Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
O διάδοχος του ΕΚΕΒΙ θα λειτουργήσει μέσα στο 2019

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά με τις συγγραφείς Μάρω Δούκα και Ζυράννα Ζατέλη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

O διάδοχος του ΕΚΕΒΙ θα λειτουργήσει μέσα στο 2019

  • A-
  • A+
Συνάντηση με ανθρώπους και φορείς του χώρου του βιβλίου είχε η υπουργός Πολιτισμού, ενόψει του σχεδίου νόμου για τον νέο Οργανισμό. Κι όπως αποδείχτηκε, αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι η προώθηση και προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, μέσω μεταφράσεων και διεθνών εκθέσεων.

Της ΠΑΡΗΣ ΣΠΙΝΟΥ

Aν ήταν βιβλίο, θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «Το ΕΚΕΒΙ επανακάμπτει δριμύτερο», δεν είναι όμως μυθοπλασία αλλά πραγματικότητα η δημιουργία του διαδόχου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, η ίδρυση δηλαδή του Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού που περιμένουν με χαρά, ικανοποίηση και ανυπομονησία οι επαγγελματίες και οι φορείς του χώρου του βιβλίου.

Το σχέδιο νόμου βρίσκεται ήδη σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι τις 12 Απριλίου, ενώ προχθές το απόγευμα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά κάλεσε στο αμφιθέατρο, στην Μπουμπουλίνας, συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους, φορείς πολιτισμού, λέσχες ανάγνωσης, για να ανταλλάξουν απόψεις. Και ήταν αρκετοί αυτοί που ανταποκρίθηκαν, ανάμεσά τους οι: Μάρω Δούκα, Ζυράννα Ζατέλη, Μιχάλης Μοδινός, Γιώργος Χουλιάρας, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ελενα Χουζούρη, Αγγελική Στρατηγοπούλου, Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, Μανώλης Πιμπλής, Ντόρα Τσακνάκη, Σωκράτης Καμπουρόπουλος, Γεώργιος Ανδρέας Ζάννος κ.ά.

 

O νέος Οργανισμός θα ψηφιστεί σύντομα και θα εγκαινιαστεί μέσα στο 2019, όπως εκτιμά η κ. Ζορμπά, και θα στεγάζεται στην Πλάκα, σε δύο ακίνητα ιδιοκτησίας του υπουργείου επί των οδών Πανός 19 και Θόλου και Πανός 19α και Θρασυβούλου. Θα είναι πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, θα έχει τρεις Διευθύνσεις, έναν γενικό διευθυντή (θα επιλεγεί έπειτα από δημόσια πρόσκληση και αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων από το ΥΠΠΟΑ) και επταμελές διοικητικό συμβούλιο.

Επιπλέον, προβλέπονται 35 οργανικές θέσεις για τη στελέχωσή του με έγκριση από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. «Είναι μόνιμοι υπάλληλοι κι αυτό θωρακίζει τον Οργανισμό σε σχέση με τις συμβάσεις έργου στις οποίες στηριζόταν το ΕΚΕΒΙ», σύμφωνα με την υπουργό. Μάλιστα έχει εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση, ενώ ο προϋπολογισμός του ήδη βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού

Η Μυρσίνη Ζορμπά οραματίστηκε την εθνική πολιτική για το βιβλίο και την εφάρμοσε ως ιδρυτική διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού ο Θάνος Μικρούτσικος. Από το περασμένο φθινόπωρο έβαλε στοίχημα τη δημιουργία του Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού «που θα υποστηρίζει το βιβλίο ως κοινωνικό αγαθό», στη θέση του ΕΚΕΒΙ που καταργήθηκε «άδικα και βίαια» το 2013. «Εχοντας μάθει από τα θετικά, αλλά και από τα λάθη και τις παραλείψεις στο ΕΚΕΒΙ», όπως είπε. «Το νέο σχήμα είναι πιο φιλόδοξο και σύνθετο, πιο λειτουργικό, έχει αφομοιώσει την εμπειρία όλων των κλάδων του βιβλίου και έχει ευρύτερη στρατηγική και αναπτυξιακή προοπτική, καθώς θα συνδεθεί θεσμικά και οργανικά και με την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού του υπουργείου».

Δύο κτίρια στην Πλάκα θα στεγάσουν τον νέο Οργανισμό

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, ο νέος Οργανισμός θα είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση, υποστήριξη και ανάπτυξη της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, της πολύτιμης βάσης δεδομένων της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Θα διεξάγει έρευνες και στατιστικές μελέτες, θα καλλιεργεί αναγνωστικές πρακτικές με έμφαση στην παιδική και εφηβική ηλικία και στις ευάλωτες ομάδες, θα δημιουργήσει οπτικοακουστικό αρχείο συγγραφέων, μεταφραστών, κριτικών και εν γένει επαγγελμάτων που συνδέονται με το βιβλίο, θα προωθεί διαρθρωτικά μέτρα υποστήριξης της πρωτογενούς ελληνικής παραγωγής βιβλίου και των συντελεστών της με προγράμματα προώθησης των Ελλήνων συγγραφέων στο εξωτερικό, χορήγηση υποτροφιών, βραβείων, κ.ά.

Αυτό που ενδιέφερε ιδιαίτερα όσους συμμετείχαν στη συνάντηση στο υπουργείο ήταν η προώθηση και προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό. Γι' αυτό και ήταν επίμονες οι ερωτήσεις γιατί οι διεθνείς εκθέσεις παραμένουν στην αρμοδιότητα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού: «Ο νέος Οργανισμός δεν τις αναλαμβάνει για λόγους οικονομίας δυνάμεων», ήταν η απάντηση της υπουργού. «Το ΕΙΠ είναι ήδη οργανωμένο σε αυτόν τον τομέα, οπότε θα ήταν καλύτερο να παραμείνει εκεί η οργάνωση των εκθέσεων. Το ΕΙΠ έχει κάνει προσπάθεια και οφείλω να σέβομαι τη δουλειά που έχει γίνει. Το υπουργείο οφείλει να δείχνει στοργή στους εποπτευόμενους φορείς».

Η ίδια πρότεινε επίσης τη δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου εκδότες θα μπορούν να ανεβάζουν βιβλία κάθε είδους, προκειμένου να δημιουργηθεί μια μαγιά 300 βιβλίων οι μεταφράσεις των οποίων θα επιχορηγηθούν. Σε αυτή την πλατφόρμα οι ξένοι εκδότες θα μπορούν να μπαίνουν και να παίρνουν τα δικαιώματα των βιβλίων που τους ενδιαφέρουν για να τα εκδώσουν. «Η πλατφόρμα μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον Οργανισμό και να επιχορηγείται από Προγράμματα Δημόσιων Επενδύσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Στο τέλος της συνάντησης, που κράτησε δυόμισι ώρες, η Μυρσίνη Ζορμπά ευχαρίστησε τους επαγγελματίες του βιβλίου που συμπαραστέκονται στην πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ και τόνισε πως «είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε παρατήρησή σας κατά το επόμενο δεκαήμερο». Επίσης, αφιέρωσε τη συνάντηση στον Θάνο Μικρούτσικο και εξέφρασε την επιθυμία να εγκαινιαστεί ο Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού με συναυλία του σπουδαίου συνθέτη μας.

ART - ΝΕΑ
Ενιαία τιμή για όλα τα βιβλία
Eνα αίτημα του χώρου του βιβλίου που επανερχόταν τα τελευταία χρόνια, η επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου, φαίνεται πως ικανοποιείται καθώς έδωσαν το ok οι θεσμοί. Και μάλιστα θα ισχύει για όλα τα βιβλία που...
Ενιαία τιμή για όλα τα βιβλία
ART - ΝΕΑ
Εικαστική πνοή στα χειρόγραφα του Καβάφη
Με έμπνευση από τα ποιήματα αλλά και τον γραφικό χαρακτήρα του Αλεξανδρινού, η καλλιτέχνις δημιουργεί τα δικά της γλυπτά βιβλία, εξερευνώντας τα όρια της αποκάλυψης του εσωτερικού μας κόσμου.
Εικαστική πνοή στα χειρόγραφα του Καβάφη
ART - ΝΕΑ
«Δεν ακούω χαρντ ροκ όταν γράφω για έναν φόνο»
Τι δουλειά είχε στην Κάλυμνο; Πόσο ταυτίζεται με τον Χάρι Χόλε; Ποια είναι η σχέση του σήμερα με τη μουσική και το ποδόσφαιρο; Μια αποκαλυπτική συζήτηση με τον Νορβηγό μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος, Tζο...
«Δεν ακούω χαρντ ροκ όταν γράφω για έναν φόνο»
ART - ΝΕΑ
«Διανύουμε μια περίοδο βίαιης σύγκρουσης που θα ενταθεί»
Ο διάσημος Αλγερινός συγγραφέας μιλάει σήμερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο για τα «προφητικά» βιβλία του που επικρίνουν τον ισλαμικό εξτρεμισμό, τον σκοταδισμό και την τυραννία. Κόντρα στην πρόσφατη εμπρηστική...
«Διανύουμε μια περίοδο βίαιης σύγκρουσης που θα ενταθεί»
ART - ΝΕΑ
«Με λογισμό και με όραμα προχωράμε»
Ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης περιγράφει το τεράστιο έργο της μετάβασης από το νεοκλασικό Βαλλιάνειο στο σύγχρονο κτίριο του Ρέντζο Πιάνο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο...
«Με λογισμό και με όραμα προχωράμε»
ART - ΝΕΑ
Μικρές απώλειες;
Με νέα αυστηρά μέτρα θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Μικρές απώλειες;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας