Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παιδιά και πολιτισμός... Δεν υπάρχει!

Παιδικό εργαστήριο στο μπαλκόνι του 2ου ορόφου στο Μουσείο Ακρόπολης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παιδιά και πολιτισμός... Δεν υπάρχει!

  • A-
  • A+

Το 78% των νέων της χώρας μας ηλικίας 16-24 ετών το 2015 δεν πραγματοποίησε καμία επίσκεψη σε πολιτιστικούς χώρους, δίνοντας στην Ελλάδα αρνητική πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξειδικεύοντας, το 58% δεν πήγε ούτε μία φορά στον κινηματογράφο και στο θέατρο, το 66% σε καμία αθλητική διοργάνωση.

Ποσοστά χαμηλά και απογοητευτικά που δεν περιστρέφονται μόνον γύρω από την οικονομική κρίση...

Χθες παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο της Μπουμπουλίνας η έρευνα που αφορά τις Σύγχρονες Τάσεις στην Παραγωγή Πολιτιστικού Προϊόντος για Παιδιά και Νέους κατά τη χρονική περίοδο 2009-2018, επικεντρώνοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες- πρόσφυγες, ΑΜΕΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά σε κίνδυνο φτώχειας στην Ελλάδα ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο καθώς και ότι αναδείχθηκαν μορφές ακραίας φτώχειας που, παρά τη γενικότερη βελτίωση των δεικτών, διατηρούνται μέχρι και το 2017.

Η έρευνα εκπονήθηκε από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να αποτελέσει βασικό εργαλείο για τη χάραξη πολιτικής και μελλοντικές παρεμβάσεις στον ευαίσθητο και απαιτητικό τομέα που αφορά τις σχέσεις της νέας γενιάς με την πολιτιστική κληρονομιά και το σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Η σχέση αυτή εξάλλου είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους που έθεσε από την αρχή η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και στην έρευνα αυτή είχε αναφερθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, ένα μήνα και κάτι μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Είναι η πρώτη που γίνεται για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να αξιοποιηθεί άμεσα για πολιτικές παρεμβάσεις και καινούργια προγράμματα για τα παιδιά και τους νέους.

«Η έρευνα μας δίνει την ευκαιρία να δούμε την παιδική ηλικία όχι ως μια δεδομένη κατάσταση, μια ηλικιακή ομάδα προστατευμένη, αλλά σαν ζωντανό ανθρώπινο πεδίο με ανάγκες, εμπειρίες, διεκδικήσεις, επικοινωνία με τους ενήλικες που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης σχέσης που έχει με τις τεχνολογίες. Αρα το άνοιγμα που γίνεται στον ενήλικο κόσμο είναι ιδιαιτέρως έντονο και βέβαια με κοινωνικο-πολιτισμικές πρακτικές οι οποίες ξεφεύγουν από τον έλεγχο», είπε χθες η Μυρσίνη Ζορμπά.

Εξήγησε ότι η έρευνα παρουσιάζει την εξέλιξη της αγοράς, τον ρόλο που παίζει η τηλεόραση, τα οπτικοακουστικά μέσα, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς για πρώτη φορά έχουμε τη χαρτογράφηση ενός μεγάλου πεδίου: βιβλίο, κινηματογράφος, μουσεία, μουσική, χορός, αθλητικές δραστηριότητες, ίντερνετ.

Προκύπτουν κρίσιμα στοιχεία για τα ανησυχητικά σημάδια που αφήνουν τα χρόνια της κρίσης στη στάση παιδιών και νέων, ιδιαίτερα των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, απέναντι σε πολιτιστικά προϊόντα.

Αφού στάθηκε στα χαμηλά ποσοστά της συμμετοχής των νέων στην πολιτιστική ζωή του τόπου η υπουργός πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο; Η έλλειψη ενδιαφέροντος δεν είναι επαρκής λόγος. Αρα από εδώ κι εμπρός πρέπει να διερευνηθούν ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι, αν δεν είναι μόνον οι οικονομικοί».

Παράλληλα είπε «μας προβληματίζει ο ελάχιστος χρόνος που δίνεται σε πολιτιστικά και παιδικά προγράμματα και από την Κρατική Τηλεόραση, αλλά κυρίως από τα ιδιωτικά κανάλια» και πρόσθεσε ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα γίνει διάβημα ώστε να καλυφθεί το ποσοστό των προγραμμάτων τους.

Την επιστημονική ευθύνη της έρευνας είχε η Ρέα Κακάμπουρα, αν. καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας ήταν ο Δημοσθένης Δασκαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανυπαρξία βασικών στατιστικών δεδομένων σε διάφορες κατηγορίες της ελληνικής πολιτιστικής βιομηχανίας «γεγονός που κατέστησε αυτή την αποτύπωση εν μέρει δύσκολη. Για τους σκοπούς της ερευνητικής έκθεσης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα της Eurostat και άλλων φορέων, ενώ πραγματοποιήθηκε δευτερογενής επεξεργασία δεδομένων από τους ερευνητές».

◼ Σύμφωνα με την έρευνα, με εξαίρεση τις Ζωντανές Παραστάσεις, τα ποσοστά των νέων 16-24 ετών που δεν έχουν συμμετάσχει σε Πολιτιστικές και Αθλητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους έχουν αυξηθεί σε σχέση με τα έτη 2006- 2015. Παράλληλα, έχει μειωθεί η συχνότητα συμμετοχής στο σύνολο των δραστηριοτήτων.

◼ Το παιδικό βιβλίο κατέχει παραδοσιακά την πρώτη θέση στην εκδοτική παραγωγή στην Ελλάδα, η οποία από το υψηλότερο επίπεδο των 10.711 νέων τίτλων το 2008 μειώθηκε κατά 22% στους 8.333 το 2011. Την αντίστοιχη περίοδο η μείωση στις νέες εκδόσεις των παιδικών βιβλίων ήταν υψηλότερη και κυμάνθηκε στο 32%. Τα τελευταία χρόνια λόγω της προσφυγικής κρίσης έχουν κυκλοφορήσει περίπου είκοσι νέοι τίτλοι παιδικών βιβλίων με θέμα τα παιδιά πρόσφυγες. Ωστόσο είναι σημαντική η αυξητική τάση των παιδικών λεσχών ανάγνωσης. Στην Ελλάδα υπάρχουν 105, οι οποίες λειτουργούν σε σχολικές μονάδες, βιβλιοθήκες, πνευματικά κέντρα, βιβλιοπωλεία κ.λπ.

◼ Στον κινηματογράφο παρατηρείται πτώση των εισπράξεων, καθώς το 2007 ήταν 104,2 εκ. ευρώ και το 2017 έπεσαν στα 58,5 εκ. Σχετικά με τις παραγωγές και συμπαραγωγές του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου υπήρξε μείωση από το 2009 έως και το 2017 στις κινηματογραφικές παραγωγές που χρηματοδοτούνται. Ωστόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα («Πάμε σινεμά;»), η λειτουργία σχετικών ΜΚΟ (Νεανικό Πλάνο) και το Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και για νέους.

◼ Τα νοικοκυριά με παιδιά μεταξύ 2009 και 2017 περιόρισαν τις αγορές τους για αθλητισμό και αναψυχή κατά 24%, αλλά κυρίως για την παρακολούθηση δραστηριοτήτων, όπως εισιτήρια αθλητικών αγώνων, οι δαπάνες των οποίων μειώθηκαν κατά 40% την αντίστοιχη περίοδο. Αντιθέτως, αυξήθηκαν σημαντικά οι δαπάνες που αφορούσαν σε ατομική άθληση, όπως γυμναστήρια (κατά 60%), αθλητικά είδη ένδυσης και υπόδησης, ποδήλατα, κ.ά.

 Info:

Η έρευνα παρουσιάζεται σήμερα στις 17.00 στο Αμφιθέατρο «Αλκης Αργυριάδης» του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτίριο, Πανεπιστημίου 30) με παρουσίαση και συζήτηση της ερευνητικής έκθεσης σε δύο στρογγυλά τραπέζια, το ένα εκ των οποίων συντονίζει ο συνάδελφός μας Σωτήρης Μανιάτης. Στη συνέχεια θα αναρτηθεί ολόκληρη στον κόμβο του υπουργείου Πολιτισμού.

ART - ΝΕΑ
Κάλαντα, μάγοι, παραμύθια, διαστημικές καταιγίδες και μαμούθ
Μία από τις ωραιότερες περιόδους του χρόνου είναι εδώ. Για τα παιδιά κυρίως, αλλά και για τους ενήλικες που μπορούν επιτέλους να σκορπίσουν τις μαυρίλες τους στα εκατοντάδες χιλιάδες φωτάκια και να νιώσουν,...
Κάλαντα, μάγοι, παραμύθια, διαστημικές καταιγίδες και μαμούθ
ART - ΝΕΑ
Στόχος η ανάδειξη και η τουριστική προώθηση
Ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης δεν περιλαμβάνει μόνον τον Τύμβο Καστά αλλά μια ολόκληρη περιοχή με πολυάριθμα και σημαντικά μνημεία. Χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την προμελέτη...
Στόχος η ανάδειξη και η τουριστική προώθηση
ART - ΝΕΑ
Οι κλεμμένες αρχαιότητες γύρισαν σπίτι τους
Για πολιτιστικές ανταλλαγές και για την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας συζήτησαν οι δύο υπουργοί Πολιτισμού, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Ακολούθησε τελετή επαναπατρισμού ενός αρχαίου ελληνικού αγγείου, ενώ...
Οι κλεμμένες αρχαιότητες γύρισαν σπίτι τους
ART - ΝΕΑ
«Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»... στη Βουλή
Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου για το πρόγραμμα «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», με δράσεις σύγχρονου πολιτισμού στους αρχαιολογικούς χώρους.
«Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»... στη Βουλή
ART - ΝΕΑ
Πολιτιστικές διέξοδοι 7: Συνδιαμορφώνοντας αυτά που μας αφορούν
Σε μερικές από τις σημερινές δραστηριότητες τα παιδιά, μικρά ή μεγαλύτερα καλούνται να λάβουν μέρος και να είναι συνδημιουργοί είτε στην εξέλιξη των παραμυθιών, είτε στην δημιουργία της δικής τους ταινίας,...
Πολιτιστικές διέξοδοι 7: Συνδιαμορφώνοντας αυτά που μας αφορούν
ART - ΝΕΑ
Πολιτιστικές διέξοδοι 6: Χορεύοντας στην... άνοιξη και ταινίες για νέους
Μπορεί να συμπληρώθηκε ήδη ένας μήνας αποκλεισμού στο σπίτι, αλλά εμείς εισερχόμαστε στην 6η συνάντησή μας με δημιουργικές διεξόδους για να αντεπεξέλθουμε στην αναγκαστική παραμονή στο σπίτι.
Πολιτιστικές διέξοδοι 6: Χορεύοντας στην... άνοιξη και ταινίες για νέους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας