Χθες το πρωί ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε στο Ελιζέ τους 30 κορυφαίους συγγραφείς και διανοούμενους, ανάμεσά τους και νομπελίστες, οι οποίοι δεν πάει πολύς καιρός, στις 25 Ιανουαρίου, που είχαν δημοσιεύσει στη «Λιμπερασιόν» το «Μανιφέστο των Ευρωπαίων Πατριωτών», άσχετο αν ανάμεσά τους ήταν και μη Ευρωπαίοι.
Επειδή όμως η ιδέα της Ευρώπης εμπνέει όλη την ανθρωπότητα, επειδή «η κληρονομιά του Ερασμου, του Δάντη, του Γκέτε και του Κομένιους», όπως έγραφαν, «χρειάζεται υπεράσπιση από τις δυνάμεις του λαϊκισμού, που επελαύνουν», οι τριάντα αυτές προσωπικότητες των γραμμάτων από 21 χώρες καλούσαν εν όψει των ευρωεκλογών, αλλά και με το μυαλό καρφωμένο στο Brexit, σε «κινητοποίηση υπεράσπισης μιας Ευρώπης που ως ιδέα, επιθυμία και εκπροσώπηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας».
«Πρέπει να ανακαλύψουμε τον πολιτικό βολονταρισμό, αλλιώς να αποδεχτούμε ότι η κακία, το μίσος και η θλιβερή τους πομπή από πάθη θα μας πνίξουν», έγραφαν. «Οι φιλοευρωπαίοι δεν έχουμε πια άλλη επιλογή, αλλιώς αυτές οι ευρωεκλογές θα είναι οι πιο καταστροφικές που γνωρίσαμε ποτέ: νίκη για αυτούς που θέλουν το ναυάγιο της Ε.Ε., εξευτελισμός και περιφρόνηση για τον πολιτισμό, έκρηξη της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού».
Ο Μακρόν είναι από τους Ευρωπαίους ηγέτες που πάνω-κάτω τους ίδιους φόβους και τα ίδια οράματα έχει, ήταν κι ένας «δικός» του, ένας Γάλλος, ο φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, αυτός που συγκέντρωσε τις υπογραφές κάτω από το Μανιφέστο, άρα η χθεσινή πρόσκληση, λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές, ήταν αναμενόμενη.
Το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι και οι 30 υπογράφοντες το Μανιφέστο είχαν προσκληθεί, αλλά μόνο μια δωδεκάδα από αυτούς κατάφεραν να παραβρεθούν στο γεύμα με τον Γάλλο πρόεδρο, ανάμεσά τους ο Ιταλός Κλαούντιο Μάγκρις, ο Ισπανός Φερνάντο Σαβατέρ, η Ουγγαρέζα Αγκνες Χέλερ, ο Αγγλος Σάιμον Σάμα, ο Γερμανός Πέτερ Σνάιντερ, ο Ισραηλινός Νταβίντ Γκρόσμαν, η Αμερικανίδα Αν Απλμπάουμ, ο Ολλανδός Ρομπ Ριμέν κ.ά. Οι άλλοι, σύμφωνα, με το Ελιζέ, βρίσκονταν «στις τέσσερις γωνιές του κόσμου».
Ενας μόνο σπουδαίος Ελληνας, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, υπέγραφε το Μανιφέστο. Μαζί του οι Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, Ελφρίντε Γέλινεκ, Ισμαΐλ Κανταρέ, Μίλαν Κούντερα, Αντόνιο Λόμπο Αντούνες, Ιαν ΜακΓιούαν, Χέρτα Μίλερ, Λουντμίλα Ουλίτσκαγια, Ορχάν Παμούκ, Σάλμαν Ρούσντι, Ρομπέρτο Σαβιάνο, Λεϊλά Σλιμανί, Κολμ Τόιμπιν, Μάριο Βάργκας Λιόσα, Ανταμ Μίτσνικ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας