Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την πολιτιστική κληρονομιά

Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την πολιτιστική κληρονομιά

AP Photo/Thibault Camus
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την πολιτιστική κληρονομιά

  • A-
  • A+
ΠΑΡΙΣΙ: Συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία μετά την πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και τη βαθιά δέσμευσή τους στην εξαιρετική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, η οποία αποτελεί καρπό της κοινής μας ιστορίας και ορατό σύμβολο των διαρκών δεσμών και ανταλλαγών μεταξύ των λαών μας, εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 3 Μαΐου. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Στρατής.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της άτυπης συνάντησης, προκειμένου να προστατευθεί και να διατηρηθεί η κοινή ευρωπαϊκή μας κληρονομιά, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων:

■ Να σημειωθεί ταχεία πρόοδος προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Εμπειρογνωμόνων στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο θα βρίσκεται στη διάθεση της Ε.Ε., και θα παρέχει συμβουλές και υποστήριξη, κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς θα διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και θα καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση στην τεχνογνωσία. Το δίκτυο πρέπει να βασίζεται στις υπάρχουσες δομές και στην τεχνογνωσία και θα πρέπει να συνεργάζεται στενά με σημαντικούς διεθνείς εταίρους όπως η UNESCO, ή το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και με επαγγελματικές ομοσπονδίες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, στον συγκεκριμένο τομέα.

■ Να παρέχονται ευκαιρίες στους νέους της Ευρώπης προκειμένου να συμμετάσχουν σε προσπάθειες διατήρησης και αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι συμμετέχοντες τονίζουν την ανάγκη στενής συμμετοχής των νέων στη διαφύλαξη και τη μετάδοση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς από γενιά σε γενιά, προκειμένου να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευρωπαϊκή ταυτότητα που ενσωματώνεται σε αυτή την κοινή κληρονομιά.

Επίσης, ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των νέων Ευρωπαίων στη συνεχή τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε έργα συντήρησης και αποκατάστασης και συνεπώς στην προώθηση της κινητικότητάς τους, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αξιοποιώντας πλήρως τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά μέσα, ιδίως το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, το πρόγραμμα Erasmus+ κ.ά. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα επέτρεπε στοχευμένες αποστολές αλληλεγγύης (π.χ. ατομική ή ομαδική εθελοντική εργασία, πρακτική άσκηση ή θέσεις εργασίας).

Το πρόγραμμα Erasmus+ θα προωθήσει την απόκτηση ενός ευρέος φάσματος επαγγελματικών και τεχνικών δεξιοτήτων και τεχνικών γνώσεων, μέσω προγραμμάτων κινητικότητας και διασυνοριακών συνεργασιών μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

■ Να κινητοποιηθούν οι υφιστάμενοι οικονομικοί πόροι για θέματα που σχετίζονται με τη διαφύλαξη της απειλούμενης κληρονομιάς. Οι συμμετέχοντες σημειώνουν τη μεγάλη ποικιλία των υφιστάμενων πόρων για τη χρηματοδότηση της διαφύλαξης της κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής, περιφερειακής και τοπικής δημόσιας χρηματοδότησης, της ιδιωτικής χορηγίας, των κοινών προγραμμάτων με κορυφαίους θεσμούς κ.ά. Επίσης, ζητούν την ενσωμάτωση της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στις σχετικές πολιτικές της Ε.Ε. και καλούν τους ενδιαφερόμενους φορείς να εντείνουν τον διάλογο, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία.

ART - ΝΕΑ
«Η Φοντασιόν μάς ενώνει»
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού απάντησαν στην ερώτηση 20 βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για τις καλές τους προθέσεις ώστε να σωθεί το Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι (όπως αποκαλούν την...
«Η Φοντασιόν μάς ενώνει»
ART - ΝΕΑ
Σύγχρονη τέχνη στο παλιό Χρηματιστήριο
Ενα ακόμα μεγάλο μουσείο σύγχρονης τέχνης στο Παρίσι; Το χρώσταγε, στη γαλλική πρωτεύουσα ο επιχειρηματίας Φρανσουά Πινό και ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες της εποχής μας. «Η πόλη του Παρισιού θα...
Σύγχρονη τέχνη στο παλιό Χρηματιστήριο
ART - ΝΕΑ
Η μόνιμη συλλογή αποκαλύφθηκε
Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό ξεκινάει η πιλοτική, πλήρης λειτουργία του από την Παρασκευή. Για πρώτη φορά προσιτή μια επιλογή 173 εξαιρετικών έργων 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με τις τεράστιες...
Η μόνιμη συλλογή αποκαλύφθηκε
ART - ΝΕΑ
«Παυσίπονη σταγόνα η ποίηση, σε έναν ωκεανό λύπης»
Μέχρι που η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά, η κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια δεν έπαψε να αγωνιά και να ελπίζει, να παλεύει με τις λέξεις, δίνοντας νόημα στα ασήμαντα της καθημερινής ζωής, εμβαθύνοντας στη φθορά,...
«Παυσίπονη σταγόνα η ποίηση, σε έναν ωκεανό λύπης»
ART - ΝΕΑ
Απομακρύνθηκε η καλλιτεχνική διευθύντρια Κέλλυ Διαπούλη
Με ανοιχτή επιστολή της, κάνει λόγο για «προσχηματική» καταγγελία της σύμβασής της από το Δ.Σ. της Εταιρείας και σημειώνει ότι πρόκειται για «επιταγή της πολιτικής ηγεσίας» του υπουργείου Πολιτισμού.
Απομακρύνθηκε η καλλιτεχνική διευθύντρια Κέλλυ Διαπούλη
ART - ΝΕΑ
Προς την υπουργό Πολιτισμού... εφ’ όλης της ύλης
Σε τριάντα τρία ερωτήματα, εφ’ όλης της ύλης, διαρθρώνεται η επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, που κατέθεσε χθες ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος,...
Προς την υπουργό Πολιτισμού... εφ’ όλης της ύλης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας