Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Να μη χαθούν τα νέα κονδύλια για το Κέντρο Κινηματογράφου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Να μη χαθούν τα νέα κονδύλια για το Κέντρο Κινηματογράφου

  • A-
  • A+
Τρεις μήνες μετά την ψήφισή της στη Βουλή η χρηματοδότηση του ΕΚΚ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει κολλήσει. Η Μυρσίνη Ζορμπά υποσχέθηκε η εκκρεμότητα να λήξει άμεσα.

Ηταν από τις λίγες, ευφρόσυνες ειδήσεις για το ελληνικό σινεμά η ψήφιση από τη Βουλή στις 6 Μαρτίου, με τροπολογία σε νόμο του ΥΠΠΟ, μιας νέας χρηματοδότησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου απευθείας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το Κέντρο, μετά την κατάργηση, τον Αύγουστο του 2015, από το τρίτο Μνημόνιο, του ειδικού φόρου επί του κινηματογραφικού εισιτηρίου, που καθιστούσε το ελληνικό σινεμά αυτοχρηματοδοτούμενο (μέσω box office), έχει μείνει χωρίς σταθερούς πόρους.

Ετσι, τα νέα κονδύλια από τις δημόσιες επενδύσεις ο κινηματογραφικός χώρος, που τα είχε σθεναρά διεκδικήσει και προτείνει, τα πανηγύρισε. Τον Μάρτιο. Το πρωί, όμως, της Παρασκευής 31 Μαΐου, αναγκάστηκε να συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Πολιτισμού (65 σκηνοθέτες, παραγωγοί, ηθοποιοί) για να ζητήσει, επιτέλους, την εφαρμογή του νέου νόμου που έχει κολλήσει στις αιώνιες γραφειοκρατικές και άλλες αγκυλώσεις του Δημοσίου, και με τις εκλογές να έρχονται, τη Βουλή να διαλύεται, να κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα αυτά (γύρω στα 4 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο).

Συγκέντρωση κινηματογραφιστών έξω από το υπουργείο Πολιτισμού

Αν και τις Δημόσιες Επενδύσεις τις χειρίζεται το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι κινηματογραφιστές ζήτησαν να συναντήσουν την υπουργό Πολιτισμού, κι αυτή, παρόλο που όλο αυτό ήταν ξαφνικό και απρογραμμάτιστο, δέχτηκε μια μικρή ενδιαφέρουσα αντιπροσωπεία τους: τον νεοεκλεγέντα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη, τον βραβευμένο στις Κάνες με Χρυσό Φοίνικα για μικρού μήκους ταινία Βασίλη Κεκάτο και την παραγωγό του Ελένη Κοσσυφίδου, τον ηθοποιό Γιώργο Πυρπασόπουλο και τον παραγωγό Γιώργο Τσούργιαννη.

Η κ. Ζορμπά ήταν ενήμερη για το θέμα, αφού το υπουργείο της σε άμεση συνεργασία με το ΕΚΚ και το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αυτό που οφείλει να συντονίσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους ο δικός της νόμος. Υποσχέθηκε στους κινηματογραφιστές ότι θα κάνει ένα μπαράζ ενεργειών ώστε η σοβαρή εκκρεμότητα να λήξει άμεσα. Φαίνεται ότι και το ΕΚΚ, του οποίου οι σχέσεις - επικοινωνία με ΥΠΠΟ για ακατανόητους λόγους δεν ήταν τον τελευταίο καιρό οι καλύτερες, ανταποκρίθηκε με την αποστολή στο ΥΠΠΟ ορισμένων απαραιτήτων υπομνημάτων.

Οπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι κινηματογραφιστές, που κυρίως μέσω της Ενωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, είναι τελευταία πολύ δραστήριοι και αγωνιστικοί (με συνεντεύξεις Τύπου, την καμπάνια «Δώσε λίγη αγάπη στο ελληνικό σινεμά» κ.λπ.), πρέπει «να τελειώσει η απόλυτη παύση της κινηματογραφικής παραγωγής στη χώρα», αφού η «πετυχημένη και αποτελεσματική πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τη θεσμοθέτηση και λειτουργία των κινηματογραφικών κινήτρων (ΕΚΟΜΕ), οι ελληνικές παραγωγές, πολλές από τις οποίες είναι διεθνείς συμπαραγωγές, βρίσκονται σε αναμονή των αποφάσεων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου 24 μήνες. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αξιοποιήσουν ούτε καν τις διαδικασίες του ΕΚΟΜΕ ή άλλων εγχώριων και διεθνών χρηματοδοτικών πόρων».

Ανάμεσα στους συγκεντρωθέντες έξω από το ΥΠΠΟ ήταν οι σκηνοθέτες Ελένη Αλεξανδράκη, Αλέξης Αλεξίου, Σοφία Εξάρχου, Χρήστος Καρακέπελης, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Μιχάλης Κωνσταντάτος, Ζακλίν Λέντζου, Μπάμπης Μακρίδης, Βαρδής Μαρινάκης, Δώρα Μασκλαβάνου, Χρήστος Μασσαλάς, Θανάσης Νεοφώτιστος, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Σερβετάς, Σύλλας Τζουμέρκας, Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη, Αγγελος Φραντζής και η πρόεδρος της ΕΣΠΕΚ Ελίνα Ψύκου. Οι παραγωγοί Φαίδρα Βόκαλη, Μαρία Δρανδάκη, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Φένια Κοσοβίτσα, Αμάντα Λιβανού, Μαρία Χατζάκου. Και οι ηθοποιοί Μαρία Καλλιμάνη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Στέλιος Μάινας, Δήμητρα Ματσούκα, Μάκης Παπαδημητρίου, Θεοδώρα Τζήμου, Θάνος Τοκάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινηματογραφιστές έχουν ενημερώσει (ή θα ενημερώσουν) όλα τα κόμματα όχι μόνο για το θέμα των νέων κονδυλίων προς το ΕΚΚ, αλλά συνολικά για τις θέσεις τους πάνω σε μια νέα, συντονισμένη και αποτελεσματική εθνική κινηματογραφική πολιτική.

ART - ΝΕΑ
Ρέντζο Πιάνο στη Σπάρτη και κλακέτα για το σινεμά
Το υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχει μέρα που να μην παράγει ειδήσεις. Σε κάθε τομέα, από το Ελληνικό -βεβαίως βεβαίως- μέχρι το Φεστιβάλ Αθηνών και το Εθνικό Θέατρο. Ακόμα και σε τομείς όπου οι προηγούμενοι...
Ρέντζο Πιάνο στη Σπάρτη και κλακέτα για το σινεμά
ART - ΝΕΑ
Ο Βασίλης Βαφέας πρόεδρος του Δ.Σ.
Σε εποχές όπου το ελληνικό σινεμά στηρίζεται σε συμπαραγωγές, ο μοναδικός παραγωγός που βρήκε να διορίσει η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στο Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου έχει να κάνει σινεμά...
Ο Βασίλης Βαφέας πρόεδρος του Δ.Σ.
ART - ΝΕΑ
Νέα αποπομπή μετ’ επαίνων για τον Αλέξη Γρίβα
Ο Αλέξης Γρίβας απομακρύνεται από τη θέση του -μετ’ επαίνων βέβαια. Και το Δ.Σ. του ΕΚΚ διορίζει ομόφωνα τον σκηνοθέτη Τίμωνα Κουλμάση νέο εκπρόσωπο στο τόσο σημαντικό για την οικονομική ενίσχυση του ελληνικού...
Νέα αποπομπή μετ’ επαίνων για τον Αλέξη Γρίβα
ART - ΝΕΑ
Για μια καρέκλα
Είναι κάπως σαν τη Ραχήλ Μακρή και τη μεταγραφή της από τον Καμμένο στον Τσίπρα. Κάποιοι τη βρήκαν τρομερά αστεία υπόθεση, κάποιοι έπαθαν κατάθλιψη. Είναι όντως πολύ σοβαρό να σηκώνει τη σημαία της Αριστεράς...
Για μια καρέκλα
ART - ΝΕΑ
«Μου στέρησαν με ψέματα την κόρη μου Ντίλαν»
Το μεγαθήριο Hachette υπέκυψε στις πιέσεις του #MeToo και έκανε πίσω. Ο μικρός οίκος Arcade έβγαλε σε 75 χιλιάδες αντίτυπα το «Apropos of Nothing». Καυστικός αλλά και εξομολογητικός, ο αγαπημένος σκηνοθέτης...
«Μου στέρησαν με ψέματα την κόρη μου Ντίλαν»
ART - ΝΕΑ
Παρασκευή και 13 για τις τέχνες
Κλείνουν για 15 μέρες θέατρα, σινεμά και χώροι εκδηλώσεων ● Στην ήδη πληγείσα οικονομικά θεατρική πραγματικότητα η έξαρση του κορονοϊού ήρθε απλώς να εκτοξεύσει την ανασφάλεια και την ανησυχία ηθοποιών,...
Παρασκευή και 13 για τις τέχνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας