• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 24.6°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 25.4°C
  0 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 21.4°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 23.0°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 22.0°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.4°C
  1 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.7°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  4 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 22.3°C
  0 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.8°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 22.1°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 21.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  48%
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύγχρονη πολιτική για την πολιτιστική κληρονομιά μας

 • A-
 • A+

Μπορεί κανείς να φανταστεί την Ελλάδα χωρίς τον Παρθενώνα και την Ολυμπία; Χωρίς τους Δελφούς, τη Δήλο, την Ελευσίνα, την Κνωσό ή τις Μυκήνες; Τα μνημεία και τα αρχαία ιερά, τα θέατρα, τα στάδια, οι αγορές και τα τείχη των ακροπόλεων βρίσκονται σε κάθε σημείο της χώρας, απτά δείγματα του πολιτισμού του τόπου όπου γεννήθηκαν και άνθησαν η φιλοσοφία, οι τέχνες, οι πολιτικές ιδέες, η δημοκρατία.

Η διαφύλαξη και η ανάδειξη των μνημείων και των κινητών ευρημάτων της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, σύμβολα της ακτινοβολίας του ελληνικού πολιτισμού και διαβατήριο για τον έξω κόσμο, αποτέλεσαν πρωταρχικό μέλημα των επαναστατημένων Ελλήνων. Μάλιστα, ο Iωάννης Kαποδίστριας στο σύντομο διάστημα της διακυβέρνησής του ίδρυσε, το 1829, με τα λιγοστά μέσα της εποχής, την Aρχαιολογική Yπηρεσία, με προϊστάμενο και μοναδικό υπάλληλο τον Kερκυραίο Aνδρέα Mουστοξύδη.

Τι σημαίνει για τους σύγχρονους Ελληνες η πολιτιστική κληρονομιά; Πώς συνδέονται μαζί της; Σε επίπεδο θεσμικό πώς εξασφαλίζονται η διαφύλαξη και η ανάδειξή της; Μπορεί να αποτελέσει πηγή βιώσιμης ανάπτυξης; Πώς ερμηνεύεται το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των τουριστών που περνούν κάθε χρόνο από τη χώρα επισκέπτονται τουλάχιστον έναν αρχαιολογικό χώρο;

Αυτά και άλλα ερωτήματα μπαίνουν στο επίκεντρο της συζήτησης που ανοίγει με πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά. Με κεντρικό ερώτημα «Τι ρωτάμε την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά;» καλούνται να απαντήσουν Ελληνες αρχαιολόγοι και ιστορικοί, στην ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της, η υπουργός Πολιτισμού τονίζει την ανάγκη να εξεταστεί εκ νέου ο ρόλος της πολιτιστικής κληρονομιάς στο γενικότερο πλαίσιο διαμόρφωσης της σύγχρονης πολιτικής για τον πολιτισμό. «Η Ελλάδα μπήκε στον εικοστό πρώτο αιώνα με μια πορεία από τη δόξα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπου παρουσίασε σε όλο τον κόσμο την αρχαία της δόξα και τα σύγχρονα επιτεύγματά της, στην καταισχύνη και την περιφρόνηση εξαιτίας της τρομερής κρίσης, όπου πάλι οι αρχαιότητες και τα Μάρμαρα αποτέλεσαν το στοιχείο της σύγκρισης στις εικονογραφήσεις της Ελλάδας στα διεθνή ΜΜΕ.

Σήμερα ο τουρισμός, που οφείλεται σε μεγάλο μέρος στις αρχαιότητες, είναι από τους βασικούς οικονομικούς μοχλούς της εξόδου από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, σε μια πορεία επανεκκίνησης, οι σχέσεις μας με τις αρχαιότητες πρέπει να συζητηθούν σε βάθος και σε έκταση με τα καινούργια δεδομένα, ελληνικά και παγκόσμια, πολιτισμικά, παιδείας, οικονομικά, αλλά και εκείνα που υπαγορεύονται από τις ριζικές τεχνολογικές αλλαγές. Χρειάζεται να επαναδιατυπώσουμε τα ερωτήματά μας» σημειώνει η κ. Ζορμπά.

Οπως αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού, «ενώ οι κλασικές σπουδές και η αρχαιογνωσία έχουν υποχωρήσει αισθητά στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που δεν βρίσκεται πλέον υπό τη δυτική ηγεμονία, εντούτοις η επισκεψιμότητα των ελληνικών αρχαιολογικών τόπων αυξάνεται αλματικά. Περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την Ακρόπολη και το νέο μουσείο της τον περασμένο χρόνο. Στη συνολική ζωή δυόμισι χιλιάδων χρόνων ποτέ δεν διάβηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι τα Προπύλαια. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Η επαναδιατύπωση των ερωτημάτων για τη σημασία των αρχαιοτήτων στην καθημερινότητα των πολιτών οφείλει να γίνει μέσα από ένα διπλό πρίσμα: αφενός μέσω της συμβολής των αρχαιοτήτων στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας και αφετέρου του κομβικού τους ρόλου στην ανάπτυξη του τουρισμού. Στον 21ο αιώνα όπου όλα γύρω μας αλλάζουν πρέπει να υπάρξει χάραξη των στρατηγικών ώστε η πολιτιστική κληρονομιά να συνδεθεί άμεσα με την κοινωνία, τις παραγωγικές δυνάμεις, την ανάπτυξη».

Τη δημόσια αυτή συζήτηση θα συντονίσουν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Στρατής, και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, αρχαιολόγοι και οι δύο, όπως και όλοι οι ομιλητές που συμμετέχουν. Θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Παντερμαλής, Αγγελος Βλάχος, Μιμίκα Γιαννοπούλου, Στέλιος Λεκάκης, Γιάννης Παπαδάτος, Δημήτρης Πλάντζος.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Με το βλέμμα στις ευάλωτες ομάδες
Το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει έναν μεγάλο κύκλο εκδηλώσεων που απευθύνονται σε μικρούς πρόσφυγες, ΑμεΑ, Ρομά, μαθητές όλων των βαθμίδων, με την αρωγή της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του υπουργείου...
Με το βλέμμα στις ευάλωτες ομάδες
ART - ΝΕΑ
«Νομικά αδύνατο να μεταβιβαστούν στο υπερταμείο»
​Η απεργία που πραγματοποίησε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού ήταν καθολική και πετυχημένη. Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά την «έσπασε», με τον τρόπο της βέβαια, αφού...
«Νομικά αδύνατο να μεταβιβαστούν στο υπερταμείο»
ART - ΝΕΑ
Χθες και σήμερα στο ίδιο κάδρο
Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της Αθήνας, ο Παρθενώνας, το παλιό Μουσείο της Ακρόπολης ή το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, όπως τα έχουν καταγράψει τα καρέ πρωτοπόρων φωτογράφων και διασώθηκαν στο αρχείο των Éditions...
Χθες και σήμερα στο ίδιο κάδρο
ART - ΝΕΑ
Οκτώ χρόνια και 11 εκατ. επισκέπτες
Με διεθνείς διακρίσεις και 11 εκατομμύρια επισκέπτες στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του, το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει σήμερα και προσκαλεί Ελληνες και ξένους στις δράσεις του. Ο πρόεδρός του, ο Δημήτρης...
Οκτώ χρόνια και 11 εκατ. επισκέπτες
ART - ΝΕΑ
Ραντεβού με το μεγάλο φεγγάρι του Αυγούστου
Από το Μουσείο της Ακρόπολης και τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας μέχρι το Θαλάσσιο Ενετικό Φρούριο Ηρακλείου και το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, 116 χώροι σε όλη την Ελλάδα περιμένουν την Πέμπτη το...
Ραντεβού με το μεγάλο φεγγάρι του Αυγούστου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας