Η Αθήνα του 1904. Πανοραμικές απόψεις της αραιοκατοικημένης πρωτεύουσας, τα πρώτα νεοκλασικά κτίρια προβάλλουν ολοκαίνουργια, πλανόδιοι πωλητές, κομψές κυρίες με μακριά φορέματα και ομπρελίνα... Το Μουσείο Μπενάκη -Πινακοθήκη Γκίκα παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό τις εικόνες που αποτύπωσε ο διακεκριμένος Βρετανός φωτογράφος Αλεξάντερ Λάμοντ Χέντερσον κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα μας στις αρχές του 20ού αιώνα, στην έκθεση «Alexander Lamont Henderson. Ταξιδιωτικές φωτογραφίες του 1904».
Ιδιαίτερα ενεργός στα φωτογραφικά δρώμενα της Βρετανίας, ο Χέντερσον, που γεννήθηκε στο Εδιμβούργο το 1838, ήταν μέλος της Royal Photographic Society, ενώ ως βασιλικός φωτογράφος από το 1884 αποτύπωνε στιγμές από την καθημερινή ζωή της βασιλικής οικογένειας.
Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Βικτωρίας, το 1901, ο Χέντερσον συνταξιοδοτήθηκε και τότε αποφάσισε μια φωτογραφική περιοδεία στις χώρες της Μεσογείου. Μάλιστα, με την επιστροφή του στο Λονδίνο, μετέτρεψε τα αρνητικά που συγκέντρωσε στα πολλαπλά του ταξίδια σε γυάλινες διαφάνειες προβολής, τις γνωστές ως lantern slides.
Στην Αθήνα, ο Χέντερσον δεν στράφηκε στα εικονογραφικά στερεότυπα της εποχής, απέφυγε τη συστηματική αποτύπωση των αρχαίων μνημείων και εστίασε στην καταγραφή της κοινωνικής ζωής της πόλης. Ειδικό ενδιαφέρον έχουν οι λήψεις που πραγματοποίησε στα βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας και του Τατοΐου, καθώς παρουσιάζουν για πρώτη φορά την αρχική εσωτερική τους διαμόρφωση.
Επίσης, οι φωτογραφίες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και της πρώτης μόνιμης έκθεσης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη μουσειακή μέριμνα της εποχής.
Δυστυχώς, το αρχείο του Αλεξάντερ Λάμοντ Χέντερσον, που βρισκόταν στη βιβλιοθήκη του Guildhall Museum, καταστράφηκε στον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον βομβαρδισμό του Λονδίνου, και μόλις ένα μικρό τμήμα του έργου του διασώθηκε στο οικογενειακό σπίτι.
Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από τη συλλογή των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη χάρη στη ευγενική προσφορά του κύριου Πέτρου Τσεμπελή. Η έκθεση στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου (9 Ιουνίου-29 Σεπτεμβρίου 2019).
Info
Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζώτου 3, τηλ. 21 0361 5702. Μέχρι 5 Μαΐου 2019, επιμέλεια Αλίκη Τσίργιαλου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας