Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ένα μονοπάτι τέχνης στην Αμοργό

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα μονοπάτι τέχνης στην Αμοργό

  • A-
  • A+

Ένα παλιό πλυσταριό, παραδοσιακά αγγεία στα όποια άρμεγαν τα ζώα τους οι κάτοικοι, μια ξύλινη βάρκα με ανακυκλώσιμα υλικά, μια κολώνα της ΔΕΗ γίνονται έργα τέχνης σε ένα παραδοσιακό μονοπάτι στην Αμοργό που γίνεται καμβάς 17 καλλιτεχνών με «στόχο να αναδείξουμε και να γεννήσουμε ιστορίες που κρύβει η διαδρομή» όπως δηλώνει ο Γιάννης Σιούτης, ένας από τους διοργανωτές του πρότζεκτ PathArtWay.

«Οι 17 εικαστικοί, μορφοποιούν και δημιουργούν έργα τέχνης παίζοντας με την ιστορία και τις πρώτες ύλες της Αμοργού, στο μονοπάτι που ξεκινά από το Βρούτση και καταλήγει στην Ραχούλα, στην Κάτω Μεριά. Εγκαταστάσεις επηρεασμένες από το πρόσφατο παρελθόν, τις ανάγκες και την λειτουργία του μονοπατιού, δημιουργούνται με σκοπό να φωτίσουν με ένα τρόπο διαφορετικό το τοπίο», λέει ο κ. Σιούτης.

Τα έργα, που θα παρουσιαστούν στο κοινό σήμερα, κυμαίνονται ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, ανάμεσα σε δομικές κατασκευές για το μονοπάτι, όσο και σε συναισθηματικές - εκφραστικές αποτυπώσεις.

Όπως εξηγεί ο κ. Σιούτης η τέχνη στον δημόσιο χώρο τα τελευταία χρόνια είναι μια τάση που συμβαίνει όλο και πιο συχνά με σκοπό να αναδείξει τα φυσικά τοπία και να φέρει τον θεατή πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον μέσα από το βίωμα.

Στόχος της δράσης είναι να υπάρξει διάλογος και ανατροφοδότηση μεταξύ των καλλιτεχνών και των κατοίκων του νησιού και να δώσει μια άλλη κατεύθυνση στον περιπατητικό τουρισμό της Αμοργού.

Αυτού του είδους η τέχνη μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά τους κατοίκους του νησιού και να ρίξει πάλι το βλέμμα στον δημόσιο χώρο όπως γινόταν και παλαιοτέρα, όπου οι κάτοικοι συντηρούσαν τους δρόμους και τα μονοπάτια εμπνέοντας με τον τρόπο αυτό τη συμμετοχή, τη συλλογικότητα και μιαν άλλη χρήση του τόπου. Επιλέξαμε ένα παραδοσιακό μονοπάτι στο οποίο 17 καλλιτέχνες από Τήνο, Νάξο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, αλλά και Ισπανία δημιουργούν παραδοσιακά, λαογραφικά αλλά και σύγχρονης τέχνης έργα. Και οι κάτοικοι όμως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας αν και στην αρχή ήταν κάπως επιφυλακτικοί. Όμως τώρα και βοσκοί επέλεξαν να συμμετέχουν σε κάποια από τα έργα.

Η δράση γίνεται με την συνδιοργάνωση και την συγχρηματοδότηση του δήμου Αμοργού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την αιγίδα της Unesco -Πειραιά και Νήσων, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η ομάδα «nomades artocore», που δημιουργήθηκε το 2011 με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του θεάτρου σε σχέση με τις άλλες τέχνες όπως επίσης και της σχέσης του με την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Στόχος της, όπως τονίζουν τα μέλη της, είναι «να γεμίσουμε με νέες ζωές, να συνδεόμαστε με ανθρώπους και να δημιουργούμε πυρήνες, που να μπορούν και μόνοι τους να υπάρχουν, να προτείνουν, να εκφράζονται χωρίς περιορισμούς σε σχέση με τον τόπο, τη σύνθεση και τη μορφή της τέχνης».

«Επιδιώκουμε να δίνουμε καλλιτεχνική ζωή στα νησιά και τους χειμερινούς μήνες, όταν φεύγουν οι τουρίστες και καλούμε τους κατοίκους να συμμετέχουν στις δράσεις μας. Εδώ και δυο χρόνια η Αμοργός αποτελεί το εφαλτήριό μας, ενώ σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε πρότζεκτ και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων» αναφέρει ο κ. Σιούτης.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Ορέστης Μαυρουδής, Γιάννης Δελλατόλας, Βαγγέλης Σάββας, Άννα Συνοδινού, Ισαβέλλα Βελισσαρίου, Αγγελική Παράσχου, Δημήτρης Τζικόπουλος, Στέλλα Σπανού, Ελένη Καπίρη, Γιώργος Κουτρούμπας(Κ9), Βασιλική Κυριάκη, Ανδρόνικος Σαγιάννης, Σωτήρης Μάρτος, Βαγγέλης Μενδρινός, Μανώλης Νομικός, TeresaMataFerrer, Μανώλης Λουδάρος, Κίρκη Ιωσηφίδου, Ματίνα Κοκολάκη, Ελένη Τζιτζιφοπούλου, Άλκης Αποστόλου, Καλλιρρόη Ασκαρίδου, Άννα Μαρκεντούδη, FabioCherubini, Πέτρος Ρούσσος, Γιάννης Σιούτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ART - ΝΕΑ
Η Σπιναλόγκα βάζει πλώρη για την UNESCO
Το υπουργείο Πολιτισμού υπέβαλε (στις 25 Ιανουαρίου) στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς τον φάκελο υποψηφιότητας του Φρουρίου της Σπιναλόγκα για την...
Η Σπιναλόγκα βάζει πλώρη για την UNESCO
ART - ΝΕΑ
18+1 πρόσωπα της χρονιάς
Η Αθήνα 2018 ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και δεκαοχτώ πρόσωπα που απασχόλησαν την πολιτιστική ζωή της χώρας μας, μπήκαν δικαιωματικά στην ατζέντα...
18+1 πρόσωπα της χρονιάς
ART - ΝΕΑ
Διά χειρός... Μπάνκσι
Oι θαυμαστές του Βρετανού καλλιτέχνη έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το νέο του έργο στο Πορτ Τάλμποτ της Ουαλίας. Ο Μπάνκσι άπλωσε το...
Διά χειρός... Μπάνκσι
ART - ΝΕΑ
Ανάσα 11 εκατ. ευρώ για τον Πολιτισμό
Από 339 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2018, πάει στα 350 εκατ. το 2019, δηλαδή παρουσιάζει...
Ανάσα 11 εκατ. ευρώ για τον Πολιτισμό
ART - ΝΕΑ
Φυλακίσεις καλλιτεχνών στην Κούβα
Διεθνής ανησυχία και κατακραυγή ακολούθησε την είδηση ότι η διάσημη Κουβανή εικαστικός Τάνια Μπρουγκουέρα μαζί με άλλους δύο συναδέλφους της...
Φυλακίσεις καλλιτεχνών στην Κούβα