Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ετοιμη η διάδοχός της

Κώστας Στρατής, Αθηνά Χατζηπέτρου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ετοιμη η διάδοχός της

  • A-
  • A+

Εκεί που όλοι περιμέναμε την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την εξυγίανση του πολύπαθου Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων ως συνέχεια της χρηστής διαχείρισης που επέδειξε τους δώδεκα μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι η πρόεδρός του, Αθηνά Χατζηπέτρου, η συνεργασία λύνεται με τον πιο άδοξο τρόπο. Η απομάκρυνσή της από τη θέση είναι δεδομένη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, η αλλαγή θα είναι άμεση, καθώς έχει βρεθεί το πρόσωπο -γυναίκα και πάλι- που θα τη διαδεχθεί και μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται το υπουργείο Πολιτισμού να αποδεσμεύσει την κυρία Χατζηπέτρου από τις υποχρεώσεις της.

Οι καλές σχέσεις με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Κώστα Στρατή, ο οποίος έχει την ευθύνη του ΤΑΠ, στην αρχή της συνεργασίας τους και είχαν ως αποτέλεσμα την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους 11 πρώτους χώρους, διαταράχθηκαν και τελικά έφτασαν σε αδιέξοδο.

Η ρήξη ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν ο υφυπουργός ζήτησε από την κυρία Χατζηπέτρου να εκχωρήσει μέρος των αρμοδιοτήτων της σε μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σχετικά με την εκτελεστική εξουσία και τη διαχείριση των πωλητηρίων, των αναψυκτηρίων, των εκδόσεων και των ακινήτων. Εξέλιξη που επέφερε τη δυσαρέσκεια της προέδρου και προκάλεσε κλίμα ψυχρότητας. Αφενός μεν γιατί βάσει του νόμου η κυρία Χατζηπέτρου έπρεπε να υπογράφει τις αποφάσεις που θα λάμβαναν άλλοι, αφού δεν προβλέπεται και διαχωρισμός ευθυνών, αφετέρου δε γιατί το εξέλαβε ως ευθεία βολή εναντίον του έργου που έχει παραγάγει σε ένα δυσλειτουργικό και με παθογένειες Ταμείο, εξαιρετικής ωστόσο σημασίας, στο οποίο όμως δεν στεριώνει άνθρωπος.

Να θυμίσουμε ότι, εκτός από τα δύο συνεχόμενη έτη (2015 - 2017) που έμεινε στη θέση της προέδρου η Ασπασία Λούβη, οι πρόεδροι στο ΤΑΠ, από το 2009 έως το 2015, ασκούσαν καθήκοντα από έναν χρόνο έως λίγους μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει επτά πρόσωπα σε επτά χρόνια!

Ετσι, όταν κ. Στρατής κάλεσε σε ακρόαση -στις 30 Οκτωβρίου- την κυρία Χατζηπέτρου, προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις της για τις δυσλειτουργίες του Ταμείου και στο εμπιστευτικό υπηρεσιακό έγγραφο σημείωνε ότι τα διορισμένα μέλη του ΤΑΠ μπορούν να ανακληθούν με απόφαση του ίδιου, η κυρία Χατζηπέτρου ετοίμασε και κατέθεσε τον ετήσιο απολογισμό του έργου της. Εκρινε, προφανώς, ότι η απόφαση για αλλαγή ήταν απολύτως ώριμη στα σχέδια του κ. Στρατή. Ο απολογισμός κοινοποιήθηκε στην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, το Γραφείο Πρωθυπουργού, τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΠ και το Σωματείο Εργαζομένων.

Εκεί, η Αθηνά Χατζηπέτρου θύμισε τις δυσλειτουργίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη από την πρώτη στιγμή, το σκάνδαλο της Μεταφορικής το οποίο εντόπισε και ανέδειξε τον Μάρτιο, υπολογίζοντας ότι η ζημιά που επέφερε στο Δημόσιο αγγίζει το μισό εκατομμύριο, αλλά και τα 44 ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου και αποτυπώνονται στο 17σελιδο εμπιστευτικό πόρισμα. Σημείωσε ότι η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έγινε «με χειρουργική ακρίβεια χρονοδιαγράμματος (1/2/2018-5/7/2018) και με απόλυτη επιτυχία».

Στους 11 αρχαιολογικούς χώρους, από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, εκδόθηκαν 1.836.000 εισιτήρια, με έσοδα 33.700.000, εκ των οποίων μόλις το 3% προέρχεται από το ηλεκτρονικό εισιτήριο, γεγονός που δείχνει ότι το προϊόν δεν διαφημίστηκε. Σημειώνει ότι με προσωπική της πρωτοβουλία κινήθηκαν οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης του έργου την 1η Φεβρουαρίου 2018, χωρίς το προαπαιτούμενο του νέου Οργανισμού του ΤΑΠ.

Επίσης, ότι παραδόθηκαν προς έγκριση στις 5 Νοεμβρίου -την ημέρα που είχε συνάντηση με τον κ. Στρατή- οι ολοκληρωμένες μελέτες εφαρμογής για το Σύστημα Ενδοεπιχειρησιακού Σχεδιασμού (ERP) και το σύστημα πωλητηρίων (POS retail), με πλάνο υλοποίησης τους 3 μήνες. Αναφέρθηκε στα νέα καθηκοντολόγια που εφαρμόστηκαν για το προσωπικό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του Ταμείου, στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, στο Νομοθετικό πλαίσιο Αναψυκτηρίων που ψηφίστηκε τον Ιούλιο -έτσι όμως χάθηκε η σεζόν-, αλλά και στις αλλαγές των όρων προκηρύξεων που εξασφαλίζουν διαφάνεια.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, προς το παρόν. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θέλει να διαιωνιστούν τα προβλήματα και να σημειωθεί οπισθοδρόμηση στο ΤΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι πολιτική απόφαση ο διαχωρισμός της εκτελεστικής λειτουργίας από τον ρόλο της προέδρου και στόχος του είναι να «τρέξουν» οι διαδικασίες, ώστε τον Απρίλιο οι αρχαιοφύλακες να είναι στις θέσεις τους για τη λειτουργία συνεχούς ωραρίου, τα πωλητέα να βρίσκονται στα πωλητήρια και ένα μέρος, τουλάχιστον, των αναψυκτηρίων να λειτουργούν.

Τέλος, η κυρία Χατζηπέτρου έχει τη στήριξη των εργαζομένων του ΤΑΠ. Εκτός από την ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 5/9/18 και της πιστώνουν την καλή λειτουργία του τελευταίου χρόνου, ο πρόεδρος του Σωματείου Παναγιώτης Σταθουλόπουλος δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Εχει κάνει λάθος χειρισμούς ο υφυπουργός. Η Αθηνά Χατζηπέτρου έφερε αποτέλεσμα στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θεωρούμε το πιο σημαντικό έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια στο ΤΑΠ. Επειδή οι πρόεδροι εναλλάσσονται με μικρό χρόνο θητείας, διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση ούτε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε από αυτή. Εχουμε έναν φορέα με έσοδα πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και φοβάμαι, από τη μέχρι σήμερα πορεία όλων των πολιτικών ηγεσιών, ότι θέλουν το ΤΑΠ να διασπαστεί, να μοιραστεί, ότι θα ανοίξουμε μια πόρτα που θα δείχνει ιδιωτική εταιρεία».

  

ART - ΝΕΑ
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
Μισό αιώνα μετά, μία από τις πιο μακροχρόνιες υποθέσεις του ΚΑΣ φαίνεται να οδεύει προς επίλυση. Αρκεί να δοθούν τα 2,2 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ώστε το οικόπεδο να απαλλοτριωθεί και άμεσα να αναδειχθεί ο...
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
ART - ΝΕΑ
«Οι αρχαιότητες δεν παρεμποδίζουν την επένδυση»
Η δοκιμαστική αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο ακίνητο ανάβει το «πράσινο φως» για την αξιοποίησή του, έχοντας εξασφαλίσει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, καταρρίπτοντας το...
«Οι αρχαιότητες δεν παρεμποδίζουν την επένδυση»
ART - ΝΕΑ
«Το ΤΑΠΑ είναι ένα χωράφι που εύκολα μπορεί να ευδοκιμήσει»
Η νέα πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Αθηνά Χατζηπέτρου, στην πρώτη της συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης περιγράφει τις προκλήσεις σε σχέση με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου,...
«Το ΤΑΠΑ είναι ένα χωράφι που εύκολα μπορεί να ευδοκιμήσει»
ART - ΝΕΑ
Υπερ-υφυπουργός με αυξημένες αρμοδιότητες
Με αυξημένες αρμοδιότητες που αφορούν τα οικονομικά, τα οργανωτικά και τα αναπτυξιακά τμήματα του υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευόμενων φορέων του, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής αναμένεται να...
Υπερ-υφυπουργός με αυξημένες αρμοδιότητες
ART - ΝΕΑ
Σε θερινή τροχιά με κλειστά πωλητήρια και αναψυκτήρια
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τα μνημεία μας κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αγοράσουν μια κάρτα ή ένα μπουκάλι νερό. Οι καθυστερήσεις του ΤΑΠΑ σε προσλήψεις προσωπικού και στην...
Σε θερινή τροχιά με κλειστά πωλητήρια και αναψυκτήρια
ART - ΝΕΑ
Ελευθέρας για ΑμεΑ στα μουσεία, αλλά χωρίς συνοδό
Μόνο όσοι έχουν αναπηρία άνω του 80% δικαιούνται και την ελεύθερη είσοδο του συνοδού τους σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, σύμφωνα με την τροποποιημένη ΚΥΑ. Ωστόσο ΑμεΑ, σύλλογοι και γονείς...
Ελευθέρας για ΑμεΑ στα μουσεία, αλλά χωρίς συνοδό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας