Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν υπήρξε φιρμάνι για την εξαγωγή των Γλυπτών»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν υπήρξε φιρμάνι για την εξαγωγή των Γλυπτών»

  • A-
  • A+
Το Μουσείο Ακρόπολης θα δημοσιεύσει την έρευνα των Εγκέν και Σακίν πάνω στα επίσημα έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που, όπως φαίνεται, καταρρίπτει το βασικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι ο λόρδος αφαίρεσε νόμιμα τις αρχαιότητες με την άδεια του σουλτάνου Σελίμ Γ΄.

Ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει την ακραία πρόθεσή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, παρά το «φρένο» στις ορέξεις του που έβαλαν πρόσφατα αξιωματούχοι της UNESCO, χθες η τουρκική εφημερίδα Hurriyet παρουσίασε στο πρωτοσέλιδό της την έρευνα δύο Τούρκων επιστημόνων, βάσει της οποίας δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι του σουλτάνου Σελίμ Γ΄ που επέτρεπε στον Ελγιν να αφαιρέσει και να μετακινήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και εφόσον ολοκληρωθεί, θα καταρρίψει τον ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου ότι ο Ελγιν είχε άδεια εξαγωγής.

Η έρευνα αφορά τα επίσημα έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την περίοδο εκείνη τα οποία συνδέονται άμεσα με τον Λόρδο Ελγιν. H Ζεϊνέπ Εγκέν και ο Ορχάν Σακίν είναι ειδικευμένοι ερευνητές στα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ξεκίνησαν να ψάχνουν το συγκεκριμένο φιρμάνι μετά από πρόσκληση του προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή.

Τούρκοι ερευνητές εναντίον Ελγιν

Το Μουσείο Ακρόπολης προχωρά συστηματικά τη δική του έρευνα για την περίοδο από το 1800 έως το 1830, όταν το φρούριο μετατράπηκε σε αρχαιολογικό χώρο, και καταγράφει τι συνέβη στην Ακρόπολη, τις επεμβάσεις που έγιναν, τις ζημιές που υπέστη το μνημείο και φυσικά την αποξήλωση των Γλυπτών από τον Ελγιν.

H Ζεϊνέπ Εγκέν και ο Ορχάν Σακίν παρουσίασαν τα πρώτα συμπεράσματα της δικής τους έρευνας στις 18 Φεβρουαρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης μετά από πρόσκληση του κ. Παντερμαλή. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι από τον σουλτάνο που έδινε στον Ελγιν την άδεια για εξαγωγή των Γλυπτών, σημειώνουν οι ερευνητές, καταρρίπτοντας έτσι ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου. Σημειωτέον ότι στα αρχεία του δεν σώζεται το φιρμάνι αλλά μια μεταγενέστερη φιλική επιστολή -μεταφρασμένη από τα ιταλικά- του Καϊμακάμ Πασά που δίνει άδεια στον Ελγιν να πάρει εκμαγεία από τα Γλυπτά.

Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, μας εξήγησε ότι περιμένει να ολοκληρωθεί η έρευνα και τότε «φυσικά θα έχει μια ιδιαίτερη σημασία στην πορεία της διεκδίκησης, γιατί θα είναι κάτι το οποίο δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί. Η βάση της βρετανικής πλευράς είναι ότι διαθέτει έγγραφο για τη μετακίνηση των Γλυπτών. Οταν αποδεικνύεται όμως ότι αυτό δεν είναι φιρμάνι με εντολή αυτοκράτορα, τότε η μετακίνηση είναι αυτομάτως παράνομη γιατί γνωρίζουμε από αρχεία φιρμανιών ότι χωρίς εντολή σουλτάνου δεν μπορούσε να γίνει καμία μετακίνηση αρχαιοτήτων.

Μέσα από τα στοιχεία που λαμβάνουμε κατανοούμε καλύτερα τη γραφειοκρατία του παλατιού του σουλτάνου. Στη συζήτηση θα έλεγα ότι υπάρχει μεγάλη επιπολαιότητα, κρίνεται η Οθωμανική Αυτοκρατορία σαν δυτική. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Υπήρχε ένας μονάρχης από τον οποίο εξαρτώνταν όλα. Χωρίς την εντολή του σουλτάνου δεν μπορούσε να γίνει καμία μετακίνηση αρχαίου. Ενω έχουν βρεθεί έγγραφα που αφορούν τον Ελγιν, ακόμα και για τα ταξίδια του στην αυτοκρατορία, τη Χίο, την Πελοπόννησο κ.λπ., φιρμάνι που να σχετίζεται με την αποξήλωση δεν έχει εντοπιστεί».

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.», «δεν λέμε πράγματα πριν ωριμάσουν. Το θέμα είναι καυτό, γι’ αυτό περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα και όπως έχουμε πει στους ερευνητές, θα αναλάβει να τη δημοσιεύσει το Μουσείο Ακρόπολης», καθώς θα αποτελέσει ακόμα ένα ισχυρό επιχείρημα στον μακρύ δρόμο της διεκδίκησης της επιστροφής των Γλυπτών, που κάτω από μια νηφάλια και συγκροτημένη πορεία σημειώνει μικρές νίκες και τη μεγάλη συσπείρωση του διεθνούς κοινού».

ART - ΝΕΑ
«Η Βρετανία να αφήσει την Ευρώπη με τα Μάρμαρά της»
«Η Βρετανία έχει την τέλεια ευκαιρία να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα» με αφορμή το Brexit, σημειώνει ο Τζέφρι Ρόμπερτσον στο μακροσκελές άρθρο του, που δημοσιεύτηκε χθες στη βρετανική...
«Η Βρετανία να αφήσει την Ευρώπη με τα Μάρμαρά της»
ART - ΝΕΑ
Restart για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Aνακριβές χαρακτηρίζει η ελληνική πλευρά το δημοσίευμα για δανεισμό αρχαιολογικών αριστουργημάτων με αντάλλαγμα τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων. Ωστόσο, η Λυδία Κονιόρδου επιχειρεί να επαναφέρει το θέμα στο...
Restart για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
ART - ΝΕΑ
Το Brexit φέρνει πίσω τα Γλυπτά μας;
Ευπρόσδεκτη και θετική θεωρεί το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού τη βρετανική πρόταση νομοσχεδίου για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας, υπό την πίεση των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων.
Το Brexit φέρνει πίσω τα Γλυπτά μας;
ART - ΝΕΑ
Τango argentino στο Μουσείο Ακρόπολης
Στις 29 του μήνα, στην πανσέληνο του Αυγούστου, θα ανοίξουν δωρεάν για το κοινό εκατό και πάνω αρχαιολογικοί χώροι, οι περισσότεροι με κάποια εκδήλωση. Ο Δημήτρης Παντερμαλής είχε την πιο προχωρημένη ιδέα....
Τango argentino στο Μουσείο Ακρόπολης
ART - ΝΕΑ
Αναζητείται νέα στρατηγική για τα Μάρμαρα
Η διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, είναι πρωταρχικό μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, μετά το πρόσφατο διπλό «όχι» βρετανικής κυβέρνησης και Βρετανικού Μουσείου στο αίτημα της UNESCO...
Αναζητείται νέα στρατηγική για τα Μάρμαρα
ART - ΝΕΑ
Ξανανοίγει το παλαιό μουσείο Ακρόπολης
Η μετατροπή του παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης σε επισκέψιμο χώρο, με ανοικτά για το κοινό εργαστήρια, ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν και να αντλήσουν πληροφορίες για την...
Ξανανοίγει το παλαιό μουσείο Ακρόπολης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας