Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξεκινάει το φεστιβάλ κινηματογράφου Αιγαίου 2018

Ξεκινάει το φεστιβάλ κινηματογράφου Αιγαίου 2018

  • A-
  • A+

Δελτίο Τύπου

Από τις 10 έως τις 13 Δεκεμβρίου στο νησί της Πάτμου, στο ειδικά διαμορφωμένο Πάτμιον Πολιτιστικό Κέντρο, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δωρεάν ταινίες, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους στην πρώτη χειμερινή έκδοση του Aegean FF, ώστε οι κάτοικοι που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν τον Ιούλιο λόγω των υποχρεώσεων της τουριστικής περιόδου, να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα προγράμματα και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Στα πλαίσια του σκοπού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, βρισκόταν πάντα, η ενημέρωση και η εκπαίδευση των μόνιμων κατοίκων των νησιών σχετικά με το περιβάλλον, την τεχνολογία, την καινοτομία και τον πολιτισμό, βασικοί τομείς για μια εποικοδομητική και βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και η ενίσχυση της νέας γενιάς του Αιγαίου με ιδέες και λύσεις για το μέλλον. Φέτος για πρώτη φορά διοργανώνεται η Χειμερινή Έκδοση του Φεστιβάλ που θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος του καλοκαιριού, τις καλύτερες ταινίες από τα τέσσερα προγράμματα μικρού μήκους του Αιγαίου και ένα νέο ειδικό αφιέρωμα με επιλεγμένα ντοκιμαντέρ, ομιλίες και παράλληλες δράσεις για του μαθητές.

Το ειδικό αφιέρωμα με τίτλο ECHOES - VOICES OF TOMORROW, εστιάζει στην έρευνα και την καινοτομία και περιλαμβάνει την προβολή 6 ντοκιμαντέρ, με θεματικές όπως η ηλιακή ενέργεια, το διαδίκτυο, η εφευρετικότητα των μαθητών και η προσπάθειά τους να αλλάξουν τον κόσμο, η εξερεύνηση του διαστήματος και η δημιουργία νέων ιδεών.

Επιπλέον στα πλαίσια του ECHOES - VOICES OF TOMORROW θα διοργανωθεί ένα πάνελ με θέμα την καινοτομία και τις νέες ιδέες, το πως αυτές μπορούν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, και να προστατεύσουν το περιβάλλον. Στο πάνελ θα λάβουν μέρος καλεσμένοι επιστήμονες, τοπικοί φορείς, διεθνείς ερευνητές και σκηνοθέτες μέσω τηλεδιάσκεψης. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει το κοινό της Πάτμου να θέσει ερωτήματα και να συζητήσει με τους δημιουργούς μερικά από τα ποιο σημαντικά θέματα του νησιού.

Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, φιλοξενεί την ιδιαίτερη ενότητα με θέμα « ECHOES - VOICES OF TOMORROW». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:
. Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,
. Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την
περιβαλλοντική εκπαίδευση,
. Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και
. Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων
κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ. Επιπλέον, στο πλαίσιο της ειδικά αφιερωμένης COSMOTE TV Day, θα παρουσιαστούν 3 νέα ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV καθώς και δυο ταινίες συμπαραγωγές COSMOTE TV.

H COSMOTE TV στηρίζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου για 5η συνεχή χρονιά ως μεγάλος χορηγός ενώ η χειμερινή διοργάνωση διεξάγεται επιπλέον με τη συμπαραγωγή του δήμου Πάτμου, υπό την αιγίδα της UNESCO, του ΕΟΤ και με την υποστήριξη μεταξύ άλλων, των τοπικών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων.

TAINIEΣ MYΘΟΠΛΑΣΙΑΣ

AMERICAN ANIMALS, Σκ. Bart Layton - ΗΠΑ - 2018
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ, Σκ: Παντελής Βούλγαρης - Ελλάδα - 2017
ΑΜΑΤEURS, Σκ. Gabriela Pichler - Σουηδία - 2018

ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ Α

ENTREPRENEUR - Σκ. Virpi Suutari - Finland - 2018- ΠΡΕΜΙΕΡΑ
POINT OF NO RETURN - Σκ. Noel Dockstader, Quinn Kanaly - ΗΠΑ - 2017
INVENTING TOMORROW - Σκ. Laura Nix - Ινδία, Μεξικό, Ινδονησία, ΗΠΑ - 2018 - ΠΡΕΜΙΕΡΑ
SERENGETI RULES - Σκ. Nicolas Brown - ΗΠΑ - 2018 - ΠΡΕΜΙΕΡΑ
CLEANERS - Σκ. Ηans Block, Moritz Riesewieck - Γερμανία, Βραζιλία, Ολλανδία, Ιταλία, ΗΠΑ -
2018
FARTHEST - Σκ. Emer Reynolds - Ιρλανδία - 2017

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Β

TA ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Σκ. Ευαγγελάκου Κατερίνα - Ελλάδα- 2018
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - Eλλάδα - 2018
ΝΑΥΣ - Σκ. Βικτώρια Βελλοπούλου - Ελλάδα - 2018

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

SUNDANCE CHANNEL SHORTS - Οι τέσσερις βραβευμένες ταινίες του Sundance Channel
διαγωνισμού μικρού μήκους 2018
AEGEAN SHORTS - Μια επιλογή απο τις καλύτερες μικρού μήκους ταινίες του ΑegeanFF 2018

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

2ο πρόγραμμα ‘Echoes - Φωνές του Αύριο’ αφιερωμένο στην προστασία του Αιγαίου πελάγους
και την επιμόρφωση της νέας γενιάς με ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αξιοποιήση αλλά και το
αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών. Περιλαμβάνει δωρεάν προβολές ντοκιμαντέρ ανοιχτές προς
το κοινό, ομιλίες αλλά και τον προγραμματισμό δράσεων που λάβουν χώρα καθόλη την διάρκεια
του χρόνου.

ΣΙΝΕΜΑ
Κλασικό, νουάρ και ερωτικό καλοκαίρι
Με ένα τριήμερο στην Τεχνόπολη ξεκινά το 10ο Athens Open Air Flm Festival, που πάντα προβάλλει ιδιαίτερες ταινίες στους πιο ωραίους, ανοιχτούς χώρους.
Κλασικό, νουάρ και ερωτικό καλοκαίρι
ART - ΝΕΑ
Τέσσερις ταινίες κονταροχτυπιούνται για τα Όσκαρ
Η ταινία «Joker» του Τοντ Φίλιπ βάζει πλώρη για τα βραβεία Όσκαρ με τις περισσότερες υποψηφιότητες, συγκεντρώνοντας 11. Ακολουθούν από απόσταση αναπνοής και με 10 υποψηφιότητες έκαστη οι ταινίες «Ο Ιρλανδός»,...
Τέσσερις ταινίες κονταροχτυπιούνται για τα Όσκαρ
ART - ΝΕΑ
Πέθανε ο Τσουμπάκα του Star Wars
Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο ηθοποιός Πίτερ Μέιχιου, ο οποίος είχε υποδυθεί τον χαρακτήρα του «Τσουμπάκα» στην τριλογία Star Wars.
Πέθανε ο Τσουμπάκα του Star Wars
ΣΙΝΕΜΑ
Συνεχίζονται οι προβολές ταινιών μικρού μήκους στην Ταινιοθήκη
Θα προβληθούν ταινίες των Γεραμπίνη, Γρηγοράκη, Νάκου, Παπαγεωργίου, Παπαδουλάκη, Σακαρίδη και Σκούρα με πρωταγωνιστές σημαντικούς ηθοποιούς, όπως οι Καραζήσης, Μουρίκης και Σκουλά.
Συνεχίζονται οι προβολές ταινιών μικρού μήκους στην Ταινιοθήκη
ART - ΝΕΑ
«Χτυποκάρδια στο Θρανίο», 56 χρόνια μετά...
Κάποια πράγματα φαίνεται πως δεν γερνούν. Η Τέχνη φέρει αυτό το προνόμιο. Ειδικά ο κινηματογράφος, όπου η εικόνα έχει τη δική της δυναμική. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς πως 56 χρόνια μετά, η μαθήτρια τότε...
«Χτυποκάρδια στο Θρανίο», 56 χρόνια μετά...
ΣΙΝΕΜΑ
Το ελληνικό ντοκιμαντέρ σε πρώτο πλάνο
Για τέταρτη συνεχή χρονιά το αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ «Με τα μάτια ανοιχτά» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Η Eνωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχουν φτιάξει ένα...
Το ελληνικό ντοκιμαντέρ σε πρώτο πλάνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας