• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 30.2°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 29.6°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 27.7°C
  3 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 31.0°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 21.8°C / 27.4°C
  1 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 27.2°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 29.4°C
  2 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  4 BF
  42%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 25.5°C / 30.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 30.4°C
  0 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.3°C / 26.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  48%

Από αριστερά: Πήλινο ειδώλιο ένθρονης βρεφοκρατούσας Ίσιδος 31 π.Χ. – 324 μ.Χ. Από Ρωμαϊκό Ιερό | Πήλινο σκεύος σε μορφή ειδωλίου Σειρήνας. 2ος -1ος αι. π.Χ. | Χρυσό περίαπτο (μενταγιόν) πριν από τα μέσα του 7ου αι. π.Χ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν»

 • A-
 • A+

Τρεις πόλεις-σταθμοί της αρχαίας Κρήτης ζωντανεύουν μέσα από 500 σπάνια εκθέματα που συνθέτουν την εικόνα της καθημερινής ζωής, τις λατρευτικές συνήθειες, τις αξίες και τον πολιτισμό τους.

Ακμασαν, απέκτησαν φήμη σ’ όλο τον τότε κόσμο, κατακτήθηκαν από εχθρούς ή καταστράφηκαν από φυσικά φαινόμενα, έπεσαν στη λήθη και αναδύθηκαν, τελικά, από τις αρχαιολογικές ανασκαφές κατά τα σύγχρονα χρόνια.

«Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Απτερα-Ελεύθερνα-Κνωσός. Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν», τιτλοφορείται, λοιπόν, η έκθεση που διοργανώνουν (12 Δεκεμβρίου 2018 έως 30 Απριλίου 2019) το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μαζί με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Είναι βέβαιο ότι η έκθεση θα ελκύσει χιλιάδες Ελληνες και ξένους επισκέπτες καθώς το αφήγημα θα αναπτυχθεί μέσα από 500 εκθέματα, αρχαιότητες κάθε είδους από τις τρεις πρωτεύουσες πόλεις της «Εκατόμπολης» Κρήτης, πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

Ορισμένες από τις αρχαιότητες ξεχωρίζουν μέσα από τις προσωποποιημένες ιστορίες που τις συνοδεύουν, ενώ είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλά αρχαία αντικείμενα φεύγουν από τον γενέθλιο τόπο τους, την Κρήτη, για μια περιοδική έκθεση, η οποία περιγράφει τη ζωή της Απτέρας, της Ελεύθερνας και της Κνωσού από τη γέννησή τους, την εξέλιξη, την εγκατάλειψή τους ώς τη σύγχρονη εποχή, αναδεικνύοντας τα ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές και τις έρευνες.

Οπως αναφέρει ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης:

«Η έκθεση ασχολείται με πόλεις που έπαψαν να ζουν και λησμονήθηκαν, εκτός ίσως από το όνομά τους που έμεινε στη μνήμη, συχνά παραφθαρμένο. Αυτές που πέθαναν και ξεχάστηκαν αλλά ανασύρθηκαν από τη λήθη μέσα από την αχλύ του μύθου και της ιστορίας, από ανθρώπους που δεν ξεχνούν, από νοσταλγούς που γύρισαν πίσω, που θυμήθηκαν, που αναζήτησαν μέσα από την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για το παρελθόν ή για ποικίλους άλλους λόγους: τους χαρτογράφους, τους περιηγητές, τους ιστοριοδίφες, τους φυσιοδίφες. Για ανθρώπους “αναγεννησιακούς”. Για πόλεις που αναδύθηκαν και συνεχίζουν να αναδύονται και ξαναζωντανεύουν μέσα από τα χέρια των αρχαιολόγων, των εργατών, των τεχνιτών, των φοιτητών. Μέσα από όλους εκείνους που ηθικά και υλικά βοηθούν σε αυτή την ανάσυρση: της ίδιας της πολιτείας, ιδρυμάτων, οργανισμών, ιδιωτών… Πόλεις που “αναγεννώνται”, πόλεις που ξαναζωντανεύουν και ξανανασαίνουν μέσα από “κατοίκους” που δεν τις κατοικούν, αυτούς που ονομάζονται επισκέπτες…».

Η διοργάνωση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των Αρχαιολογικών Μουσείων Ηρακλείου και Ρεθύμνου, του Πανεπιστημίου Κρήτης-Κέντρο Μελέτης Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας, με τη σύμπραξη ιδρυμάτων όπως η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών-Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, το Ιδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, το Μουσείο Μπενάκη και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Η σύγχρονη τέχνη συναντά την αρχαία
Με το κομψό ορειχάλκινο γλυπτό «Λουλούδι» (1950-1960) του Τάκι εντυπωσιάζονται οι επισκέπτες του μικρού αλλά με εξαιρετικά εκθέματα Αρχαιολογικού Μουσείου Κιμώλου.
Η σύγχρονη τέχνη συναντά την αρχαία
ART - ΝΕΑ
Το ανάκτορο του Αγαμέμνονα στην Καρλσρούη
Ενας χώρος 1.000 τ.μ. έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να παραπέμπει στο ανάκτορο και ταυτόχρονα να αναδεικνύει τις 400 αρχαιότητες στην εντυπωσιακή έκθεση «Μυκήνες: Ο μυθικός κόσμος του Αγαμέμνονα», που...
Το ανάκτορο του Αγαμέμνονα στην Καρλσρούη
ART - ΝΕΑ
Αρχαίες πολεμικές μηχανές και εφευρέσεις
Μια εντυπωσιακή έκθεση για όλες τις ηλικίες που περιλαμβάνει προσεγμένα ομοιώματα από τη βαδίζουσα Θεραπαινίδα και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, μέχρι την αθηναϊκή τριήρη και τη μυκηναϊκή πανοπλία.
Αρχαίες πολεμικές μηχανές και εφευρέσεις
ART - ΝΕΑ
Υμνος στην Αστάρτη της μινωικής Κρήτης;
Ο Ουαλός γλωσσολόγος, που ζει στην Κρήτη και τα τελευταία 10 χρόνια προσπαθεί να αποκαλύψει τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού, υποστήριξε χθες, ότι το μοναδικό στο είδος του εύρημα «αναφέρεται στην α' πλευρά...
Υμνος στην Αστάρτη της μινωικής Κρήτης;
ART - ΝΕΑ
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού
Το ΙΣΝ προχώρησε σε ανάκληση της δωρεάς ύψους 4 εκατ. ευρώ για το μουσείο που θα φιλοξενούσε τους «Δεσμώτες», προσάπτοντας άσκοπες καθυστερήσεις και ελλιπή ενημέρωση στο ΥΠΠΟΑ.
Ρήξη μεταξύ Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υπουργείου Πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
«Να παραμείνει το μουσείο μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης»
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ήταν αίτημα δεκαετιών, πρωτίστως των αρχαιολόγων και της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να αναδείξουν με σύγχρονο τρόπο την αδιάλειπτη παρουσία των ανθρώπων και την πλούσια...
«Να παραμείνει το μουσείο μακριά από οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας