Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια ρύθμιση πολλών καρατίων...
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια ρύθμιση πολλών καρατίων...

  • A-
  • A+
Ψηφίστηκε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση προστασίας των αρχαίων μνημείων, ανεξάρτητα από τη χρονολόγησή τους, που εξασφαλίζει και τη δημόσια διαχείρισή τους. Κόβονται έτσι οι όποιες ορέξεις για ιδιωτικοποίηση.

«Εμβληματική» χαρακτηρίζει η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά τη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΠΟΑ που ψηφίστηκε στη Βουλή πριν από τέσσερις μέρες. Επεκτείνει την προστασία του αρχαιολογικού νόμου στο σύνολο των αρχαίων μνημείων ανεξάρτητα από τη χρονολόγησή τους, εντάσσοντας και όσα χρονολογούνται μετά το 1453 έως το 1830, και φυσικά, τα μουσεία και γενικά τα ακίνητα που εξυπηρετούν την πολιτιστική κληρονομιά.

Προχωράει όμως κι ένα βήμα παρακάτω για την προστασία τους. Προβλέπει τη δημόσια διαχείρισή τους, που είναι επίσης ζητούμενο, κόβοντας έτσι τις ορέξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφραστεί υπέρ της διαχείρισης από ιδιώτες. Εξάλλου επί κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ τα 36 ακίνητα που βρίσκονται στην Πλάκα και διαχειριζόταν το υπουργείο Πολιτισμού.

Με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση δεν ασχολήθηκαν τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και οι ραδιοφωνικές εκπομπές πολιτικού ενδιαφέροντος, που προβάλλουν κυρίως τα «πιασάρικα» θέματα του υπουργείου Πολιτισμού, όπως τη μεταβίβαση των 2.330 ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και το Υπερταμείο.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 προκλήθηκε πανικός -και δικαιολογημένα- όταν Εφορείες Αρχαιοτήτων και δημοτικές αρχές (με τη βοήθεια στη συνέχεια και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που έδρασε άμεσα) έφεραν στο φως μέρος από τους ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) όπου πίσω τους «κρύβονταν» μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία. Βρίσκονταν στη λίστα των 10.119 ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών που επρόκειτο να μεταβιβαστούν προς την ΕΤΑΔ.

Τον Ιανουάριο του 2019 σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά, ο υφυπουργός Κώστας Στρατής και η γενική γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη έδωσαν συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσαν επίσημα την εξαίρεση των 2.330 ακινήτων από τον κατάλογο της ΕΤΑΔ που έφερε την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Παράλληλα, ανακοίνωσαν τη νομοθετική ρύθμιση που θα ακολουθούσε, δηλαδή αυτή που ψηφίστηκε.

«Το Σύνταγμα και ο πολύ καλός αρχαιολογικός νόμος που έχουμε είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο εργαζόμαστε» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

«Οι πιέσεις αρχίζουν με την κρίση και την περίοδο 2012 - 2014 έχουμε συντελεσμένες μεταβιβάσεις ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου προς τo ΤΑΙΠΕΔ από τη Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων της τότε κυβέρνησης. Συμμετείχε και ο υπουργός Πολιτισμού της περιόδου εκείνης και επομένως έχει συνυπογράψει τη μεταβίβαση των 36 ακινήτων στην Πλάκα που διαχειριζόταν το υπουργείο Πολιτισμού.

»Ηταν μάλιστα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς και λόγους κοινής ωφέλειας, ενώ βρίσκονται στην Πλάκα, δηλαδή εντός της λεγόμενης ζώνης προστασίας. Τη μεταβίβαση είχαν συνυπογράψει όλοι οι τότε υπουργοί και δόθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό λοιπόν είναι ένα γεγονός. Πώς μια κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις πιέσεις που προκύπτουν από τα μνημόνια; Ερχόμαστε λοιπόν στο 2016 και στη λίστα με τα 10.119 ακίνητα που έχουν περιέλθει στον κατάλογο της ΕΤΑΔ με σαφή όμως την εξαίρεσή τους, εφόσον είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Είπα πολλές φορές από τον Σεπτέμβριο του 2018 ότι ποτέ δεν έγινε μεταβίβαση, σε αντίθεση με τα προηγούμενα ακίνητα.

»Οταν ήρθε η στιγμή να μετρηθούν ποια είναι αυτά τα εξαιρετέα, η ώρα της καταγραφής και της ταυτοποίησης, βρήκαμε ότι είναι 2.330. Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ τα εξαίρεσαν ονομαστικά, τα κατέγραψαν, τα ταυτοποίησαν και έτσι αυτά βρίσκονται σε πλήρη προστασία. Ολη αυτή η ιστορία όμως μας αποκάλυψε ότι για να έχουμε μια διαρκή προστασία και να μη χρειάζεται να ανησυχούμε για κάποιον μεγαλύτερο ή μικρότερο αριθμό, έπρεπε να προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση ώστε τόσο η κυριότητα όσο και η διαχείρισή τους, το οποίο είναι το επόμενο στάδιο προστασίας, θα είναι εξασφαλισμένα για όλα τα μνημεία, τα μουσεία, τα ακίνητα πολιτιστικής κληρονομιάς, ανεξάρτητα από τη χρονολόγησή τους. Ετσι, περιλαμβάνουμε και όσα χρονολογούνται μετά το 1453 και επεκτείνουμε τον προσδιορισμό τους».

Στην ερώτησή μας αν η νομοθετική ρύθμιση προστατεύει μια αντίστοιχη μελλοντική περίπτωση, η κ. Ζορμπά απαντά: «Είναι εμβληματική. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι κλείσαμε τον κύκλο που άνοιξε το 2012, με ό,τι δυνατότητα πρόβλεψης μπορεί κανείς να έχει. Τα ΦΕΚ της μεταβίβασης των ακινήτων της Πλάκας είχαν εκδοθεί την περίοδο 2013-2014. Φέρουν και την υπογραφή της τότε υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία τώρα ηγείται της μείωσης της σημασίας της νομοθετικής ρύθμισης. Κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία ψήφισε “παρών”, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ ψήφισαν υπέρ. Και εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Σε ποιο σημείο διαφωνούν και απέχουν; Μήπως είναι τελικά η διαχείριση που βλέπουν μέσα από την ιδιωτικοποίηση και δεν θέλουν να το πουν; Την κυριότητα δεν θα τολμούσε κανείς να την αμφισβητήσει εύκολα, για τη διαχείριση όμως έχει γίνει πολλή συζήτηση».

Οσο για τα 36 ακίνητα της Πλάκας, η υπουργός Πολιτισμού απαντά: «Είναι το επόμενο ζήτημα που θέλουμε να δούμε. Ωστόσο αυτά έχουν μεταβιβαστεί, άρα η διαδικασία είναι πολύ πιο σύνθετη».

ART - ΝΕΑ
Κεφαλή ταύρου και εντυπωσιακά ευρήματα
Παρά τα σημαντικά και μακροχρόνια ζητήματα γύρω από την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο, συνεχίστηκε και φέτος -είχε κοντέψει να τιναχτεί στον αέρα- για 16η χρονιά η συστηματική ανασκαφή στον Πετρά Σητείας.
Κεφαλή ταύρου και εντυπωσιακά ευρήματα
ART - ΝΕΑ
Κράτος και χορηγοί να στηρίξουν τη Δήλο
Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκονται τα έργα υποδομών στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Δήλου μέσα από το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Καθώς υλοποιείται από το υπουργείο...
Κράτος και χορηγοί να στηρίξουν τη Δήλο
ART - ΝΕΑ
«Το ΕΜΣΤ θα ανοίξει την άνοιξη του 2019»
Από τον νέο διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα προκηρυχθεί άμεσα, θα αναδειχθεί ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η λειτουργία του οποίου θα εγκαινιαστεί την άνοιξη του 2019, όπως διαβεβαιώνει η...
«Το ΕΜΣΤ θα ανοίξει την άνοιξη του 2019»
ART - ΝΕΑ
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
Μισό αιώνα μετά, μία από τις πιο μακροχρόνιες υποθέσεις του ΚΑΣ φαίνεται να οδεύει προς επίλυση. Αρκεί να δοθούν τα 2,2 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ώστε το οικόπεδο να απαλλοτριωθεί και άμεσα να αναδειχθεί ο...
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
ART - ΝΕΑ
Πολιτισμός που μας ενώνει και μας δονεί
Στη χθεσινή, ανοιχτή στον κόσμο, γιορτή του υπουργείου Πολιτισμού παρουσιάστηκαν οι πιο δυνατές στιγμές του 2018 όλων των εποπτευόμενων φορέων, από τις σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις μέχρι τις ξεχωριστές...
Πολιτισμός που μας ενώνει και μας δονεί
ART - ΝΕΑ
Φέτος πάνω από 2,8 εκατ. επισκέπτες και έσοδα 40,5 εκατ. ευρώ
Τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, σύμβολο του δυτικού πολιτισμού και με τη μεγαλύτερη ροή επισκεπτών στη χώρα, επισκέφθηκε χθες η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά προκειμένου να δει από κοντά τις αναστηλωτικές...
Φέτος πάνω από 2,8 εκατ. επισκέπτες και έσοδα 40,5 εκατ. ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας