• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.5°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.2°C / 11.6°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 13.4°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.6°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.5°C / 13.6°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 18.7°C
  4 BF
  92%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 15.2°C
  2 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.6°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.1°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.8°C
  2 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.7°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.9°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  78%

Ι. Συναδινός, Γ. Βασιλειάδης, Μ. Ζορμπά, Κ. Στρατής, Μ. Βλαζάκη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πολιτισμός πιο κοντά στους νέους και στο ευρύ κοινό

 • A-
 • A+

Τους στρατηγικούς στόχους που θα εφαρμοστούν στο υπουργείο Πολιτισμού μέσα από εφτά θεμελιώδη σχέδια που φέρουν ατόφια τη φιλοσοφία της «κοινωνικο-πολιτισμικής» προσέγγισης, έχουν όχημα υλοποίησης κυρίως τον σύγχρονο πολιτισμό και αφορούν την ανάπτυξη της περιφέρειας, την ενίσχυση προγραμμάτων και παραγωγών για παιδιά έως 18 ετών αλλά και τις σχέσεις πολιτισμού-αθλητισμού, παρουσίασε χθες η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

Στο διατηρητέο κτίριο-κόσμημα του Ακροπόλ Παλάς επί της οδού Πατησίων που έχει αναπαλαιωθεί υποδειγματικά, συναντήθηκε με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε 40 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ήταν μαζί της σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, οι υφυπουργοί Πολιτισμού Κώστας Στρατής, Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και οι γενικοί γραμματείς Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και Ιούλιος Συναδινός, αντίστοιχα, χαρακτηριστικό, προφανώς, του καλού κλίματος που επικρατεί αλλά και του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του υπουργείου.

«Αποφασίσαμε να έχουμε συναρμοδιότητα με τον υφυπουργό κ. Στρατή, να ενδυναμώσουμε την οργάνωση και την πολιτική βούληση που απαιτείται και με τη σημαντική στήριξη της γ.γ. κ. Βλαζάκη, να συγκροτήσουμε όχι ένα ιεραρχικό σχήμα αλλά μια ομάδα που αντιμετωπίζει από κοινού και σε στενή συνεργασία όλα τα ζητήματα... Με τον υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη, πάλι, συζητάμε εντατικά την ανάδειξη του αθλητισμού ως πολιτισμικής πρακτικής, την ανάγκη διαλόγου, την κουλτούρα του σώματος, τη βιωμένη κουλτούρα, τις πρωτοβουλίες που θα απωθήσουν τον ελιτισμό και θα μειώσουν τις αξιωματικές αποστάσεις μεταξύ σωματικής και πνευματικής άσκησης», είπε η Μυρσίνη Ζορμπά δίνοντας το στίγμα της διοίκησης που θα ακολουθήσει. Χαμηλών τόνων και με προσωπικό όραμα -όπως ήταν πριν από χρόνια η ίδρυση του ΕΚΕΒΙ- η Μυρσίνη Ζορμπά τόνισε ότι πρόθεση του ΥΠΠΟΑ είναι να στρέψει την προσοχή του όχι μόνο στους οργανισμούς που παράγουν πολιτισμό αλλά στο πλατύ κοινό, «να ακούσουμε με προσοχή τους μεγάλους απόντες της καθιερωμένης πολιτιστικής σκηνής, το μη κοινό και τις αιτίες που το κρατούν μακριά από τη συμμετοχή», είπε.

Η ίδια δεν αναφέρθηκε στις παθογένειες, τα προβλήματα, τις οικονομικές ατασθαλίες, τα ανοιχτά μέτωπα του υπουργείου Πολιτισμού. Αφού κατ' αρχάς ξεκαθάρισε ότι ο κύριος κορμός του υπουργείου υπηρετεί την πολιτιστική κληρονομιά «και σ' αυτό υπάρχει συνέχεια, συνέπεια, καθολικότητα, δομή κεντρική και περιφερειακή, επιστημονικά όργανα, εν τέλει σταθερή ενεργητική πολιτική και παρέμβαση», ανέπτυξε τα θεμελιώδη σχέδια που αφορούν το μέλλον και εστιάζουν στα εφτά σημεία:

«Το ''Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου'' -το σχεδίασε ο καθηγητής κοινωνιολογίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ειδικός στον Πιερ Μπουρντιέ- με στόχο την ανάλυση της συγκρότησης του υλικού και συμβολικού πολιτισμικού κεφαλαίου της χώρας και την παρακολούθηση της εξέλιξής του σε ετήσια βάση», είπε η υπουργός και εξήγησε: «Το εργαλείο είναι απαραίτητο αν θέλουμε να υπερβούμε έναν ορισμό του πολιτισμού που περιορίζεται στις τέχνες και την πολιτιστική κληρονομιά και αποτελεί προϋπόθεση για να προτείνουμε πολιτισμικές πολιτικές που θα απαντούν σε πραγματικές ανάγκες και θα αξιοποιούν το πλούσιο δυναμικό της ελληνικής κοινωνίας».

«Περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη δεκαετία 2020-30, ως απαραίτητη παράμετρο συγκρότησης ενός νέου πολιτισμικού μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικο-πολιτισμικής συνοχής» και εξήγησε ότι θα ενισχυθούν οι σύγχρονοι δημιουργοί, οι τοπικές κοινωνίες, τα «ζωντανά κύτταρα» της περιφέρειας μέσα από νέους, καινοτόμους θεσμούς.

«Νέος Οργανισμός Βιβλίου και Ανάγνωσης» -το όνομα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει-, η ίδρυση και ο σχεδιασμός του οποίου κρίθηκαν αναγκαία «μετά από διαβούλευση με τους φορείς και την κοινότητα βιβλίου και ανάγνωσης για τη σκοπιμότητα της ίδρυσης και τον σχεδιασμό του».

«Πολιτισμός και παιδιά» που ξεκινάει με την έρευνα του Παιδαγωγικού Τμήματος ΕΚΠΑ για τη σχέση των ανηλίκων με τον πολιτισμό, από τα βιβλία που διαβάζουν μέχρι τις ταινίες ή τα θεατρικά που παρακολουθούν. «Η έρευνα θα υποστηρίξει στη συνέχεια πολιτικές παρεμβάσεις και νέα προγράμματα για τα παιδιά».

«Νέοι και παιδιά και Νέοι δημιουργοί και καλλιτέχνες», πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί στις αρχές τις επόμενης χρονιάς και θα ενισχύει την καλλιτεχνική δημιουργία νέων παραγωγών και καλλιτεχνών το οποίο θα αφορά από τις πολύ μικρές ηλικίες έως τη μετεφηβική νεότητα.

«Πολιτισμός και αθλητισμός» ώστε να αναπτυχθούν μορφές πολιτισμικής έκφρασης εντός και εκτός γηπέδων.

Τέλος, το Ακροπόλ -δεν ανακοινώθηκε πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του- που θα αποτελέσει στο κέντρο της πόλης, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο, χώρο ελεύθερης καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης ανοιχτό στις ανεξάρτητες και τις νεανικές καλλιτεχνικές ομάδες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Από το ατόπημα Μητσοτάκη στην αιχμαλωσία του Βρετανικού Μουσείου
Η πρόταση του πρωθυπουργού για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα για τους εορτασμούς του 1821 δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί ως ατόπημα από τα μέλη της κυβέρνησης, ενώ το Βρετανικό Μουσείο συνεχίζει τη χρήση...
Από το ατόπημα Μητσοτάκη στην αιχμαλωσία του Βρετανικού Μουσείου
ART - ΝΕΑ
Το Ακροπόλ γίνεται... «Across»
Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας Ακροπόλ» που τέθηκε στις 12 Ιουνίου από το υπουργείου Πολιτισμού, ώστε φορείς και...
Το Ακροπόλ γίνεται... «Across»
ART - ΝΕΑ
Μυρσίνη Ζορμπά: Ερωτήματα για την ΠΥΡΚΑΛ
Στο θέμα της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας και στον χαρακτηρισμό του σε ιστορικό τόπο επανέρχεται με νέα δήλωσή της η τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, μετά τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα από το...
Μυρσίνη Ζορμπά: Ερωτήματα για την ΠΥΡΚΑΛ
ART - ΝΕΑ
Πολιτισμός της συμμετοχικής εμπειρίας
Η ενίσχυση δημιουργικών ομάδων νέων παραγωγών και καλλιτεχνών που φέρνουν καινοτόμες πολιτιστικές προτάσεις για παιδιά και νέους, ήταν ένα από τα επτά θεμελιώδη σχέδια των στρατηγικών στόχων για τον πολιτισμό...
Πολιτισμός της συμμετοχικής εμπειρίας
ART - ΝΕΑ
Γιατί ράγισε το γυαλί
Η ανεπίσημη συζήτηση μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και του διεθνούς γλύπτη Κώστα Βαρώτσου για τη μεταφορά του «Δρομέα» στα Σκόπια είναι το φλέγον ζήτημα των καλλιτεχνικών ειδήσεων από το βράδυ...
Γιατί ράγισε το γυαλί
ART - ΝΕΑ
«Το ΕΜΣΤ θα ανοίξει την άνοιξη του 2019»
Από τον νέο διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα προκηρυχθεί άμεσα, θα αναδειχθεί ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η λειτουργία του οποίου θα εγκαινιαστεί την άνοιξη του 2019, όπως διαβεβαιώνει η...
«Το ΕΜΣΤ θα ανοίξει την άνοιξη του 2019»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας