• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.4°C / 29.0°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 30.3°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 26.6°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 25.7°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 28.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.0°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 27.3°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  72%

Ροτόντα Θεσσαλονίκης

ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκκρεμεί το θέμα της διαχείρισης των μνημείων

 • A-
 • A+

Η δημοσιοποίηση της παρέμβασης που κατέθεσε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ)-Υπερταμείο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου στις 22 Ιανουαρίου εκδικάζεται η αίτηση ακύρωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) για την εξαίρεση των ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος από τη λίστα των 10.119 ακινήτων που μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Και μαζί, έναν κύκλο ανακοινώσεων προκειμένου να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη ότι κανένα από τα μνημεία ή τα μουσεία μας δεν θα μεταβιβαστεί. Αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο, φυσικά. Κανείς ωστόσο δεν έκανε σαφές και το δεύτερο: αν η διαχείριση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων με υψηλή επισκεψιμότητα και μεγάλα έσοδα, πρόκειται σε βάθος χρόνου να περάσει σε ιδιώτες.

Γιατί ποιος αλήθεια με νηφάλιο πνεύμα φαντάζεται ότι μπορεί να πουληθεί η Κνωσός, η Σπιναλόγκα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος; Η διαχείριση όμως των μνημείων και των πολιτιστικών κτιρίων εκκρεμεί και πρέπει επίσης να διασφαλίζεται στην υπουργική απόφαση που αναμένεται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μόνον η δήλωση, αργά χθες το απόγευμα, του υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή, αποτελούσε δέσμευση για «εξασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο διηνεκές από προσπάθειες ιδιωτικοποίησης» και έκανε λόγο για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης γύρω από το θέμα. «Το σύνολο των 2.330 Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου που υπέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού [στις 22/11/18 το ΥΠΠΟΑ ολοκλήρωσε τον έλεγχο των ΚΑΕΚ] συμπεριλαμβάνονται στην Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την εξειδίκευση των εξαιρέσεων που θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών. Στη συνέχεια, όπως έχουμε επανειλημμένα ανακοινώσει και στη Βουλή, θα κατατεθεί ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει στο διηνεκές την πολιτιστική κληρονομιά από προσπάθειες ιδιωτικοποίησης, όπως εκείνη της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου τα έτη 2013-2014 που μεταβίβασε για εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ τα ακίνητα του Υπουργείου Πολιτισμού στην Πλάκα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υφυπουργός και συνεχίζει:

«Δυστυχώς, βουλευτές της αντιπολίτευσης, παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις των Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών, συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να δημιουργούν θόρυβο ανακινώντας ένα ανύπαρκτο θέμα. Ελλειψη ενημέρωσης δεν υφίσταται. Η πολιτική ευγένεια δεν μας επιτρέπει να καταλογίσουμε αδυναμία κατανόησης. Το μόνο που μένει είναι η μικροπολιτική εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε μια απελπισμένη προσπάθεια αναζήτησης διεξόδου μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της αντιπολιτευτικής τους στρατηγικής. Οι πολίτες έχουν μέτρο σύγκρισης και μπορούν να κρίνουν».

Την Τρίτη, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έκανε γνωστή την παρέμβαση της ΕΕΣΥΠ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γ. Μανιάτης που έφερε το θέμα στη Βουλή.

Χθες το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση «όπως όλοι γνωρίζουμε καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα» και σημείωνε ότι η ΕΕΣΥΠ παρεμβαίνει στο ανώτατο δικαστήριο κατόπιν κλήσης της, για να υπερασπιστεί το Ελληνικό Δημόσιο και να επιβεβαιώσει ότι θα εξαιρεθούν αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία κ.λπ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ούτε στο κείμενο του νόμου της ΕΕΣΥΠ (άρθρα 196 και 209 του ν.4389/2016) ούτε στην Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούνιο (ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018), γίνεται λόγος για “αυτόματη” μεταβίβαση των ακινήτων. Αντιθέτως, γίνεται λόγος για έναρξη διαδικασιών ελέγχου και ταυτοποίησης των ακινήτων από το ΥΠΟΙΚ και τους συναρμόδιους φορείς, οι οποίες αφού ολοκληρωθούν, θα καταλήξουν στην τελική λίστα των ακινήτων που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Τα μη εξαιρούμενα ακίνητα και μόνο αυτά μπορούν να μεταβιβαστούν (με μεταγραφή και όχι αυτόματα) στη θυγατρική εταιρεία της ΕΕΣΥΠ, δηλαδή την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ).

»Επί της ουσίας, αυτό που συμβαίνει είναι ότι, κατόπιν κλήσης της από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η ΕΕΣΥΠ παρεμβαίνει υπέρ του Δημοσίου προκειμένου να επιβεβαιώσει και η ίδια ότι καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει συντελεστεί και ότι το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κ.λπ. από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ.

»Ενημερώνουμε, τέλος, ότι η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας ελέγχου που προβλέπει ο νόμος για όλα τα ακίνητα, έχει ήδη εισηγηθεί την εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που υπέδειξε το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας - Υπερταμείο.

Για τις θέσεις τους και τις νομικές κινήσεις που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της εκδικαζόμενης αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ θα μιλήσουν σήμερα τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Δριμύ «κατηγορώ» από τον Σύλλογο Αρχαιολόγων, αφωνία από την κυβέρνηση
Στη δημοσιότητα έδωσε χθες ο ΣΕΑ τα 587 μνημεία και μουσεία της λίστας, ενώ προς αναβολή οδεύει η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς μέχρι σήμερα το υπουργείο...
Δριμύ «κατηγορώ» από τον Σύλλογο Αρχαιολόγων, αφωνία από την κυβέρνηση
ART - ΝΕΑ
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού
Το ΙΣΝ προχώρησε σε ανάκληση της δωρεάς ύψους 4 εκατ. ευρώ για το μουσείο που θα φιλοξενούσε τους «Δεσμώτες», προσάπτοντας άσκοπες καθυστερήσεις και ελλιπή ενημέρωση στο ΥΠΠΟΑ.
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
Μια μεγάλη γιορτή με ελεύθερη είσοδο για όλους
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων επιλέγει κάθε χρόνο ένα διαφορετικό θέμα και φέτος είναι «Η δύναμη των μουσείων», με πρόθεση να τα αναδείξει ως ισχυρούς φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.
Μια μεγάλη γιορτή με ελεύθερη είσοδο για όλους
ART - ΝΕΑ
«Να παραμείνει το μουσείο μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης»
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ήταν αίτημα δεκαετιών, πρωτίστως των αρχαιολόγων και της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να αναδείξουν με σύγχρονο τρόπο την αδιάλειπτη παρουσία των ανθρώπων και την πλούσια...
«Να παραμείνει το μουσείο μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης»
ART - ΝΕΑ
Προαπαιτούμενα, «αγκάθια», «κεφαλαιοποίηση» και υπόγειο πάρκινγκ μεγαλύτερο από το μουσείο
Σε περισσότερα από 290 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ο προϋπολογισμός της αναβάθμισης, ανάδειξης και υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Προαπαιτούμενα, «αγκάθια», «κεφαλαιοποίηση» και υπόγειο πάρκινγκ μεγαλύτερο από το μουσείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας