Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προς ένα μοντέλο πολιτιστικής ανάπτυξης

Dejan Moslikovic (Σερβία), Valbona Shujaku (Αλβανία), Aleksandar Dajkovic (Μαυροβούνιο), Μυρσίνη Ζορμπά και Michai Gherghe (Ρουμανία)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς ένα μοντέλο πολιτιστικής ανάπτυξης

  • A-
  • A+
Σήμερα υπογράφεται διακήρυξη που περιλαμβάνει φιλοξενίες και ανταλλαγή καλλιτεχνών, συνέργειες και συμπαραγωγές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Είναι δυνατόν να παραχθεί ένα νέο μοντέλο πολιτισμού που θα αλλάξει την εικόνα που έχουμε για τα Βαλκάνια; «Ναι» απαντούν με μια φωνή υπουργοί Πολιτισμού χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι οποίοι μετέχουν στη συνάντηση που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά.

Η ίδια, στην τοποθέτησή της στη «Συνάντηση Πολιτισμού» των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, τόνιζε χθες πως τα Βαλκάνια «μπορεί να ήταν κάποτε πυριτιδαποθήκη πολέμων, αλλά τώρα μπορούν να συνεργαστούν σε μια έκρηξη ιδεών, δημιουργικότητας και πολιτισμού», ιδίως όταν «με την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη να κάνει φανερό το σκοτεινό πρόσωπο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο δρόμος που χρειάζεται να ακολουθήσουμε είναι σαφής, είναι ο δρόμος της ειρήνης, της φιλίας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης και συμπερίληψης».

Σήμερα πρόκειται να υπογραφεί και σχετική Διακήρυξη Συνεργασίας, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει οριστικοποιηθεί το πλήρες σχέδιο, με βάση το οποίο θα προχωρήσει η πολιτισμική δράση των χωρών που εκπροσωπούνται στη συνάντηση από την υφυπουργό Πολιτισμού της Αλβανίας Valbona Shujaku, τους υφυπουργούς Πολιτισμού της Ρουμανίας Michai Gherghe και της Σερβίας Dejan Moslikovic και τον γενικό γραμματέα της Διεύθυνσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Μαυροβουνίου Aleksandar Dajkovic.

«Συνάντηση Πολιτισμού» χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ας σημειωθεί, πάντως, πως, εκτός από τους πολιτικούς προϊσταμένους, στη «Συνάντηση Πολιτισμού» μετέχουν και οι διευθυντές μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, οι οποίοι θα κάνουν πράξη τις πολιτισμικές συνέργειες στο πεδίο της μουσικής, των εικαστικών, των παραστατικών τεχνών και του κινηματογράφου.

Στο πολύ καλό κλίμα που υπάρχει στη διάρκεια των συναντήσεων αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μουσείο Φωτογραφίας η κ. Ζορμπά, τονίζοντας ότι «η πύκνωση των γεγονότων βοηθά να κάνουμε μια νέα αρχή για την αξιοποίηση όλων των στοιχείων που θα σημάνουν μία νέα προοπτική για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με κοινή κουλτούρα» και κάλεσε τόσο φορείς όσο και δημιουργούς, λογοτέχνες και ποιητές να συνδράμουν και να αγκαλιάσουν την προσπάθεια, αφού «τα προβλήματά μας είναι κοινά».

Την ευγνωμοσύνη της για τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία αυτή εξέφρασε η υφυπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας, προσβλέποντας σε «μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των χωρών» και «συνεργασία σε μεγαλύτερο βαθμό με στόχο την υποστήριξη των πολιτιστικών αξιών και της κληρονομιάς». «Συζητάμε στη βάση των κοινών στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς» είπε από την πλευρά του ο κ. Moslikovic, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα σε «ιδέες και προτάσεις για πιθανά projects, σχετικά με τη φιλοξενία καλλιτεχνών, αφού δεν αφορούν μόνο φορείς». Αισιόδοξος ότι θα βρεθούν λύσεις για δημιουργική συνεργασία εμφανίστηκε ο κ. Gherghe, με τον κ. Dajkovic να διευκρινίζει με βαλκανικό φλέγμα πως «μπορεί να μην είμαστε μεγάλη χώρα, αλλά είμαστε ειλικρινής εταίρος».

Σκοπός της διακήρυξης που θα υπογραφεί σήμερα είναι η προώθηση ενός μοντέλου πολιτιστικής ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Νότου που θα συμπεριλαμβάνει φιλοξενίες (residencies), ανταλλαγή για επαγγελματίες κλάδων του πολιτισμού και καλλιτέχνες, καθώς και την ενθάρρυνση και υποστήριξη των συμπαραγωγών. Αναμένεται, πάντως, να προταθούν συνέργειες και σε άλλες χώρες και θα διευρυνθούν και οι δυνατότητες για creative hubs σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο των hubs. Στη «Συνάντηση Πολιτισμού» παραβρέθηκε και η υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για τη Μακεδονία-Θράκη Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται από την αναβάθμιση των διαβαλκανικών σχέσεων.

ART - ΝΕΑ
Μια ρύθμιση πολλών καρατίων...
Ψηφίστηκε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση προστασίας των αρχαίων μνημείων, ανεξάρτητα από τη χρονολόγησή τους, που εξασφαλίζει και τη δημόσια διαχείρισή τους. Κόβονται έτσι οι όποιες ορέξεις για...
Μια ρύθμιση πολλών καρατίων...
ART - ΝΕΑ
Δεν χρωστάει, δεν χρωστάει
Δεν είναι απλώς ένα καλό νέο, είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να ανακοινωθεί και κάτι που κανείς δεν φανταζόταν πριν από τέσσερα χρόνια όταν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έμοιαζε καράβι με σπασμένα ύφαλα...
Δεν χρωστάει, δεν χρωστάει
ART - ΝΕΑ
Διακήρυξη για τις «Πολιτισμικές συνέργειες» στα Βαλκάνια
Σειρά συνεργειών στον τομέα του πολιτισμού στα Βαλκάνια συζήτησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Μυρσίνης Ζορμπά.
Διακήρυξη για τις «Πολιτισμικές συνέργειες» στα Βαλκάνια
ART - ΝΕΑ
«Το ΕΜΣΤ θα ανοίξει την άνοιξη του 2019»
Από τον νέο διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα προκηρυχθεί άμεσα, θα αναδειχθεί ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η λειτουργία του οποίου θα εγκαινιαστεί την άνοιξη του 2019, όπως διαβεβαιώνει η...
«Το ΕΜΣΤ θα ανοίξει την άνοιξη του 2019»
ART - ΝΕΑ
Πολιτισμός που μας ενώνει και μας δονεί
Στη χθεσινή, ανοιχτή στον κόσμο, γιορτή του υπουργείου Πολιτισμού παρουσιάστηκαν οι πιο δυνατές στιγμές του 2018 όλων των εποπτευόμενων φορέων, από τις σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις μέχρι τις ξεχωριστές...
Πολιτισμός που μας ενώνει και μας δονεί
ART - ΝΕΑ
Μια «μάχιμη», αντιπολεμική έκθεση
Με αρχειακό υλικό σημαντικών εγχώριων και διεθνών φορέων, το αφιέρωμα αποκαλύπτει το ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την αγροτική ζωή αλλά και τις αρχαιότητες που βρέθηκαν στην περιοχή του...
Μια «μάχιμη», αντιπολεμική έκθεση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας