Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτισμός της συμμετοχικής εμπειρίας
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτισμός της συμμετοχικής εμπειρίας

  • A-
  • A+

Η ενίσχυση δημιουργικών ομάδων νέων παραγωγών και καλλιτεχνών που φέρνουν καινοτόμες πολιτιστικές προτάσεις για παιδιά και νέους, ήταν ένα από τα επτά θεμελιώδη σχέδια των στρατηγικών στόχων για τον πολιτισμό που παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά από τον περασμένο Οκτώβριο.

Τότε είχε δεσμευτεί ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινούσε την καινούργια χρονιά. Oπως και έγινε. Για πρώτη φορά το υπουργείο Πολιτισμού καλεί νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελείς ή πολιτιστικούς σκοπούς να υποβάλουν αίτημα επιχορήγησης για δράσεις και πολιτισμικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους (έως 18 ετών) και θα πραγματοποιηθούν το 2019.

Οπως λέει η κυρία Ζορμπά στην «Εφ.Συν.», σε πρώτη φάση θα διατεθούν 500.000 ευρώ και, αν το πρόγραμμα «τρέξει», το ποσό μπορεί να διπλασιαστεί.

Πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ για παιδιά και νέους

Ο στόχος δεν είναι να ενισχυθούν ορισμένες αξιόλογες καλλιτεχνικές ομάδες, αλλά να βελτιωθεί η σχέση παιδιών και εφήβων με τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και τα πολιτιστικά αγαθά, να γίνει ζύμωση, εξοικείωση μέσω της δημιουργίας, ώθηση στη συμμετοχή ώστε να υπάρξει η βιωματική εμπειρία.

«Αντί να ξεκινάμε από τις τέχνες, ξεκινάμε από το υποκείμενο. Κάνουμε μια αντίστροφη πορεία. Βλέπουμε τι ανάγκες υπάρχουν σε παιδιά και νέους και κάνουμε μια πολιτισμική παρέμβαση με τη βοήθεια όλων των τεχνών: μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, εικαστικά κ.λπ.

»Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε απλώς το ενδιαφέρον, αλλά να δημιουργήσουμε μια σχέση στην κατεύθυνση του δημιουργικού και του συμμετοχικού, στοιχείο που κυριαρχεί και στη διεθνή σκηνή. Εχουμε αντιληφθεί ότι για να αλλάξει κάτι μέσα μας, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες για να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά σε ένα ζήτημα χρειάζεται να μικρύνει η απόσταση μέσω της συμμετοχής», εξηγεί η Μυρσίνη Ζορμπά.

Η θεματική πρόσκληση σχεδιάστηκε κάτω από τη βασική αρχή «ο πολιτισμός δεν είναι μόνο δικαίωμα των παιδιών αλλά και υποχρέωση του ΥΠΠΟΑ» και λαμβάνοντας υπ' όψιν την πρόσφατη έρευνα που εκπονήθηκε από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα στοιχεία ήταν και το σοκαριστικό ότι το 2015 το 77,8% των νέων 16-24 ετών δεν επισκέφθηκε κανένα πολιτιστικό αξιοθέατο, ενώ το 49,4% δεν παρακολούθησε καμία θεατρική παράσταση.

Στην ερώτησή μας πώς το ΥΠΠΟΑ θα καταφέρει να προσελκύσει στις πολιτιστικές δράσεις νεότερες ηλικίες, η κυρία Ζορμπά απαντά: «Μια παραγωγή είναι συνδεδεμένη για το κοινό της. Δίνοντας κίνητρα, δίνουμε την ευκαιρία στη συμμετοχή. Η ερμηνεία της αδιαφορίας δεν μας καλύπτει. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει η ευκαιρία και τα κατάλληλα μέσα για να συμμετέχουν τα παιδιά και οι νέοι.

Εχουμε ολόκληρες υποβαθμισμένες περιοχές ακόμα και στην Αττική -γι' αυτό μιλάμε για ανισότητες- στις οποίες υπάρχει πολιτιστική έρημος. Το στοίχημα είναι η εξοικείωση με τη διαδικασία. Βλέπουμε καλλιτεχνικές ομάδες, που δουλεύουν με αυτή τη μέθοδο και ανοίγουν από την αρχή τις διαδικασίες συμμετοχής. Το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι κάτι που χωρίζει τη σκηνή από τους θεατές, αλλά κάτι στο οποίο έχουν συμμετάσχει όλοι.

Σε μια ετοιμοπαράδοτη παράσταση δεν μαθαίνεις τα κρυμμένα μυστικά. Τα ανακαλύπτεις και τα μοιράζεσαι όταν συμμετέχεις. Αυτό δίνει μεγάλο κίνητρο στο παιδί, είναι πρόκληση και μερικές φορές έχουμε ανατροπή των ρόλων. Εχω συζητήσει με εκπαιδευτικούς για παιδιά που στην τάξη μπορεί να είναι φοβισμένα ή αμέτοχα και όταν συμμετάσχουν στην εξωσχολική εκδήλωση γίνονται πρωταγωνιστές με αυτοπεποίθηση, πρόσωπα που θέλουν να εκφράσουν τη δική τους αλήθεια. Αυτό ζητάμε γιατί αυτό προσθέτει πολλά σε μια πραγματικότητα που θέλουμε να αλλάξουμε».


Info: Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει 29/3-19/4. Η πρόσκληση δεν απευθύνεται σε εποπτευόμενους και τακτικώς επιχορηγούμενους από το ΥΠΠΟΑ φορείς. Η αξιολόγηση θα γίνει μέχρι τις 3/6 (πληροφορίες αναλυτικά στο www.culture.gr)

ART - ΝΕΑ
Απομακρύνθηκε η καλλιτεχνική διευθύντρια Κέλλυ Διαπούλη
Με ανοιχτή επιστολή της, κάνει λόγο για «προσχηματική» καταγγελία της σύμβασής της από το Δ.Σ. της Εταιρείας και σημειώνει ότι πρόκειται για «επιταγή της πολιτικής ηγεσίας» του υπουργείου Πολιτισμού.
Απομακρύνθηκε η καλλιτεχνική διευθύντρια Κέλλυ Διαπούλη
ART - ΝΕΑ
Βροντερό «όχι» στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ
Τις δυσμενείς επιπτώσεις της ενδεχόμενης υλοποίησης της κυβερνητικής εξαγγελίας περί μετατροπής των δέκα μεγαλύτερων δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) ανέλυσαν χθες οι εργαζόμενοι στο...
Βροντερό «όχι» στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ
ART - ΝΕΑ
Επαναλειτουργεί το πωλητήριο
Ειδώλια, κεφαλές, νομίσματα, κεραμικά, χαλκογραφίες πιστά αντίγραφα αντιπροσωπευτικών εκθεμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που παράγονται στα εργαστήρια του ΤΑΠ στου Ρέντη μαζί με κοσμήματα, εκδόσεις,...
Επαναλειτουργεί το πωλητήριο
ART - ΝΕΑ
Ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων
Η Αθηνά Χατζηπέτρου επέστρεψε στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) δέκα μήνες μετά την απομάκρυνσή της. Η οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος του ΤΑΠΑ κρίθηκε απευθείας από το Μαξίμου ως το...
Ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων
ART - ΝΕΑ
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
Μισό αιώνα μετά, μία από τις πιο μακροχρόνιες υποθέσεις του ΚΑΣ φαίνεται να οδεύει προς επίλυση. Αρκεί να δοθούν τα 2,2 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ώστε το οικόπεδο να απαλλοτριωθεί και άμεσα να αναδειχθεί ο...
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
ART - ΝΕΑ
Αρχές του 2019 ανοίγει πιλοτικά το «Ακροπόλ»
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η τροπολογία προβλέπει κατ' αρχήν «την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν οι ανώνυμες εταιρείες που συστήνουν οι Δήμοι για τον θεσμό...
Αρχές του 2019 ανοίγει πιλοτικά το «Ακροπόλ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας