Τα 100 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 δεν γιορτάστηκαν γιατί υπήρχε η Μικρασιατική Εκστρατεία, τα 150 συνέπεσαν με το κιτς της χούντας, όμως την επέτειο των 200 χρόνων θα την τιμήσουμε δεόντως με τη μεγάλη έκθεση «1821 πριν και μετά» που ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank.
Από τον Μάρτιο του 2021 και για οκτώ μήνες, πάνω από 1.000 εκθέματα θα αναπτυχθούν σε 3.500 τ.μ., καταλαμβάνοντας όλους τους ορόφους του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς και θα αφηγηθούν την ιστορία των νεότερων Ελλήνων από το 1770 έως το 1870.
Μέσα από αριστουργήματα της ζωγραφικής, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης, ιστορικά κειμήλια και σπάνιο αρχειακό υλικό θα ζωντανέψουν η πορεία προς την εθνική Επανάσταση, η εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας, η ολοκλήρωση του Αγώνα, η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και οι πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και της λειτουργίας του. Μια περιήγηση σε αυτά τα ταραχώδη χρόνια που θα πλαισιωθεί από αντικείμενα τα οποία αποδίδουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Τα κειμήλια που συγκέντρωσε ο Αντώνης Μπενάκης, ο περίφημος πίνακας του Βολανάκη «Η αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο», η προσωπογραφία του βασιλιά Οθωνα από τον Λύτρα, η «Αφιξη του βασιλιά Οθωνα στο Ναύπλιο από τον Hess», το πρώτο νόμισμα της Ελλάδας με τον φοίνικα είναι ορισμένα από τα αξιοθαύμαστα της έκθεσης, μια πρώτη εικόνα της οποίας έδωσαν οι συντελεστές της σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Η Ειρήνη Γερουλάνου, πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων, ο Παναγιώτης Παναγάκης, διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τραπέζης της Ελλάδος, ο Γεράσιμος Νοταράς, επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, και η Ειρήνη Οράτη, επιμελήτρια της Συλλογής Εργων Τέχνης της Alpha Bank, στάθηκαν ιδιαίτερα στη συνεργασία των τραπεζικών οργανισμών αλλά και στη σημασία της επετειακής έκθεσης.
«Μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε πώς ένας υπόδουλος λαός εξεγείρεται ενάντια σε μια αυτοκρατορία και νικά», είναι μια ευκαιρία «να εξετάσουμε, να επανεξετάσουμε, να ερμηνεύσουμε την Επανάσταση του ’21», «να ξανασυζητήσουμε ένα πλήθος ιστορικών θεμάτων», «να δούμε τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε της Επανάστασης», «πώς διαμορφώθηκε η έννοια του Ελληνισμού», «πώς συγκροτήθηκε το ελληνικό κράτος», ειπώθηκαν μεταξύ άλλων. Μια έκθεση που δείχνει ότι «η Ελλάδα όταν θέλει μπορεί. Ενα μήνυμα αισιόδοξο σήμερα, για τα χρόνια που έρχονται μετά την έξοδό μας από την κρίση», όπως τόνισε ο Γ. Νοταράς.
Για την πραγματοποίηση του αφιερώματος, το 2021 θα κλείσει ένα μεγάλο μέρος του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη, προκειμένου τα εκθέματα να μεταφερθούν στο κτίριο της οδού Πειραιώς. Επίσης σημαντικά αντικείμενα του μουσείου θα ταξιδέψουν την ίδια περίοδο στο Λούβρο για τη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζει για τον φιλελληνισμό.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας