Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη δημοσιότητα ο κατάλογος των 2.330 ακινήτων

Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη δημοσιότητα ο κατάλογος των 2.330 ακινήτων

  • A-
  • A+

Η προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι και παραμένει προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, όπως είπε χθες η πολιτική ηγεσία του που πάει ένα βήμα παρακάτω με νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή σε δεκαπέντε ημέρες. Αφορά τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της κυριότητας των μνημείων, των αποκλειστικών δικαιωμάτων διαχείρισης και διοίκησής τους, ανεξάρτητα από τη χρονολόγησή τους, οπότε θωρακίζονται και τα ακίνητα μετά το 1453.

Στο αμφιθέατρο της Μπουμπουλίνας η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο υφυπουργός Κώστας Στρατής και η γενική γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου για το θέμα της εξαίρεσης των 2.330 ακινήτων από τα 10.119 που βρίσκονται στον κατάλογο της ΕΤΑΔ.

Μίλησαν για τη συστηματική δουλειά που έγινε τους τελευταίους έξι μήνες από όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, για τις παθογένειες του παρελθόντος που περιστρέφονται γύρω από το Κτηματολόγιο, αλλά και για τον τρόπο που θωρακίζουν την πολιτιστική κληρονομιά από ορέξεις ιδιωτικοποίησης, θέση που έχει εκφράσει καθαρά εξάλλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπάρχουν τρία βήματα στα οποία δουλέψαμε και θέλω να ευχαριστήσω τον υφυπουργό και την κυρία Βλαζάκη για την πολύ καλή, έγκαιρη και αποτελεσματική δουλειά που έγινε ώστε να περάσουμε από την πρώτη φάση, που ήταν η εξαίρεση των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς, στην ταυτοποίησή τους και στη συνέχεια να έχουμε τη νομοθετική ρύθμιση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με την κατάληξη της υπουργικής απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Είχαμε διαβεβαιώσει από την αρχή ότι και σύμφωνα με το Σύνταγμα τα ακίνητα εξαιρούνται, επομένως δεν βρίσκονται σε κίνδυνο παρά τον ηθικό πανικό και την κινδυνολογία που εκφράστηκε», είπε αρχικά η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζόρμπα και πρόσθεσε: «Η ταυτοποίηση έγινε από τις υπηρεσίες σε όλες τις περιφέρειες και συγκεντρώθηκε ο κατάλογος των 2.330 ακινήτων που θα ανέβει στην ιστοσελίδα του υπουργείου, όπως είχαμε δεσμευτεί. Με τη νομοθετική ρύθμιση κλείνουμε αυτόν τον κύκλο. Παράλληλα διαπιστώσαμε ότι έχει νόημα να υπάρξει τροπολογία του νόμου του 2002 για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη προστασία για ακίνητα μετά το 1453».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής θύμισε τους χειρισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Η χώρα το 2010 βρέθηκε κάτω από καθεστώς μνημονίων. Η διαχείριση της κατάστασης το πρώτο διάστημα έγινε με τρόπο που δεν φάνηκε να σέβεται ευαισθησίες που αναδείχθηκαν το επόμενο. Κορυφαία πολιτικός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ντόρα Μπακογιάννη, είπε ότι "θα καταντήσουμε να νοικιάζει το κράτος τα ακίνητά του". Αλλά αυτό έχει ήδη συμβεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το κτίριο όπου βρισκόμαστε ανήκει στα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου που πέρασαν σε μια νύχτα στο ΤΑΙΠΕΔ με δυσμενέστατους όρους, με υψηλότατο ενοίκιο και βέβαια με όλα τα έξοδα συντήρησης».

Και θύμισε τους χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης σε μεγάλα ζητήματα όπως «ή αρχαία ή μετρό» στη Θεσσαλονίκη, Ελληνικό και Αφάντου. Οσο για τα 2.330 ακίνητα σημείωσε: «Στην προσπάθεια να ταυτοποιήσουμε κάποιους κωδικούς, το μεγάλο μας πρόβλημα ήταν η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, όπως το Εθνικό Κτηματολόγιο που μας έλεγε για τον Λευκό Πύργο ότι είναι μια ακάλυπτη έκταση του ελληνικού Δημοσίου».

Με την ταυτοποίηση των ΚΑΕΚ έγινε στην παρούσα φάση η αρχή για το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο. Ωστόσο όπως υπογράμμισε η κυρία Ζορμπά, «αυτή τη στιγμή βρήκαμε μια σύμβαση που συνεχίζεται. Περιμένουμε λίγο ακόμα για να δούμε πώς θα είναι η εξέλιξη του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου. Το ΥΠΠΟΑ είναι "αιχμάλωτο με τους αναδόχους..."», ανέφερε με νόημα.

«Οταν παλεύουμε όλοι μαζί έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, αν και πολλοί μάς έλεγαν ότι δεν θα γίνει», είπε από την πλευρά της η γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη. «Επρεπε να φανούν τα ακίνητα που εξαιρούνται ώστε να είναι ξεκάθαρα και στο μέλλον, για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση» και τόνισε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων «δούλεψαν ταχύτατα και ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες σε 20 ημέρες».

Αναφερόμενη στην υπουργική απόφαση Τσακαλώτου υπογράμμισε: «Είναι μερική ανάκληση της απόφασης των ΚΑΕΚ για να μην υπάρχουν ερμηνείες. Η λέξη ανάκληση κλείνει το θέμα, δεν μπορεί να πει κανείς ότι περνάει στην ΕΤΑΔ».

Οσο για το πώς βίωσε -ας μην ξεχνάμε ότι είναι αρχαιολόγος με ανασκαφικό έργο- όλη αυτή τη διαδικασία είπε: «Ηταν τραυματική εμπειρία να βλέπω, έστω ως εξαίρεση, πολύ σημαντικά μνημεία στον κατάλογο, και αυτό γιατί στο παρελθόν έχουν μεταβιβαστεί». Ωστόσο οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θα συνεχίσουν να δουλεύουν για την ταυτοποίηση των ΚΑΕΚ μνημείων ή ακινήτων που βρίσκονται στον κατάλογο των 72.000 που μεταβιβάστηκαν στην ΕΤΑΔ και πρέπει να εξαιρεθούν. «Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα», κατέληξε.

Ο κατάλογος με τα 2.330 ακίνητα έχει αναρτηθεί στον σχετικό σύνδεσμο του ΥΠΠΟΑ.

ART - ΝΕΑ
Για διγλωσσία καταγγέλλει την κυβέρνηση ο ΣΕΑ
Θα εκδώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπουργική απόφαση για την εξαίρεση των 2.330 ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από τη λίστα του Υπερταμείου τις επόμενες ημέρες ή τελικά η υπόθεση θα...
Για διγλωσσία καταγγέλλει την κυβέρνηση ο ΣΕΑ
ART - ΝΕΑ
Πράσινο φως για τη μαρίνα Πύλου
Συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ με το υπουργείο Πολιτισμού. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων, άναψε το «πράσινο φως» και το ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτούς τους όρους που επιβάλλονται με σκοπό την προστασία της...
Πράσινο φως για τη μαρίνα Πύλου
ART - ΝΕΑ
Δεν ακυρώνεται το επενδυτικό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ
Η κήρυξη του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην ακύρωση του επενδυτικού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, αντιθέτως βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή».
Δεν ακυρώνεται το επενδυτικό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ
ART - ΝΕΑ
Επισκέψιμος ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα
H γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θέτει οριστικό τέλος στη μακρόχρονη ιστορία που ήταν αφενός απαξιωτική για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και αφετέρου για τους επισκέπτες που έπρεπε να...
Επισκέψιμος ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα
ART - ΝΕΑ
Απομακρύνονται οι γενικοί διευθυντές Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων
Απομακρύνονται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) οι γενικοί διευθυντές Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αναστηλώσεων, Μουσείων και Τεχνικών Εργων...
Απομακρύνονται οι γενικοί διευθυντές Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων
ART - ΝΕΑ
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας και τα δύο μουσεία, Αρχαιολογικό και Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, «είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες», είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που...
Εργα για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας