Δεν πάει καιρός που ιδρύθηκε το MOMuS, o Mητροπολιτικός Οργανισμών Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, ήδη όμως δίνει δυναμικά το στίγμα του. Ετσι, επαναλειτουργεί ύστερα από περίπου τρία χρόνια το Μουσείο Αλεξ Μυλωνά, το προσεγμένο και συμπαθητικό μουσειάκι στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων, στην Αθήνα, ένα «διαμάντι» όπως το χαρακτηρίζει η αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMuS, Μαρία Τσαντσάνογλου, επισημαίνοντας ότι το μουσείο μπορεί να αναδείξει την τέχνη σε πολλαπλά επίπεδα.
Η αρχή γίνεται με την αναδρομική έκθεση της πρωτοποριακής γλύπτριας και ιδρύτριάς του Αλεξ Μυλωνά (1920-2016), που εγκαινιάστηκε χθες. Περιλαμβάνει 120 έργα της -γλυπτά, ακουαρέλες, σχέδια- που απλώνονται στους δύο ορόφους του μουσείου και αναδεικνύουν «τη δύναμη, την ευαισθησία και την ποιητική της τέχνης της δημιουργού», σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Μπόλη.
«Πιστεύω ότι το άνοιγμα αυτό έχει έναν συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι η πρώτη επίσημη έκθεση του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Αφ' ενός είναι η πολυαναμενόμενη επανεκκίνηση του Μουσείου Αλεξ Μυλωνά, αφ' ετέρου ό,τι σηματοδοτεί αυτό εδώ το μουσείο και οι ελπίδες και οι προσδοκίες που έχουμε», είπε η κ. Τσαντσάνογλου κατά τη χθεσινή ξενάγηση, ενώ τόνισε ότι θα γίνουν προσπάθειες ώστε το ΜOMus-Μουσείο Αλεξ Μυλωνά να γίνει ένα κέντρο για την ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης. «Οι εκθέσεις θα έχουν ως βάση τη γλυπτική, την οποία βλέπουμε σε όλες της τις διαστάσεις, όπως εξελίσσεται μέσα από τα σύγχρονα εικαστικά μέσα έκφρασης. Βλέπουμε το μουσείο σαν έναν τόπο συνάντησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών», δήλωσε.
Το Μουσείο Αλεξ Μυλωνά θα γίνει τόπος διεξαγωγής ενός μέρους της επόμενης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία μιας υποτροφίας για νεαρούς γλύπτες, αλλά και προγράμματος workshop/residency γλυπτικής.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αλεξ Μυλωνά», Ελένη Μυλωνά, ευχαρίστησε τόσο τα μέλη του όσο και τα μέλη του Ιδρύματος «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης», που για 10 και πλέον χρόνια είχε την ευθύνη διαχείρισης του εν λόγω μουσείου, καθώς και τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του, Ντένη Ζαχαρόπουλο.
Τέσσερα μουσεία στη Θεσσαλονίκη και το Αλεξ Μυλωνά στην Αθήνα συγκροτούν ένα ενιαίο σώμα, το MOMuS, ένα «καινοτομικό πείραμα» όπως το χαρακτήρισε η αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Συραγώ Τσιάρα, «μια πλατφόρμα συνάντησης μουσείων συνεργασίας, ώσμωσης και ανταλλαγής».
Οσο για την έκθεση της Αλεξ Μυλωνά είναι «μια διαδρομή ενός ανθρώπου που στην περίοδο που έδρασε, δεν ήταν καθόλου αυτονόητη η συμμετοχή των Ελληνίδων σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις». Η δραστήρια γλύπτρια είχε αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1960, ενώ συμμετείχε σε εκθέσεις στην Αλεξάνδρεια, στο Παρίσι, στο Μόντρεαλ, στις Βρυξέλλες, στο Μπουένος Αϊρες και στη Βουδαπέστη. «Ηταν μια φωνή θαρραλέα και ρηξικέλευθη».
Τα 120 έργα της που εκτίθενται αποτυπώνουν την ενοποιητική πορεία που συνδέει τις πρώτες ανθρωποκεντρικές της συνθέσεις τη δεκαετία του 1950 έως τα αφηρημένα γλυπτά της από σφυρήλατο σίδηρο, τις εντάσεις των μεταλλικών ελασμάτων στις «Αρχιτεκτονικές προτάσεις» του 1976, την καθαρότητα των γεωμετρικών μαρμάρινων επιφανειών. Δύο εμβληματικά μαρμάρινα έργα του 1998, ο Κούρος και η Κόρη, μοιάζουν να «κλείνουν τον κύκλο» (όπως η ίδια δήλωνε), να συνοψίζουν μια πορεία ζωής και δημιουργίας, πολύμορφης και πολυδιάστατης.
Οπως σημειώνει ο Γ. Μπόλης: «Η τέχνη της Αλεξ Μυλωνά κατορθώνει να μετουσιώσει τη συγκίνηση και να μορφοποιήσει τη ζωτική σχέση της με τον κόσμο, να αγγίξει το μυστικό της ύπαρξης, της γέννησης και του θανάτου, της μητρότητας και του έρωτα, να συνδυάσει τους μύθους του αρχαίου ελληνικού κόσμου –τη γέννηση της Αφροδίτης, τον Μινώταυρο και τη Μήδεια– με την πνευματικότητα του Βυζαντίου, να αναζητήσει τις ισορροπίες, να στοχαστεί πάνω στη φύση και τις δυνατότητες της πλαστικής τέχνης, να προτείνει μια νέα διάταξη του χώρου και της επιφάνειας, του ρυθμού και των όγκων, του θετικού και του αρνητικού, του κενού και του πλήρους, της υλικότητας και της φόρμας».
Info: Μουσείο Αλεξ Μυλωνά, πλ. Ασωμάτων 5, Θησείο, τηλ. 210 3215717, http://mouseioalexmylona.blogspot.com. Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, ώρα 12.00, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας