Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Οι αρχαιότητες δεν παρεμποδίζουν την επένδυση»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οι αρχαιότητες δεν παρεμποδίζουν την επένδυση»

  • A-
  • A+

Η δοκιμαστική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στο ακίνητο Αφάντου της Ρόδου, από τις 12 Απριλίου έως τις 31 Αυγούστου, κατέδειξε -μέσα από 841 συνολικά δοκιμαστικές τομές- ότι οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν δεν παρεμποδίζουν την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης.

Ετσι, για άλλη μια φορά καταρρίπτεται το επιχείρημα «αρχαιότητες και επενδύσεις δεν συμβαδίζουν» που υποστήριξαν και δρομολόγησαν προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, αντί να διαχειριστούν σοβαρά ζητήματα προς όφελος του Δημοσίου και με κατεύθυνση την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη.

«Στο ακίνητο “Νότια Αφάντου” διανοίχτηκαν 475 αρχαιολογικές τομές σε συνολικά 156 χωροθετημένους τομείς και αποκαλύφθηκαν οικοδομικά κατάλοιπα, πιθανότατα Ελληνιστικής Περιόδου, καθώς και κατάλοιπα εγγειοβελτιωτικών έργων της εποχής της Ιταλοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

«Κατά τη δοκιμαστική διερεύνηση στο ακίνητο “Βόρειο Αφάντου”, διανοίχτηκαν 366 αρχαιολογικές τομές και εντοπίστηκαν αρχαία σε τρεις από τις έντεκα συνολικά θέσεις που ερευνήθηκαν. Οριοθετήθηκε αρχαίο νεκροταφείο, που χρονολογείται μετά τα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., στην ανατολική πλευρά του λόφου της Βίγλας, σε μία έκταση περίπου 40 στρεμμάτων. Σύμφωνα με την αρμόδια Εφορεία, η δοκιμαστική έρευνα στο ακίνητο Αφάντου κατέδειξε ότι οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν, δεν παρεμποδίζουν την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

»Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στην Αφάντου όχι μόνο δεν αποτελούν εμπόδιο για την πραγματοποίηση της επένδυσης, αλλά μπορούν, μέσα από την κατάλληλη ανάδειξή τους, να της προσδώσουν ισχυρή προστιθέμενη αξία.

Με τον τρόπο αυτόν, μετά τις πολύκροτες υποθέσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού, και στην περίπτωση της Αφάντου δικαιώνεται για μια ακόμη φορά η στρατηγική που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, για τον συνδυασμό της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας».

Να θυμίσουμε ότι η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή, που κρίθηκε επιβεβλημένη βάσει των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων -δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 21 Απριλίου στο ΦΕΚ (70/ΑΑΠ) με υπουργό Πολιτισμού τον Αριστείδη Μπαλτά-, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι «η κήρυξη εμποδίζει την υλοποίηση της επένδυσης».

Παρότι οι εισηγήσεις για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου είχαν κατατεθεί από την ΕΦΑ Ρόδου ήδη από το 2013, «αλλά έμεναν βαθιά θαμμένες στα συρτάρια του υπουργείου μέχρι πολύ πρόσφατα, για λόγους που σίγουρα δεν είχαν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον και πρέπει επιτέλους να εξηγήσουν η απελθούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και το ΤΑΙΠΕΔ», όπως έγραφε ανακοίνωση εκείνης της εποχής, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ετερο σημαντικό σημείο είναι όταν το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, σε συνεδρίαση της 29/12/2015 υπό την προεδρία του τότε γενικού γραμματέα Νίκου Μαντζάκου και σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, εξαίρεσε από το ΕΣΧΑΔΑ τη Ζώνη Α απολύτου προστασίας στο Βόρειο Αφάντου που το 2014 είχε συμπεριληφθεί στα όρια της επένδυσης, χωρίς να κάνει το παραμικρό για την εξαίρεσή της η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι την άνοιξη του 2016 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του, αποδέχθηκε τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην Αφάντου, με βάση την ύπαρξη σημαντικών αρχαιοτήτων. Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε τότε τη στοχοποίηση του υπουργείου Πολιτισμού, του ΚΑΣ, των αρχαιολόγων. Και να θυμίσουμε, τέλος, ότι η κήρυξη ενός χώρου ως αρχαιολογικού επιβάλλει κανόνες για την προστασία των αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντός του, που οφείλουν να σέβονται όλοι, χωρίς να ακυρώνει την όποια επένδυση.

 

MEDIA
Ενιαίο μέτωπο όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ εν όψει του ΣτΕ
Την ενιαία γραμμή και το συντονισμό όλων των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης διατράνωσαν οι εκπρόσωποι όλων των Ενώσεων ΜΜΕ και των αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων τους σε σύσκεψη που έγινε στον ΕΔΟΕΑΠ.
Ενιαίο μέτωπο όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ εν όψει του ΣτΕ
ART - ΝΕΑ
Εντεκα αφορμές για να πάμε στο Φεστιβάλ Ανδρου
Εντεκα παραγωγές, έντεκα αφορμές για να πάμε φέτος στο 5ο Φεστιβάλ Ανδρου, που οργανώνεται από τις 31 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, από την ΑΜΚΕ «Φίλοι Φεστιβάλ Ανδρου», με καλλιτεχνικό διευθυντή τον σκηνοθέτη...
Εντεκα αφορμές για να πάμε στο Φεστιβάλ Ανδρου
ART - ΝΕΑ
«Θεϊκός διάλογος» μεταξύ Πικάσο και αρχαιότητας στο Κυκλαδικής Τέχνης
Μια σπάνια και πρωτότυπη έκθεση, με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 20 Ιουνίου 2019 έως τις 20 Οκτωβρίου 2019. Περιλαμβάνει κεραμικά και...
«Θεϊκός διάλογος» μεταξύ Πικάσο και αρχαιότητας στο Κυκλαδικής Τέχνης
MEDIA
Ευρώπη και ΗΠΑ προειδοποιούν τον Ερντογάν - Ανυποχώρητη η Άγκυρα
Αρωμα Βενιζέλου και ΛΑΟΣ στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. - Κλιμακώνεται ο πόλεμος νεύρων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης / Ανήλικοι πρόσφυγες στις μυλόπετρες / Δίκη Χρυσής Αυγής: Το τάγμα της Νίκαιας στο εδώλιο.
Ευρώπη και ΗΠΑ προειδοποιούν τον Ερντογάν - Ανυποχώρητη η Άγκυρα
ΘΕΑΤΡΟ
Ενα μεγάλο γλέντι στη Μικρή Επίδαυρο
Μια ανάσα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, στις 5 και 6 Ιουλίου, ένα γαμήλιο τραπέζι στρώνεται στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, σε μια παράσταση που αποτυπώνει τη διαδικασία της μετάβασης της εξουσίας...
Ενα μεγάλο γλέντι στη Μικρή Επίδαυρο
ART - ΝΕΑ
Ασκούμενοι βιβλιοθηκονόμοι «σώζουν» τη Βιβλιοθήκη
Από χθες η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στη νέα της έδρα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, έτσι, δηλαδή, όπως της αρμόζει. Δεν κλείνει τις πόρτες της στις 2 το...
Ασκούμενοι βιβλιοθηκονόμοι «σώζουν» τη Βιβλιοθήκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας