• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.9°C / 33.4°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.1°C / 35.5°C
  3 BF
  32%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 34.4°C
  2 BF
  21%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.1°C
  5 BF
  22%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 33.7°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 30.4°C
  0 BF
  17%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 28.2°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  1 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  5 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  13%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 32.7°C
  2 BF
  25%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 33.0°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.3°C / 33.8°C
  3 BF
  27%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 34.4°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  32%
EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόντρα ΥΠΠΟ - υπαλλήλων για τη λίστα του υπερταμείου

 • A-
 • A+

Με τα κιάλια από μακριά θα δουν σήμερα τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία όλης της επικράτειας όσοι επισκέπτες δεν έχουν ενημερωθεί ότι θα παραμείνουν κλειστά λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ). Παρά τις εξηγήσεις, τις διαβεβαιώσεις, τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Οικονομικών ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν μεταβιβάζεται και δεν πωλείται, οι εργαζόμενοι δεν κάνουν πίσω. Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν από την Αθήνα (Ακρόπολη 10.30), τη Θεσσαλονίκη (11.00 Λευκός Πύργος), την Πάτρα (9.00 Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών) και τον Βόλο (11.00 Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου) μέχρι το Ηράκλειο (11.00 Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) και τα Χανιά (Φρούριο Φιρκά).

Βασικό αίτημα της Ομοσπονδίας «να δοθεί ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο υπερταμείο των δανειστών», να «δημοσιοποιηθούν οι όροι παράδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και η σύνθεση των μελών της επιτροπής που έλαβε τη σχετική απόφαση» ενώ ζητά άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχει διαμηνύσει ότι το Σύνταγμα προστατεύει τα μνημεία και «η εξαίρεση του Νόμου 4389/2016 για τους αρχαιολογικούς χώρους δεν εγείρει αμφιβολίες», όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και διευκρίνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δρομολογήσει τη διαδικασία ώστε να δοθεί στο ΥΠΠΟΑ «το ταχύτερο ο πλήρης κατάλογος των ακινήτων που εξαιρούνται». Γεγονός που επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του χθες το υπουργείο Οικονομικών όπου σημειώνει ότι βρίσκεται «σε διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΦΕΚ 2320/Β'/19.6.2018».

Αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα εξαιρέσεων «ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια...» και καταλήγει: «Η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Στον βαθμό αυτό οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ το ΥΠΠΟΑ (σ.σ. αλήθεια γιατί στις 8 όταν όλοι γνωρίζουν το θέμα τόσες ημέρες και την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών από το μεσημέρι;), που αναφέρει: «Συμμεριζόμαστε την ιδιαίτερη ευαισθησία των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ για τα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ωστόσο το αίτημα “να δοθεί ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο υπερταμείο” καθιστά την εξαγγελθείσα απεργία της 11ης Οκτωβρίου άνευ αντικειμένου, υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα ειλικρινούς διαλόγου».

Στη σημερινή απεργία συμμετέχει και ο δυναμικός Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Εκτός από την άμεση δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου ζητάει «την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης εξαίρεσης από τη μεταβίβαση κάθε δικαιώματος (κυριότητας και διαχείρισης) (...) και τη νομική διασφάλιση των δημόσιων κτιρίων, των αρχαιολογικών μουσείων, των αποθηκών ή υπαίθριων χώρων που χρησιμοποιούνται για αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς σκοπούς».

Τέλος, να θυμίσουμε ότι ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής πρόσφατα είπε ότι «αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται στοιχεία από τις Κτηματικές Υπηρεσίες απ' όλη τη χώρα σε κεντρική βάση δεδομένων στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και έρχονται πακέτα πακέτα στο ΥΠΠΟΑ, το οποίο για τα δικά του ακίνητα έχει την αρμοδιότητα να πιστοποιήσει ακριβώς την ταυτοποίηση κωδικού αριθμού με ακίνητο, ώστε να διαπιστωθεί με μια επίσημη διαδικασία ότι εντάσσεται στις εξαιρέσεις». Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι «η απεργία θα στερήσει μισό εκατομμύριο έσοδα από το υπουργείο Πολιτισμού για ένα μη θέμα».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Απεργία και κινητοποιήσεις στον Πολιτισμό
Με 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο (13/4) απαντά η ΠΕΥΦΑ στα κυβερνητικά σχέδια για τη μετατροπή πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ ενώ και η ΠΟΘΑ καλεί σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Απεργία και κινητοποιήσεις στον Πολιτισμό
ART - ΝΕΑ
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
Μισό αιώνα μετά, μία από τις πιο μακροχρόνιες υποθέσεις του ΚΑΣ φαίνεται να οδεύει προς επίλυση. Αρκεί να δοθούν τα 2,2 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ώστε το οικόπεδο να απαλλοτριωθεί και άμεσα να αναδειχθεί ο...
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
ART - ΝΕΑ
Ο Ναός του Απόλλωνα... τρισδιάστατος
Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η αρχιτεκτονική προμελέτη για την αποκατάσταση και αναστήλωση, που θα αναδείξει το μνημείο σε όλο το μεγαλείο του. Το σημαντικότερο, αν και λιγότερο προβεβλημένο τμήμα της Δήλου, ο Ναός...
Ο Ναός του Απόλλωνα... τρισδιάστατος
ART - ΝΕΑ
Προκηρύσσονται 200 θέσεις μόνιμων αρχαιοφυλάκων
Με συγκεκριμένα αιτήματα και πρώτο εξ αυτών τον δημόσιο χαρακτήρα λειτουργίας του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) προσέρχονται σήμερα στο γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού, Κώστα Στρατή, οι...
Προκηρύσσονται 200 θέσεις μόνιμων αρχαιοφυλάκων
ART - ΝΕΑ
Στόχος η ανάδειξη και η τουριστική προώθηση
Ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης δεν περιλαμβάνει μόνον τον Τύμβο Καστά αλλά μια ολόκληρη περιοχή με πολυάριθμα και σημαντικά μνημεία. Χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε την προμελέτη...
Στόχος η ανάδειξη και η τουριστική προώθηση
ART - ΝΕΑ
Ενταση μεταξύ Κονιόρδου και αρχαιοφυλάκων
Οι καταγγελίες για τις οικονομικές ατασθαλίες στη λειτουργία του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού και «οι επαρκείς εξηγήσεις» που ζητά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο διενήργησε για...
Ενταση μεταξύ Κονιόρδου και αρχαιοφυλάκων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας