• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 16.7°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.5°C / 13.6°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.1°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 6.8°C / 11.5°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.6°C / 16.6°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 18.0°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.9°C
  3 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 14.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 14.5°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 14.5°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.8°C
  1 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 17.0°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.1°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.5°C / 13.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  70%

Η νέα υπουργός με την απερχόμενη Λυδία Κονιόρδου, ανάμεσα στους υφυπουργούς Κώστα Στρατή και Γιώργο Βασιλειάδη

EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η έννοια της πολιτισμικής δημοκρατίας είναι σταθερή μου επιδίωξη»

 • A-
 • A+

Σε γυναικεία χέρια παραμένει το τιμόνι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η νέα υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, παρέλαβε χθες το πρωί από την απερχόμενη Λυδία Κονιόρδου το χαρτοφυλάκιο, ένα από τα σημαντικότερα, που δυστυχώς εδώ και δεκαετίες δεν ευτύχησε να διοικηθεί -εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις- από ανθρώπους με προσωπικό όραμα και γνώση στα θέματα του πολιτισμού αλλά και των δυνατοτήτων ανάπτυξης του υπουργείου, των εποπτευόμενων φορέων και των δομών του.

Αν και τα μεγάλα μέτωπα -Ελληνικό, πνευματικά δικαιώματα, Μετρό Θεσσαλονίκης, Ενιαία Τιμή Βιβλίου, κ.ά.- έχουν δρομολογηθεί, υπάρχουν πλείστες εκκρεμότητες που ζητούν επίλυση και μάλιστα στη βάση της ανάπτυξης για την πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση.

Τα δύο πρόσωπα στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, επιλογές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά και ο υφυπουργός Κώστας Στρατής, φαίνεται να δημιουργούν ένα «δίδυμο» ικανό να επιλύσει χρόνια ζητήματα όπως η εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, τα κενά στην επαρκή φύλαξη των μουσείων και γενικότερα στον τρόπο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, ο εκσυγχρονισμός των δομών, η επίλυση παθογενειών και το νοικοκύρεμα στα οικονομικά, που αποτελούν αρμοδιότητες του υφυπουργού.

Η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά -διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και συγγραφέας- γνωρίζει καλά το πεδίο του σύγχρονου πολιτισμού και τον χώρο του βιβλίου. Εκτός από εκδότρια -και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ήταν η πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), αλλά και σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου. Οι συνεργάτες της και όσοι τη γνωρίζουν μιλούν για γυναίκα με γνώση στο αντικείμενο, ισχυρή θέληση, οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες.

Κι όπως είπε χθες, «δεν μπορώ να δω τον πολιτισμό σαν ανωτερότητα κάποιων απέναντι σε άλλους, σαν πολυτέλεια, σαν βιτρίνα, σαν ανταγωνιστικό κατόρθωμα, αλλά σαν ανθρώπινη καλλιέργεια, διεργασία, σχέση και διάλογο με τους άλλους, δημιουργικότητα, φαντασία, αλλά και προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής. Η έννοια της πολιτισμικής δημοκρατίας, η αντιμετώπιση των καινούργιων και των παλιών ανισοτήτων και διακρίσεων είναι σταθερή μου επιδίωξη.

Ο πολιτισμός έχει ξεπεράσει την παλιά αντίληψη να θεωρείται πλέον προνόμιο κι έχει γίνει δικαίωμα των πολιτών. Οι ανισότητες πρόσβασης στα αγαθά του πολιτισμού και οι διακρίσεις δηλητηριάζουν τις κοινωνίες μας», τόνισε δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει. Θεωρεί προτεραιότητα να ενισχυθεί ο σύγχρονος πολιτισμός, να δημιουργηθούν χώροι-φυτώρια της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης και να διαχυθούν η γνώση και η δημιουργικότητα στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους.

Αναφερόμενη στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση με τραύματα, με μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες, που σημαίνουν επίσης και μεγαλύτερες ανισότητες στην πρόσβαση στον πολιτισμό. Ζούμε σε εποχές που αναδύονται και συγκροτούνται νέες ταυτότητες, που χρειάζεται να συμβιώσουμε με τη διαφορετικότητα, να συνεργαστούμε, να αναπτύξουμε καινούργιες συμμετοχικές πολιτιστικές πρακτικές, να αντεπεξέλθουμε στους νέους όρους παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης πολιτιστικών προϊόντων και υπηρεσιών... Εχουμε ανάγκη να στηρίξουμε πειραματικές ιδέες.

Δεν μας είναι αδιάφορο το i-pad, το e-phone ή το γήπεδο, που είναι στην οικογένεια του πολιτισμού. Δεν έχω πάει ποτέ στη ζωή μου στο γήπεδο και ελπίζω να πάω με τη βοήθειά σας (σ.σ. απευθυνόμενη στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη). Είναι κόσμος που έχει δικαιώματα και οφείλουμε να του μιλήσουμε στη δική του γλώσσα. Εχει σημασία».

Και πρόσθεσε: «Η πολιτική του πολιτισμού δεν έχει δικαίωμα να είναι ρομαντική, πρέπει να διαθέτει αξιόπιστους και αποτελεσματικούς θεσμούς και δημόσιους οργανισμούς, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, να εξασφαλίζει την ανάπτυξη των πόλεων, να στηρίζει τη δημιουργία και τους καλλιτέχνες ώστε τα οράματα και τα έργα τους να προκαλούν τις προσδοκίες μας για το μέλλον και να διευρύνουν τον διανοητικό μας χάρτη. Πρέπει επίσης, πολύ σημαντικό, να συντελεί στη συγκρότηση και την ενίσχυση της πολιτισμικής ιθαγένειας των πολιτών».

Πολλοί εργαζόμενοι, συνεργάτες και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού παρευρέθησαν στο γεμάτο αμφιθέατρο της οδού Μπουμπουλίνας για τη σεμνή τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Η απερχόμενη υπουργός Λυδία Κονιόρδου ανέπτυξε λεπτομερώς το έργο που έγινε κατά τη θητεία της των σχεδόν δύο χρόνων, ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες της, τη γ.γ. Μαρία Βλαζάκη και τον διευθυντή του γραφείου της, τον Βαγγέλη Πολίτη. Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι δύο υφυπουργοί Αθλητισμού και Πολιτισμού, Γιώργος Βασιλειάδης και Κώστας Στρατής αντίστοιχα, και η γ.γ. Μαρία Βλαζάκη, που καλωσόρισαν την κ. Ζορμπά και αποχαιρέτησαν με καλά λόγια την κ. Κονιόρδου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Ένας αρχαιολόγος υφυπουργός Πολιτισμού
Με μια μέρα καθυστέρηση, σε σχέση με τα άλλα υπουργεία, έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ η τελετή υποδοχής του νέου υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή. Ο αρχαιολόγος, πρώην υπάλληλος...
Ένας αρχαιολόγος υφυπουργός Πολιτισμού
ART - ΝΕΑ
Επιστρέφουν οι επιχορηγήσεις
«Αισθάνομαι τυχερή που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Ο πολιτισμός είναι τόπος μαγικός, ένας κήπος με σπουδαία δώρα και καρπούς. Ο ρόλος μας είναι να τον καθαρίσουμε, να τον καλλιεργήσουμε, να του επιτρέψουμε να...
Επιστρέφουν οι επιχορηγήσεις
ART - ΝΕΑ
Το μεγάλο στοίχημα της Ελευσίνας
Οι Ελευσίνιοι, απλοί κάτοικοι και φορείς, δεν κρύβουν τη χαρά τους για την ανακήρυξη της πόλης τους σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Ωστόσο, μετά τη μεγάλη διάκριση έρχεται η ώρα για σκληρή δουλειά,...
Το μεγάλο στοίχημα της Ελευσίνας
ART - ΝΕΑ
«Ο πολιτισμός είναι η αιχμή της χώρας»
Στην τελετή παράδοσης του υπουργείου η νέα υπουργός έδωσε το πρώτο στίγμα της και τόνισε μεταξύ άλλων τη σύνδεση του πολιτισμού με την παιδεία και την παραγωγικότητα που στοχεύει στην αειφόρο ανάπτυξη. Ο...
«Ο πολιτισμός είναι η αιχμή της χώρας»
ART - ΝΕΑ
Εξοφλήθηκε ο έκπτωτος εργολάβος
Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε 325 χιλιάδες ευρώ στην εταιρεία ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ Α.Ε για έργο που δεν λειτουργεί και δεν χρησιμοποιείται ούτε από τους υπαλλήλους ούτε από το κοινό.
Εξοφλήθηκε ο έκπτωτος εργολάβος
ART - ΝΕΑ
Στον δρόμο που χάραξε το Μουσείο Ακρόπολης
Το υπουργείο Πολιτισμού δρομολογεί τη μετατροπή πέντε εμβληματικών δημόσιων μουσείων από Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να τεθεί...
Στον δρόμο που χάραξε το Μουσείο Ακρόπολης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας