύ Πικάσο και αρχαιότητας στο Κυκλαδικής Τέχνης
MEDIA
Ευρώπη και ΗΠΑ προειδοποιούν τον Ερντογάν - Ανυποχώρητη η Άγκυρα
Αρωμα Βενιζέλου και ΛΑΟΣ στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. - Κλιμακώνεται ο πόλεμος νεύρων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης / Ανήλικοι πρόσφυγες στις μυλόπετρες / Δίκη Χρυσής Αυγής: Το τάγμα της Νίκαιας στο εδώλιο.
Ευρώπη και ΗΠΑ προειδοποιούν τον Ερντογάν - Ανυποχώρητη η Άγκυρα
ΘΕΑΤΡΟ
Ενα μεγάλο γλέντι στη Μικρή Επίδαυρο
Μια ανάσα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, στις 5 και 6 Ιουλίου, ένα γαμήλιο τραπέζι στρώνεται στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, σε μια παράσταση που αποτυπώνει τη διαδικασία της μετάβασης της εξουσίας...
Ενα μεγάλο γλέντι στη Μικρή Επίδαυρο
ART - ΝΕΑ
Ασκούμενοι βιβλιοθηκονόμοι «σώζουν» τη Βιβλιοθήκη
Από χθες η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στη νέα της έδρα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, έτσι, δηλαδή, όπως της αρμόζει. Δεν κλείνει τις πόρτες της στις 2 το...
Ασκούμενοι βιβλιοθηκονόμοι «σώζουν» τη Βιβλιοθήκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας