• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 22.0°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 24.4°C
  4 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.1°C / 24.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.6°C / 22.0°C
  3 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.8°C
  3 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 24.0°C
  4 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.7°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.0°C
  4 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.0°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.0°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.0°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.0°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 21.0°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.8°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  32%
«Οι αρχαιότητες δεν παρεμποδίζουν την επένδυση»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οι αρχαιότητες δεν παρεμποδίζουν την επένδυση»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η δοκιμαστική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στο ακίνητο Αφάντου της Ρόδου, από τις 12 Απριλίου έως τις 31 Αυγούστου, κατέδειξε -μέσα από 841 συνολικά δοκιμαστικές τομές- ότι οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν δεν παρεμποδίζουν την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης.

Ετσι, για άλλη μια φορά καταρρίπτεται το επιχείρημα «αρχαιότητες και επενδύσεις δεν συμβαδίζουν» που υποστήριξαν και δρομολόγησαν προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, αντί να διαχειριστούν σοβαρά ζητήματα προς όφελος του Δημοσίου και με κατεύθυνση την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη.

«Στο ακίνητο “Νότια Αφάντου” διανοίχτηκαν 475 αρχαιολογικές τομές σε συνολικά 156 χωροθετημένους τομείς και αποκαλύφθηκαν οικοδομικά κατάλοιπα, πιθανότατα Ελληνιστικής Περιόδου, καθώς και κατάλοιπα εγγειοβελτιωτικών έργων της εποχής της Ιταλοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

«Κατά τη δοκιμαστική διερεύνηση στο ακίνητο “Βόρειο Αφάντου”, διανοίχτηκαν 366 αρχαιολογικές τομές και εντοπίστηκαν αρχαία σε τρεις από τις έντεκα συνολικά θέσεις που ερευνήθηκαν. Οριοθετήθηκε αρχαίο νεκροταφείο, που χρονολογείται μετά τα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., στην ανατολική πλευρά του λόφου της Βίγλας, σε μία έκταση περίπου 40 στρεμμάτων. Σύμφωνα με την αρμόδια Εφορεία, η δοκιμαστική έρευνα στο ακίνητο Αφάντου κατέδειξε ότι οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν, δεν παρεμποδίζουν την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

»Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στην Αφάντου όχι μόνο δεν αποτελούν εμπόδιο για την πραγματοποίηση της επένδυσης, αλλά μπορούν, μέσα από την κατάλληλη ανάδειξή τους, να της προσδώσουν ισχυρή προστιθέμενη αξία.

Με τον τρόπο αυτόν, μετά τις πολύκροτες υποθέσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού, και στην περίπτωση της Αφάντου δικαιώνεται για μια ακόμη φορά η στρατηγική που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, για τον συνδυασμό της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας».

Να θυμίσουμε ότι η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή, που κρίθηκε επιβεβλημένη βάσει των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων -δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 21 Απριλίου στο ΦΕΚ (70/ΑΑΠ) με υπουργό Πολιτισμού τον Αριστείδη Μπαλτά-, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι «η κήρυξη εμποδίζει την υλοποίηση της επένδυσης».

Παρότι οι εισηγήσεις για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου είχαν κατατεθεί από την ΕΦΑ Ρόδου ήδη από το 2013, «αλλά έμεναν βαθιά θαμμένες στα συρτάρια του υπουργείου μέχρι πολύ πρόσφατα, για λόγους που σίγουρα δεν είχαν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον και πρέπει επιτέλους να εξηγήσουν η απελθούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και το ΤΑΙΠΕΔ», όπως έγραφε ανακοίνωση εκείνης της εποχής, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ετερο σημαντικό σημείο είναι όταν το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, σε συνεδρίαση της 29/12/2015 υπό την προεδρία του τότε γενικού γραμματέα Νίκου Μαντζάκου και σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, εξαίρεσε από το ΕΣΧΑΔΑ τη Ζώνη Α απολύτου προστασίας στο Βόρειο Αφάντου που το 2014 είχε συμπεριληφθεί στα όρια της επένδυσης, χωρίς να κάνει το παραμικρό για την εξαίρεσή της η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι την άνοιξη του 2016 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του, αποδέχθηκε τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην Αφάντου, με βάση την ύπαρξη σημαντικών αρχαιοτήτων. Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε τότε τη στοχοποίηση του υπουργείου Πολιτισμού, του ΚΑΣ, των αρχαιολόγων. Και να θυμίσουμε, τέλος, ότι η κήρυξη ενός χώρου ως αρχαιολογικού επιβάλλει κανόνες για την προστασία των αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντός του, που οφείλουν να σέβονται όλοι, χωρίς να ακυρώνει την όποια επένδυση.

 

ART - ΝΕΑ
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
Μισό αιώνα μετά, μία από τις πιο μακροχρόνιες υποθέσεις του ΚΑΣ φαίνεται να οδεύει προς επίλυση. Αρκεί να δοθούν τα 2,2 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ώστε το οικόπεδο να απαλλοτριωθεί και άμεσα να αναδειχθεί ο...
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
ART - ΝΕΑ
Σε θερινή τροχιά με κλειστά πωλητήρια και αναψυκτήρια
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τα μνημεία μας κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αγοράσουν μια κάρτα ή ένα μπουκάλι νερό. Οι καθυστερήσεις του ΤΑΠΑ σε προσλήψεις προσωπικού και στην...
Σε θερινή τροχιά με κλειστά πωλητήρια και αναψυκτήρια
ART - ΝΕΑ
Αξιοποίηση ακινήτων
Πράσινο φως για την αξιοποίηση 14 ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, τα οποία διαχειρίζεται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, δίνει υπουργική απόφαση που υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο...
Αξιοποίηση ακινήτων
ART - ΝΕΑ
Ετοιμη η λίστα με τα μνημεία που εξαιρούνται
Ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ο έλεγχος των ακινήτων που αφορούν μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους ή άλλους σχετικούς με την αρχαιότητα και την πολιτιστική κληρονομιά και βρίσκονται στη λίστα των...
Ετοιμη η λίστα με τα μνημεία που εξαιρούνται
ART - ΝΕΑ
Ετοιμη η διάδοχός της
Εκεί που όλοι περιμέναμε την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την εξυγίανση του πολύπαθου Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων ως συνέχεια της χρηστής διαχείρισης που επέδειξε τους δώδεκα μήνες που βρίσκεται...
Ετοιμη η διάδοχός της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας