Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Ναός του Απόλλωνα... τρισδιάστατος

Φωτογραμμετρική απεικόνιση της νοτιοδυτικής όψης του Ναού

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ναός του Απόλλωνα... τρισδιάστατος

  • A-
  • A+

Το σημαντικότερο, αν και λιγότερο προβεβλημένο τμήμα της Δήλου, ο Ναός του Απόλλωνα στην καρδιά του Δηλιακού Ιερού, θα αναδειχθεί στην τρίτη διάστασή του. Η αρχιτεκτονική προμελέτη μερικής αποκατάστασης και αναστήλωσης του μνημείου, η οποία εκπονήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Το έργο εντάσσεται στην πρώτη από τις τρεις φάσεις των αναστηλωτικών επεμβάσεων που αφορούν το Ιερό Νησί και θα πραγματοποιηθούν σε βάθος χρόνου, προκειμένου ο χώρος να καταστεί αντάξιος της εξέχουσας θέσης του παρελθόντος και της μεγάλης επισκεψιμότητας των 150.000 επισκεπτών, περίπου, ετησίως.

«Είναι μια συγκλονιστική εξέλιξη. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε τίποτα από το Ναό του Απόλλωνα στο νησί του», είπε στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων και μας εξήγησε: «Είναι ένα τμήμα του ευρύτερου σχεδίου που έχουμε για την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, για να αποκτήσει την υπόσταση που της αξίζει, να γίνει επίκεντρο για όλο το Αιγαίο, χώρος οικουμενικής διάστασης, όπως ήταν στην αρχαιότητα.

»Στην παρούσα φάση, στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον ναό, που ήταν το σημαντικότερο τμήμα του νησιού. Μιλάμε για τον Ναό του Απόλλωνα και μάλιστα θα επέμβουμε και θα αναστηλώσουμε τον μεγάλο που βρίσκεται στο κέντρο του Ιερού. Για πρώτη φορά ο επισκέπτης θα μπορεί να τον καταλάβει και να τον αναγνωρίσει».

Η πρώτη φάση έχει ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ και θα ολοκληρωθεί τα επόμενα τρία χρόνια. Η αναστήλωση περιλαμβάνει, αρχικά, την τοποθέτηση των βάσεων από 11 κίονες, την αναστήλωση ενός ολόκληρου κίονα, την αποκατάσταση του επιπέδου κυκλοφορίας και δειγματική ανασύσταση του θριγκού. «Στην πρώτη φάση δεν θα φτάσουμε στη στέγη, θα αποκατασταθούν κατ' αρχήν οι διαστάσεις του μνημείου, θα αποκτήσει δηλαδή την τρίτη του διάσταση. Η πρώτη φάση της αναστήλωσης δεν είναι πλήρης, αλλά είναι ικανοποιητική.

»Θα ακολουθήσουν οι άλλες δύο φάσεις, καθώς προβλέπεται να προχωρήσουμε στην ευρύτερη αποκατάσταση του Ναού με τα εκατοντάδες αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται διάσπαρτα γύρω του. Ηταν μεγάλος, περίπου 100 μέτρα, και είναι δημιούργημα της κλασικής αρχιτεκτονικής, έστω κι αν άργησε να ολοκληρωθεί, ξεκίνησε τον 5ο αιώνα. Δηλαδή είναι της Κλασικής Ελλάδας και, μάλιστα, σημαντικό δείγμα».

Ο Δημήτρης Αθανασούλης, που έχει αναλάβει τα τελευταία τρία χρόνια τη διεύθυνση της ΕΦΑ Κυκλάδων, έχει βάλει στόχο την προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επεμβάσεων στο νησί, που ο χρόνος και οι ακραίες καιρικές συνθήκες του Αρχιπελάγους έχουν πλήξει βαρύτατα τα μνημεία του, ενώ παρουσιάζει πλήθος ελλείψεων τόσο ο αρχαιολογικός χώρος όσο και το μουσείο, που χρειάζεται άμεση κτιριακή υποστήριξη και επέκταση.

Ετσι, έπειτα από πολλές δεκαετίες ξεκίνησε στον αρχαιολογικό χώρο η αποκατάσταση του θεάτρου και πέρυσι η αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου Ε,' η οποία πραγματοποιείται με την αρωγή του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, που έδωσε χορηγία ύψους 550.000 ευρώ.

«Θέλουμε να αποκτήσει η Δήλος την υπόσταση που της αξίζει. Διότι, σε αντίθεση με άλλους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Ακρόπολη, οι Δελφοί, η Ολυμπία... δεν έχει εισπράξει μέχρι σήμερα τις πιστώσεις που της αναλογούν. Για εμάς στην ΕΦΑ Κυκλάδων είναι προτεραιότητα η Δήλος να γίνει επίκεντρο παγκοσμίου ενδιαφέροντος», λέει ο κ. Αθανασούλης και προσθέτει ότι «οι αναστηλωτικές επεμβάσεις που θα συνεχιστούν, αποσκοπούν στην ανάδειξη των μνημείων που σώζονται σε ερειπιώδη κατάσταση, αλλά και στην προστασία των πολυάριθμων μελών, που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα στο χώμα και θα τοποθετηθούν πάλι έπειτα από αιώνες στις θέσεις τους».

  

 

ART - ΝΕΑ
Αναστηλώνεται η Στοά του Φιλίππου Ε'
Από τη Στοά του Φιλίππου Ε' ή μάλλον απ' ό,τι έχει απομείνει από το εντυπωσιακό οικοδόμημα του βασιλιά των Μακεδόνων ξεκινούν τα αναστηλωτικά έργα στη Δήλο. Ο χρόνος έχει πλήξει βαρύτατα το μνημείο όπως και...
Αναστηλώνεται η Στοά του Φιλίππου Ε'
ART - ΝΕΑ
Αφιερωμένη στην αθλητική κληρονομιά
Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών–ICOMOS και η UNESCO αφιερώνουν την επέτειο στην αθλητική κληρονομιά με στόχο να αναδείξουν τον ρόλο του αθλητισμού στη...
Αφιερωμένη στην αθλητική κληρονομιά
ART - ΝΕΑ
Οργιο παρατυπιών με την ψηφιακή καταγραφή των αρχαιοτήτων
Η ανάγκη δημιουργίας του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου και της Ψηφιοποίησης των Κινητών Μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς μας έγινε αντιληπτή στο υπουργείο Πολιτισμού, έστω και με χρονοκαθυστέρηση σε σχέση...
Οργιο παρατυπιών με την ψηφιακή καταγραφή των αρχαιοτήτων
ART - ΝΕΑ
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
Μισό αιώνα μετά, μία από τις πιο μακροχρόνιες υποθέσεις του ΚΑΣ φαίνεται να οδεύει προς επίλυση. Αρκεί να δοθούν τα 2,2 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ώστε το οικόπεδο να απαλλοτριωθεί και άμεσα να αναδειχθεί ο...
Πρώτα η απαλλοτρίωση και αμέσως η ανάδειξη
ART - ΝΕΑ
Εκτός Υπερταμείου 2.330 ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος
Σωτήρια απόφαση εξαίρεσης για τα 2.330 ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος από το ΚΥΣΟΙΠ, το οποίο αποφάσισε να «ανακληθεί εν μέρει η απόφαση του υπουργού Οικονομικών» για τα 10.119 ακίνητα που περνούν στο...
Εκτός Υπερταμείου 2.330 ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος
ART - ΝΕΑ
Εξώδικο στο ΥΠΠΟ για την παραχώρηση μνημείων στο Υπερταμείο
Εξώδικο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή, την υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά, τον υφυπουργό Κώστα Στρατή και τη γενική γραμματέα Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη απέστειλε ο Ενιαίος Σύλλογος...
Εξώδικο στο ΥΠΠΟ για την παραχώρηση μνημείων στο Υπερταμείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας