Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη

  • A-
  • A+

Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης των Αθηνών θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τον ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο στους πρόποδες του Αρδηττού, εκεί όπου κάποτε στεκόταν ο ιωνικός Ναός της Αρτέμιδος Αγροτέρας και με βάση τις ιστορικές πηγές κατοίκησαν οι πρώτοι Αθηναίοι πριν μετακινηθούν στην Ακρόπολη. Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αργά το βράδυ της Τρίτης, αποφάσισαν ομόφωνα την απαλλοτρίωση των ακινήτων επί των οδών Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κούτουλα και Κεφάλου στο Μετς.

Παρότι είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1960 και παρότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από το 1964 γνωμοδοτεί -κάθε φορά που έρχεται το θέμα- την απαλλοτρίωση των οικοπέδων, το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα για περισσότερο από μισό αιώνα, με ευθύνες διαδοχικών πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Η πρόσφατη γνωμοδότηση περιλαμβάνει επίσης τους όρους περιορισμένης ανασκαφικής έρευνας καθώς έχουν υπάρξει νέα αρχαιολογικά δεδομένα, ανάδειξης των αρχαιοτήτων με ταχύτατες διαδικασίες, όπως και τη μελέτη της σύνδεσης του χώρου με το Ολυμπιείο και τα παριλίσια ιερά, κάτι που είναι εφικτό να συμβεί, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, με τη δημιουργία πεζογέφυρας πάνω από την οδό Αρδηττού.

Την περασμένη εβδομάδα τα μέλη του ΚΑΣ πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο και όπως είπε στην αρχή της συνεδρίασης η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη: «Το θέμα είναι από τις πιο μακροχρόνιες υποθέσεις στο ΚΑΣ κι αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι πρόκειται για τμήμα των παριλίσιων ιερών, ενός πολύ σημαντικού χώρου για την ιστορία των Αθηνών, σε εξαιρετική θέση, που κατοπτεύει όλο τον αρχαιολογικό χώρο γύρω από το Ολυμπιείο, αλλά ταυτόχρονα και για έναν πολύ ταλαιπωρημένο χώρο από την οικοδόμηση στα νεότερα χρόνια».

Το υψηλό κόστος του ακινήτου (εμβαδού 1.390,70 τ.μ.) «φρέναρε» την απαλλοτρίωση τα προηγούμενα χρόνια, επιχείρημα που ωστόσο δεν πείθει επαρκώς καθώς υψηλά ποσά έχουν δοθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Σήμερα ανέρχεται στα 2.200.000 ευρώ για το ακίνητο που ανήκει σε έξι ιδιοκτήτες οι οποίοι βρίσκονται δέσμιοι των αποφάσεων που δεν υλοποιούνται.

Η εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ τάχθηκε υπέρ της απαλλοτρίωσης, σε αντίθεση με την εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, η οποία πρότεινε την υπό όρους δόμηση με παράλληλη ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Η πρόταση ωστόσο δεν κρίθηκε εφικτή καθώς τα κατάλοιπα βρίσκονται διάσπαρτα στον χώρο και όπως ειπώθηκε η υπό όρους δόμηση θα καθιστούσε προβληματική την πρόσβαση του κοινού και κυρίως δεν θα συνέβαλλε ούτε στην προστασία ούτε στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Οπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις, αρχαία κατάλοιπα κάτω από γυάλινες επιφάνειες μοιάζουν περισσότερο με ντεκόρ ανάμεσα σε ακριβά κτίσματα και ξενοδοχεία, παρά αναδεικνύονται τα ίδια και η ιστορικότητά τους.

Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν εκπρόσωποι των ιδιοκτητών του οικοπέδου, που ζήτησαν «ξεκάθαρες λύσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα ή με τους περιορισμούς ανάδειξης των ευρημάτων ή με την απαλλοτρίωση αφού βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν πιστώσεις», είπαν χαρακτηριστικά. Για να λάβουν την απάντηση της γενικής γραμματέως και προεδρεύουσας του ΚΑΣ: «Σήμερα η διαδικασία των απαλλοτριώσεων προστατεύει εκείνους που έχουν μια πρώτη γνωμοδότηση από το Συμβούλιο».

Υπέρ της απαλλοτρίωσης με τον όρο της ανάδειξης τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σημειώνοντας ότι «δεν χρειάζονται τεκμήρια για τη σημαντικότητα του χώρου. Δεν είναι τυχαία η θέση, γνωρίζουμε όλοι τον απόηχο» ενώ τόνισαν ότι «μπορεί να αναδειχθεί σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο στην καρδιά της Αθήνας».

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των πρωτοβουλιών κατοίκων του Μετς «Παραλίσσιος» και «Αρδηττός» που όπως είπαν «είναι ευκαιρία να λυθεί μια υπόθεση 55 χρόνων. Ο ναός συνδέθηκε με τη νίκη των Αθηναίων στη Μάχη του Μαραθώνα και συζητάμε για το κόστος μπροστά στη σπουδαιότητα του μνημείου», ενώ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη την εισήγηση για οποιαδήποτε δόμηση». Απαλλοτρίωση ζήτησαν και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) αλλά και του Δήμου Αθηναίων.

Να θυμίσουμε ότι ο ιωνικός ναός του 5ου αι. χτίστηκε πιθανότατα από τον Καλλικράτη, αρχιτέκτονα του Ναού της Απτέρου Νίκης στην Ακρόπολη, με τον οποίο παρουσιάζει πολλές ομοιότητες. Βρίσκεται λίγα μέτρα από το Παναθηναϊκό Στάδιο, τη Βασιλική του Ιλισού, τον λόφο του Αρδηττού και της Αγρας και λεπτομέρειες γνωρίζουμε από τους περιηγητές Stuart και Revett που τον κατέγραψαν το 1851. Στα τέλη του 5ου αι. μ.Χ., μετατράπηκε στη χριστιανική εκκλησία Παναγία στην Πέτρα και κατεδαφίστηκε το 1778 µε διαταγή του βοεβόδα των Αθηνών, Χατζή Αλή Χασεκή.

Θέμα που ανέδειξε η «Εφ.Συν.»

Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

Ενα μικρό λιθαράκι στη λήψη της ομόφωνης απόφασης του ΚΑΣ με την οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την απαλλοτρίωση και την ανάδειξη του οικοπέδου όπου βρίσκεται ο ναός της Αρτέμιδος Αγροτέρας έβαλε η «Εφ.Συν.» με δύο εκτενή ρεπορτάζ.

Αναδεικνύοντας το θέμα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στις 17.8.2018 (βλ. «Θέλουν ξενοδοχείο πάνω στα αρχαία»), αποκάλυψε την εισήγηση της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Πόλης Αθηνών, με την οποία ζητούσε την υπό όρους δόμηση του οικοπέδου.

Και κατέδειξε τον κίνδυνο αφανισμού ενός ιστορικού τοπόσημου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την παράδοσή του στα χέρια κερδοσκόπων. Στη συνέχεια, και ενώ εκκρεμούσε η σχετική συνεδρίαση του ΚΑΣ προκειμένου να εγκρίνει ή να απορρίψει την προαναφερόμενη εισήγηση, αποκάλυψε τις παραλείψεις και τις παραβλέψεις που αυτή εμπεριείχε (βλ. «Πολλές παραλείψεις για την Αγροτέρα Αρτέμιδα», 24.12.2018), υποδεικνύοντας ακόμη και τις λύσεις που υπάρχουν για τη σωτηρία του χώρου.

 

MEDIA
Ενιαίο μέτωπο όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ εν όψει του ΣτΕ
Την ενιαία γραμμή και το συντονισμό όλων των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης διατράνωσαν οι εκπρόσωποι όλων των Ενώσεων ΜΜΕ και των αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων τους σε σύσκεψη που έγινε στον ΕΔΟΕΑΠ.
Ενιαίο μέτωπο όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ εν όψει του ΣτΕ
ART - ΝΕΑ
Εντεκα αφορμές για να πάμε στο Φεστιβάλ Ανδρου
Εντεκα παραγωγές, έντεκα αφορμές για να πάμε φέτος στο 5ο Φεστιβάλ Ανδρου, που οργανώνεται από τις 31 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, από την ΑΜΚΕ «Φίλοι Φεστιβάλ Ανδρου», με καλλιτεχνικό διευθυντή τον σκηνοθέτη...
Εντεκα αφορμές για να πάμε στο Φεστιβάλ Ανδρου
ART - ΝΕΑ
«Θεϊκός διάλογος» μεταξύ Πικάσο και αρχαιότητας στο Κυκλαδικής Τέχνης
Μια σπάνια και πρωτότυπη έκθεση, με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 20 Ιουνίου 2019 έως τις 20 Οκτωβρίου 2019. Περιλαμβάνει κεραμικά και...
«Θεϊκός διάλογος» μεταξύ Πικάσο και αρχαιότητας στο Κυκλαδικής Τέχνης
MEDIA
Ευρώπη και ΗΠΑ προειδοποιούν τον Ερντογάν - Ανυποχώρητη η Άγκυρα
Αρωμα Βενιζέλου και ΛΑΟΣ στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. - Κλιμακώνεται ο πόλεμος νεύρων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης / Ανήλικοι πρόσφυγες στις μυλόπετρες / Δίκη Χρυσής Αυγής: Το τάγμα της Νίκαιας στο εδώλιο.
Ευρώπη και ΗΠΑ προειδοποιούν τον Ερντογάν - Ανυποχώρητη η Άγκυρα
ΘΕΑΤΡΟ
Ενα μεγάλο γλέντι στη Μικρή Επίδαυρο
Μια ανάσα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, στις 5 και 6 Ιουλίου, ένα γαμήλιο τραπέζι στρώνεται στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, σε μια παράσταση που αποτυπώνει τη διαδικασία της μετάβασης της εξουσίας...
Ενα μεγάλο γλέντι στη Μικρή Επίδαυρο
ART - ΝΕΑ
Ασκούμενοι βιβλιοθηκονόμοι «σώζουν» τη Βιβλιοθήκη
Από χθες η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στη νέα της έδρα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, έτσι, δηλαδή, όπως της αρμόζει. Δεν κλείνει τις πόρτες της στις 2 το...
Ασκούμενοι βιβλιοθηκονόμοι «σώζουν» τη Βιβλιοθήκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας