Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζημιά 200 χιλιάδων ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι απεργίες
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζημιά 200 χιλιάδων ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι απεργίες

  • A-
  • A+

Ναυάγησε η χτεσινή προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων του ΣΕΗ και αντιπροσωπείας ηθοποιών του ΚΘΒΕ με την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη.

Η συνάντηση έγινε σε κλίμα έντασης και οργής από την πλευρά των συνδικαλιστών. Η υπουργός Πολιτισμού δεν κατάφερε να μιλήσει -είτε τη διέκοπταν είτε της αφαιρούσαν τον λόγο.

Το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του μιλάει για «αδιαλλαξία» και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για «κλειστές πόρτες» και «χέρι χέρι της κυβέρνησης με την εργοδοσία».

Δηλαδή το ΣΕΗ αναφέρεται στη σκληρή «εργοδοσία» -προφανώς... πουλημένη εννοεί- του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Αναστασάκη και της αναπληρώτριας διευθύντριας Μαρία Τσιμά; Των ανθρώπων που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν έκαναν τα πάντα για να σώσουν το θέατρο; Που κατέβαιναν στην Αθήνα για να ικετεύσουν το υπουργείο Πολιτισμού για μια ακόμη έκτακτη επιχορήγηση ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, να ρυθμιστούν τα χρέη;

Η διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στη θητεία της μέχρι τώρα κατόρθωσε αυτό που έμοιαζε για πολλούς ακατόρθωτο και ευσεβής πόθος: Να ξαναστήσει το ρημαγμένο θέατρο στα πόδια του.

Να αντιμετωπίσει το χρέος των 9 εκατομμυρίων ευρώ που παρέλαβε (μέσα στον Ιανουάριο του 2019 θα είχαν μηδενιστεί όλα τα χρέη), να διαχειριστεί με σύνεση και οικονομία το δημόσιο χρήμα, να εξασφαλίσει την πληρωμή όλων των εργαζομένων κανονικά, να παρουσιάσει ένα πραγματικά σημαντικό ρεπερτόριο στις Σκηνές του χειμώνα και καλοκαίρι. Κατάφερε να φέρει τον κόσμο στο θέατρο και να γεμίσει τις αίθουσες.

Μέχρι τα Χριστούγεννα του 2018, που οι στάσεις εργασίας έκλεισαν το θέατρο για ένα μήνα. Κινητοποιήσεις που βύθισαν στο σκοτάδι τις επτά Σκηνές του θεάτρου και το «προίκισαν» με την οικονομική ζημιά της τάξεως των 200 χιλιάδων ευρώ.

Αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία για τη Συλλογική Σύμβαση, αν δεν σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, τα χρέη θα αρχίσουν πάλι να συσσωρεύονται στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Και δεν ξέρουμε πόσες ακόμα έκτακτες επιχορηγήσεις πρέπει να δοθούν στο μέλλον -να πληρώσουμε δηλαδή εμείς οι φορολογούμενοι- για να ξαναπάρει μπρος.

Και πλέον, σε λίγο, κανένας καλόπιστος που παρακολουθεί όλα αυτά δεν θα είναι σίγουρος ότι αξίζει τον κόπο αυτό το θέατρο να μένει ανοιχτό και να επωμιζόμαστε όλοι εμείς τα χρέη που μόνο του δημιουργεί.

Οι ηθοποιοί διεκδικούν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με την απαλοιφή των όρων που επέβαλλαν παρακράτηση 10% στους μισθούς από το 2010, γιατί έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας επιστροφή των χρημάτων για την πενταετία 2012-2017.

Από την αρχή των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης ανέκυψε ένα περίπλοκο νομικό ζήτημα, που σχετίζεται με αυτές τις μαζικές δικαστικές αγωγές που έχουν καταθέσει 78 ηθοποιοί εναντίον του θεάτρου, τον Δεκέμβριο του 2017, προκειμένου να λάβουν αναδρομικά της περιόδου 2012 – 2017 τη μείωση του 10% των αποδοχών τους, όπως προβλέπεται από τους μνημονιακούς νόμους. Μείωση που, σύμφωνα με την άποψη των διαδίκων ηθοποιών, δεν θα έπρεπε να ισχύει.

Το ποσόν που διεκδικούν φτάνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις και τόκους υπερημερίας.

Κι ενώ το Σωματείο Ηθοποιών Εθνικού Θεάτρου έχει υπογράψει τη Σύμβαση Εργασίας, όπου έχει περιληφθεί ρητά η αποδοχή της εφαρμογής των νομοθετικών ρυθμίσεων, οι ηθοποιοί στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, κατά τη διοίκηση του οργανισμού, προσπαθούν να εκβιάσουν την υπογραφή της σύμβασης χωρίς η διοίκηση να αναγνωρίσει ότι έχουν κατατεθεί αγωγές.

Ομως τόσο ο πρόεδρος του Δ.Σ., Αρης Στυλιανού, όσο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης υποστηρίζουν πως σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος δίωξής τους για παράβαση καθήκοντος: «Μας πιέζουν για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προκειμένου να δικαιωθούν στο δικαστήριο, προτείναμε διατυπώσεις με επιφύλαξη εν όψει της δικαστικής απόφασης για την παρακράτηση, αλλά δεν έγιναν δεκτές».

«Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά επτά διαδοχικές συμβιβαστικές προτάσεις από το ΚΘΒΕ, στην κατεύθυνση της διατήρησης της αρχής των ίσων όπλων, ως προς την υφιστάμενη εκκρεμοδικία» σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού στην ανακοίνωσή του «και όλες έχουν απορριφθεί κατηγορηματικά από το ΣΕΗ, χωρίς καμία αντιπρόταση».

Η υπουργός Πολιτισμού θεωρεί πως στόχος της διοίκησης του ΣΕΗ δεν είναι η βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας των ηθοποιών – μελών του, αλλά αποκλειστικά και μόνον η παραβίαση της αρχής των ίσων όπλων και η εξασφάλιση πλεονεκτήματος στις εκκρεμείς δίκες.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι κάνει εντύπωση το γεγονός ότι όλες οι κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα με πρωτοβουλία του ΣΕΗ κι έχουν οδηγήσει σε διακοπή της λειτουργίας του θεάτρου, έχουν τη μορφή των στάσεων εργασίας, ώστε οι απεργοί να εξακολουθούν να δικαιούνται και να εισπράττουν τις αποδοχές τους.

Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:

«Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η ευθύνη για τις κλειστές σκηνές του ΚΘΒΕ ανήκει αποκλειστικά στη διοίκηση του ΣΕΗ, που τηρεί μια παράλογα αδιάλλακτη στάση, οδηγώντας το θέατρο προς την απαξίωση. Και μάλιστα, όπως όλη η κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας αναγνωρίζει, σε μια περίοδο ιδιαίτερης ακμής για το ΚΘΒΕ, αφού τα τελευταία 3 χρόνια, με την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας, κατάφερε μεταξύ άλλων όχι μόνο να προσφέρει σημαντικό πολιτιστικό έργο, αλλά και να απαλλαγεί από τα τεράστια οικονομικά χρέη του παρελθόντος. Δυστυχώς, με την ίδια αδιαλλαξία προσήλθαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΗ στη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΚΑ και των εκπροσώπων του ΚΘΒΕ. Ετσι, ναυάγησε η προσπάθεια αναζήτησης μιας ουσιαστικής λύσης, η οποία θα διασφαλίζει το μόνο ζητούμενο για τους εργαζόμενους ηθοποιούς του θεάτρου, που δεν είναι άλλο από την υπογραφή μιας Συλλογικής Σύμβασης με τους ήδη συμφωνημένους όρους αμοιβής και εργασίας στο νομικό πλαίσιο που ισχύει. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΗ, αντιλαμβανόμενοι το αδιέξοδο της αδιάλλακτης στάσης τους, αφού θέλησαν να θέσουν προσκόμματα στη διαδικασία και τη διεξαγωγή ενός δημόσιου διαλόγου, αποχώρησαν από τη συνάντηση. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξει άμεσα κοινά αποδεκτή λύση, ώστε να μην καταστρέφεται περαιτέρω το κοινό μας σπίτι, που το αγαπάμε όλες και όλοι μας και επιθυμούμε να το δούμε να προοδεύει, παράγοντας τέχνη και πολιτισμό για το πολυπληθές κοινό του [...]».

Το επόμενο ραντεβού για προσπάθεια ανεύρεσης λύσης δόθηκε την Πέμπτη με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη.

ART - ΝΕΑ
Παραίτηση Βούρου με αιχμές κατά ΣΕΗ
Ακέφαλο κατέληξε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μετά την παραίτηση του Γιάννη Βούρου, που προκάλεσαν οι στάσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, την επαναφορά...
Παραίτηση Βούρου με αιχμές κατά ΣΕΗ
ART - ΝΕΑ
Κλειστόν λόγω μνημονιακών νόμων
Από μηχανής θεό αναζητεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προκειμένου να υπογραφεί συλλογική σύμβαση και να αποκατασταθεί η εργασιακή ειρήνη. Εξαιτίας απεργιακών κινητοποιήσεων έχουν ακυρωθεί 35 παραστάσεις...
Κλειστόν λόγω μνημονιακών νόμων
ART - ΝΕΑ
«Κινδυνεύω να πάω φυλακή»
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος τον περασμένο μήνα έμεινε για κάμποσες ώρες στο κρατητήριο. Μετά από δίκη που αφορούσε τα χρέη ύψους τουλάχιστον 1,8 εκατομμυρίου προς το Δημόσιο του κλειστού εδώ και καιρό Θεατρικού...
«Κινδυνεύω να πάω φυλακή»
ART - ΝΕΑ
Από τη Νέα Υόρκη στον... Φαμπρ
Ο Φαμπρ αναμένεται να έρθει την επόμενη Κυριακή στην Αθήνα (αν ανοίξει το αεροδρόμιο των Βρυξελλών), ενώ την Τρίτη 29 Μαρτίου στις 12.00 θα γίνει η γκράντε συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της...
Από τη Νέα Υόρκη στον... Φαμπρ
ART - ΝΕΑ
Αλλαγές στα Δ.Σ. δημόσιων πολιτιστικών φορέων
Τα νέα Δοιηκητικά Συμβούλια του Εθνικού, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης ανακοίνωσε το...
Αλλαγές στα Δ.Σ. δημόσιων πολιτιστικών φορέων
ART - ΝΕΑ
Το καλλιτεχνικό έργο μετράει. Το διοικητικό καθήκον καθόλου;
Ουδείς αμφισβητεί ότι ευρωπαϊκός ούριος άνεμος έπνευσε από τότε που ανέλαβε τη διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ο Γιώργος Λούκος. Όμως το ίδιο βέβαιο είναι ότι εξαιτίας κακών χειρισμών της διοίκησης...
Το καλλιτεχνικό έργο μετράει. Το διοικητικό καθήκον καθόλου;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας