• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.5°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 28.2°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.8°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 28.2°C
  1 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 26.4°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πολιτισμός σε ρόλο διπλωμάτη

 • A-
 • A+

Τα Ιωάννινα ήταν ηλιόλουστα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Και την Πέμπτη και την Παρασκευή. Γεγονός όχι και τόσο συνηθισμένο για την εποχή, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι ντόπιοι. Ιδανικός καιρός για να υποδεχτεί η πόλη έναν νέο θεσμό, την 1η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πολιτισμός σε ρόλο διπλωμάτη. Η νέα ταυτότητα των πόλεων. Η συμμετοχικότητα ως μια καινούργια γραμματική στην πολιτισμική πολιτική μας. Αυτά ήταν κατά κάποιο τρόπο τα μότο της Μπιενάλε που φιλοξένησε έργα καλλιτεχνών από τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βοσνία, την ΠΓΔΜ και αλλού. Το υποστήριξε άλλωστε και η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά που βρέθηκε στα Γιάννενα το Σάββατο.

Ο πολιτισμός να έχει ρόλο διπλωμάτη. «Πιστεύω πραγματικά ότι μπορεί να το κάνει, φτάνει να μη μιλάμε για τυπική πολιτιστική διπλωματία, αλλά να μιλάμε για κάτι πιο ουσιαστικό», δήλωσε. «Δηλαδή, για δίκτυα ανθρώπων γύρω από έναν κεντρικό άξονα, είτε αυτό είναι η τέχνη, ο πολιτισμός γενικότερα, είτε είναι η δημιουργία, να βρίσκονται οι άνθρωποι μαζί συμμετοχικά, να μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις με ειλικρίνεια, να καταφέρνουν να επηρεάζουν τις κοινότητές τους και να ξαναγυρίζουν στο τραπέζι του διαλόγου, έτσι ώστε να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση με νόημα».

Μέσα στον μεγάλο αριθμό δράσεων και εκδηλώσεων, που ίσως να μην μπορούσαν να αφομοιωθούν στο σύνολό τους από το ευρύ κοινό στον περιορισμένο χρόνο που αναπτύχθηκαν, το εικαστικό μέρος άφησε ένα διπλό αποτύπωμα. Τρεις εκθέσεις έργων από τη μία πλευρά: «Weaving Europe, Weaving Balkans» στο Μέκκειο Οικοτροφείο (ιστορικός χώρος εκμάθησης της υφαντικής τέχνης), «Common Myths» στο Σουφαρί Σεράι, έδρα των ΓΑΚ Ηπείρου, και η έκθεση των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών των Ιωαννίνων στο Αρχοντικό Μίσιου, έδρα της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, αποτέλεσαν μια συνάντηση νέων αλλά και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών που ανέδειξαν τη δυναμική που έχει μια σύγχρονη προσέγγιση με νέα υλικά και τεχνολογίες πάνω στο βασικό επίδικο της Μπιενάλε, την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των Βαλκανίων.

Είναι αξιοσημείωτα η οικολογική διάσταση και ο προβληματισμός για το μέλλον του ίδιου του τόπου που αναδείχτηκε από πολλά έργα, όπως και οι δρόμοι συνομιλίας που ανοίγονται σε κοινά θέματα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η Μπιενάλε ανέδειξε τους ίδιους τους τόπους των εκθέσεων (Μέκκειο, Σουφαρί Σεράι, Αρχοντικό Μίσιου), μοναδικά δείγματα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Ιωαννίνων και «φωνές» ενός σπουδαίου πολυπολιτισμικού παρελθόντος που μπορεί να είναι λειτουργικές και σήμερα, αποτελώντας ένα σύγχρονο δίκτυο χώρων με νέες δυνατότητες και χρήσεις, όπως αποδείχτηκε στην πράξη.

Η Μπιενάλε αποτελούσε πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα και επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο και με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σκοπός της είναι να παρουσιάσει «τη σύγχρονη τέχνη που περικλείει πτυχές της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, εστιάζοντας σε έργα που διερευνούν τις έννοιες του άυλου και της επανάχρησης, πειραματίζονται με τις συνεργατικές πρακτικές, τα νέα μέσα και επιδιώκουν την έρευνα πεδίου».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Ενα μουσείο λαμπερό σαν ασήμι
Εκατοντάδες εξαιρετικά δείγματα της ηπειρώτικης παράδοσης αιώνων, αλλά και η τεχνολογία της αργυροχοΐας βρήκαν ιδανική θέση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα. Πρόκειται για το ένατο θεματικό του...
Ενα μουσείο λαμπερό σαν ασήμι
ART - ΝΕΑ
Κόκκινες σημαίες και βάρκες στη λίμνη των Ιωαννίνων στη μνήμη του Θ. Αγγελόπουλου
Στο κάλεσμα για τη συμβολική εκδήλωση ανταποκρίθηκαν περίπου 150 Γιαννιώτες και Γιαννιώτισσες παρά το πολύ κρύο.
Κόκκινες σημαίες και βάρκες στη λίμνη των Ιωαννίνων στη μνήμη του Θ. Αγγελόπουλου
ART - ΝΕΑ
Σε αγωνία οι άνθρωποι της Τέχνης για μια κυβέρνηση που τους αγνοεί
Ένα σίγουρα έγινε απόλυτα κατανοητό μεταξύ όσων συμμετείχαν στη διαδικτυακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ: ότι αυτή η κυβέρνηση σχεδιάζει γι' αυτούς χωρίς αυτούς, αφήνοντάς τους αβοήθητους. Σφοδρά πυρά και κατά Μενδώνη.
Σε αγωνία οι άνθρωποι της Τέχνης για μια κυβέρνηση που τους αγνοεί
ART - ΝΕΑ
Νέα κινητοποίηση της ΠΟΘΑ
«Οι άνθρωποι του πολιτισμού βρίσκονται σε απόγνωση» γράφει η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και καλεί τα μέλη των δεκάδων σωματείων να συμμετάσχουν στην επόμενη κινητοποίηση (7...
Νέα κινητοποίηση της ΠΟΘΑ
ART - ΝΕΑ
«Υπήρξα θύμα σεξουαλικής επίθεσης»
Εχουν γίνει της μόδας οι δημόσιες αποκηρύξεις, κάτι ξέρει από αυτές ο Γούντι Αλεν, που οι μισοί και πάνω ηθοποιοί που έκανε νοματαίους, τον αρνήθηκαν τρις για την υποτιθέμενη σεξουαλική κακοποίηση της κόρης...
«Υπήρξα θύμα σεξουαλικής επίθεσης»
ART - ΝΕΑ
Περισσότεροι από 4.000 επισκέπτες
«Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το μουσείο όφειλε στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Αθήνας να ανοίξει», σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, που μας ενημερώνει ότι περισσότερα από 4.000 άτομα όλων των...
Περισσότεροι από 4.000 επισκέπτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας