Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την πολιτιστική κληρονομιά

Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την πολιτιστική κληρονομιά

AP Photo/Thibault Camus
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την πολιτιστική κληρονομιά

  • A-
  • A+
ΠΑΡΙΣΙ: Συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία μετά την πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και τη βαθιά δέσμευσή τους στην εξαιρετική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, η οποία αποτελεί καρπό της κοινής μας ιστορίας και ορατό σύμβολο των διαρκών δεσμών και ανταλλαγών μεταξύ των λαών μας, εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 3 Μαΐου. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Στρατής.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της άτυπης συνάντησης, προκειμένου να προστατευθεί και να διατηρηθεί η κοινή ευρωπαϊκή μας κληρονομιά, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων:

■ Να σημειωθεί ταχεία πρόοδος προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Εμπειρογνωμόνων στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο θα βρίσκεται στη διάθεση της Ε.Ε., και θα παρέχει συμβουλές και υποστήριξη, κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς θα διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και θα καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση στην τεχνογνωσία. Το δίκτυο πρέπει να βασίζεται στις υπάρχουσες δομές και στην τεχνογνωσία και θα πρέπει να συνεργάζεται στενά με σημαντικούς διεθνείς εταίρους όπως η UNESCO, ή το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και με επαγγελματικές ομοσπονδίες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, στον συγκεκριμένο τομέα.

■ Να παρέχονται ευκαιρίες στους νέους της Ευρώπης προκειμένου να συμμετάσχουν σε προσπάθειες διατήρησης και αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι συμμετέχοντες τονίζουν την ανάγκη στενής συμμετοχής των νέων στη διαφύλαξη και τη μετάδοση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς από γενιά σε γενιά, προκειμένου να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευρωπαϊκή ταυτότητα που ενσωματώνεται σε αυτή την κοινή κληρονομιά.

Επίσης, ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των νέων Ευρωπαίων στη συνεχή τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε έργα συντήρησης και αποκατάστασης και συνεπώς στην προώθηση της κινητικότητάς τους, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αξιοποιώντας πλήρως τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά μέσα, ιδίως το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, το πρόγραμμα Erasmus+ κ.ά. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα επέτρεπε στοχευμένες αποστολές αλληλεγγύης (π.χ. ατομική ή ομαδική εθελοντική εργασία, πρακτική άσκηση ή θέσεις εργασίας).

Το πρόγραμμα Erasmus+ θα προωθήσει την απόκτηση ενός ευρέος φάσματος επαγγελματικών και τεχνικών δεξιοτήτων και τεχνικών γνώσεων, μέσω προγραμμάτων κινητικότητας και διασυνοριακών συνεργασιών μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

■ Να κινητοποιηθούν οι υφιστάμενοι οικονομικοί πόροι για θέματα που σχετίζονται με τη διαφύλαξη της απειλούμενης κληρονομιάς. Οι συμμετέχοντες σημειώνουν τη μεγάλη ποικιλία των υφιστάμενων πόρων για τη χρηματοδότηση της διαφύλαξης της κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής, περιφερειακής και τοπικής δημόσιας χρηματοδότησης, της ιδιωτικής χορηγίας, των κοινών προγραμμάτων με κορυφαίους θεσμούς κ.ά. Επίσης, ζητούν την ενσωμάτωση της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στις σχετικές πολιτικές της Ε.Ε. και καλούν τους ενδιαφερόμενους φορείς να εντείνουν τον διάλογο, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Με Βικτόρια Πλζεν ο Ολυμπιακός
Η κληρωτίδα της UEFA έφερε τους Τσέχους στον δρόμο των «ερυθρολεύκων», που έχουν ως στόχο να βρεθούν στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
Με Βικτόρια Πλζεν ο Ολυμπιακός
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ κατά ΟΗΕ με αφορμή τον θάνατο του Μόρσι
Ιδιαίτερη ενόχληση στο Κάιρο προκάλεσε κυρίως η παρέμβαση απ’ την πλευρά του ΟΗΕ, που ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο του πρώην προέδρου και τις συνθήκες κράτησής του.
Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ κατά ΟΗΕ με αφορμή τον θάνατο του Μόρσι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι συνέπειες των βραχυχρόνιων μισθώσεων στο τραπέζι του Δήμου Αθηναίων
Η βραχυχρόνια μίσθωση και οι συνέπειές της σε μια πόλη από την οποία λείπει η κρατική πολιτική και μέριμνα για την κοινωνική και προσβάσιμη κατοικία, απασχόλησαν χθες το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.
Οι συνέπειες των βραχυχρόνιων μισθώσεων στο τραπέζι του Δήμου Αθηναίων
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas. Μεγάλοι και μικροί “Καθαρίζουμε την Ευρώπη”
Στη δράση, που αφορούσε στον καθαρισμό της παραλίας Βοτσαλάκια, στην Καστέλα, βρέθηκε με πολλή χαρά η ομάδα εθελοντών εργαζομένων της...
ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas. Μεγάλοι και μικροί “Καθαρίζουμε την Ευρώπη”
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Άρχισε εκστρατεία για δεύτερη θητεία ο Ντ. Τραμπ
Μέσα σε επευφημίες από χιλιάδες υποστηρικτές του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσημα χθες βράδυ ότι ξεκινά την εκστρατεία του για να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στο αξίωμα, τον Νοέμβριο...
Άρχισε εκστρατεία για δεύτερη θητεία ο Ντ. Τραμπ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Το ΠΛΑΙΣΙΟ «Πρωταγωνιστής της Ελληνικής Οικονομίας»
Στην εντυπωσιακή εκδήλωση των βραβείων για τους «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας» που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 10...
Το ΠΛΑΙΣΙΟ «Πρωταγωνιστής της Ελληνικής Οικονομίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας