Με αφορμή τον ένα χρόνο από την απώλεια της Ολυμπίας Ψυχοπαίδη-Φράγκου, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη της.
Η ημερίδα έχει τίτλο «Μουσική – Αισθητική – Κοινωνία» και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του κεντρικού κτηρίου του ΕΚΠΑ επί της οδού Σταδίου 30.
Η ημερίδα θα επικεντρωθεί σε περιοχές της έρευνας που απασχόλησαν την Ολυμπία Ψυχοπαίδη-Φράγκου: την αισθητική και την κοινωνιολογία της μουσικής, καθώς και τη μουσική ιστοριογραφία, τόσο της ευρωπαϊκής, όσο και της νεοελληνικής έντεχνης μουσικής.
Θα μιλήσουν συνάδελφοι και συνεργάτες της Ψυχοπαίδη-Φράγκου, με τους οποίους συνδέθηκε τόσο στο πλαίσιο του περιοδικού Μουσικολογία, του οποίου υπήρξε διά βίου διευθύντρια, όσο και στο πλαίσιο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, όπου δίδαξε και του οποίου πρόεδρος διετέλεσε, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο των κοινών ερευνητικών ενδιαφερόντων.
Την εναρκτήρια ανακοίνωση της ημερίδας θα εκφωνήσει ο αρχιμουσικός κ. Βύρων Φιδετζής, μεταξύ πολλών άλλων Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, ο οποίος, μέσα από αναφορές στη μακρόχρονη σχέση και συνεργασία του με την Ψυχοπαίδη-Φράγκου, θα αναδείξει διαστάσεις της πολύπλευρης προσωπικότητάς της.
Στη συνέχεια, η καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Αναστασία Σιώψη θα μιλήσει για τη σκηνική δράση στο έργο του Ρίχαρντ Βάγκνερ με βάση τις μεταγενέστερες θεωρίες του.
Ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης και εκλεγμένος επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ κ. Ιάκωβος Σταϊνχάουερ θα προσεγγίσει την έννοια της μίμησης στην αισθητική του Τέοντορ Αντόρνο, ενώ ο κ. Αλέξανδρος Μπαλτζής, αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει για τον ρόλο της κριτικής θεωρίας στο νέο πλαίσιο παραγωγής πολιτισμού.
Η δεύτερη συνεδρία θα αφορά ζητήματα μουσικής ιστοριογραφίας και ανάλυσης, με αρκετές αναφορές στην αισθητική.
Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ. Ίρμγκαρντ Λερχ-Καλαβρυτινού θα επιχειρήσει μια προσέγγιση ενός σπάνιου και εξαιρετικά ενδιαφέροντος θέματος της ευρωπαϊκής μουσικής ιστοριογραφίας, του χιούμορ στη μεσαιωνική μουσική.
Προχωρώντας προς την Αναγέννηση, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Γιώργος Φιτσιώρης θα μιλήσει για την Ars nova, τη νέα μουσική πρακτική του 14ου αιώνα, ενώ η κ. Καίτη Ρωμανού, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, θα αναφερθεί στα βυζαντινά μοτέτα του Γκιγιώμ Ντυφαί.
Η τρίτη και τελευταία συνεδρία θα ανοίξει με μια εμπνευσμένη, μεταξύ άλλων, από το έργο της Ψυχοπαίδη-Φράγκου προσέγγιση της μακροσκοπικής μορφολογικής ιδέας στα έργα του Μπετόβεν και συγκεκριμένα στην 4η Συμφωνία του, με ομιλητή τον αρχιμουσικό και συνθέτη κ. Νίκο Χριστοδούλου. Στη συνέχεια ο κύριος Ιωάννης Φούλιας, Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ θα μιλήσει για ένα ακόμα σπάνιο θέμα, τον συνθέτη Anton Reicha (Άντον Ράιχα) και την πρώτη συστηματοποίηση των μουσικών μορφών στον 19ο αιώνα.
Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με μια αναφορά του κ. Νίκου Μαλιάρα, Καθηγητή του ΕΚΠΑ, στη σύγχρονη αναβίωση ενός πολύ σημαντικού έργου της νεοελληνικής έντεχνης μουσικής, της όπερας Περουζέ του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.
Στο κλείσιμο κάθε συνεδρίας θα πραγματοποιηθούν ζητήσεις, με ερωτήσεις που θα απευθύνει το κοινό.
Η παρακολούθηση της ημερίδας είναι δωρεάν.
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν λίγο καιρό αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ ηλεκτρονικό βιβλίο με τίτλο «Αφιερωματικός τόμος εις μνήμην Ολυμπίας Ψυχοπαίδη-Φράγκου. 1944-2017». Στον τόμο, που επιμελούνται οι Μάρκος Τσέτσος, Ιωάννης Φούλιας και Γιώργος Φιτσιώρης, γράφουν οι ακόλουθοι συνάδελφοι και διδάκτορες της Ψυχοπαίδη-Φράκου από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ: Απόστολος Κώστιος, Καίτη Ρωμανού, Χαράλαμπος Σπυρίδης, Γρηγόριος Στάθης, Μάρκος Τσέτσος, Γιώργος Φιτσιώρης, Πύρρος Μπαμίχας, Ιωάννης Φούλιας, Νίκος Τσούχλος, Μαρία Ντούρου, Ούρσουλα Βρυζάκη, Ηλίας Γιαννόπουλος, Δημοσθένης Φιστουρής, Ναυσικά Χατζηχρήστου.
Ο τόμος αναμένεται να εκτυπωθεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, κυρίως για χρήση σε βιβλιοθήκες. Επί του παρόντος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τον τόμο στην ιστοσελίδα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. www.music.uoa.gr]
* Καθηγητής ΕΚΠΑ
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας