Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κλειστόν λόγω μνημονιακών νόμων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλειστόν λόγω μνημονιακών νόμων

  • A-
  • A+

Μπορεί τα μνημόνια να τέλειωσαν, αλλά η μνημονιακή ασφυξία που έχουν νομοθετικά επιφέρει «σκηνοθετεί» το δικό της δράμα στην αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που τις τελευταίες εβδομάδες αναζητεί έναν... από μηχανής θεό για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ηθοποιών και την αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης.

Οι σκηνές του ΚΘΒΕ παραμένουν κλειστές από τα Χριστούγεννα, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει οι ηθοποιοί για το θέμα της συλλογικής τους σύμβασης. Το αποτέλεσμα είναι 35 παραστάσεις να έχουν ακυρωθεί, η δε οικονομική ζημιά για το θέατρο να αγγίζει τις 100 χιλιάδες ευρώ.

Από την άλλη, το σωματείο (Αντιπροσωπευτική Επιτροπή) των ηθοποιών του κατηγορεί τη διοίκηση ότι, αντί να υπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση, επιλέγει να δώσει 30 χιλιάδες ευρώ σε εξωτερικό δικηγορικό γραφείο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στις δικαστικές αίθουσες.

«Στην πραγματικότητα ζητάμε από τη διοίκηση του ΚΘΒΕ να υπογράψει την προηγούμενη συλλογική μας σύμβαση που είναι ίδια τα τελευταία δέκα χρόνια και δεν προβλέπει καν αυξήσεις, αλλά χωρίς να προστεθεί η παράγραφος του μνημονιακού νόμου για παρακράτηση 10% από τους μισθούς που θέλουν τώρα να βάλουν. Η παρακράτηση αυτή γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να προβλέπεται στη συλλογική σύμβαση. Προς τι λοιπόν η γραπτή αναφορά της;» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» η εκπρόσωπος των ηθοποιών του ΚΘΒΕ Νεφέλη Ανθοπούλου.

«Ο συνάδελφός μας και καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Αναστασάκης, ενώ αρχικά δήλωνε πως θα υπογράψει τη συλλογική μας σύμβαση, όταν ανανέωσε τη θητεία του, άλλαξε πλήρως στάση απέναντί μας. Εχοντας πλέον εξαντλήσει το τρικ της κωλυσιεργίας (τρίμηνος εμπαιγμός), τώρα καταφεύγει στη συκοφάντησή μας και στην παραπληροφόρηση του κοινού! Ολα όσα αναφέρει περί 17% αύξησης μισθού είναι παντελώς παραπλανητικά, καθώς η πρόταση των ηθοποιών μέσω του ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) ήταν ήδη από τις 17 Οκτώβρη 2018 για αύξηση 7% χωρίς την προσθήκη μνημονιακών όρων. Οι άκαρπες συναντήσεις (ακόμα και στο υπουργείο Εργασίας), οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και η εκατόμβη παλινωδιών καταδεικνύουν και εμπράκτως την έλλειψη ουσιαστικής πρόθεσης συμφωνίας από τη διοίκηση του ΚΘΒΕ» υποστηρίζουν μεταξυ άλλων οι ηθοποιοί, που έχουν προσφύγει στα εργατικά δικαστήρια περιμένοντας τη δικαίωσή τους.

«Καλούμε τους υπουργούς Εργασίας και Πολιτισμού να πάρουν άμεσα μια απόφαση που να δίνει λύση στο θέμα μας. Η εικόνα ενός κλειστού θεάτρου πρώτα απ’ όλα θλίβει τους ηθοποιούς» λένε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Αρης Στυλιανού, εξηγεί στην «Εφ.Συν.»:

«Από το 2010, με την ψήφιση δύο (μνημονιακών) νόμων, οι μισθοί των ηθοποιών που αναγράφονταν στη Συλλογική Σύμβαση ορίστηκε να καταβάλλονται μειωμένοι κατά 10%. Οταν το 2012 εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο, οι ηθοποιοί εξαιρέθηκαν από αυτό και το ύψος των αποδοχών τους επρόκειτο να καθοριστεί με υπουργική απόφαση, η οποία δεν εκδόθηκε ποτέ μέχρι σήμερα. Ετσι, από το 2011 μέχρι και σήμερα, το ΚΘΒΕ καταβάλλει τον μισθό που αναγράφει η συλλογική σύμβαση (1.262 ευρώ μικτά ο βασικός, 1.350 με 6ετή προϋπηρεσία, 1.431 με 15ετή κ.λπ.) μειωμένο κατά 10%. Ο βασικός μισθός, για παράδειγμα, είναι 1.138 ευρώ μικτά. Στον μισθό αυτό προστίθενται προσαυξήσεις: τις Κυριακές 75%, νυχτερινό μετά τις 10 μ.μ. 25%, επιδόματα, εκτός έδρας κ.λπ. Τον Δεκέμβρη του 2017, 92 πρώην και νυν ηθοποιοί του ΚΘΒΕ κατέθεσαν αγωγή κατά του Θεάτρου, διεκδικώντας επιστροφή αυτού του 10% για τα έτη 2012-2017. Το επίδικο ποσό πλησιάζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται στους αμέσως επόμενους μήνες η πρωτόδικη δικαστική απόφαση. Στη νέα Συλλογική Σύμβαση που προσπαθούμε να υπογράψουμε πρέπει να δηλωθεί πλέον –εφόσον εκκρεμεί δικαστική αντιδικία– με κάποιον τρόπο ότι το ΚΘΒΕ παρακρατεί το 10%, εφαρμόζοντας τους συγκεκριμένους νόμους. Η Διοίκηση και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Θεάτρου δεν μπορούν να προσποιηθούν ότι δεν υπάρχουν οι δικαστικές αγωγές».

Περί ποινικών ευθυνών

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΚΘΒΕ, το σωματείο των ηθοποιών επιδιώκει να «εκβιάσει» υπογραφή της Σύμβασης σαν να μην είχαν υπάρξει οι αγωγές, για να κερδίσουν και το δικαστήριο.

Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση ο πρόεδρος του Δ.Σ., Αρης Στυλιανού, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Αναστασάκης, όπως υποστηρίζουν, κινδυνεύουν με προσωπικές νομικές και ποινικές ευθύνες (πιθανή δίωξη για απιστία και παράβαση καθήκοντος).

Στην αντίστοιχη Σύμβαση που υπέγραψε με το Εθνικό Θέατρο το 2017, το Σωματείο Ηθοποιών αποδέχθηκε και συνυπέγραψε ρητή αναφορά στους νόμους αυτούς.

Στη σύμβαση με το ΚΘΒΕ, όμως, αρνείται οποιαδήποτε τέτοια ρητή ή έμμεση αναφορά κι αυτό ακριβώς αποτελεί το «αγκάθι» της εμπλοκής.

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε άλλο. Επί 3,5 χρόνια με τη συνεχή στήριξη της Πολιτείας αγωνιστήκαμε να ορθοποδήσει το ΚΘΒΕ από τα χρέη 9 εκατομμυρίων ευρώ, από 10ετίας τουλάχιστον, καταφέραμε με χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος να μη δημιουργήσουμε νέα χρέη. Μέσα στον Ιανουάριο 2019 όλα τα χρέη θα έχουν μηδενιστεί. Φροντίζουμε το αυτονόητο (να πληρώνονται κανονικά όλοι οι εργαζόμενοι), εργαζόμαστε για ένα ΚΘΒΕ κοντά στην κοινωνία και τις ανάγκες της, μοχθούμε για να ανέβει κι άλλο το καλλιτεχνικό επίπεδο των παραστάσεών μας. Κατανοώντας τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, έχουμε υποδεχθεί 20.070 άνεργους θεατές μας δωρεάν στις παραστάσεις μας και ορίσαμε εισιτήριο μόλις 5 ευρώ κάθε Τετάρτη και Πέμπτη. Πάνω από 650.000 θεατές επέστρεψαν στο ΚΘΒΕ αυτά τα 3,5 χρόνια. Για να μην κλείσουν οι σκηνές του ΚΘΒΕ αντιπροτείναμε εδώ και πολλές μέρες να παραταθεί για 3 μήνες (έως 31/3/19) η υπάρχουσα Σύμβαση, ώστε στο μεταξύ να βρεθεί λύση. Περιμένουμε ακόμη την απάντηση του σωματείου και των ηθοποιών του ΚΘΒΕ» τονίζει ο κ. Στυλιανού, για ένα θέμα που φαίνεται ότι θα επιλυθεί μόνο με πολιτική παρέμβαση ή με δικαστική απόφαση.

Τι θα γίνει όμως με τις κλειστές σκηνές του θεάτρου;

 

ART - ΝΕΑ
Εντεκα αφορμές για να πάμε στο Φεστιβάλ Ανδρου
Εντεκα παραγωγές, έντεκα αφορμές για να πάμε φέτος στο 5ο Φεστιβάλ Ανδρου, που οργανώνεται από τις 31 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, από την ΑΜΚΕ «Φίλοι Φεστιβάλ Ανδρου», με καλλιτεχνικό διευθυντή τον σκηνοθέτη...
Εντεκα αφορμές για να πάμε στο Φεστιβάλ Ανδρου
ART - ΝΕΑ
«Θεϊκός διάλογος» μεταξύ Πικάσο και αρχαιότητας στο Κυκλαδικής Τέχνης
Μια σπάνια και πρωτότυπη έκθεση, με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 20 Ιουνίου 2019 έως τις 20 Οκτωβρίου 2019. Περιλαμβάνει κεραμικά και...
«Θεϊκός διάλογος» μεταξύ Πικάσο και αρχαιότητας στο Κυκλαδικής Τέχνης
MEDIA
Ευρώπη και ΗΠΑ προειδοποιούν τον Ερντογάν - Ανυποχώρητη η Άγκυρα
Αρωμα Βενιζέλου και ΛΑΟΣ στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. - Κλιμακώνεται ο πόλεμος νεύρων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης / Ανήλικοι πρόσφυγες στις μυλόπετρες / Δίκη Χρυσής Αυγής: Το τάγμα της Νίκαιας στο εδώλιο.
Ευρώπη και ΗΠΑ προειδοποιούν τον Ερντογάν - Ανυποχώρητη η Άγκυρα
ΘΕΑΤΡΟ
Ενα μεγάλο γλέντι στη Μικρή Επίδαυρο
Μια ανάσα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, στις 5 και 6 Ιουλίου, ένα γαμήλιο τραπέζι στρώνεται στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, σε μια παράσταση που αποτυπώνει τη διαδικασία της μετάβασης της εξουσίας...
Ενα μεγάλο γλέντι στη Μικρή Επίδαυρο
ART - ΝΕΑ
Ασκούμενοι βιβλιοθηκονόμοι «σώζουν» τη Βιβλιοθήκη
Από χθες η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στη νέα της έδρα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, έτσι, δηλαδή, όπως της αρμόζει. Δεν κλείνει τις πόρτες της στις 2 το...
Ασκούμενοι βιβλιοθηκονόμοι «σώζουν» τη Βιβλιοθήκη
MEDIA
Press Cafe: Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος σε downtown καταστάσεις
★ Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος έβγαλε καινούργιο βιβλίο. Είναι ακριβώς 60 ετών κι έχει να διηγηθεί προσωπικές ιστορίες από τη Ζάκυνθο στην οποία μεγάλωσε και την Αθήνα στην οποία ζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Press Cafe: Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος σε downtown καταστάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας