Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στον αέρα τα έργα υποδομής
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον αέρα τα έργα υποδομής

  • A-
  • A+

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κορύφωση της διοργάνωσης Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Ελευσίνα 2021, εκεί όπου έχει τεθεί ένα υψηλό στοίχημα. Να μείνει στους κατοίκους και στην πόλη κληρονομιά, αφενός η άυλη μέσω των πολιτιστικών θεσμών που δημιουργούνται και αφετέρου η υλική μέσω των υποδομών στα βιομηχανικά κτίρια-τοπόσημα της Ελευσίνας που βάσει του φακέλου υποψηφιότητας πρέπει να αναπλαστούν.

Για πρώτη φορά η πρόεδρος Σοφία Αυγερινού - Κολώνια μαζί με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, που ανασυγκροτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2018, συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Τύπου. Στόχος να παρουσιάσουν την πορεία του εγχειρήματος και τη στροφή -μέσω συγκεκριμένων ενεργειών- του Δ.Σ. «στον στρατηγικό χαρακτήρα και στην οργανωτική βελτίωση της Εταιρείας, αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα και δυσκολίες που προκύπτουν από τον υβριδικό χαρακτήρα της ως Ανώνυμης Δημοτικής Εταιρείας» είπε η πρόεδρος κ. Αυγερινού.

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Ελευσίνα 2021

Αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έλαβε το Δ.Σ. και αφορούν τη χορηγική , την επικοινωνιακή πολιτική και τη στρατηγική της εταιρείας, όπως και τη βελτίωση της λειτουργικότητάς της μέσω της αύξησης της δυνατότητας δαπανών από τη διευθύνουσα σύμβουλο στο ποσόν των 20.000 ευρώ, χωρίς προηγούμενη έγκριση του Δ.Σ.

Επίσης στις νομοθετικές ρυθμίσεις, που προωθήθηκαν με τη βοήθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και αφορούν: την απαλλαγή από τη φορολόγηση των επιχορηγήσεων της εταιρείας (έπρεπε να καταβάλλεται το 30%), την υπαγωγή στο καθεστώς της πολιτιστικής χορηγίας ώστε να μη φορολογούνται οι χορηγίες ιδιωτών (με 30%) και την απαλλαγή των καλλιτεχνών από τις εγγυητικές επιστολές συμμετοχής και καλής εκτέλεσης που δέσμευε το 5% του προϋπολογισμού και ήταν η μία από τις αιτίες που το καλοκαίρι δεν είδαμε στα «Αισχύλεια» την εικαστική εγκατάσταση της Μαρίας Παπαδημητρίου.

Και αυτά είναι τα θετικά, μαζί με το γεγονός ότι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Μετάβαση στην EUphoria» οικοδομείται και προχωράει από την καλλιτεχνική διευθύντρια Κέλλυ Διαπούλη και τους συνεργάτες της.

Ωστόσο τα νέα από το μέτωπο των έργων υποδομής δεν είναι καλά. Συνυπολογίζοντας τις δημοτικές εκλογές, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι τα χρονοδιαγράμματα που συνόδευαν τις κατασκευές στον φάκελο υποψηφιότητας της Ελευσίνας 2021 ΠΠΕ έχουν τιναχτεί στον αέρα. Τίποτα δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Ο Δήμος Ελευσίνας έχει δεσμευτεί να επενδύσει στις υποδομές 7,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρόσφατα έλαβε ενίσχυση 10 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων με σκοπό τις βελτιώσεις στην πόλη. Ακόμα δεν έχει καν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των βασικών κτιριακών υποδομών (ΙΡΙΣ 1 & 2 και Ελαιουργική).

Οπως μάθαμε ενώ προχωράει η διαδικασία για το «Ιρις», φαίνεται ότι έχει φρενάρει για την «Ελαιουργική» (υποτίθεται ότι θα είχε ολοκληρωθεί το 2018) «καθώς εμπεριέχει κάποιες δυσκολίες και στην κατεύθυνση αυτή έχει αναζητηθεί plan B» ειπώθηκε. Η δημοτική αρχή προσπαθεί να περιέλθει στην ιδιοκτησία της ο χειμερινός κινηματογράφος «Ελευσίς» και ορισμένα από τα κτίρια της «Πυρκάλ». Πάντως τα μέλη του Δ.Σ. και η πρόεδρος -προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και η θητεία τους λήγει το 2022- υπογράμμισαν ότι «δεν είναι υπέρ των εφήμερων κατασκευών, καθώς είναι κοστοβόρες και δεν αφήνουν τίποτα στην πόλη».

ART - ΝΕΑ
Η Πυρκάλ είναι Ιστορικός Τόπος
Αντιδράσεις, που όλα δείχνουν ότι θα κλιμακωθούν, προκάλεσε η γνωμοδότηση (19/12/19) του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων (ΚΣΝΜ), η οποία δεν χαρακτηρίζει την Πυρκάλ Ελευσίνας Ιστορικό Τόπο.
Η Πυρκάλ είναι Ιστορικός Τόπος
ART - ΝΕΑ
«Η υπουργός Πολιτισμού παίζει κρυφτούλι...»
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας και τον χαρακτηρισμό της ως ιστορικού τόπου, οι απαντήσεις που πήρε, ωστόσο, από την κ. Μενδώνη δεν έπεισαν, ενώ αναμένονται κι άλλες...
«Η υπουργός Πολιτισμού παίζει κρυφτούλι...»
ART - ΝΕΑ
Ζητά από τη Μενδώνη να υπογράψει την απόφαση για την ΠΥΡΚΑΛ
Mεγαλώνει το μέτωπο της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας σε ψήφισμα που εξέδωσε -θα κατατεθεί και στον πρωθυπουργό- «προτρέπει» την κ. Μενδώνη να...
Ζητά από τη Μενδώνη να υπογράψει την απόφαση για την ΠΥΡΚΑΛ
ART - ΝΕΑ
ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας: Γιατί δεν υπογράφει την απόφαση η υπουργός Πολιτισμού;
Τι απαντά στη Μυρσίνη Ζορμπά η Λίνα Μενδώνη, η οποία ζητά από τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων νέα γνωμοδότηση. Φόβους ότι με τον αποχαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των...
ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας: Γιατί δεν υπογράφει την απόφαση η υπουργός Πολιτισμού;
ART - ΝΕΑ
ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας: Μεθοδεύεται ο αποχαρακτηρισμός της ως ιστορικού τόπου
Η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ότι θα φέρει με αναπομπή το θέμα στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, προκάλεσε αντιδράσεις από φορείς, ενώ η τέως υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά δηλώνει ότι είχε υπογράψει...
ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας: Μεθοδεύεται ο αποχαρακτηρισμός της ως ιστορικού τόπου
ART - ΝΕΑ
Τα σύγχρονα μυστήρια της Ελευσίνας
Πώς η πόλη που κέρδισε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 προσπαθεί να κάνει τη μετάβαση στην EUphoria. Τον Νοέμβριο του 2016 η μικρή Ελευσίνα με τη μεγάλη Ιστορία έκανε την έκπληξη....
Τα σύγχρονα μυστήρια της Ελευσίνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας